در زمینه ی قرارداد کار، با اصطلاحی با نام تعلیق قرارداد کار مواجه می شویم. این عبارت در قانون، بیانگر حالتی است که یک کار و شغل به هر دلیلی بعد از عقد قرارداد کار میان کارگر و کارفرما، متوقف شود. به این حالت عقد معلق نیز گفته می شود. تعلیق قرارداد کار معمولا به دو دلیل رخ می دهد. دلیل اول وجود مشکل و ایجاد شرایط خاص برای کارگر است. دلیل دوم مربوط به محیط کار کارگر است. ممکن است کارگاه یا کارخانه ای که کارگر در آن کار می کند، به هر دلیلی( گاه وجود خطرات و حوادثی که ممکن است برای کارگران ایجاد شود و گاهی بازسازی و موارد دیگر مربوط به محیط کارگاه) نتواند به کار ادامه دهد. تعلیق قرارداد در قانون مدنی بیان شده است و ماده ی پانزده قانون کار نیز به این مورد اختصاص یافته است. با دریافت مشاوره حقوقی رایگان از وکیل تلفنی می توانید با تمامی قوانین موجود در زمینه آشنا شوید.
عوامل زیادی می توانند منجر به تعلیق قرارداد کار شوند. این عوامل میتوانند ارادی و غیر ارادی باشند و منجر به تعلیق قرارداد کار شوند. در صورت بروز هر نوعی از تعلیق قرارداد کار، کارفرما و کارگر نسبت به یکدیگر تعهداتی خواهند داشت که باید نسبت به اجرای کامل آنها اقدام کنند. از دلایل رایج این امر می توان به: سربازی کارگران، بیماری، شرایط بارداری و زایمان، شرایط مربوط به مرخصی تحصیلی، قهوه قهریه، شرایط ایجاد شده برای کارگر و... اشاره کرد. برای این که بتوانید نسبت به موارد دقیق تاثیرگذار روی تعلیق قرارداد اطلاعات کامل تری کسب کنید میتوانید از مشاوره حقوقی آنلاین که توسط موسسه حقوقی وکیل تلفنی به صورت شبانه روزی در دسترس شما عزیزان می باشد، استفاده کنید. همچنین می توانید برای راحتی بیشتر، از مشاوره حقوقی واتس اپی این مجموعه نیز استفاده کنید.
تعلیق کار به دلیل خدمت سربازی
خدمت سربازی یکی از مواردی است که منجر به تعلیق قرارداد کار می شود. این مورد یکی از علت های رایج تعلیق قرارداد کار است که به دسته ی عوامل تعلیق مربوط به خود کارگر تعلق می گیرد. ماده نوزدهم از قانون کار بیان می کند که افرادی که قرارداد آنها به علت خدمت سربازی به تعلیق در می آید، پس از اتمام زمان خدمت خود، موظف هستند حداکثر دو ماه پس از زمان پایان خدمت سربازی خود، به شغل خود بازگردند. ممکن است در زمان خدمت سربازی، آن ردیف شغلی حذف شده باشد. در این شرایط کارگر باید مشغول به انجام شغلی مشابه با شغل قبلی خود شود.
گاهی نیز کارفرما توانایی برگرداندن قرارداد برای آن ردیف شغلی را نداشته که به منزله ی اخراج کارگر خواهد بود. اگر فرد مذکور در مهلت زمان مشخص شده، یعنی دو ماه، به محل کار خود مراجعه نکرده و پیگیر شغل خود نشود، به معنای استعفای کارگر از شغل خود خواهد بود. البته در این شرایط، وی مشمول دریافت حق سنوات خود می شود. چنانچه در زمینه ی تعلیق قرارداد کار پس از خدمت سربازی به مشکل برخورده اید، می توانید از مشاوره حقوقی با وکلای پایه یک دادگستری که در این زمینه فعالیت می کنند استفاده کنید و یک مشاوره حقوقی 24 ساعته حرفه ای دریافت نمایید.
برای این که بتوانیم تعلیق قرارداد کار در نتیجه ی قوه ی قهریه را بررسی کنیم، نیاز به تعریف این اصطلاح داریم. در قانون مدنی و در ماده ی 227، حادثه ای که نتوان آن را به متعهد ربط داد، قوه قهریه می باشد. قوه قهریه با نام فورس ماژور نیز شناخته می شود. برای این که یک حادثه جز قوه قهریه قرار بگیرد باید چند ویژگی داشته باشد؛ حادثه باید غیر قابل دفع و اجتناب باشد، حادثه باید کاملا خارجی بوده و قابل پیش بینی کردن نیز نباشد. در بیشتر قرارداد ها، حوادث قوه قهریه و شرایط مربوط به آن ذکر نمی شود. البته وکلای قرارداد کار توصیه می کنند که چنین مواردی با این که بعید به نظر می رسند، بهتر است در متن قرارداد ذکر شوند. قوه قهریه می تواند منجر به تعلیق قرارداد شود. اگر این اتفاق افتاد، پس از زمانی که آن شرایط برطرف شد و فورس ماژور از بین رفت، قرارداد مجددا برقرار می شود.
تعلیق قرارداد کار، مانند خود قرارداد یا فسخ قرارداد نیست که برگه ای با امضای کارگر و کارفرما باشد. در واقع تعلیق قرارداد کار، حکمی است که از طرف دادگاه صادر شده و ابلاغ می گردد. به عبارتی در زمینه ی تعلیق قرارداد کار، دادگاه حرف آخر را می زند. معمولا در این نوع حکم، مانند سایر حکم های صادره ی دیگر از دادگاه، دستور تعلیق کار فعلی صادر شده و ماده ی قانونی مربوط به حکم، در متن حکم آورده می شود. در واقع تعلیق قرارداد کار، بیشتر به عنوان حکم تعلیق شناخته می شود و ابلاغی است.
حقوق کارگر در زمان تعلیق بسته به این که کارگر به چه نحوی در حالت تعلیق قرار گرفته باشد تعیین می شود. برای مثال؛
-در هنگام مرخصی زایمان، حوادث قوه قهریه و مرخصی های استعلاجی، تنها بیمه بیکاری تامین اجتماعی به کارگر می رسد و کارگر از جانب کارفرما مزایا و حقوقی دریافت نمی کند.
-اگر از کارگر توسط کارفرما شکایت شود و کارگر محکوم نگردد و تنها توقیف به وجود بیاید یا اگر به دلیل غیر منطقی اخراج شود و اگر محل کار به دلیل وجود احتمال و امکان وقوع یک حادثه تعطیل گردد، کارفرما بسته به نوع هرکدام، موظف به پرداخت بخشی یا تمام حقوق، حق بیمه و مزایا به کارگر خواهد بود.
-هر مرخصی بدون حقوقی (برای مثال مرخصی تحصیلی) بدون هیچگونه حق بیمه و مزایا و حقوقی از سمت کارفرما خواهد بود.
مدت تعلیق قرارداد کار جز سابقه بیمه محسوب می شود؟
این مسئله بسته به مدلی که تعلیق قرارداد کار اتفاق افتاده است دارد. در قسمت قبل توضیح دادیم که در چه شرایطی، کارفرما برای کارگر حق بیمه رد می کند. اگر حق بیمه رد شود، سابقه ی بیمه در نظر گرفته می شود. اما اگر حق بیمه توسط کارفرما پرداخت نشود(یعنی مسئولیتی روی دوش کارفرما بابت حق بیمه وجود نداشته باشد)، سابقه ی بیمه نیز برای کارگر در نظر گرفته نمی شود. در هر صورت بهتر است کارگر پیگیر سوابق حق بیمه ی خود باشد چرا که عدم پرداخت حق بیمه می تواند در سال های آینده و یا در هنگام بازنشستگی برای کارگر مشکلاتی ایجاد کند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، می توانید از مشاوره حقوقی تلفنی استفاده کنید.
سابقه کارگر در اکثر موارد تعلیق قرارداد کار برای وی در نظر گرفته می شود. تعلیق کارگر به صورت کلی به دو علت رخ می دهد. شکایت کارفرما و یا عوامل خارجی دیگر. در حالت اول، یعنی شکایت کارفرما از کارگر، مسئله ی سابقه ی کار به دو شکل بررسی می شود. اگر کارگری که از او شکایت شده و به حالت تعلیق قرارداد کار در آمده است، مجرم شناخته شده و محکوم باشد، سابقه ی کار برای وی لحاظ نمی شود. اگر مجرم شناخته نشده و محکوم نشود، مدت تعلیق قرارداد کار وی، برای او سابقه ی کاری به همراه خواهد داشت. اگر در زمینه ی سابقه ی کار در هنگام تعلیق برای شما مشکلی ایجاد شده است، می توانید در هر ساعتی از خدمات مشاوره حقوقی شبانه روزی وکیل تلفنی استفاده کنید.