مالیات یکی از راه های اصلی کسب درآمد برای دولت ها محسوب میشود. در این میان مالیات بر ارزش افزوده از رایجترین انواع مالیات است. اما این که ارزش افزوده چیست و نحوه محاسبه آن چگونه است و اصلا چه افرادی باید این مالیات را پرداخت کنند، از جمله سوالات پرتکراری هستند که نشان میدهند بیشتر مردم جامعه از مسائل مربوط به این نوع مالیات بی اطلاعند.
در ادامه مطلب درباره مالیات بر ارزش افزوده و نحوه محاسبه آن صحبت خواهیم کرد. با توجه به این که این مالیات از تمام مصرف کنندگان اخذ میشود و مختص قشر خاصی نیست، همه افراد باید با آن آشنا باشند. پس فرقی نمیکند که مشغول به چه کاری هستید و از چه راهی درآمد کسب میکنید، برای اطلاع از نحوه محاسبه ارزش افزوده با موسسه حقوقی وکیل تلفنی همراه باشید.
ارزش افزوده، ارزشی است که در طی فرآیند تولید و عرضه محصول به آن افزوده میشود. واحد تولیدی یک شرکت را در نظر بگیرید که در آن مواد اولیه در طی چند مرحله به محصولی مشخص تبدیل میشوند. مسلما در هر مرحله مواد اولیه دچار تغییرات میشوند و به این ترتیب شباهت بیشتری به محصول نهایی پیدا میکنند. همین نزدیک شدن به محصول نهایی باعث افزایش ارزش پولی مواد اولیه میشود و این همان ارزش افزوده است.
از طرف دیگر کالای تولید شده را در نظر بگیرید که بهای تمام شده آن برای تولید کننده 1000 تومان است، اما با قیمت 4000 تومان به مصرف کننده فروخته میشود. این هزینه اضافی هزینه های جانبی بسته بندی، انبار، عرضه محصول است که با عنوان ارزش افزوده شناخته میشود.
قانونگذار در قانون مالیات بر ارزش افزوده، تعریف جامعی برای ارزش افزوده ارائه میدهد. " ارزش افزوده در این قانون، تفاوت بین ارزش کالاها و خدمات عرضه شده با ارزش کالاها و خدمات خریداری یا تحصیل شده در یک دوره معین میباشد."
مالیات مستقیم و مالیات غیر مستقیم دو دسته بندی کلی از مالیات ها در کشور ایران هستند. مالیات بر ارزش افزوده یکی از مالیات های غیر مستقیم است که به کالای مشخصی تعلق ندارد و توسط مصرف کننده و تولیدکننده، پرداخت میشود.
مالیات بر ارزش افزوده در اصل مالیاتی است که دولت بابت تفاوت بین ارزش کالای تولید شده و ارزش کالای خریداری شده، دریافت میکند. این مالیات جدای از مالیات بر درآمدی است که تولیدکننده باید بپردازد و همانطور که گفته شد، پرداخت آن بر عهده تولیدکننده و مصرف کننده است.
مالیات بر ارزش افزوده نرخ مصوبی است که از طرف دولت اعلام میشود. طبق قانونی که در سال 1387 در رابطه با این مالیات به تصویب رسید، تا سال گذشته جمع عوارض و مالیات بر ارزش افزوده 9% بود. اما از ابتدای سال 1401 فقط نرخ مالیات 9% است و مبلغی بابت عوارض دریافت نمیشود.
حال برای محاسبه این مالیات تصور کنید کالایی با قیمت 1000 تومان به فروش میرسد. در این صورت تولید کننده مبلغ 1090 تومان از عرضه کننده (مغازه دار) دریافت خواهد کرد که مبلغ اضافه همان 9% مالیات است. اکنون اگر فروشنده یا همان عرضه کننده مبلغ فروش کالا را 1200 تومان در نظر گرفته باشد، باید 1080 تومان دیگر هم جدای از 1200 تومان که بهای کالاست، از مصرف کننده دریافت کند. این 1080 تومان نیز مالیاتی است که به ارزش افزوده کالا تعلق میگیرد.
هر چه این فرآیند طولانیتر باشد مسلما قیمت کالا افزایش خواهد یافت و مالیات بر ارزش افزوده آن هم بیشتر خواهد شد. به همین دلیل است که همیشه خرید مستقیم از تولید کننده صرفه اقتصادی دارد. زیرا همانطور که متوجه شدید درصد زیادی از این مالیات از مصرف کننده گرفته میشود.
محاسبه ارزش افزوده و مالیاتی که به آن تعلق میگیرد، پروسهای طولانی و دشوار دارد که افراد عادی از پس آن بر نمیآیند. از طرفی همانطور که گفته شد دولت صرفا یک نرخ مصوب به عنوان مالیات ارزش افزوده برای تمام کالاها اعلام میکند و مسئولیت محاسبه آن را به عهده خود تولید کننده و ... میگذارد. در نتیجه تولید کننده برای محاسبه درست ارزش افزوده تمام کالاها و کسر مالیات پرداختی خود از آن و واریز مابقی مبلغ دریافتی از طرف مقابل به حساب دولت، قطعا به یک فرد متخصص احتیاج خواهد داشت.
برای اطلاع از هزینه محاسبه ارزش افزوده و دیگر نکات جزئی مربوط به مالیات بر ارزش افزوده، میتوانید از طریق مشاوره حقوقی تلفنی و یا مشاوره حقوقی آنلاین و رایگان با کارشناسان موسسه حقوقی وکیل تلفنی، در ارتباط باشید.
در حال حاضر تنها راه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده و پرداخت آن، مراجعه به سامانه عملیات الکترونیک مالیات بر ارزش افزوده است. با این توضیح که مودیان پرداخت مالیات ارزش افزوده، باید به سامانه مذکور به آدرس https://www.evat.ir/ مراجعه کنند تا با تکمیل اظهارنامه، مالیات مقرر برای ایشان مشخص شود.
ورود به سامانه مالیات بر ارزش افزوده نیازمند دریافت کد اقتصادی است. برای آموزش نحوه دریافت کد اقتصادی میتوانید مقاله تالیف شده با همین مضمون را که در سایت موسسه حقوقی وکیل تلفنی قرار داده شده است، مطالعه نمایید. همچنین با استفاده از مشاوره حقوقی این موسسه میتوانید در کنار اطلاع از شیوه دریافت این کد، درباره چگونگی تکمیل اظهارنامه نیز راهنمایی بگیرید.
درباره ما |