لازم است برای فهم بیشتر این موضوع ربا را به زبان ساده و مثالی عینی توضیح داد. فردی مبلغی را به عنوان نسیه به فرد دیگری می دهد و در همان ابتدا می گوید باید بعد از گذشت زمان مشخصی مبلغ بیشتری از اصل پول را پرداخت کند. در واقع مبلغی که بیشتر از اصل پول دریافت می شود ربا یا نزول است. در عرف، قانون و شرع ربا خواری عملی ناشایست، ناپسند و جرم است.فردی که اقدام به این کار می کند و مدام به افراد دیگر پول قرض می دهد و پول بیشتری دریافت می کند و اگر زمان زیادی بگذرد پول بیشتری می گیرد در جامعه به نزول خور معروف است و ربا خواری کرده است. در دین مبین اسلام در ارتباط به قرض الحسنه گفته می شود اگر فردی قرضی به فرد دیگر داد در هنگام بازگرداندن آن مبلغ، هدیه ای بدهد و به قرض الحسنه در اسلام توصیه شده است. ربا در قرآن به نام سود ظالمانه معنی شده و از آن به عنوان جنگ با خدا اشاره شده است.
ربا دارای دو نوع معامله ای و قرضی است. در ربای قرضی فردی به فرد دیگری مبلغی را می دهد و به صورت ماهانه سود آن را می گیرد یا قرار می بندد به همراه اصل پول سود آن را دریافت کند.در ربای معامله ای نیز اگر فردی کالای مانند یک کیلو گندم را به فرد دیگری بدهد و بعد از مدتی 2 کیلوگرم گندم پس بگیرد معامله حرام و ربا محسوب می شود. برای اینکه در انجام معاملات و عمل قرض با ربا خواری مواجه نشوید حتما از طریق موسسه وکیل تلفنی با وکیل مجرب مشاوره حقوقی تلفنی یا مشاوره حقوقی آنلاین انجام دهید.
مجازات ربا گیرنده در قانون سنگین است و در صورت اثبات و کشف جرم ربا شخص ربا گیرنده محکوم خواهد شد. طبق ماده 595 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات ربا جرم است و بر اساس این ماده قانونی ربا گیرنده ( نزول خور) به شش ماه تا 3 سال حبس و تا هفتاد و چهار ضربه شلاق محکوم خواهد شد. همچنین فردی که بر اساس این جرم محکوم شده است باید معادل مال مورد معامله جزای نقدی پرداخت کنند.
بر اساس ماده 595 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات همان مجازاتی که برای ربا گیرنده در نظر گرفته شده است مجازات ربا دهنده نیز است. همچنین به نسبت کمتر نیز برای فردی که واسط عمل ربا بوده است مجازات در نظر گرفته می شود.به دلیل اینکه در ربا طرفین و شخص واسط مجرم شناخته می شوند و مجازات برای همه آنها در نظر گرفته می شود مطرح کردن مسئله ربا در مراجع قضایی و اثبات آن کار سختی است. به همین دلیل نیاز است قبل از اقدام به طرح دعوا مشاوره حقوقی انجام شود. این امکان در موسسه حقوقی وکیل تلفنی فراهم شده است در کمترین زمان ممکن مشاوره حقوقی تلفنی انجام شود.
اگر فرد یا افرادی بر اساس قراردادی کتبی یا شفاهی به توافق برسند که کالایی را معامله کنند و به میزان همان کالا را به شرط جنس اضافه تر یا مبلغ بیشتر بگیرند معامله ربا انجام شده است. همانطور که به آن اشاره شد ربا در اسلام حرام و اگر معامله ای ربوی بین ربا دهنده، ربا گیرنده و کسی واسطه معامله ربوی بوده انجام شده باشد باطل و بلااثر است.از لحاظ حقوقی نیز بر اساس ماده 190 قانون مدنی معاملات ربوی صحیح نیست. اگر عمل معامله ربوی بین طرفین در مراجع قانونی اثبات شود قانونگذار نیز آن را جرم می داند و برای طرفین مجازات در نظر گرفته می شود.در معامله اگر طرفین به غیر از سود در ضرر و زیان نیز شریک باشند معامله ربوی نیست. در صورتی معامله یا شراکت ربوی خواهد بود که فردی مبلغی را برای انجام کاری در اختیار فردی دیگر قرار دهد و در هر صورت حتی ضرر اصرار بر دریافت سود تعیین شده داشته باشد.
با اینکه هم از لحاظ قانونی و از لحاظ شرعی منع شده است اما ربا خواری باب شده و افرادی تحت عناوین مختلف اقدام به این کار می کنند. متاسفانه راه هایی برای لاپوشانی ربا خواری در جامعه به عرف تبدیل شده است به گونه ای که امروزه تبلیغات آن را در فضای مجازی و واقعی هم می بینیم عنوان وام فوری است که در قالب آن ربا خواری انجام می شود.اثبات معاملات ربوی از دیدگاه قانونی کمی پیچیده است. به دلیل اینکه انجام معاملات ربوی غیر قانونی است و مردم با دید بدی به ربا دهنده و ربا گیرنده نگاه می کنند این کار به صورت مخفیانه و در پوشش معاملات ظاهری انجام می شود. ربا گیرنده ها معمولا آگاهی به مسائل حقوقی دارند و بدون حضور شاهد و امضا کردن سندی این کار را انجام می دهند و برای دریافت اصل و سود پول چک یا سفته دریافت می کنند که اثبات ربا خواری را در دادگاه با مشکل مواجه می کند.ربا خواران ترفندهای زیادی را برای انجام ربا خواری در نظر گرفته اند به عنوان مثال در قبال اصل و سود پولی که به طرف مقابل می دهند به همان اندازه ملک یا وسیله ای دارای ارزش مانند خودرو را به اسم خود انتقال می دهند و در نقش خریدار ظاهر می شوند .
از آنجایکه در قانون هم برای ربا گیرنده و هم برای ربا دهنده مجازات در نظر گرفته شده است معمولا طرفین از گرفتن حق و حقوق خود در دادگاه می ترسند و نمی خواهند موضوع ربا را مطرح کنند. اما افرادی که بنا بر ناآگاهی و ناخواسته در دام ربا افتاده اند می توانند با بهره گیری از یک وکیل خوب مسئله حقوقی خود را دنبال کنند.در موسسه حقوقی وکیل تلفنی بهترین وکلای دادگستری که دارای تخصص در زمینه ربا هستند به صورت آنلاین و 24 ساعته آماده ارائه خدمات و مشاوره حقوقی هستند.
مشاوره حقوقی برای پرونده کیفری با وکیل کیفری |
نگارش شکواییه برای اعلام جرم علیه ربا گیرنده |
هزینه نگارش لایحه دفاعیه |
نگارش لایحه دفاعیه برای پرونده رباخواری |