گاهاً خانمی طلب مهریه می نماید که مهریه او مدت ها پیش بر حسب تورم و اوضاع اقتصادی آن دوران تعیین شده است؛ فلذا اگر هم اکنون بخواهد آن مهریه را به همان نرخ دریافت کند، کاملاً غیر منطقی بوده و شاید کفاف خرج یک روز او را هم ندهد؛ بنابراین، این نرخ توسط مرجع ذی صلاح و مورد اعتماد به نرخ روز افزایش یافته و معادل سازی می شود؛ حال با ما همراه باشید تا ضمن بررسی عمیق این مبحث، نحوه محاسبه مهریه به نرخ روز را توسط تیم محاسباتی مهریهِ آنلاین وکیل تلفنی را توضیح دهیم.
محاسبه آنلاین مهریه به نرخ روز
مراجع صاحب نظر در این خصوص، بر حسب نظراتشان به دو دسته تقسیم می شوند که این دو دسته به سبک زیر اند:
نظر اکثریت در خصوص موضوع فوق
- با توجه به ایجاد حق برای زوجه این حق پس از فوت وی به وراث منتقل می شود؛ لذا پس از فوت زن نیز چون وراث مالک قهری اموال زن می شوند و تمام حقوق به همان شکل ایجاد شده، برای زن به آنها منتقل می شود؛ لذا مهریه را بایستی به نرخ روز به وراث پرداخت کرد.
نظر اقلیت در خصوص موضوع فوق
- با توجه به اینکه فلسفه وجودی، وجوبی و فهم قانون صرفاً حمایت از شخصی به نام زن است که در صورت فوت یا طلاق بدون سرپناه می ماند؛ بنابراین، وضع قانون فقط به لحاظ حمایت از شخص زن است نه فرد دیگر؛ لذا اگر زن فوت کند محاسبه پرداخت مهریه به نرخ روز برای وراث که از مهریه زن (که جزء ماترک محسوب می شود) ارث می برند، نمی تواند مشمول قانون شده و بگوییم بایستی به نرخ روز فوت یا زمان پرداخت محاسبه شود؛ بلکه صرفاً وراث زن مهریه زن را به عنوان یک میراث به صورت اصل مهریه محق هستند، نه آنکه مهریه زن متوفیه را به نرخ روز مطالبه نمایند؛ لذا حدود رأی به پرداخت مهریه به نرخ روز به وراث زن فاقد وجاهت قانونی است.
محاسبه مبلغ روز مهریه به صورت 24 ساعته و آنلاین
پرسش: زوج در سال 1380 فوت کرده و زوجه مهریۀ خویش را که 150 سکۀ بهار آزادی است، اکنون مطالبه نموده است؛ چنانچه از زوج متوفی به جز یک خانه چیز باقی نمانده باشد، بفرمایید مهریۀ زوجه به قیمت امروز سکه محاسبه می گردد یا زمان فوت زوج؟
نظر اتفاقی در خصوص پرسش فوق
- با توجه به مادۀ 279 قانون مدنی، سکه های مورد نظر عین محسوب می شود و عین کلی و با توجه به مادۀ 351 قانون مدنی در عین کلی بایستی مقدار و وضعیت آن مشخص باشد و طبق تبصرۀ ماده 1082 قانون مدنی: چنانچه مهریه وجه رایج باشد...، ولی چون سکه وجه رایج محسوب نمی شود؛ بایستی عین سکه به زوجه تحویل شود. بدیهی است چنانچه زوجه به ما به ازای سکه ها توافق نماید، بهای 150 سکه بهار آزادی به قیمت همان روز یعنی، زمان ادا پرداخت می گردد.
نظرهای ابزاری در خصوص پرسش فوق
- سکه عین محسوب نمی شود، بلکه دین است؛ سکه مانند 1000 تومانی است و تا زمانی که در اختیار قرار نگیرد عین معین نیست؛ عین مثل اتومبیلی که در زمان حیات زوج با شمارۀ مشخص به مهریۀ زوجه درآمده است؛ لذا چون دین است در ذمه اش بوده است؛ یعنی، در ذمۀ زوج بوده است حال منتقل شده است به ورثۀ؛ لذا اگر آن را دین بدانیم بایستی قیمت زمان فوت به زوجه پرداخت شود هر چند ایشان می تواند خسارت تأخیر تأدیه را هم مطالبه نماید.
اورژانس مهریه تضمینی و ارزان 24 ساعته
پرسش: زنی ده سال پیش از شوهر خود طلاق گرفته و مهر خود را در آن زمان دریافت نداشته؛ اکنون دادخواست مطالبه مهر خود را تقدیم دادگاه کرده است. در صورت وارد بودن دعوا، مهر به چه نرخی باید پرداخت شود؟ به عبارت دیگر، آیا وفق قانون جدید باید نرخ روز محاسبه شود؟
نظر اکثریت در مورد پرسش فوق
- مهریه دین است، دینی که عندالمطالبه است. در ما نحن فیه چون زوجه سابقاً مطالبه مهر نکرده است؛ در زمان مطالبه، زوج محکوم به پرداخت است و به موجب رأی وحدت رویه شماره 647 مورخ 1378/10/28 که تصریح در عطف به ماسبق شدن ماده واحده قانون الحاق یک تبصره به ماده 1082 قانون مدنی دارد مهر باید به ارزش ریالی روز محاسبه شود.
نظر اقلیت در مورد پرسش فوق
- آنچه مور نظر قانونگذار در عندالمطالبه بودن مهر است و سازگار با روح قانون است مربوط به زمانی است که زوجه در علقه زوجیت زوج باشد و در این صورت هر زمان زوج مطالبه مهر نماید، زوج محکوم به پرداخت است؛ اما زمانی که این عقله منفک شود زوجه مستحق بهره مندی از مهر به نرخ روز وقوع طلاق است.
نظر کمیسیون نشست قضائی (1) در مورد پرسش فوق
با توجه به تبصره الحاقی 29/04/1376 به ماده 1082 قانون مدنی به این عبارت:
- «چنانچه مهر وجه رایج باشد؛ متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تأدیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می شود، محاسبه و پرداخت خواهد شد...» نظر قانونگذار بر زمان تأدیه مهر و نرخ آن تاریخ بوده و به این ترتیب نظر اکثریت که متضمن این معناست تأیید می شود.
نظر کمیسیون نشست قضائی 2 در خصوص موضوع فوق
- مطابق ماده 1082 قانون مدنی، به مجرد وقوع عقد، زن مالک مهر می شود و تبصره ماده مرقوم، مشعر بر این است که چنانچه مهر وجه رایج باشد به تناسب تغییر شاخص قیمت سالانۀ زمان تأدیه محاسبه و پرداخت گردد و رأی وحدت رویه شماره 18، 647/10/78 هیئت عمومی دیوان عالی کشور، حکم این تبصره را با توجه به فلسفه وضعی آن شامل عقدی که مقدم بر تاریخ تصویب آن واقع شده باشد نیز دانسته است؛ بنا به مراتب میزان مهر (که زمان وقوع عقد مالک آن زوجه بوده) به نرخ زمان تأدیه صورت می گیرد و وقوع طلاق تغییری در ماهیت و عنوان مهر ایجاد نمی کند.