بعد از شیوع گسترده کرونا در جهان چند شرکت معتبر داروسازی اقدام به ساخت واکسن کرونا کردند در ابتدا بسیاری از کشورها با کمبود واکسن مواجه بودند اما بعد از مدتی تولیدات شرکت های معتبر افزایش یافت و در داخل کشور نیز واکسن برکت به مرحله تزریق رسید کم کم محدودیت های کمبود واکسن برطرف شد و در حال حاضر در کشور به اندازه کافی واکسن موجود است. اما به دلیل برخی شایعات و تبلیغاتی که بر علیه واکسن انجام می شود باعث شده افرادی از زدن واکسن امتناع کنند.
به گفته متخصصان تنها را برگشتن به روال عادی زندگی و قطع زنجیره کرونا و همچنین کاهش مرگ و میرهای کرونای واکسیناسیون است به همین دلیل دولت ها برای اینکه تمام شهروندان واکسن را بزنند محدودیت ها و محرومیت های را در نظر گرفته اند.
در دو سال اخیر در کشور قانونی برای برخورد با واکسن گریزان به تصویب نرسیده است و تمامی برخوردها در حد محرومیت و ممنوعیت از برخی فعالیت ها و حضور در اماکن عمومی خلاصه شده است. محدودیت ها و محرومیت های در ستاد ملی کرونا برای برخورد با واکسن گریزان در نظر گرفته شده و بر اساس اینکه واکسن کرونا تامین شده است احتمالا محدودیت های بیشتری برای افرادی که از زدن واکسن کرونا امتناع می کنند در نظر گرفته شود.
در حال حاضر قانونی برای دادگاهی کردن کسی واکسن نزده وجود ندارد و هیچ مرجع قضایی نمی تواند یک نفر را به دلیل اینکه واکسن نزده است احضار کند تنها از طریق دولت برای این فرد محدودیت های در نظر گرفته خواهد شد.
پنج پیک کرونا در کشور جان هزاران هموطن ایرانی را گرفت و در ابتدا به دلیل محدودیت واکسن در کشور افراد کمی توانستند از واکسن استفاده کنند اما امروز برای افراد بالای 12 سال در کشور واکسن موجود از و دلیلی برای امتناع از زدن واکسن وجود ندارد.
بنا بر دلایل گوناگون برخی از مردم کشور ایران از زدن واکسن کرونا امتناع می کنند که دولت سیزدهم برنامه برای فاصله گذاری هوشمند در نظر دارد که در گام اول اقدام به ارائه گواهی الکترونیکی واکسن کرونا کرده اند. به احتمال زیاد شهروندانی که از زدن واکسن کرونا امتناع می کنند با محدودیت های مواجه شوند و نتوانند به آسانی به برخی مکان های عمومی تردد و از خدمات دولتی بهره ببرند.
در واقع محدودیت ها از این به بعد عمومی نخواهد بود و فقط بر روی افرادی که واکسن نزده اند اعمال خواهد شد به عنوان مثال مالکان خودروها اگر واکسن نزنند در ترددهای جاده ای بر اساس کد ملی و پلاک خودرو مشمول جریمه خواهند شد.
بحث هایی اخیرا برای ممانعت از ورود کارمندان به محل کار خود به دلیل نزدن واکسن کرونا مطرح شد. اما برای این کار نیاز به قانون رسمی است و باید این قانون به تصویب مرجع قانونگذار برسد و مراحل قانونی را بگذراند. پیشتر گفته شده بود که ستاد ملی مبارزه با کرونا مصوبه ای را تصویب خواهد کرد که کارمندانی که واکسن کرونا نمی زنند از ورود آنها به محل کار ممانعت خواهد شد و برای آنها غیبت محسوب می شود که بعدا این موضوع تکذیب شد و اعلام کردن به کارمندانی که پروتکل های بهداشتی را رعایت نکنند تذکر داده خواهد شد. موسسه حقوقی وکیل تلفنی مشاوره با وکلای پایه یک دادگستری را بصورت آنلاین فراهم کرده است و کاربران می توانند با وکیل 24 ساعته متخصص مشاوره حقوقی انجام دهند.
به خطر انداختن جان دیگران شرعا و قانونا خلاف است افرادی هم که واکسن نزنند علاوه بر جان خود برای دیگران نیز خطر ایجاد خواهند کرد اما برای این مورد قانونی در نظر گرفته نشده است. برای اینکه اطلاعات حقوقی بیشتری را در ارتباط با نزدن واکسن کرونا و تبعات قانونی آن بدست بیاورید از طریق مشاوره آنلاین مشاوره حقوقی با وکیل متخصص این حوزه را انجام دهید.
از آنجایکه تنها بازگشت به روال زندگی عادی و پشت سر گذاشتن دوران کرونا واکسن فراگیر هست دولت ها در تلاش هستند تا تصمیماتی را اتخاذ کنند که تمام مردم خود را در مقابل بیماری کرونا واکسنه کنند. برخوردها و مجازات ها در کشورهای گوناگون متفاوت است به عنوان مثال دولت ایتالیا کارمندان خود را موظف کرد که گواهی واکسیناسیون خود را ارائه دهند در غیر اینصورت تعلیق خواهند شد.رئیس جمهور روسیه با واکسیناسیون اجباری مخالفت کرده است اما در برخی از نقاط این کشور بر عهده فرمانداران است و در بسیار از بخش های دولتی و غیر دولتی امتناع از واکسن زدن با جریمه مالی مواجه خواهد بود.ممنوعیت استفاده از مکان های عمومی از مجازات های است که دولت سوئیس برای برخورد با افرادی که واکسن کرونا نمی زنند در نظر گرفته است و این افراد نمی توانند وارد باشگاه های ورزشی، رستوران ها، فرودگاه ها و سایر مکان های عمومی شوند.
دولت های هلند و یونان نیز مجازات های مانند کشور سوئیس را برای شهروندان در نظر گرفتند و در این کشورها افرادی که گواهی واکسن کرونا را ارائه ندهد نمی تواند در مکان های سربسته و رویدادهای ورزشی و فرهنگی شرکت کند. دولت استرالیا نیز با طرح «بدون شغل، بدون دستمزد» افرادی که واکسن کرونا نزنند از تمامی خدمات دولتی محروم و یارانه فرزندان آنها نیز قطع خواهد شد.
در کشورهای مانند آمریکا و کانادا نیز برای بخش های مختلف دولتی و خصوصی واکسیناسیون اجباری شد که در صورت امتناع از تزریق واکسن با مجازات های از جمله تعلیق حقوق و عدم اجازه به محل کار مواجه خواهند شد.