همه ی ما در برهه ای از زندگی مجبور به کشیدن چک برای تادیه و تصفیه دیون خود بوده و هستنیم؛ فلذا این امکان وجود دارد که ما یا طرف حسابمان از این عهده باز بمانیم و مدیون هم دیگر گردیم؛ از این رو تصمیم گرفته شده تا در این مقاله به بهترین و به روزترین روش های وصول چک بلامحل در سال 1399-1400 اشاره نموده و اهمیت دریافت مشاوره حقوقی جهت پیشگیری از اقدامات نادرست در این زمینه را بررسی نماییم؛ با ما همراه باشید، متشکرم.
وصول آنلاین و فوری چک بلامحل به صورت تضمینی و 24 ساعته
در صورتی که چک بلا محل صادر شده باشد و به عبارتی دیگر صادر کننده چک به اندازه مبلغ چک نزد بانک اعتبار مالی نداشته باشد دارنده چک میتواند از سه راه و روش کیفری، حقوقی و ثبتی برای مطالبه وجه چک اقدام کند که در عرف به این روشها تحت عنوان به اجرا گذاشتن وجه چک یاد می کنیم هرچند به لحاظ عرفی و قانونی غالباً ناظربه اجرا گذاشتن چک با استفاده از شیوه ثبتی است.
در این روش دارنده چک در صورتی که وجه چک توسط صادر کننده پرداخت نگردد و چک به اصطلاح برگشت بخورد می تواند از صادر کننده به جرم صدور چک بلامحل شکایت کند؛ با مراجعه به دادسرا و تنظیم شکواییه صدور چک برگشتی البته با رعایت این نکته که حتما باید ظرف 6 ماه از تاریخ در یافت گواهی عدم تادیه یا گواهی عدم پرداخت از بانک محال علیه ...
البته برای مطالبه وجه چک به روش فوق الذکر نیاز به وجود شرایطی است، بعنوان مثال:
- صادر کننده در حساب بانکی خود معادل وجه چک موجودی نقدی و یا اعتبار بانکی نداشته باشد و یا بعد از صدور چک وجهی را که به اعتبار آن چک صادر کرده از بانک خارج کند و قس علی هذا...
البته لازم به ذکر است که شکایت کیفری را نمیتوان به اجرا گذاشتن چک در مفهوم عام دانست؛ چراکه پس از اثبات جرم صدور چک و اجرا گذاشتن چک باید برای مطالبه وجه چک و اجرا گذاشتن آن به یکی از روش های حقوقی یا ثبتی اقدام قانونی کرد.
اورژانس آنلاین وصول چک به صورت 24 ساعته و فوری
در این روش دارنده چک می تواند با تنظیم دادخواست مطالبه وجه چک بلامحل و کپی از گواهی عدم پرداخت که ضمیمه دادخواست می کند عمل کند.
در این روش مثله روش قیلی محدودیت زمانی وجود ندارد و هچنین می تواند محکومیت صادر کننده چک را نسبت به پرداخت تمامی خسارات و هزینه های دادرسی از دادگاه تقاضا کند و نیز درخواست صدور تامین خواسته برای توقیف اموال صادرکننده چک اعم از منقول یا غیر منقول را بنماید.
گفتنی است به دلیل طولانی بودن فرایند دادرسی این روش عملاً چندان مورد استفاده قرار نمی گردد و برخی شرایط که امکان شکایت کیفری نباشد از آن استفاده می گردد.
وصول چک تضمینی به صورت آنلاین و ارزان 24 ساعته
در این روش به دلیل اینکه بر اساس قانون چک نوعی سند لازم الاجرا محسوب می شود؛ در صورتی که صادر کننده به تعهدات خود عمل نکرد دارنده می تواند برای وصول وجه چک آنرا به اجرا بگذارد.
برای اینکار دارنده چک ابتدا باید به بانک محال علیه مراجعه کرده و گواهی عدم پرداخت در یافت کند؛ در مرحله بعد می تواند با مراجعه به اداره ثبت اسناد محل فرم مخصوص صدور اجراییه برای چک برگشتی را دریافت کند و آنرا تکمیل نماید و کپی چک برگشتی و گواهی عدم پرداخت را ضمیمه پرونده کند و تقاضای صدور اجراییه چک برگشتی کند.
اجراییه چک برگشتی به صادر کننده چک یا بدهکار (ضامن و ظهرنویس) ابلاغ می شود تا ظرف مهلت 10 روز وجه چک برگشتی را به دارنده آن بپردازد؛ در غیر این صورت اموال صادر کننده چک توقیف خواهد شد که دراین روش نسبت به سایر روش ها توقیف در زمان کوتاه تری بعمل خواهد آمد. البته پرداخت هزینه صدور اجراییه به عهده ی شخص متقاضی (دارنده) می باشد و باید پنج درصد از کل مبلغ چک برگشتی را بعنوان هزینه صدور اجراییه چک برگشتی به اداره ثبت بپردازد. همچنین عنایت به این نکته ضروری است که دارنده چک برگشتی باید اموالی را به اجرای ثبت معرفی کند جزء مستثنیات دین صادر کننده چک نباشد.
مستثنیات دین را می توان شامل محل سکونت دارنده چک، خودرو و اسباب و اثاثیه ضروری زندگی وی دانست؛ علاوه بر این، با استفاده از شیوه ثبتی در به اجرا گذاشتن چک برگشتی باید مراقب بود تا در مهلت ده روزه، بدهکار یا صادر کننده چک اموال خود را به اشخاص دیگر منتقل نکند ؛ به نحوی که دسترسی به آن اعمال عملا غیر ممکن بشود.