معمولاً وقتی طرفین دعوا به دادگاه مراجعه می کنند، دادگاه در ابتدا یک رای را صادر می کند که آن رای بدوی می نامند. رای بدوی قابلیت تجدیدنظرخواهی دارد. البته اگر رای دادگاه، قابل تجدیدنظرخواهی باشد. در صورتی که به رای محاکم دادگستری اعتراض داشته باشید، می توانید اقدام به طرح دعوا تجدید نظر نمایید. اعتراض به حکم دادگاه بدوی، طی تنظیم دادخواست تجدید نظر و ارائه آن دادگاه های صالح صورت می گیرد. نحوه تنظیم دادخواست تجدید نظر با دادخواست هایی که به دادگاه بدوی ارائه می شود، کمی متفاوت است که البته در زمان نگارش دادخواست باید قواعد مربوطه نیز رعایت شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.
افرادی که اقدام به طرح دعوی در مراجع قضایی می کنند، در واقع در مراحل نخستین دادرسی هستند. به بیان دیگر، خواهان که اقدام به اقامه دعوا و تنظیم دادخواست به دادگاه نموده و سپس مراحل دادرسی را انجام می دهد، در نهایت حکم مقتضی صادر میشود. در این مرحله، حکم از طرف دادگاه بدوی صادر شده است و احکام بدوی قابلیت اعتراض و رسیدگی مجدد را دارند. روش های مختلفی در قانون برای اعتراض به رای دادگاه نخستین یا بدوی در نظر گرفته که یکی از آنها، تجدید نظر خواهی است. اصحاب دعوی در صورتی که به هر دلیلی به حکم صادره از مرجع نخستین معترض باشند، می توانند درخواست خود را طی دادخواست تجدید نظر ارائه کنند.
قانون این حق را به طرفین دعوا داده است که اگر به حکم صادر شده از مراجع بدوی معترض باشند، بتوانند از طریق روش تجدید نظر خواهی اقدام کنند. برای اقامه دعوی تجدید نظر لازم است که مجددا دادخواستی مجزا جهت رسیدگی در مراجع تجدید نظر تنظیم شود. در این صورت خواهان یا وکیل او می بایست به نگارش دادخواست تجدید نظر مبادرت نمایند. برخی افراد اینگونه تصور می کنند که برای اعتراض به حکم دادگاه بدوی، می توان همان دادخواست بدوی را به دادگاه تجدید نظر ارائه کرد. اما با توجه به این که تجدید نظر خواهی، طرح دعوا مجزایی در مراجع قضایی محسوب می شود، باید اقامه آن از طریق تنظیم دادخواست جداگانه انجام شود.
برای تظیم دادخواست تجدید نظر، باید نکات و قواعد مربوط به دادخواست نویسی رعایت شود. عدم رعایت تشریفات و مقررات تعیین شده در زمان نگارش دادخواست تجدید نظر، منجر به این مسئله خواهد شد که مراجع قضایی تجدید نظر، به دادخواست ارئه شده رسیدگی نکنند. به همین جهت، برای آن که بتوانید دادخواست تجدید نظر که تمامی قواعد دادخواست نویسی در آن اعمال شده را تنظیم کنید، می بایست با وکلا متخصص مشورت کنید. جهت نگارش دادخواست تجدیدنظر خواهی، می توانید از طریق شماره 09212242670 اقدام نمایید. همچنین می توانید از مشاوره حقوقی انلاین و رایگان در وبسایت موسسه بهره مند شوید.
روش های اعتراض به احکام دادگاه بدوی، متعدد می باشند که یکی از آنها تجدید نظر خواهی است. تجدید نظر خواهی بدین معناست که اصحاب دعوا تقاضا می کنند که مجددا به پرونده و حکم صادر از دادگاه بدوی رسیدگی کنند. طبیعتا شخصی که حکم به نفع او صادر شده است، جهت اعتراض به رای اقدامی را انجام می دهد و طرفی که حکم علیه وی صادر گردیده است، درخواست تجدید نظر می دهد. با ارائه درخواست تجدید نظر که ممکن است از طرف خواهان یا خوانده دعوا صورت گیرد، در واقع از مرجع قضایی تقاضا می شود که مجددا رسیدگی به دعوا مطروحه را در دستور کار خود قرار دهد.
امکان ارائه درخواست تجدیدنظر هم در دعاوی حقوقی و هم کیفری وجود دارد که البته شیوه و نحوه رسیدگی به چنین درخواست در شکایات کیفری با حقوقی متفاوت است. شخصی که قصد دارد نسبت به حکم بدوی، اعتراض کند، باید دادخواست تجدید نظر تنظیم کرده و آن را در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت نماید. در واقع همان مراحلی که برای دادرسی نخستین باید انجام شود، برای درخاست تجدید نظر نیز باید اجرا شود.
بر اساس ماده ۳۴۸ قانون آیین دادرسی مدنی، شما می توانید به دلایل مختلف، دادخواست تجدید نظر را ارائه بدهید. یکی از دلایل درخواست تجدیدنظرخواهی، ادعای شما مبنی بر عدم اعتبار مستنداتی است که دادگاه از آن ها استفاده کرده. معمولاً اگر که شما به مستندات و مدارکی که دادگاه بر اساس آنها رای نهایی را صادر کرده است، اعتراض داشته باشید و بتوانید مدارک و اسناد بهتر و روشنگرانه تری را ارائه دهید، قادر خواهید بود درخواست تجدیدنظرخواهی کنید و مدارک و اسناد جدید را به آن ضمیمه نمایید.
اگر شما شرایط قانونی شهادت شهود را رد کنید یا اعتقاد داشته باشید که قاضی به دلایل ابرازی توجه نکرده است، می توانید دادخواست تجدید نظر بدهید. به عبارت دیگر اگر بتوانید اثبات کنید که شهادت شهودی که به قاضی بر اساس بیانات آنها، رای نهایی را صادر کرده، درست نبوده و آنها شهادت دروغ داده اند، یا خود شخص قاضی به قسمت های مختلفی از اسناد و مدارک توجه نکرده است، می توانید درخواست تجدیدنظرخواهی بدهید. چرا که این موضوع تاثیر زیادی در رای نهایی خواهد داشت.
همچنین اگر کلا اعتقادی به صلاحیت قاضی یا دادگاه به عنوان صادر کننده رای نداشته باشید یا با موازین شرعی و مقررات قانونی مخالفت داشته باشید، می توانید دادخواست تجدید نظر خواهی کنید. معمولاً اگر دلایل شما، متقن و قابل قبول باشند، مرجع تجدیدنظر به آن رسیدگی می کند.
ماده 1134 قانون صراحتا تشریح می کند که شما باید حتماً تمام موضوعات مختلف، مانند مشخصات خودتان و طرف مقابل، هم چنین حکمی که به آن اعتراض دارید، نام دادگاه، تاریخ ابلاغ و دلایل محکمه پسند خود را در درخواست تجدیدنظرخواهی قید کنید و مدارک لازم را به آن ضمیمه نمایید. این کار باعث می شود که قضات برای بار دوم پرونده شما را مورد بررسی قرار بدهند. در خیلی از مواقع شاهد بودیم که بعد از تجدیدنظرخواهی، در رای دادگاه، تغییرات قابل توجهی به وجود آمده است.
نکته مهم در دادخواست تجدیدنظر این است که معمولاً زمانبندی دارد و اگر زمان ارائه آن بگذرد، ترتیب اثر داده نخواهد شد. در بیشتر مواقع، زمان مورد نظر یا مهلت شما برای شکایت نسبت به رای دادگاه، تا ۲۰ روز بعد از رای بدوی است. شما باید در این مدت ، دادخواست تجدید نظر را به دادگاه تحویل دهید.
شما به سادگی می توانید دادخواست تجدید نظر را بر روی یک برگه هم بنویسید یا چاپ کنید. البته توصیه ما این است که دادخواست تجدید نظر تایپ شده باشد. بهتر است که در درخواست تجدیدنظر خود سعی کنید دلایل تجدیدنظرخواهی را به صورت کامل و جامع توضیح دهید. توصیه می کنیم مدارک را به صورت کامل پیوست نمایید. اگر که دادخواست شما با عناوینی مانند ولایت، وصایت، وکالت و قیومیت باشد، حتماً باید کپی یا رونوشت اسناد را ضمیمه کنید. چرا که اینها می توانند در دادخواست های تجدید نظر، موثر باشند.
برای ارائه درخواست تجدید نظر، مهلت مشخصی در قانون تعیین شده است. از زمانی که رای دادگاه نخستین صادر می شود، به مدت بیست روز اصحاب دعوا فرصت دارند که دادخواست تجدید نظر را تنظیم نموده و آن را ثبت دفاتر خدمات الکترونیک قضایی کنند. البته این مهلت برای اشخاص مقیم ایران می باشد. برای افرادی که در خارج از کشور مقیم هستند، مهلت زمان دو ماهه برای تجدید نظر خواهی تعیین شده است. برای مشاوره حقوقی تلفنی با شماره 09212242670 تماس بگیرید.
تنظیم دادخواست تجدید نظر، بسیار تخصصی و بعضا پیچیده است و صرفا وکلای مجرب و حرفه ای توانایی نگارش آن را دارند. برای نگارش آنلاین دادخواست تجدید نظر می توانید با کارشناسان حقوقی موسسه وکیل تلفنی تماس حاصل نمایید. شما می توانید از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی نیز، دادخواست تجدید نظر بدهید. منتها درخواست تجدیدنظر یک موضوع خیلی مهم است و باید به دقت انجام شود. چرا که اگر نگارش درخواست تجدیدنظر به دقت صورت بگیرد، شما میتوانید به رای اعتراض کنید و احتمال دارد که در پرونده حقوقی و قضایی نیز برنده شوید. اما اگر درخواست شما دقیق نباشد، به سرعت رد خواهد شد.
اگر نیاز به مشاوره حقوقی در زمینه نگارش دادخواست تجدیدنظر دارید، می توانید از کارشناسان موسسه حقوقی وکیل تلفنی استفاده کنید. ما در موسسه حقوقی وکیل تلفنی انواع اقسام خدمات در پروندههای قضایی و حقوقی (مانند مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره آنلاین رایگان) را ارائه می دهیم. از آنجا که درخواست تجدیدنظرخواهی می تواند تاثیر قابل توجهی در رای ثانویه دادگاه داشته باشد، پس بهتر است که برای نگارش آن، از وکلای مجرب و حرفه ای استفاده کنید. این امکان در موسسه حقوقی وکیل تلفنی فراهم شده است. هزینه نگارش دادخواست تجدید نظر در موسسه حقوقی وکیل تلفنی بسیار مناسب است.
در رای بدوی، مرجع رسیدگی به دادخواست تجدیدنظر معین می شود. اما معمولاً دادگاه حقوقی عمومی یا دادگاه کیفری مرجع رسیدگی به این اعتراض ها هستند. وقتی که کسی متقاضی تجدیدنظر باشد، باید در موعد مقرر، دادخواست خود را به دادگاهی که رای صادر شده یا دفتر شعبه اول دادگاه ارائه دهد. بلافاصله پس از اینکه دادخواست توسط این مراجع وصول شد، ثبت و به آن رسیدگی می شود. معمولا وقتی که رای قاضی یا دادگاه صادر می شود، قابل تجدیدنظر بودن یا نبودن رای را معین میکنند. به همین دلیل اگر رای صادر شده، قابل تجدیدنظرخواهی نباشد، بدون شک درخواست بازبینی و ... نیز برای آن امکان پذیر نخواهد بود.
بسمه تعالی درخواست تجدید نظر در امر کیفری
ریاست محترم دادگاه تجدید نظر استان: ... سلام علیکم / احتراماً / اینجانب / اینجانبه: ... محکوم علیه / وکیل محکوم علیه: ... دادنامه شماره: ... مورخ: ... موضوع کلاسه پرونده ... شعبه ... دادگاه عمومی ... که بر اساس اتهام واهی... به تحمل ... ماه / سال حبس تعزیری محکوم شده ام در مهلت قانونی نسبت به رأی صادره که واجد ایرادات اساسی و قانونی بوده اعتراض داشته با اجازه حاصل از مواد 19، 20، 21، 25، 26 و 27 قانون اصلاح موادی از قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب تجدید نظر خواهی از دادنامه صدرالاشعار در نفس امر صدور حکم بر نقض و سپس برائت اینجانب / اینجانبه، از محضر ریاست محترک دادگاه تجدیدنظر تحت استدعاست.
با تشکر و تجدید احترام
محکوم علیه / وکیل محکوم علیه |