اعاده دادرسی در دعوی خانواده، از روش های اعتراض به رای قضائی است که امکان طرح آن در دعاوی خانواده اعم از نکاح، طلاق، مطالبه مهریه، استرداد جهیزیه، حضانت فرزندان، نفقه زوجه یا اقارب و... توسط قانونگذار پیشبینی گردیده تا از این طریق راهی جهت احقاق حق و اجرای عدالت برای متضرر از رای قضائی فراهم باشد؛ در این حال، ما نیز مفتخریم که با ارائه خدمات حقوقی آنلاین و تلفنی خود، گامی بلند در تسهیل روز افزون این امر، انجام دهیم که در ادامه این مقاله به توضیح و تفصیل آن پرداخته ایم؛ اما از شما خواستاریم که قبل از ادامه دادن مطالعه، حتماً ویدئوی یک دقیقه ای زیر را مشاهده فرمایید.
اعاده دادرسی آنلاین و فوری با وکیل 24 ساعته
اعاده دادرسی از شیوه های حقوقی اعتراض به رای صادره از محاکم قضائی است. اعاده دادرسی در دعوی خانواده، زمانی مطرح است که در یک دعوی خانواده، دادگاه رای قطعی صادر نموده و متضرر از رای بنابر برخی شرایط و جهات قانونی، جهت جلوگیری از تضییع حقوق خود بتواند به رای صادره اعتراض نماید و دعوی را دوباره به جریان اندازد؛برای مثال ...
در اعاده دادرسی، رعایت مهلت نیز اهمیت دارد که برای اشخاص مقیم ایران 20 روز و برای اشخاص مقیم خارج از کشور 2 ماه خواهد بود. بنابر آرای حضوری یا غیابی، تاریخ محاسبه مهلت، متفاوت است.
توجه: آرای قضائی اعم از حکم و قرار می باشد؛ لیکن اعاده دادرسی، صرفاً در خصوص احکام قطعی امکان پذیر است؛ در اعاده دادرسی، خواهان، ادعای اشتباه بودن حکم، درخواست بازگشت دادگاه از حکم صادره و به جریان افتادن مجدد دادگاه با ادله جدید را دارد.
در اعاده دادرسی در دعوی خانواده صرفاً طرفین دعوی، وکیل یا قائم مقام قانونی ایشان امکان طرح دادخواست را خواهند داشت.
از آثار اعاده دادرسی، پذیرش بُروز اشتباهات قضائی و متزلزل شدن احکام قضائی صادره است؛ بنابراین با تقاضای آن، به صورت محدود و صرفا بر اساس جهات مطروحه در قانون (ماده 426_441 ق.آ.د.م) بررسی و موافقت می گردد.
توجه نمایید، جهت طرح اعاده دادرسی در دعوی خانواده، چنانچه شخص مستقلاً و پس از صدور حکم اقدام نماید، اعاده دادرسی اصلی و دادخواست آن به دادگاه صادرکننده حکمِ قطعی ارائه می گردد.
لیکن چنانچه در جریانِ دادرسی، حکمی به عنوان دلیل ارائه شود و متضرر از حکم، نسبت به آن درخواست اعاده دادرسی نماید؛ اعاده دادرسی طاری و به دادگاهی ارائه می شود که حکم در جریان رسیدگی آن به عنوان دلیل ابراز گردیده است.
در دادخواست اعاده دادرسی در دعوی خانواده، بایستی مشخصات هویتی و محل اقامت طرفین دعوی، حکم و مشخصات دادگاه صادرکننده آن و جهت موجب درخواست اعاده دادرسی ذکر گردد.
سپس دادگاه صالح در رسیدگی به اعاده دادرسی در دعوی خانواده، در صورت قبول دادخواست، رسیدگی ماهوی می نماید.
جهت آگاهی بیشتر در این زمینه، نسبت به اخذ مشاوره حقوقی تلفنی یا مشاوره حقوقی آنلاین از وکیل تلفنی اقدام فرمایید.
وکیل دعاوی خانوادگی 24 ساعته آنلاین و در دسترس
متذکر شدیم که اخذ مشاوره حقوقی از کارشناسی متخصص تا چه حد در تعیین مسیر دعوی تاثیرگذار است؛ بالاخص در موضوع اعاده دادرسی در دعوی خانواده که پیچیدگی های حقوقی موضوع خانواده (با وجود تنوع آن)، به موضوعاتِ طرح دعوی، آیین دادرسی و مراحل قضائی گره خورده است؛ همچنان که مسائل مربوط به مفاهیم، نکات و ظرایف دادخواست های اعاده دادرسی نیز مطرح است.
از اهم این نکات و ظرایف، تشخیص دادگاه صالح در رسیدگی به اعاده دادرسی، نحوه تنظیم و طرح دادخواست اعاده دادرسی، تشخیص نوع محکومبه و موضوع اجرای حکم است؛ که تماما ضرورت تخصص علمی_تجربی وکلای متبحر در اعاده دادرسی در دعاوی خانوادگی را می طلبد.
توجه مبذول دارید که موضوع اجرای حکم، متاثر از مالی یا غیرمالی بودن محکومبه است. مطابق ماده 427 ق.آ.د.م غیرمالی بودن محکومبه سبب توقف اجرای حکم است. چنانچه محکومبه مالی باشد که به مقتضای آن اخذ تامین و جبران خسارتِ احتمالی امکانپذیر باشد، به تشخیص دادگاه از محکومله تامین مذکور اخذ می گردد؛ بنابراین اجرای حکم متوقف نمی گردد.
جهت طرح پرسش و پاسخ فوری حقوقی یا بُروز شرایط فوری و اورژانسی، می توانید نسبت به اخذ مشاوره حقوقی فوری و 24 ساعته یا اخذ مشاوره اعاده دادرسی آنلاین، از مجموعه وکیل تلفنی اقدام فرمایید.
در این خصوص، نه تنها در اعاده دادرسی در دعوی خانواده که در خصوص کلیه دعاوی حقوقی، طرح دادخواست اعاده دادرسی ممکن نیست؛ مگر بنابر یک استثنا، که از مفاد مواد 436 و 440 ق.آ.د.م بدست می آید؛ در طرح اعاده دادرسی، (که شامل اعاده دادرسی در دعوی خانواده نیز می گردد)، جز آنچه در دادخواست به عنوان جهت اعاده دادرسی ذکر شده باشد، جهت دیگری مورد بررسی دادگاه واقع نخواهد شد؛ بُرهان دیگری که بر لزوم بهره مندی از علم و تخصص کارشناسان حقوق در تعیین جهت دادخواست، بالاخص دادخواست اعاده دادرسی در دعوی خانواده، صحه می گذارد.
همچنین چنانچه حکمی پس از اعاده دادرسی صادر شود، دیگر، از همان جهات مذکور در دادخواست آن، قابل پذیرش و اعاده مجدد نیست؛ این موضوع نیز حاکی از اهمیتِ تعیینِ نوعِ جهات در تنظیم دادخواست اعاده دادرسی در دعوی خانواده است که در صورت عدم بکارگیری و تشخیصِ صحیحِ جهتِ مدنظر در نگارش دادخواست، امکانِ اتلافِ فرصتِ اعاده دادرسی ایجاد خواهد شد؛ این امر نیز اهمیت اخذ مشورت حقوقی از وکلای تخصصی خانواده را متذکر می گردد.
بنابراین با وجود ادله جدید، که از حیث جهت متفاوت از ادله مذکور در اعاده دادرسی صورت گرفته باشد، اعاده دادرسیِ مجدد امکان پذیر می گردد.