ارش البکاره یا حق بکارت، مالی است که برای زن در صورتی که تحت اکراه، مورد تجاوز جنسی واقع شود، با جمع شرایطی، پرداخت می شود. احکام ارش البکاره در قانون و فقه به تفصیل بیان شده و پرونده های زیادی را در محاکم به خود اختصاص داده است. وکلای متخصص ما در این حوزه نیز، آماده ی ارائه مشاوره ی حقوقی تلفنی مطالبه ی ارش البکاره، به شما عزیزان می باشند.
اگر بین زن و مردی که بین آنها عُلقه ی زوجیت نباشد و در واقع نامحرم باشند، رابطه ی جنسی برقرار شود، در صورت مکرَه بودن زن (عدم رضایت)، تحت شرایطی حق بکارت به وی تعلق می گیرد. توضیح کامل این مطلب را با اشارات صریح به مواد قانونی مرتبط در نظام قانونی ایران، پی می گیریم.
ارش البکاره چیست
ماده ی 17 قانون مجازات اسلامی (مصوب 1392) اشعار می دارد: «دیه اعم از مقدّر و غیرمقدّر، مالی است که در شرع مقدس برای ایراد جنایت غیرعمدی بر نفس، اعضا و منافع و یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد، به موجب قانون مقرر می شود». مواد 448 و 449 همان قانون نیز بیان نموده است: «دیهی مقدر، مال معینی است که در شرع مقدس به سبب جنایت غیرعمدی بر نفس، عضو یا منفعت، یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد، مقرر شده است».
«اَرش، دیهی غیرمقدر است که میزان آن در شرع تعیین نشده است و دادگاه با لحاظ نوع و کیفیت جنایت و تأثیر آن بر سلامت مجنیٌ علیه و میزان خسارت وارده با در نظر گرفتن دیه ی مقدر و جلب نظر کارشناس، میزان آن را تعیین می کند. مقررات دیهی مقدر در مورد ارش نیز جریان دارد مگر اینکه در این قانون ترتیب دیگری مقرر شود». پرده ی بکارت نیز بافت نازکی از جنس مخاطی است که در قسمت خارجی دستگاه تناسلی زنان وجود دارد و در اولین رابطه ی جنسی و ایضاً در تصادفات و یا حوادث دیگر پاره می شود.
ماده 231 قانون مجازات اسلامی (مصوب 1392) بیان میدارد: «در موارد زنای به عنف و در حکم آن، در صورتی که زن باکره باشد، مرتکب، علاوه بر مجازات مقرر، به پرداخت ارش البکاره و مَهرالمثل نیز محکوم می شود و در صورتی که باکره نباشد، فقط به مجازات و پرداخت مهرالمثل محکوم می گردد». ماده 658 همان قانون مقرر می دارد: «هر گاه ازالهی بکارت غیرهمسر با مقاربت یا به هر وسیله ی دیگری و بدون رضایت صورت گرفته باشد، موجب ضَمان مهرالمثل است.
ماده 1091 قانون مدنی مقرر می دارد: «برای تعیین مهرالمثل باید حال زن از حیث شرافت خانوادگی و سایر صفات و وضعیت او نسبت به اماثل و اَقران و اقارب و همچنین معمول محل و غیره در نظر گرفته شود».
ماده 1100 همان قانون نیز بیان داشته: «در صورتی که مهرالمسمی مجهول باشد یا مالیت نداشته باشد یا ملک غیر باشد، در صورت اول و دوم زن مستحق مهرالمثل خواهد بود و در صورت سوم، مستحق مثل یا قیمت آن خواهد بود مگر اینکه صاحب مال اجازه نماید».
چه مواردی شامل ارش البکاره می شود
ماده 9 قانون مسئولیت مدنی (مصوب 1339) اشعار می دارد: «دختری که در اثر اعمال حیله یا تهدید و یا سوء استفاده از زیردست بودن، حاضر برای همخوابگی نامشروع شده، می تواند از مرتکب علاوه از زیان مادی، مطالبه ی زیان معنوی هم بنماید».
نتیجتاً در مورد زنای به عنف و زناهایی که در حکم زنای به عنف است، به این نحو عمل می شود:
حکم پرداخت مهرالمثل و ارش البکاره فقط مختص زنای به عنف است و در زنای با رضایت، مهرالمثل و ارش البکاره ثابت نمی شود. مشاوره ی حقوقی تلفنی مطالبه ی ارش البکاره، تخصص و افتخار ماست. شما قادرید تنها با یک تماس ساده ی تلفنی، جزئیات تمام آنچه را که فوقاً گفته شد، به تفصیل از وکلای ما دریافت نمائید.
مشاوره ی حقوقی مطالبه ی ارش البکاره، نیاز اساسی هر فردی است که پرونده ی موضوع مانحن فیه را دارد. مسائل مربوط به زنای به عنف و به تبع آن مطالبه ی حق بکارت و ایضاً اثبات آنها، مسائلی تخصصی هستند و اشراف بر آن، نیازمند دانش حقوقی است.
شخصی که پرونده ی مشابه دارد، بدون استمداد از وکیل، قادر نخواهد بود کار را پیش ببرد و حق خود را استیفاء نماید. لذا بر این اساس، کاربردی ترین و آبرومندانه ترین راههای دریافت ارش البکاره (حق بکارت)، در درجه ی اول، اخذ مشاوره و اعطای وکالت به وکیل مجرب می باشد؛ به دو دلیل:
تمام آنچه که در مبحث زنای به عنف و اثبات آن گفته شد، در اینجا مصداق دارد. ادله ی اثبات در امور کیفری در ماده 160 قانون مجازات اسلامی ذکر شده است که برای جرم زنای به عنف (و به تبع آن مطالبه ی ارش البکاره)، علم قاضی، اقرار متهم (4 بار) و شهادت شهود (4 شاهد مرد) مصداق دارد.
اثبات مسئله ی ارش البکاره
علم قاضی هم از مجموعه ی اوضاع و احوال از جمله نظریه ی پزشکی قانونی و سایر قرائن و اَمارات حاصل می گردد. همچنین طبق قاعده ی مسلّم «البیّنه علی المدعی»، دلیل و بینه ی تجاوز به عنف را باید قربانی بیاورد. یعنی قربانی، اولاً بایست زنا را و ثانیاً باید زنای به عنف را اثبات کند تا در گام بعدی بتواند حق بکارت دریافت نماید.
اثبات جرایم تجاوز به عنف، شگردها و لطایف الحیل خود را می طلبد که وکلای مجرب ما در این مجموعه، به شدت توانمند می باشند. مشاوره ی حقوقی مطالبه ی ارش البکاره جزو مشاوره های تخصصی مجموعه ی ما تلقی می شود.
نظر به ماهیت برخی دعاوی، چه بسا حضور در دفتر وکیل و اعطای وکالت به ایشان و تنظیم قرارداد وکالت جزو الزامات و ضروریات باشد. اما پرونده های دیگری هم هستند که با مشاوره ی تلفنی قابل حل باشند.
شاید مشاوره ی حقوقی مطالبه ی ارش البکاره، جزو این پرونده ها باشد. در تماس تلفنی با وکلای ما در این مجموعه، تمام آنچه را که باید بدانید و نیاز است که بدانید، خواهید دانست. در روند پرونده نیز چنانچه حضور فیزیکی و عینی وکیل نیز اقتضاء نماید، می توانید با اعطای وکالت، ایشان را وارد پروسه ی رسیدگی خود کنید.
پارهای از دعاوی، ماهیت مؤنثی دارند. اقتضای برخی از امور این است که با همجنس مطرح شود.
اخذ مشاوره ی حقوقی مطالبه ی ارش البکاره، نیز تا حدودی از این قِسم امورات است. با این حال، در قانون و رویّه ی محاکم، هیچگونه محدودیتی برای اعطای وکالت و یا اخذ مشاوره در دعاوی مؤنث مآبانه به وکلای مرد وجود ندارد. این امر بیشتر به سلیقه و انتخاب شما بستگی دارد. شما مختارید که با وکیل زن و یا وکیل مرد در این زمینه ارتباط برقرار نموده و دعوی خود را اقامه کنید.