با توجه به این که پرداخت نفقه در شرع و قانون، تکلیفی برای آقایان در نظر گرفته شده است، در صورت عدم پرداخت آن، زوجه می تواند از زوج شکایت حقوقی یا کیفری کند. اگر زوجه به دلیل عدم پرداخت نفقه از زوج شکایت کند، در این صورت دادگاه وی را محکوم به پرداخت نفقه می کند. حال اگر زوج یا محکوم علیه، به دلیل عدم داشتن مال و دارایی، نتواند از عهده پرداخت نفقه برآید، می تواند دادخواست اعسار از پرداخت نفقه را تقدیم دادگاه کند.
اعسار به طور کلی به دو حالت مطلق و نسبی تقسیم می شود؛ اعسار از پراخت نفقه فرد قادر نیست که نفقه را به طور تمام و کمال بپردازد؛ از این رو این اعسار نسبی بوده و زوجه باید نفقه را به صورت قسطی دریافت نماید شرایط و نحوه اقامه دعوای اعسار از پرداخت نفقه در مشاوره حقوقی وکیل تلفنی مورد بحث قرار می گیرد.
یکی از حقوقی که علاوه بر شرع، در قانون نیز برای خانم های متاهل در نظر گرفته شده است، نفقه می باشد. نفقه هم شامل زن و هم شامل فرزندان است. پرداخت نفقه زوجه تحت هر شرایطی به عنوان تکلیف قانونی زوج است اما نفقه فرزندان منوط به یکسری شرایط مانند استطاعت مالی پدر است. در هر صورت، مرد طبق قانون وظیفه دارد که نفقه همسر خود را در طول دوران زندگی بپردازد. مردی که از عهده تامین کردن مخارج زندگی خود بر نمی آید، در نهایت ممکن است با شکایت همسر خود از وی به دلیل عدم پرداخت نفقه مواجه شود.
با طرح دعوای نفقه از طرف خانم، دادگاه شوهر را محکوم به پرداخت نفقه می کند. در این صورت اگر پرداخت نفقه از توان مالی زوج خارج باشد، می تواند درخواست اعسار را به دادگاه صادر کننده رای بدهد. دعاوی اعسار در رابطه با محکومیت های مالی از جمله نفقه مورد بحث قرار می گیرد و در صورتی که معسر بودن زوج برای دادگاه محرز شود، وی این امکان را دارد که بر اساس قسط بندی هایی که دادگاه برای او انجام می دهد، اقدام به پرداخت نفقه می کند.
با توجه به این که دعاوی اعسار از پرداخت نفقه باید از جنبه قانونی مورد بررسی قرار گیرد، از این حیث می توانید از خدمات مشاوره موسسه وکیل تلفنی استفاده نمایید. برای دریافت مشاوره حقوقی تلفنی در هر ساعت از شبانه روز با شماره 09212242670 تماس بگیرید.
از اعسار در قانون به ناتوانی و تنگدستی اشاره شده است و در اصطلاح حقوقی به فردی معسر گفته می شود که توانایی پرداخت دیون خود را ندارد و این پرداخت نکردن، ممکن است از نداشتن تمکن (توان) مالی و یا دسترسی نداشتن به اموال باشد.
اعسار از پرداخت نفقه نیز به همین منوال است و به طور کلی به معنی ناتوان بودن از پرداخت نفقه است، نفقه نیز مانند مهریه از حقوق بانوان مسلمان است و مرد ملزم به ادای این حق است.
در اعسار از پرداخت نفقه، فرد نمی تواند نفقه ی افراد واجب النفقه را به هر نحوی بدهد و این ناتوانی می تواند از نداشتن تمکن مالی و یا دسترسی نداشتن به اموال باشد؛ اما جای نگرانی نیست، چراکه در هر دو مورد، قانون اسلامی شرایطی را برقرار نموده که زن به هر نحوی به حق خود برسد و وکیل تلفنی نیز در این خصوص حاضر است تا به تمامی بانوان این مرز و بوم مشاوره حقوقی خود را به روش های تلفنی یا آنلاین ارزانی دارد.
نکته (مهم): تشخیص اینکه فرد معسر مطلق یا نسبی است به عهده ی دادگاه و قاضی ذی صلاح است و این امر با بررسی اموال اعم از منقول و غیر منقول و تمام حساب های بانکی ممکن می شود.
با توجه به نکته فوق هر کسی نمی تواند ادعای اعسار کند؛ فقط افرادی که دعوایی بر علیه آن ها مطرح است و یا افراد بدهکار می توانند دادخواست اعسار از دادگاه بنمایند.
اعسار در رابطه با موضوعات مختلفی مطرح می شود که یکی از آنها، دعاوی نفقه است. درواقع دعاوی که مرتبط با محکومیت های مالی باشند، موضوع اعسار برای آنها مورد بحث قرار می گیرد. اگر زوج در طول دوران زندگی مشترک، مخارج زندگی همسر خود را پرداخت نکند، در این صورت زوجه قانونا می تواند از او شکایت کند.
حال تصور کنید که زوجه به جهت آن که زوج، نفقه وی را پرداخت نکرده است، اقدام به طرح دعوای حقوقی نموده و در این زمینه دادگاه شوهر را محکوم به پرداخت نفقه می نماید. زوج که محکوم به پرداخت نفقه شده است، باید نفقه همسرش را پرداخت کند.
اگر زوجه شرایط پرداخت نفقه به دلیل عدم تمکن مالی را نداشته باشد، این امکان برای او در قانون در نظر گرفته شده است که تقاضای اعسار را به دادگاه بدهد.
اعسار از پرداخت نفقه این مفهوم را دارد که محکوم علیه که به پرداخت نفقه محکوم شده است، توان تادیه آن را نداشته و با اثبات معسر بودن خود برای دادگاه، نحوه پرداخت نفقه به صورت شرایط و به صورت اقساط می شود.
اقامه دعاوی اعسار به طور کلی از طرف اشخاصی صورت می گیرد که طبق حکم دادگاه، محکوم به پرداخت مالی شده باشند. در دعاوی نفقه نیز طرح دعوای اعسار از طرف شوهر یا محکوم علیه صورت می گیرد و خواهان مدعی این است که به دلیل نداشتن اموال و دارایی کافی، نمی توانند میزان نفقه تعیین شده را بپردازد. از این رو از دادگاه تقاضا می کند که نحوه پرداخت نفقه را برای وی به صورت اقساطی نماید. برای دریافت مشاوره حقوقی آنلاین و رایگان به وبسایت موسسه مراجعه نمایید.
همانطور که گفته شد اعسار از پرداخت نفقه در نظام حقوقی ما ممکن شده است و طبق این نظر نفقه یکی از دیون مالی به حساب می آید؛ پس به دلیل دین بودن نفقه اعسار از آن دور از ذهن نیست.
به دلیل اینکه اعسار از پرداخت نفقه ممکن است، معسر بودن در پرداخت نفقه ی معوقه نیز ممکن است پیش آید.
نفقه ی معوقه در مشاوره حقوقی اعسار از پرداخت نفقه به معنی نفقه ی عقب افتاده است، منظور از این نفقه نفقه ای است که به زن و یا فرزندان تعلق می گرفته است و تا به حال پرداخت نشده است و این نفقه ی معوقه می تواند نوعی از دین باشد که بر ذمه ی مرد قرار گرفته است.
اعسار از پرداخت نفقه ممکن است برای افراد پیش آید و لازم به ذکر است که نفقه تنها به زن تعلق نمی گیرد؛ نفقه می تواند به پدر و مادر یا درصورت تهی دستی و نیازمندی، به فرزندان و زوجه تعلق گیرد.
نفقه نوعی دین مالی و بر ذمه ی مرد است و به دلیل دین بودن آن ممکن است اعسار در پرداخت آن به وجود آید؛ می توان گفت با توجه به مطالب گفته شده اعسار از پرداخت نفقه فرزند نیز امکان پذیر است، در صورت اعسار از پرداخت نفقه فرزند طبق نظر دادگاه این پرداخت می تواند قسط بندی شود؛ اگر فکر می کنید که می خواهید نفقه بگیرید، اما برایتان سخت است؛ تنها کافیست تا با ما تماس بگیرید تا وصول نفقه شما را فوری انجام دهیم.
برای بررسی اعسار از پرداخت نفقه جاریه باید دانست نفقه ی جاریه چیست؟
نفقه ی جاریه نفقه ای است که در حال حاضر به یک فرد اعم از زوجه یا فرزندان تعلق می گیرد و مهلت پرداخت این نفقه نگذشته است؛ یعنی در حال حاضر بر ذمه ی مرد است تا این نفقه را بپردازد.
نفقه ی جاریه نیز مانند نفقه ی معوقه و هر دین دیگری می تواند تقسیط بندی شود؛ پس بنابراین اعسار در پرداخت نفقه ی جاریه نیز امکان پذیر است.
هزینه ی دادرسی هزینه ای است که در جریان دادرسی باید پرداخت شود، هزینه ی دادرسی می تواند هزینه ی بهای برگ دادخواست، هزینه ی اوراق و تمبر و... باشد. هزینه ی دادرسی در دعاوی حقوقی و کیفری متفاوت است.
بعد از طرح دعوای نفقه در دادگاه دادرسی شروع می شود و این دادرسی هزینه هایی در بر دارد، فرد ممکن است آنقدر تهی دست و تنگدست باشد که توانایی پرداخت هزینه ی دادرسی را نداشته باشد؛ در این صورت اعسار از هزینه دادرسی نفقه ممکن می شود.
طبق نظر دادگاه این اعسار می تواند به مطلق یا نسبی تبدیل شود و با توجه به مطلق بودن یا نسبی بودن هزینه ها یا قسط بندی می شود و یا تا زمان تمکن مالی مرد موکول به آینده می گردد.
براساس قانون مدنی ایران پرداخت نفقه ی اولاد بر عهده ی مرد است و این پرداخت مربوط به حضانت نیست، ممکن است حضانت با مادر یا شخص دیگری باشد اما نفقه بر عهده ی پدر فرزندان است.
نفقه ی دختران تا زمان ازدواج آن ها و نفقه ی پسران تا زمان 18 سالگی و تحصیل بر عهده ی پدر است.
ضمانت اجرای عدم پرداخت نفقه می تواند به صورت کیفری یا حقوقی پیگیری شود؛ در صورت استنکاف از پرداخت نفقه افراد واجب النفقه می توانند به دادگاه رجوع کنند، ضمانت اجرای این عدم پرداخت از نظر حقوقی می تواند حق طلاق و از منظر کیفری می تواند حبس باشد.
پرداخت نفقه به غیر از پدر بر عهده ی جد پدری نیز می تواند باشد؛ یعنی در صورتیکه زن به هیچ صورتی نتواند نفقه خود را دریافت نماید می تواند به جد پدری برای دریافت نفقه خود مراجعه نماید.
در طرح دعوای اعسار از پرداخت نفقه، تشخیص معسر بودن شوهر یا محکوم علیه با دادگاه است. در واقع با مدارک و دلایلی که محکوم علیه در طرح دعوای اعسار به دادگاه ارائه می کند، در نهایت دادگاه تشخیص می دهد که محکوم علیه توان پرداخت نفقه را دارد و یا این که نمی تواند از عهده پرداخت نفقه بر آید.
معیار تشخیص معسر بودن محکومین در طرح دعاوی اعسار، به داشتن یا نداشتن اموال برای آنها است. اگر محکوم علیه اموال متعددی به نام خود داشته باشد، در این صورت برای دادگاه محرز می گردد که از تمکن مالی برخوردار است. اما با ارائه لیست اموال محکوم علیه و همچنین ریز حساب بانکی وی و سایر مدارک دیگر، در نهایت دادگاه می تواند در مورد شرایط معسر بودن محکوم علیه تصمیم بگیرد.
چنانچه برای طرح دعوای اعسار از پرداخت نفقه خود به دنبال راهکار مناسبی هستید، ما به شما استفاده از مشاوره حقوقی موسسه وکیل تلفنی را پیشنهاد می کنیم. مشاوره حقوقی این موسسه به صورت تخصصی و با بررسی جوانب مختلف حقوقی در اختیار متقاضیان قرار می گیرد و می توانید با شرایط مناسب از این خدمات استفاده کنید. برای دریافت مشاوره حقوقی با شماره 02147625900 تماس بگیرید.
هزینه نگارش دادخواست |
نگارش دادخواست اعسار از پرداخت مهریه |
اعسار از پرداخت جزای نقدی |
مشاوره حقوقی اثبات ملائت |
مشاوره حقوقی اعسار |