حتما بار ها کلمه ی مزایده را شنیده اید، از نظر لغوی مزایده یعنی چیزی را اعم از ملک، وسیله، ماشین و ... را برای فروش قرار می دهند و هر کسی که قیمت بالاتری پیشنهاد دهد، به آن شخص فروخته می شود. مزایده هم معنی و مترادف کلمه ی حراج است.
حتماً بار ها کلمه ی مزایده را شنیده اید، از نظر لغوی مزایده یعنی چیزی را اعم از ملک، وسیله، ماشین و ... را برای فروش قرار می دهند و هر کسی که قیمت بالاتری پیشنهاد دهد، به آن شخص فروخته می شود. مزایده هم معنی و مترادف کلمه ی حراج است.
از نظر حقوقی حراج یا مزایده شامل اموال منقول و غیر منقول می شود، این اموال منقول یا غیر منقول می تواند متعلق به یک شخص حقیقی یا شخص حقوقی باشد، منظور از شخص حقوقی شرکت یا سازمان و ... است که ثبت شده باشد. حراج باید قانونی و مشروع باشد تا از نظر حقوقی هم پذیرفته گردد.
در مزایده به کارشناس نیاز است؟ در پاسخ به این سوال باید گفت به کارشناس در مسائل خاصی که قاضی علمی در آن ندارد، نیاز است، در برخی پرونده ها و موارد شرایط خاصی به وجود می آید که نظر یک فرد آگاه نیاز است، در دادگستری به این افراد کارشناس می گویند و در هر مورد یک کارشناس متخصص نظر خود را اعلام می کند.
در بحث مزایده نرخ و قیمت پایه برای حراج توسط کارشناس مشخص می گردد. افرادی که برای خریداری مراجعه می کنند باید با رعایت شرایط قانونی اقدام به اعلام قیمت مد نظر خود بکنند، فروشنده ی اجناس یا اموال قیمت های پیشنهادی از طرف اشخاص را باید بشنود و با بررسی آن ها باید بالاترین قیمت را مشخص کند، اجناس به بالاترین قیمت فروخته می شوند.
حراج متضاد مناقصه است، در مناقصه کمترین قیمت مد نظر است و اهمیت دارد اما در مزایده بالاترین قیمت حائز اهمیت است.
در مزایده بالاترین قیمت کسی است که می تواند خریدار نهایی باشد
اجرای برنامه ی مزایده نیازمند برنامه ریزی و تشریفات است. در مرحله ی نخست سازمان یا شرکت یک فراخوان عمومی جهت شرکت در مزایده منتشر می کند. در دعاوی حقوقی بین افراد وقتی یکی از طرفین محکوم می شود، باید میزان وجه نقدی ای به طرف مقابل بپردازد و هنگامی که فرد نمی تواند دادگاه برای پرداخت طلب اموال محکوم علیه را توقیف می کند و اقدام به حراج می نماید.
بعد از انجام دعوت همه ی افرادی که خواستار شرکت هستند می توانند حضور پیدا کنند. اگر در مرحله ی اول حراج اموال به بالاترین قیمت مدنظر به فروش نرسد، با توجه به شرایط و تشریفات مرحله ی دومی برگذار می گردد.
برای اجرای مزایده یک دعوت عمومی از همه ی مردم صورت می گیرد. این دعوت در روزنامه های رسمی کثیرالانتشار چاپ و یا توسط کلانتری محل در خیابان های عمومی نصب می گردد. طرفین مزایده هم می توانند در حراج شرکت کنند و از آن ها دعوت می شود، طبق ساعت و تاریخ می توانند در حراج شرکت کنند. منظور از طرفین محکوم له و محکوم علیه هست، محکوم له نیز می تواند به عنوان خریدار در مزایده شرکت کند.
در قانون اجرای احکام مدنی قوانین با ماده های متعددی برای رسیدگی به امور مزایده وضع شده است. در فروش اموال منقول اگر محلی برای فروش از طرف دولت یا شهرداری مشخص شده باشد حراج در آن مکان صورت می گیرد.
اگر محلی برای انجام مراسم حراج صورت نگرفته بود مشخص کردن محل مناسب با مدیر اجرایی است و در صورتی که محل های متعدد برای مزایده پیشنهاد شود محلی که به منافع محکوم علیه نزدیک تر است انتخاب می شود، بعد از برداشت کردن قسمتی از مال که لازم است بقیه ی اموال یا وجه به مالک آن مسترد می گردد.
اگر اموال داخل در مال منقول باشد و جا به جایی آن ها سخت باشد و یا مخارج زیادی در بر داشته باشد وسایلی که توقیف شده اند در محل نگهداری آن حفظ می شود. آگهی فروش یا آگهی مزایده باید در یکی از روزنامه های محلی یک نوبت چاپ شود. برگزاری مراسم حراج باید طوری باشد که فاصله ی بین انتشار آگهی و روز فروش کمتر از ده روز و بیش از یک ماه نباشد.
نوع و مشخصات مال منقول توقیف شده، باید همه ی ویژگی های مال ذکر شود.
روز و ساعت و تاریخ و محل دقیق برگزاری حراج.
قیمت پایه ای که مزایده از آن شروع می شود. تاریخ فروش، محل فروش،بالاترین قیمت و اسم خریدار باید نوشته و به امضاء و تایید خریدار برسد.
مزایده در پرونده های حقوقی و کیفری یکسان است با این تفاوت که در پرونده های کیفری برای پرداخت جزای نقدی نیز از آن استفاده می شود
طبق قانون در برخی موارد ممکن است فروش اعتبار خود را از دست بدهد و ایراداتی به نحوه ی فروش وارد شود، در این صورت مزایده باید تجدید شود.
اگر فروش در روز، ساعت و محل متفاوت از آگهی به عمل آید باید حراج تجدید شود.
اگر در حراج به صورت غیرقانونی از خرید کسی که قیمت بالایی ارائه داده است جلوگیری شود.
مورد دیگر این است که مزایده بدون حضور نماینده دادسرا انجام شده باشد.
مورد آخر اگر خریدار ممنوع از خرید بوده است ولی به خریداری اقدام کرده باشد.
این ها ایراداتی هستند که توسط اجرای احکام بررسی می شود و حراج تجدید می گردد.
از مزایده در پرونده های مختلف حقوقی و کیفری استفاده می شود.
یکی از مواردی که در زمینه ی پرونده های حقوقی است مطالبه ی مهریه توسط زوجه می باشد. در صورتی که زوجه اقدام به اجرای مهریه خود نماید؛ اجرای احکام دادگستری اقدام به توقیف اموال زوج می نماید و اگر مهریه پرداخت نشود، حراج برای وصول مهریه انجام می شود.
مورد دوم در کاربرد های حراج ورشکستگی شرکت ها است در صورتی که شرکتی ورشکسته شود برای وصول طلب اموال توقیف شده و مزایده ای برگزار می گردد.
مورد مهمی که وجود دارد بهره گرفتن از حراج در پرونده های کیفری است، طبق قانون آیین دادرسی کیفری برای پرداخت حقوق شاکی یا جزای نقدی ای که به عنوان مجازات برای متهم در نظر گرفته می شود از مزایده استفاده می شود.
تفاوت حراج در پرونده های کیفری و حقوقی فقط در جزای نقدی ای است که به عنوان مجازاتی برای متهم، بخشی از اموال او توقیف و به مزایده گذاشته می شود.
اجرای احکام مدنی بخشی است که بعد از تشخیص قاضی به برگزاری مزایده، باید شرایط و احوالات لازم را فراهم کند، اداره ی اجرای اسناد رسمی وظیفه ی منتشر کردن آگهی های مزایده و استعلام را بر عهده دارد.
انجام گرفتن صحیح مزایده مورد بررسی قرار می گیرد و در صورت وجودِ اشکالی حراجِ قبلی ابطال و از مناط اعتبار خارج می گردد. همانطور که در مطالب اشاره شد در صورت صحیح نبودن مزایده از دیدگاه کارشناس، بعد از ابطال حراج تجدید می شود.
فواید مشاوره حقوقی تلفنی در بررسی صحت مزایده، بهترین وکیل برای مشاوره حقوقی تلفنی، مراحل و شرایط شرکت در مزایده، مشاوره حقوقی تلفنی بررسی اصالت معامله، مشاوره حقوقی آنلاین بررسی مزایده و ... همه و همه به یک چیز مهم اشاره دارد و آن این است که مشاوره حقوقی آنلاین و تلفنی مفید است یا خیر؟
برای آگاهی از اصالت معامله و بهره مند شدن از نظرات تخصصی در مورد پرونده های حراج بهتر است با وکیل ها و مشاوران آگاه مشورت کنید.
یکی از شیوه های ارتباط و بهره مندی از نظریات مشورتی وکلا مشاوره ی حقوقی از راه تلفن، آنلاین و غیر حضوری است، با پیشرفت جوامع شما می توانید راحت تر از گذشته از بعد های حقوقی مسائل آگاه شوید.
با استفاده از یک مشاوره ی غیر حضوری و از طریق تلفن از بهترین وکیل ها استفاده کنید تا شرایط و مراحل مزایده را بهتر بشناسید.