قوانین، شناسایی جرم و مجازاتِ ایجاد آلودگی زیست محیطی در ایران، حائز اهمیت است که به تحقق آگاهی و شناخت این مسئله، پرداخته نشده است. می بایست با افراد آلوده ساز، طبق قوانین داخلی و قواعد بین المللی برخورد گردد. به علت عدم شناخت حقوقی موضوع و امکان پیگیری قضائی اشتباه، عموم افراد برخورد با آلوده کننده محیط زیست را بایستی با اخذ مشاوره حقوقی یا گزارش به سازمان های مربوطه اعمال نمایند.
مجازات جدید آلوده سازی محیط زیست در سال 99
قوانین، شناسایی جرم و مجازاتِ ایجاد آلودگی زیست محیطی در ایران، بسیار حائز اهمیت است که متاسفانه به تحقق آگاهی و شناخت این مسئله، پرداخته نشده است.
بدیهی است که در خصوص قوانین، شناسایی جرم، دریافت راهکار حقوقی و شناخت مسئله، بایستی به متخصصِ آگاه در زوایا و تعابیر مفاهیم حقوقی، که امروزه به صورت تلفنی، آنلاین، فوری و شبانه روزی، ارزان و در هر زمان و هر مکان میسر شده است؛ مراجعه نمود.
در مورد مجازات ایجاد آلودگی زیست محیطی در ایران، ابتدا باید آلودگی زیست محیطی را تعریف نمود. سازمان بین المللی حفاظت از طبیعت (IUCN)، از سازمانهای تخصصی محیط زیستی، است.
در تعریف این سازمان، محیط زیست دربرگیرنده تمام اجزای جاندار و غیر جاندار و عوامل طبیعی است که همه موجودات زنده تشکیل دهنده هر اکوسیستم را احاطه نموده است؛ همچنین هرگونه آلودگی که کیفیت یک اکوسیستم را تغییر یا تحت تاثیر قرار دهد و سبب ورود آسیب و تخریب آن گردد و آثار زیانبار کوتاه مدت یا بلند مدت، ناشی از فعالیتهای انسانی، همراه داشته باشد؛ آلودگی محیط زیست شناخته میشود؛ مانند: آلودگی آب و هوا، جنگلزدایی و تغییرات اقلیمی و... .
کشورها یا مستقلا دارای قوانین محیط زیستی هستند یا به سبب عضویت در معاهدات بینالمللی موظف به پیگیری و اجرای مسئولیتهای معاهداتی خود در قوانین داخلی میباشند. بنابراین در مورد مجازات ایجاد آلودگی زیست محیطی در ایران، قوانین داخلی و بینالمللی (تعهدآور)، مجری است.
رسیدگی به دعوی و مجازات ایجاد آلودگی زیست محیطی در ایران، با همکاری مشترک سازمان حفاظت از محیط زیست و دادسراها، جهت ادغام تخصص و تجربه حقوقی و محیط زیستی، صورت میگردد. بطور کلی جرایم، تحت مسئولیت کیفری یا مسئولیت مدنی پیگیری میشوند؛ که در یکی جرائم زیست محیطی و در دیگری خسارات زیست محیطی قابل پیگیری است.
طبق اصل 36 قانون اساسی، رسیدگی به جرایم زیست محیطی در صلاحیت دادگاههای کیفری و رسیدگی به دعاوی مسئولیت مدنی در صلاحیت دادگاههای عمومی است.
هر فرد حقیقی و حقوقی با ورود ضرر مادی و معنوی و ایجاد بار مسئولیت برای او و تحقق فعل مجرمانه، ملزم به جبران خسارت است.
از این رو دادگاهها جهت مجازات ایجاد آلودگی زیست محیطی در ایران، جبران خسارات زیست محیطی را از طریق صدور دستور موقت، اعاده به وضع پیشین، جبران خسارت به روش دادن معادل یا الزام به پرداخت ضرر و زیان و...، اعمال مینمایند و مبتنی بر نوع، شدت و تکرار جرم، به مجازات حبس، جزای نقدی و... محکوم مینمایند.
سوء تفاهم به علت تذکر به فرد آلوده کننده محیط زیست
مجازات ایجاد آلودگی زیست محیطی در ایران، در قوانین مربوط به محیط زیست، بیشتر به صورت تعاریف توصیفی هستند؛ همچنین در قوانین موضوعه، تعریفی تحت عنوان جرم محیط زیستی یافت نمیشود.
در پارهای موارد، به دلیل عدم وجود متن صریح قانونی، نیاز به تفسیر، بررسی و یافتن ارتباط بین قوانین و موضوعات ضرورت مییابد. این مهم، که تنها با دانش حقوقی و اطلاع از اصطلاحات، تعاریف و تعابیر قانونی ممکن است با رجوع به مشاوران حقوقی و وکیل مجربی که پاسخگوی سوالات حقوقی باشد و راهکارهای حقوقی ارائه دهد، میسر میگردد.
با توجه به مفاد اصل 50 قانون اساسی و ماده 2 قانون مجازات اسلامی 1392، هر گونه اقدام و عمل و یا عدم اقدام و عمل، نسبت به محیط زیست، که قانونگذار در قانون عمل و یا عدم عمل به آن را منع کرده و برای آن مجازاتی در نظر گرفته باشد، جرم محیط زیستی تلقی میشود.
بنابراین چنانچه فردی (حقیقی یا حقوقی)، جهت ورود آسیب و تخریب محیط زیست، مرتکب عملی واجد منع قانونی گردد که در قوانین موجود باشد یا از آن چنین مفهومی بدست آید؛ مجرم خواهد بود. چه این اقدام در سطح کلان، در خصوص آسیب و تخریب و آلودگیِ آب و هوا، جنگلزدایی، بیابانزایی و ... باشد یا شامل زبالهریزی در جوی آب، رهاسازی زباله در طبیعت، تف کردن و ... گردد.
مسئله اخیر کرونا و تاثیر آن بر محیط زیست و رابطه ماسک نزدن و آلودگی هوا و افزایش زبالههای بهداشتی، آلودگی آبریز دریاها و... که گسترش اپیدمیها و تداوم پاندمیها را نیز سبب خواهد شد، اهمی پیشگیری جرایم محیط زیستی نمایان میگردد.
بنابراین میتوان به عنوان یک فرد مسئول نسبت به محیط زیست، اقدام جهت گزارشدهیِ جرایم زیست محیطی و پیگرد قانونی و مجازات ایجاد آلودگی زیست محیطی در ایران را به روشهای متفاوتی عملی ساخت. برای مثال سازمان حفاظت محیط زیست، سامانه 1540 را به صورت شبانه روزی جهت دریافت شکایات و رسیدگی به گزارشات برقرار نموده است.
امکان طرح شکایت و پیگیری و مجازات ایجاد آلودگی زیست محیطی در ایران، با توجه به اصول 34 و 50 قانون اساسی و ماده 66 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 و برخی قوانین دیگر، برای افراد و سازمانهای مردم نهاد در زمینه کیفری پیشبینی شده است.
بنابراین طرح شکوائیه بلامانع بوده و ضمن ذکر مشخصات کامل شاکی (نام و نام خانوادگی، نام پدر،...)، موضوع شکایت، تاریخ و محل و ادله وقوع جرم و...؛ میبایست مشخصات و نشانی مشتکی عنه (آلوده کننده) در صورت امکان، در شکوائیه درج گردد.
طبق اصل 50 قانون اساسی، حفاظت از محیط زیست وظیفه عمومی است و در خصوص آلودگی و تخریب محیط زیست، صرف ممنوعیت آن اعلام شده و همانند سایر جرایم، مجازات ایجاد آلودگی زیست محیطی در ایران به قوانین مجازات و طبق ماده 11 قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست، به سازمان حفاظت از محیط زیست واگذار گردیده است؛ همچنین رسیدگی، اتخاذ تصمیم و عمل جهت جلوگیری از آلودگی محیط زیست وظیفه سازمان مذکور است.
فرد آلوده کننده محیط زیست، مرتکب جرم محیط زیستی شده است و همانند دیگر جرایم، جهت انجام هر عمل پیشگیرانه، اخطار، پیگیری و سایر مراحل قانونی جرم و مجازات، اقدام از مسیر قانونی ضروری است. بنابراین عموم افراد به علت عدم شناخت حقوقی موضوع و امکان طرح و پیگیری قضائی اشتباه، عدم ارائه ادله کافی و ...، میبایست برخورد با آلوده کننده محیط زیست را از طریق اخذ مشاوره حقوقی یا گزارش به سازمانهای مربوطه اعمال نمایند.
گزارش فوری و آنلاین تخریب و آلودگی محیط زیست در منطقه شما
شهروندان مسئول در یک جامعه، به اهمیت و لزوم مراجعه به متخصص، در مواجهه با مسائلی که خود در آن تخصص و تسلط ندارند، آگاهی و اشراف دارند.
بنابراین با توجه به پیچیدگیهای قانون، پیش از هرگونه اقدام حقوقی و قانونی، میبایست در نظر داشت که مشاوره حقوقی پیشگیرانه و پرسش سوال و دریافت راهکار حقوقی، جهت اقدام صحیح از مجرای قانونی، ضرورتِ عصر حاضر است. چراکه با طرح اشتباه موضوع و عدم ارائه دلیل، این امکان وجود دارد که گزارش دهنده، به تهمت و افترا، متهم گردد.
با وجود امکان مشاوره حقوقیِ که به صورت فوری و شبانه روزی ارائه میگردد و مکالمه تلفنی و آنلاین با بهترین وکیلها را میسر نموده است؛ بنابراین جهت پرسیدن سوال و دریافت راهکار حقوقی در خصوص محیط زیست، نابودی محیط زیست ایران، گزارش آسیب به محیط زیست، گزارش تخریب محیط زیست، گزارش آلوده کردن محیط زیست و مجازات ایجاد آلودگی زیست محیطی در ایران، میتوان از خدمات مشاوره حقوقی ویژه وکیل تلفنی استفاده نمود.
نگارش آنلاین و فوری نگارش تمامی دادخواست ها و متون حقوقی با کیفیت بی بدیل |