قبل از شروع توضیحات در مورد این نوع دادخواست، بهتر است بدانیم که اصلاً انکار عقد نکاح چیست که لزوم اثبات آن را فراهم می نماید؛ در این مورد می توان گفت که هرگاه زن یا شوهر رابطه همسری وقوع عقد نکاح (دائم یا منقطع) را بین خود انکار کنند، طرفی که در مقام دفاع ادعا می نماید که عقد نکاح بین آنها به وقوع پیوسته باید براساس قاعده فقهی (البینته علی المدعی و الیمین علی من انکر) و همچنین ماده 1257 قانون مدنی و نیز ماده 197 قانون آیین دادرسی مدنی این موضوع را ثابت کند. برای اثبات وقوع عقد نکاح، روش های مختلفی در قانون عنوان شده است که به واسطه آنها می توان وقوع عقد ازدواج را به اثبات رساند.
اثبات وقوع عقد نکاح، طبیعتا از طریق سند ازدواج صورت می گیرد اما در صورتی که سند نکاحیه وجود نداشته باشد، باید به ادله اثبات دعوی رجوع نمود. دلایلی مانند شهادت شهود و اقرار طرفین نیز برای ثابت نمودن رابطه زوجیت کاربرد دارد. برای مشاوره حقوقی در این زمینه با شماره 09212242670 تماس بگیرید.
نکاح نوعی عقد محسوب می شود و تابع مقررات مربوط به عقود در قانون مدنی نیز می باشد. هر عقدی شرایط خاصی برای آن عنوان شده است که عقد نکاح نیز بر اساس ضوابط مشخصی نیز به وقوع می پیوندد. زن و شوهری که قصد ازدواج با یکدیگر را دارند، باید عقد نکاح را رسما به ثبت برسانند. قانونگذار در صورتی عقد نکاح را به صورت رسمی می شناسد که این عقد در دفاتر ثبت احوال به ثبت رسیده باشند. تا زمانی که عقد نکاح ثبت نشود، قانونا نمی توان رابطه زوجیت را برای زن و شوهر در نظر گرفت. با خواندن صیغه محرمیت، زن و شوهر نسبت به هم محرم می شوند اما به لحاظ قانونی، عقد صورت گرفته بین طرفین باید در مراجع ذی ربط ثبت شود.
عدم ثبت عقد نکاح، ضمانت اجرای حقوقی و کیفری را در پی دارد. در صورتی که صیغه محرمیت بین زن و شوهر جاری شود اما عقد نکاح رسما ثبت نگردد، عواقب جبران ناپذیری برای زوجین دارد. در قانون، برای ثبت نکردن عقد ازدواج مجازات کیفری تعیین شده است و حسب مورد، زوج در این زمینه مجرم شناخته می شود. علاوه بر این، عدم ثبت عقد ازدواج، منجر به بروز مشکلات دیگری می شود و زن و شوهر به راحتی می توانند رابطه زوجیت را انکار کنند. در این شرایط بحث اثبات وقوع عقد نکاح مطرح می شود.
در صورتی که یکی از زوجین، منکر وقوع عقد نکاح شود، طرف دیگر باید با توسل به روش های قانونی وجود رابطه زوجیت را به اثبات برساند. در واقع طرف مدعی باید ابتدا مبادرت به تنظیم دادخواست اثبات وقوع نکاح نموده و با ثبت آن در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، اقدام به طرح دعوی در این زمینه کند. اثبات وقوع عقد نکاح با توسل به سند ازدواج و همچنین شهادت شهود و اقرار، صورت می گیرد. برای دریافت مشاوره حقوقی انلاین و رایگان به وبسایت موسسه مراجعه نمایید.
اثبات وقوع عقد نکاح یا همان اثبات رابطه زوجیت، به طور کلی زمانی مورد بحث قرار می گیرد که یکی از زوجین، ادعا کند که هیچگونه رابطه زوجیت بین آنها وجود ندارد. در واقع انکار عدم وجود رابطه زوجیت، سبب طرح دعوی اثبات وقوع عقد نکاح میگردد. به طور مثال، اگر زوجه وقوع عقد ازدواج را انکار می کند و زوج نیز مدعی وقوع عقد نکاح است، در این صورت زوج باید وجود رابطه زوجیت را از طریق روش های قانونی اثبات کند.
انکار رابطه زن و شوهری ممکن است که بر اساس واقعیات موجود بوده و یا این که چنین موضوعی رد شود. در واقع اگر یکی از طرفین، مدعی است که آنها زن و شوهر نیستند، طرف مقابل نیز ادعای وقوع عقد ازدواج را دارد، بار مسئولیت اثبات وقوع عقد نکاح برعهده طرف مدعی وجود رابطه زوجیت است.
قاعدتا زمانی که عقد ازدواج بین طرفین انجام گرفته باشد، اما یکی از زوجین ادعای می کند که رابطه زوجیت بین آنها صورت نگرفته است، در این صورت امکان اثبات رابطه زن و شوهری وجود دارد. طرفی که مدعی برقراری رابطه زوجیت است، می بایست اقدام به طرح دعوی اثبات وقوع عقد نکاح نماید.
یکی از روش های رایج و معتبر جهت اثبات وقوع عقد نکاح، سند ازدواج است. سند نکاح نشان دهنده وجود رابطه زوجیت بین طرفین است و در این صورت کسی نمی تواند به وقوع پیوستن عقد ازدواح را انکار کند. سند ازدواج در صورتی که در دفاتر ثبت احوال به صورت رسمی تنظیم و ثبت شده باشد، قابل استناد برای طرح دعوی اثبات عقد ازدواج است. در واقع می توان ثبت رسمی عقد نکاح و به واسطه آن، صدور سند نکاحیه را به عنوان دلیلی معتبر برای ثابت نمودن وجود روابط زوجیت در نظر گرفت.
.
- اقرار: اقرار مقر با رعایت شرایط صحت، یکی از محکم ترین و موثق ترین روش های مورد استفاده برای اثبات وقوع عقد نکاح می باشد. همچنین اقرار نامه کتبی نیز چنانچه صحت انتساب آن به مقر مورد تکذیب قرار نگیرد می تواند اثبات کننده رابطه زوجیت باشد.
- سند کتبی (اعم از رسمی یا عادی)
- شهادت شهود: از نظر شرعی لازم است که در زمان عقد ازدواج 2 نفر شاهد حضور داشته باشند و ناظر عقد ازدواج باشند، اما عدم حضور آن ها عقد را خدشه دار نمی کند ولی شهادت شهود می تواند در اثبات رابطه ی زوجیت خیلی موثر باشد. مطابق ماده 230 ق.آ.م این دعوی با گواهی 2 مرد یا یک مرد و دو زن اثبات می شود.
-سوگند خوردن: در بین دلائل، سوگند پایین ترین درجه را دارد و اگر از طرف مدعی اثبات رابطه زوجیت اتیان گردد محدود بوده و کارایی چندانی ندارد.
- معاشرت و همزیستی: در صورتی که زن و مرد بگونه ای با هم معاشرت داشته باشند که عرفا در جامعه همه ی زن و شوهرها اینگونه رفتار می کنند مانند زندگی در یک منزل مشترک و یا خلوت کردن، همه اینها میتواند قرینه ای باشد بر وجود علقه زوجیت میان آنها، زیرا که در جامعه اسلامی، اصل بر شرعی بودن روابط است.
- ادله الکترونیکی از جمله صدا، عکس، فیلم،هر فیلم یا عکس یا ویسی نمی تواند قرینه ای بر ازدواج باشد مگر اینکه دارای شرایط خاصی باشد مانند فیلم مراسم عقد یا عروسی باشد یا ویسی باشد که متعلق به همین زن و شوهر باشد و بیانگر الفاظ مختص عقد نکاح باشد.
برای دریافت مشاوره حقوقی تلفنی با برترین وکلای ایران با شماره 09212242670 تماس بگیرید.
نحوه نگارش دادخواست اثبات عقد نکاح به مانند سایر دادخواست ها مستلزم رعایت قواعد دادخواست نویسی است. در تنظیم این نوع دادخواست، مشخصات اصحاب دعوی ذکر شده و اگر وکیل یا نماینده قانونی طرفین نیز در این دعوا باشند، اطلاعات آنها نیز در ستون مربوطه در دادخواست ذکر می شود.
در ستون خواسته دادخواست، خواهان تقاضا اثبات وقوع عقد نکاح چه دائم و چه موقت را دارد. ثابت کردن رابطه زن و شوهری، نیازمند ارائه مدارک ولایل کافی است که ادله مربوطه در قسمت ضمائم دادخواست ذکر می شود.
در قسمت روش های اثبات وقوع عقد نکاح، به این موضوع اشاره کردیم که اگر سند نکاحیه به صورت رسمی تنظیم نشده باشد، می توان از طریق روش های دیگری چون اقرار و شهادت شهود نیز جهت اثبات رابطه زوجیت اقدام کرد. در این صورت حتی با سند عادی عادی ازدواج که رسما در اداره ثبت احوال تنظیم نشده باشد نیز می توان برای اقامه دعوی اثبات رابطه زوجین نیز اقدام کرد.
برای آن که دادخواست اثبات وقوع عقد نکاح به شیوه اصولی نگارش شود، لازم است که با وکلای متخصص در زمینه تنظیم اوراق قضایی مشورت کنید. اگر به دنبال تنظیم دادخواست خوب با موضوع ثابت نمودن وقوع عقد ازدواج هستید، میتوانید نگارش آن را برعهده موسسه حقوقی وکیل تلفنی قرار دهید. موسسه حقوقی وکیل تلفنی برای رفاه حال موکلین، تنظیم انواع اوراق قضایی را با هزینه های مناسبی انجام می دهد.
نگارش فوری انواع دادخواست |
نگارش فوری دادخواست سلب حضانت |
نگارش فوری دادخواست انواع طلاق |
نگارش فوری دادخواست استرداد جهیزیه |
نگارش دادخواست اعسار از پرداخت نفقه |
نگارش دادخواست تعدیل اقساط محکوم به |