دادخواست، اولین وسیله یا پل ارتباطی شما با دادگاه حقوقی یا شورای حل اختلاف می باشد. مثلاً فرض می کنیم شما از شخصی طلب دارید برای مطالبه آن ابتدا باید خواسته خود را در برگه ای مخصوص به نام "دادخواست"ثبت نموده ان را به دادگاه ارایه نمایید. دادگاه بر اساس دادخواست تقدیمی به خواسته یا ادعای شما رسیدگی می کند.
برگه دادخواست یک فرم مخصوص هست که توسط واحد حسابداری دادگستری به مراجعه کنندگان داده می شود. این فرم داری چندین ردیف می باشد؛ البته در حال حاضر برگه دادخواست برای طرح دعوای که در صلاحیت شورای حل اختلاف است استفاده می گردد. برای طرح دعوی در دادگاه حقوقی می توانید به صورت انلاین درخواست نگارش دادخواست خودتان را ثبت نمایید .
دادگاه در صورتی می تواند به دعوا رسیدگی نماید که خواهان دادخواست خویش را در دفاتر خدمات قضایی ثبت نماید. دادخواست در یک فرم ویژه به زبان فارسی نوشته می شود. به دادخواستی که در مرحله نخست تقدیم می شود دادخواست نخستین و اگر در مرحله تجدیدنظر و فرجام باشد به آن دادخواست تجدیدنظر یا فرجام می گویند. برای اطلاع در مورد دادخواست و نحوه نگارش آن با ما همراه باشید.
از آن جهت که دادخواست شیوه نگارش مشخصی دارد، ماده 51 قانون آیین دادرسی مدنی به شرایط کلی تنظیم دادخواست پرداخته است. بر همین اساس نحوه نگارش دادخواست بر اساس شرایط زیر انجام می شود:
۱- نام، نام خانوادگی، نام پدر، سن، اقامتگاه و حتیالامکان شغل خواهان.
۲- نام، نام خانوادگی، اقامتگاه و شغل خوانده.
۳- تعیین خواسته و بهای آن مگر انکه تعیین بها ممکن نبوده و یا خواسته، مالی نباشد.
۴- تعهدات و جهاتی که به موجب آن خواهان خود را مستحق مطالبه می داند به طوری که مقصود واضح و روشن باشد.
۵- آنچه که خواهان از دادگاه درخواست دارد.
۶- ذکر ادله و وسایلی که خواهان برای اثبات ادعای خود دارد، از اسناد و نوشتجات و اطلاع مطلعین و غیره، ادله مثبته به ترتیب و واضح نوشته می شود و اگر دلیل، گواهی گواه باشد، خواهان باید اسامی و مشخصات و محل اقامت آنان را به طور صحیح معین کند.
۷- امضای دادخواست دهنده و در صورت عجز از امضاء، اثر انگشت او.
نگارش دادخواست توسط وکیل، یقینا مزایای زیادی برای موکلین دارد. یکی از وظایف اصلی وکلا در قبول دعاوی حقوقی، تنظیم دادخواست است. با توجه به این که وکیل دادگستری با شیوه نگارش دادخواست و تشریفات آن آشنایی دارد، می تواند دادخواست خوب و با کیفیتی را تنظیم نماید. پر واضح است که وکیل برای نگارش دادخواست از جهات گوناگون برای موکلین مزایای فراوانی دارد و در این صورت موکلین می توانند از خدمات نگارشی اوراق قضایی وکلا متخصص استفاده کنند.
وکلای با تجربه در زمینه نگارش انواع اوراق قضایی، می توانند دادخواست را به نحوی نگارش کنند که تاثیر قابل توجهی در رسیدگی به دعوی توسط دادگاه و همچنین تغییر سرنوشت پرونده دهد. گفتنی است که بر اساس تبصره ماده 51 قانون آیین دادرسی مدنی، در صورتی که دادخواست توسط وکیل نگارش شده باشد نیز مشخصات آن باید در دادخواست نوشته شود. در دادخواست، ستونی برای درج مشخصات وکیل و نمایدگان قانونی اصحاب دعوا وجود دارد که نام و سایر اطلاعات آن ها در این بخش از دادخواست نوشته می شود.
یکی از خدمات ارائه شده توسط موسسه وکیل تلفنی، نگارش انلاین دادخواست در هر ساعت از شبانه روز با کمترین هزینه و کاملا تضمینی می باشد. شما می توانید از طریق وبسایت وکیل تلفنی تقاضای خود مبنی بر نگارش دادخواست را اعلام نموده،درخواست شما بررسی شده و اعلام قیمت می گردد. پس از واریز وجه، یکی از وکلای متخصص در حوزه مورد نظر شما با شما تماس گرفته اطلاعات مورد نیاز را به صورت کامل دریافت کرده مدارک و مستندات از طریق واتس اپ برای ایشان ارسال می گردد. پس از گذشت 24 ساعت وکیل دادخواست شما ره به صورت تایپ شده برای شما واتس اپ می نماید تا شما با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی بقیه مراحل را پیگیری نمایید. بزرگترین منفعتی که نگارش آنلاین دادخواست ها برای کاربران وکیل تلفنی دارد این است که می توانید با صرف کمترین زمان و هزینه دادخواستی اصولی را تحویل محاکم قضایی نمایند. جهت دریافت مشاوره انلاین و رایگان در وبسایت وکیل تلفنی به نشانی www.vakiltel.com ثبت نام نمایید.
آنچه را که باعث کند شدن روند رسیدگی به پرونده در محاکم دادگستری شده این است که مراجعه کنندگان بدون دانش حقوقی اقدام به نگارش دادخواست می کنند. و بسیاری مواقع موارد اشتباهی را در دادخواست بیان می کنند این اشتباه گاهاً پیامد منفی بسیار دارد از جمله از دست دادن حق و یا طولانی شدن رسیدن به حق یا خواسته. لذا بهترین مسیر قبل از طرح دعوی و یا نوشتن دادخواست مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری می باشد. از جمله خدمات موسسه وکیل تلفنی نگارش دادخواست به صورت آنلاین می باشد. شما در این موسسه می توانید به صورت آنلاین ضمن اخذ مشاوره حقوقی تلفنی، دادخواست خودتان را به صورت تایپ شده از وکلای پایه یک دادگستری موسسه وکیل تلفنی دریافت نمایید.
اقامه دعوا، با تقدیم دادخواست به عمل می آید. دادگاه در صورتی می تواند به دعوی مدنی و یا جنبه مدنی امر کیفری رسیدگی نماید که دادخواست تقدیم شده باشد؛ بدون تقدیم دادخواست دعوا اقامه نمی شود. در واقع طبق قانون تاریخ تقدیم دادخواست، تاریخ اقامه دعوا محسوب می شود. با این تفاسیر حتما در نگارش دادخواست باید دقت کافی را به کار برد و از افراد متخصص در این زمینه استفاده کرد، چرا که دادخواستی که به طرز صحیح تنظیم نشود تمامی مراحل رسیدگی را تحت تاثیر قرار می دهد. برای آنکه اصول شکلی دادخواست رعایت شود باید شرایط مندرج در ماده 51 قانون آیین دادرسی مدنی رعایت شود و عدم رعایت هر کدام از این موارد دارای ضمانت اجرایی می باشد که عدم رعایت دسته ای از این موارد منجر به رد دادخواست و بعضی دیگر موجب توقیف آن و صدور اخطار رفع نقص می شود.
در صورت ابلاغ واقعی رای غیابی و انقضای مهلت واخواهی و تجدید نظر خواهی و اعتراض محکوم علیه به رای صادره دادگاه باید قرار رد دادخواست صادر نماید و پس از قطعیت قرار مذکور، دستور صدور اجراییه بدهد، قبل از قطعیت قرار مذکور که قابل تجدید نظر است صدور اجراییه مجوز قانونی ندارد.
پرسش: هرگاه خواهان اقدام به تقدیم دادخواست کند و معلوم شود که خوانده به علت حجر (صغر سن یا جنون و ... ) اهلیت قانونی ندارد تکلیف چیست؟
پاسخ و نظر اکثریت: مورد از موارد توقیف دادرسی است و مشمول ماده 105 قانون آیین دادرسی مدنی خواهد بود و فرقی نمی کند که از ابتدا محجور باشد یا در خلال رسیدگی محجور شود، در هر حال پس از اعلام به خواهان نام برده باید جانشین تعیین کند.
پاسخ و نظر اقلیت: مشمول بند (4) ماده 84 قانون آیین دادرسی کیفری و از موارد قرار رد دعوا خواهان است، زیرا کسی که اهلیت قانونی ندارد و دعوا متوجه وی نمی شود؛ بلکه دعوا متوجه وصی، ولی یا قیم می شود؛ بنابراین چنانچه در خواهان اهلیت شرط است در خوانده نیز اهلیت شرط است، به این جهت است که ماده 86 مقرر داشته است در صورتی که خوانده اهلیت نداشته باشد می تواند از پاسخ در ماهیت دعوا امتناع کند.
خروج سند از دلایل در موردی است که اصل سند در اختیار خواهان بوده و آن را به دادگاه ارائه ننماید، در موردی که اصل سند نزد مرجع قانونی است و خواهان صرفاً به کپی دسترسی دارد، صدور قرار ابطال دادخواست به این دلیل صحیح نیست.
طبق دادنامه شماره 9209970221800108 مورخ 1392/02/04 در خصوص دعوی آقای ب. ی به طرفیت شهرداری منطقه 11 تهران به خواسته مطالبه مبلغ ... ریال و خسارات تأخیر تأدیه، نظر به اینکه اصول اسناد متعاقب درخواست نماینده حقوقی خوانده ارائه نشده و نسبت به آنها ادعای تردید و انکار شده است و اسناد دیگری نیز ارائه نشده است و اسناد پیوست دادخواست که اصول آنها ارائه نشده، از عداد دلایل خارج میشود، طبق ماده 96 قانون آئین دادرسی مدنی قرار ابطال دادخواست صادر شده است و در مرحله تجدید نظر خواهی از این دادنامه، دادگاه به این دلیل که اصول اسناد منضم به دادخواست مکاتبات بعمل آمده با شهرداری بوده که اصل آن مکاتبات در ید خوانده میباشد و ماده 209 قانون اخیر الذکر در این موارد جاری است، دادنامه معترض عنه را نقض و پرونده را جهت رسیدگی و اظهار نظر ماهوی به دادگاه نخستین اعاده مینماید.
طبق ماده 96 قانون آئین دادرسی مدنی خواهان و خوانده در مورد ارائه اصول اسناد تکلیف دارند که یا شخصاً یا از طریق وکیل یا نماینده به دادگاه ارائه دهند و در این مورد فرقی میان اسناد رسمی و عادی ندارد ولی تفاوتی که وجود دارد این است که اگر سند رسمی باشد و اصل آن از خواهان خواسته شود و وی ارائه ندهد، موجب رد نمیشود بلکه میتوانیم از اداره ثبت استعلام نماییم؛ ولی اگر سند عادی باشد و نسبت به آن اظهار انکار و تردید شود، باید اصالت آن احراز شود و این مهم جز با ارائه اصول اسناد عادی ممکن نیست و چنانچه خوانده اصل سند را ارائه ندهد از عداد دلایل او خارج میشود و اگر خواهان اصل سند را ارائه ندهد و دادخواست وی مستند به ادله دیگر نباشد، در آن خصوص ابطال میگردد.
باید توجه داشت که اگر خواهان دلایل دیگری جز سند پیوست دادخواست خود نماید، قرار ابطال صادر نمیگرددو به آن دلایل رسیدگی میشود. البته صرف عدم ارائه اصل سند نمیتواند موجب ابطال سند و یا حسب مورد خروج از عداد دلایل گردد و باید نسبت به آن اظهار انکار و تردید شده باشد.
در فرض دادنامه فوق به دلیل اینکه اصل سند (مکاتبات با شهرداری) نزد طرف مقابل (خوانده) میباشد، طبق ماده 209 قانون آئین دادرسی مدنی که بیان میدارد«هرگاه سند معینی که مدرک ادعا یا اظهار یکی از طرفین است نزد طرف دیگر باشد، به درخواست طرف مقابل، باید آن سند ابراز شود. هرگاه طرف مقابل به وجود سند نزد خود اعتراف کند ولی از ابراز آن امتناع نماید، دادگاه میتواند آن را از جمله قرائن مثبته بداند» صدور قرار ابطال دادخواست در مرحله بدوی بلاوجه بوده است.