عقد رهن از جمله عقودی است که ما بین اشخاص حقیقی با هم یا اشخاص حقیقی و اشخاص حقوقی مانند بانک ها و موسسات مالی و... منعقد می شود؛ در این یادداشت جهت ارائه مشاوره حقوقی عقد رهن قصد داریم این مدل عقد را به صورت کامل برای شما مخاطبین گرامی توضیح دهیم.
وکیل آنلاین ناظر بر عقود رهنی
برای مشاوره حقوقی عقد رهن ابتدا نیاز است ماده 771 قانون مدنی ایران در تعریف عقد رهن را بخوانیم:
رهن عقدی است که به موجب آن مدیون (بدهکار)، مالی را بابت وثیقه به داین (طلبکار) می دهد.
توضیح تعریف ماده 771 از تعریف عقد رهن
- شخص الف سند منزل خودش را به رهن بانک می دهد تا در قبال او مبلغی تسهیلات دریافت نماید؛ بانک در قبال سند منزلی که از الف گرفته است، موظف است مبلغی را که در عرف و قانون بانکی برای منزل مشخص شده است را به شخص الف بدهد؛ در عقد رهن به کسی که مال خودش را برای رهن می دهد (شخص الف) راهن گفته می شود، به مال موضوع رهن (سند منزل) مال مرهونه می گویند و به کسی که مال مرهونه در گرو او است (بانک) مرتهن می گویند.
در عقود و معاملات قانون مدنی، دو عنوان لازم و جایز وجود دارد که به شما توضیح می دهیم که چیست و چه کارایی دارند.
لازم و جایز بودن عقد مربوط به داشتن یا نداشتن حق فسخ معامله و عقد می باشد؛ عقد لازم یعنی این که دو طرف حق فسخ کردن عقد را ندارند، مگر این که به دلایلی هنگام عقد، حق فسخ شرط شده باشد؛ اما در ماده ۱۸۶ قانون مدنی بیان می شود، عقد جایز آن است که هر یک از طرفین بتواند هر وقتی بخواهد فسخ کند.
انعقاد آنلاین عقد رهنی به صورت 24 ساعته تضمینی و ارزان
در ماده ۷۸۷ قانون مدنی آمده است که (عقد رهن نسبت به مرتهن جایز و نسبت به راهن لازم است؛ بنابراین مرتهن میتواند هر وقت بخواهد آن را بر هم زند، ولی راهن نمی تواند قبل از اینکه دین خود را ادا نماید و یا به نحوی از انحاء قانونی از آن بری شود رهن را مسترد دارد).
بر اساس ماده فوق عقد رهن برای راهن (شخص الف) لازم است و نمی تواند آن را فسخ نماید، مگر اینکه دین خودش را بپردازد؛ اما برای مرتهن (بانک) جایز است و می تواند هر موقع که بخواهد آن را فسخ کند.
در لغتنامه دهخدا، معنی اعراض انصراف و روی گردانی آمده است؛ در حقوق و در عقد رهن به این معنی است که مرتهن از مالی که به عنوان وثیقه دارد بگذرد. همانطور که در مطالب فوق گفته شد عقد رهن برای مرتهن جایز می باشد و مرتهن می تواند هر موقع که بخواهد عقد را یک طرفه فسخ نماید؛ در این صورت حق وثیقه ای که دارد را از خود سلب نموده است؛ در این حالت شما می توانید با دریافت مشاوره حقوقی به روش های مختلف آنلاین و تلفنی در این خصوص بر تمامی شرایط این عقد مطلع گردید.
وکیل دعاوی رهنی آنلاین و تلفنی 24 ساعته
همانطور که در ماده 787 گفته شد مرتهن میتواند هر وقت بخواهد آن را بر هم زند ولی راهن نمی تواند قبل از اینکه دین خود را ادا نماید و یا به نحوی از انحاء قانونی از آن بری شود رهن را مسترد دارد)؛ همچنین در ماده 788 قانونی مدنی نیز می گوید که :(به موت راهن یا مرتهن رهن منفسخ نمی شود، ولی در صورت فوت مرتهن راهن می تواند تقاضا نماید رهن به تصرف شخص ثالثی که به تراضی او و ورثه معین می شود داده شود؛ در صورت عدم تراضی شخص مزبور از طرف حاکم معین می شود).
با توجه به این دو ماده به صورت ساده و خلاصه می توان گفت که:
- اولاً فقط مرتهن هر موقع که بخواهد می تواند عقد رهن را برهم بزند.
- دوماً راهن فقط با پرداخت دین خود می تواند عقد رهن را برهم بزند
- در نهایت حتی با فوت راهن و مرتهن رهن فسخ نمی شود.
- شما برای این که اسیر پیچیدگی های حقوقی نشوید می توانید برای مشاوره حقوقی عقد رهن به صورت رایگان با وکیل آنلاین انعقاد عقود رهنی 24 ساعته ارتباط برقرار کنید؛ در سایت وکیل تلفنی تماس تلفنی 24 ساعته به وکیل رهنی میسر است.
مشاوره حقوقی اضطراری قبل از انعقاد عقد رهن
معمولا سه شرط وجود دارد که در زمان انعقاد عقد رهن طرفین می توانند آن ها را جزو شروط ضمن عقد بیاورند؛ این شروط عبارت اند از:
اما نکته ای که در مشاوره حقوقی عقد رهن برخی از مشاوران از آن غافل هستند این است که شرطی که به هیچ وجه مرتهن حق فروش مال مرهونه را ندارد؛ باطل است.
ماده 778 قانون مدنی بیان می دارد که اگر شرط شده باشد که مرتهن حق فروش عین مرهونه را ندارد باطل است؛ متاسفانه در اکثر سایت های حقوقی و مشاوره حقوقی عقد رهن به اشتباه درج شده است و به اشتباه حقی را برای راهن در نظر گرفته اند نه مرتهن.
بررسی آنلاین صحت عقود رهنی و تنظیم آنلاین انواع عقود رهنی به صورت 24 ساعته و تنظیمی
در بالا برخی از اوصاف عقد رهن مانند لازم یا جایز بودن عقد رهن را بیان کردیم؛ اما در ادامه اوصاف دیگر این عقد را که از مواد 771 الی 794 قانون مدنی است و معمولاً در مشاوره حقوقی عقد رهن توضیح داده می شود، مختصراً توضیح می دهیم:
نگارش فوری انواع دادخواست های حقوقی نادر و رایج به صورت 24 ساعته |
تمامی خدمات ثبت شرکت به صورت آنلاین و 24 ساعت (ویژه شرایط کرونا) |