برای اعتبارسنجی وصیت نامه میتوانید به سراغ یک وکیل کاربلد یا مشاوره حقوقی بروید. حتما تا به حال نام وصیتنامه را شنیدهاید که بعد از فوت فرد بازگشایی میشود. این نامه تکلیف بسیاری از اموال و موضوعات پیرامون متوفی را روشن میکند. بنابراین یک سند بسیار مهم در این زمینه محسوب میشود.
در صورتی که مایل به کسب اطلاعات در زمینه وصیت نامه هستید، مطالعه این مقاله را از دست ندهید. ما ابتدا به تعریف این نامه رسمی پرداخته و سپس با روشهای نگارش آن آشنا میشویم و در نهایت به این سوال پاسخ میدهیم که چه وصیت نامههایی معتبر هستند.
وصیتنامه یک سند قانونی بوده که در زمان حیات یک فرد نوشته میشود. در این نامه رسمی، شخص در مورد تمامی اموال منقول و غیرمنقول خود صحبت کرده و تکلیف هریک از آنها را مشخص میکند. البته اجازه دهید همین ابتدا موضوعی را برایتان روشن کنیم؛ آن هم اینکه فقط میتوانید در مورد 30 درصد از اموال خود وصیت کنید. الباقی آنها توسط قانون تقسیم میشوند.
بنابراین شاید جنبه مهمتر وصیت این باشد که میتوانید با هریک از بازماندگان خود صحبتی رودررو و شخصی داشته باشید. به عنوان مثال هر فرد میتواند در زمان حیاتش، یادگاریهایی برای اعضای خانوادهاش به همراه یک نامه کنار بگذارد. نحوه دسترسی به نامهها و یادگاریها را هم در وصیت خود ذکر کند.
علاوه بر وصیتی که برای اموال میشود، میتوان در مورد اعمال و کارهایی که دوست دارید بعد از مرگتان هم انجام شود، بنویسید. فرض کنید فردی دوست دارد تا بعد از مرگش در روستای خانوادگی به خاک سپرده شود. در نتیجه باید حتما در نامهاش از این موضوع صحبت کند. نکته مهمی که در مورد وصیتنامه وجود دارد این است که حتما باید رسمی شود تا قابلیت اجرایی داشته باشد.
نگارش وصیت نامه علاوه بر اینکه تکلیف خیلی از امور را مشخص میکند، این فرصت را برایتان فراهم میکند تا بتوانید صحبتهای دلخواهتان را با دیگران داشته باشید. مثلا اگر لازم است تا موضوع مرگ شما از فرد خاصی پنهان بماند، این را در وصیتنامه میتوانید بنویسید.
همچنین راه قانونی بوده تا بتوانید وراث را از نظر و عقیده خود مطلع کنید. درست است که وصیت نامه در مورد اموال فقط تا 30 درصد قابلیت اجرایی دارد، اما مورد مهم این است که شاید اطرافیان دوست داشته باشند حتی برخلاف قوانین کاری را انجام دهند که شما دوست دارید. مثلا اموالتان را بین کودکان بیبضاعت تقسیم کرده یا با ارثی که به جا مانده مدرسهای بسازند.
ما پیشنهاد میکنیم تا از همان ابتدای نگارش وصیت نامه حتما از یک وکیل کمک بگیرید. حضور یک وکیل متخصص کمک میکند تا بتوانید راحتتر با جنبه قانونی موضوع آشنا شده و آن را رسمی کنید. ثبت وصیت در یک دفترخانه اسناد رسمی چیزی است که وکیل به شما توصیه میکند. در صورتی که امکان مراجعه به وکیل را هم نداشتید میتوانید از مشاوره حقوقی آنلاین و رایگان استفاده کنید.
روشهای مختلفی برای نگارش وصیت نامه وجود دارد که شامل دستنویس، رسمی و سری میشود.
در وصیتنامه دست نویس باید حتما به صورت دستی نوشته شود و در آن تاریخ روز، ماه و سال ذکر شود. همچنین در انتهای آن امضا هم زده شود. بنابراین در هنگام نگارش وصیت نامه دست نویس نباید آن را تایپ کنید. این موضوع باعث میشود تا افرادی که سواد ندارند، نتوانند این روش را امتحان کنند.
روش بعدی نوشتن وصیت نامه رسمی است. این وصیتنامه همانطور که از نامش هم مشخص است، باید حتما در یکی از دفاتر اسناد رسمی به ثبت برسد. یکی از مزایای این روش این است که زیر نظر یک شخص متخصص نوشته شده، بنابراین نه تنها نقدی به آن نیست بلکه هر فرد با هر میزان دانشی هم میتواند آن را بنویسد. در این روش، میتوانید مطمئن باشید که حتی بعد از فوت هم مفاد آن تغییر نمیکند زیرا به امضای سردفتر رسیده است.
روش آخر هم نگارش وصیتنامه به روش سری است. در این حالت هم باید در حضور سردفتر اسناد رسمی نوشته شود اما موضوعی که در آن با وصیتنامه رسمی متفاوت است، همین سری بودن آن است. در این روش، شما بعد از نگارش وصیت نامه آن را در اداره ثبت به امانت میگذارید. بنابراین بعد از فوت شما بازگشایی شده و خوانده میشود.
وصیت نامه به خودی خود اعتبار زیادی دارد و مشخص میکند که خواست موصی در مورد اموال و امور زندگی خود در زمان بعد از فوتش چیست. موضوعی که پیش میآید این است که بسیاری از افراد خودشان مشغول به نوشتن وصیت نامه میشوند و بعد از گذشت مدتی شک میکنند که آیا این وصیت نامه دارای اعتبار قانونی است یا خیر. باید گفت وصیت چندین مدل داشته و یکی از آنها وصیت دست نویس یا خود نوشت است و در حالت عادی این نوع نیز دارای اعتبار قانونی است.
وصیتی که به صورت خود نوشت تنظیم شده است، باید به خط خود موصی آماده شده و دارای تاریخ کامل با همان دست خط باشد. در نهایت نیز موصی باید در پایان وصیت آن را امضا کند و اگر هر یک از این شرایط مهیا نباشد، وصیت خود نوشت بی اعتبار خواهد بود. با توجه به این نکته باید در نظر داشت که افرادی که نمیتوانند خودشان بنویسند، چه به دلیل بی سوادی و چه به دلیل نابینایی یا هر مشکل دیگری، نمیتوانند به هیچ عنوان وصیت خود نوشت داشته باشند یا فرد دیگری برای آنها بنویسد.
معتبرترین نوع وصیت نامه برای ارائه به صحن دادگاه، وصیت کتبی است، اما گاهی اوقات به دلیل شرایط خاص و موقعیتهای خطرناک، امکان آماده سازی یک وصیت نامه کتبی نیست و از طرفی جان موصی نیز در خطر است. از جمله همچین شرایطی میتوان به زمان وقوع جنگ، زلزله و انواع بلاهای طبیعی اشاره کرد. در صورت قرارگیری در همچین شرایطی، موصی باید وصیت شفاهی خود را حداقل به دو نفر اعلام کند و یکی از آنها نیز در اولین فرصت بعد از رفع خطر، باید وصیت نامه را کتبی کرده و با ذکر تاریخ به امضای دیگر حاضران برساند.
تنها در همچین شرایطی است که وصیت نامه شفاهی اعتبار داشته و میتوان با استناد به حرف شهود، وصیت را اجرا کرد. در صورتی که جان موصی دیگر در خطر نباشد، وصیت شفاهی او باطل بوده و باید در اولین فرصت خودش یک وصیت کتبی ثبت کند. همچنین اگر موصی وصیت جدیدی انجام دهد، تمامی وصیتهای قبلی او باطل بوده و باید مفاد وصیت جدید را مد نظر قرار داد. برای آگاهی از نکات مربوط به شرایط اعتبار وصیت نامه میتوانید از مشاوره حقوقی تلفنی استفاده کنید.
موسسه حقوقی وکیل تلفنی به صورت شبانه روزی و در تمام روزهای هفته آماده بوده تا جلسات مشاوره خود را برگزار کند. برای رزرو جلسات مشاوره میتوانید با شماره تلفنهای 02147625900 و 09212242670 تماس بگیرید.
نگارش انلاین وصیت |
مشاوره حقوقی وصیت |
بررسی احکام وصیت نامه در قوانین |
وصیت |
درباره ما |