امیدواریم که تاکنون با پروندههای کیفری و حقوقی مواجه نشده باشید؛ اما اگر مواجه شده اید، حتماً در مورد موضوع معرفی شاهد برای دادگاه چیزهای زیادی شنیدهاید؛ چرا که این موضوع حقوقی یک ادلهی اثبات قوی در پروندههای مختلف محسوب می شود؛ در حقیقت هنگامی که یک فردی که در پروندهی حقوقی یا کیفری جز طرفین دعوا محسوب نشود و حتی از وابستگان آنها نیز نباشد؛ اما موضوع واقعه را از نزدیک رؤیت کرده باشد، میتواند این اطلاعات را در اختیار دادگاه قرار دهد و تصمیم گیری محاکم را آسان کند؛ در چنین شرایطی گفتههای این فرد که شاهد نامیده میشود، از اعتبار قانونی برخوردار است و از طرفی نیز چنین شواهدی جز دلایل اثبات خواسته و دعوی در دادگاه به حساب می آید؛ حال قبل از اینکه به طور مفصل به ادامه این مطلب بپردازیم، به شما توصیه می کنیم که حتماً ویدئوی یک دقیقه ای زیر را مشاهده نمایید.
بررسی شرایط آنلاین شاهد شما در دادگاه
یکی از مهمترین سوالاتی که معمولا در جلسات پرسش و پاسخ فوری حقوقی در رابطه با موضوع حقوقی معرفی شاهد برای دادگاه ممکن است برای افراد پیش آید، آن است که شاهد باید دقیقاً دارای چه ویژگیهایی باشد تا بتوان آن را به دادگاه معرفی کرد؟
در پاسخ به سوال فوق باید به ماده ۱۷۷ قانون مجازات اسلامی اشاره کرد که طی آن شاهد شرعی در زمان ادای شهادت، باید شرایط زیر را دارا باشد:
بلوغ.
عقل.
ایمان.
عدالت.
طهارت مولد.
ذینفع نبودن در موضوع.
نداشتن خصومت با طرفین یا یکی از آن ها.
عدم اشتغال به تکدی.
ولگرد نبودن.
نکته بسیار مهم: با توجه به موارد فوق می توان دریافت که شهادت کودکان، افراد صغیر و مجنون در دادگاه پذیرفته نیست.
شما میتوانید به راحتی از طریق مشاوره حقوقی فوری ۲۴ ساعته، اطلاعات لازم را در مورد مشکلات شهادت در دادگاه بدست آورید و با این موارد آشنا شوید؛ در ماده ۱۳۱۵ تا ۱۳۲۰ قانون مدنی به طور کامل به محدودیت های مربوط به معرفی شاهد برای دادگاه اشاره شده است.
بر اساس این مفاد قانونی، محدودیت های انتخاب یک شاهد در دادگاه به موارد زیر تقسیم میشوند:
- شهادت باید از روی قطع و یقین باشد نه به طور شک و تردید.
- شهادت باید مطابق با دعوی باشد ولی اگر در لفظ مخالف و در معنی موافق یا کمتر از ادعا باشد ضرری ندارد.
- شهادت شهود باید مفاداً متحد باشد بنابراین اگر شهود به اختلاف شهادت دهند قابل اثر نخواهد بود مگر در صورتی که از مفاد اظهارات آنها قدر متیقنی بدست آید.
- اختلاف شهود در خصوصیات امر اگر موجب اختلاف در موضوع شهادت نباشد اشکالی ندارد.
- شهادت مجنون ادواری در حال افاقه پذیرفته میشود مشروط بر آنکه تحمل شهادت نیز در حال افاقه بوده باشد.
- در صورتی که شاهد از شهادت خود رجوع کند یا معلوم شود بر خلاف واقع شهادت داده است به شهادت او ترتیب اثر داده نمیشود.
- شهادت بر شهادت در صورتی مسموع است که شاهد اصل وفات یافته یا به واسطه مانع دیگری مثل بیماری و سفر و حبس و غیره نتواند حاضر شود.
شهادت آنلاین در دادگاه؟
نکته: شما میتوانید به راحتی از طریق مشاوره حقوقی آنلاین یا تلفنی با یک وکیل متخصص با روال اداری انتخاب یک شاهد در دادگاه آشنا شوید.
در ماده ۲۰۴ قانون آیین دادرسی کیفری در رابطه با مراحل معرفی شاهد برای دادگاه آمده است که بازپرس به تشخیص خود یا با معرفی شاکی یا به تقاضای متهم و یا حسب اعلام مقامات ذی ربط، شخصی که حضور یا تحقیق از وی را برای روشن شدن موضوع ضروری تشخیص دهد، برابر مقررات احضار میکند.
در صورتی که شاهد یا مطلع برای عدم حضور خود عذر موجهی نداشته باشد جلب میشود؛ اما در صورتی که عذر موجهی داشته باشد و بازپرس آن عذر را بپذیرد، مجدداً احضار و در صورت عدم حضور جلب میشود.
مشکلات معرفی شاهد برای دادگاه به موارد مختلفی تقسیم میشود؛ یکی از رایجترین مشکلات مربوط به موضوع معرفی شاهد برای دادگاه، شهادت به ازای پول است.
برخی از این نوع موارد، شهادت افترا آمیز در دادگاه محسوب میشوند و در صورت اثبات آنها، افراد مرتکب مجازات میشوند؛ در ماده ۶۵۰ قانون مجازات اسلامی در مورد مجازات شهادت اشتباه آمده است که هر کس در دادگاه نزد مقامات رسمی شهادت دروغ بدهد به سه ماه و یک روز تا دو سال حبس و یا به یک میلیون و پانصد هزار تا دوازده میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.
مادهی ۱۳۱۹ قانون مدنی مقرر داشته است که اگر معلوم شود فردی که بهعنوان شاهد حاضر شده، به دروغ شهادت داده است؛ دادگاه بر مبنای شهادت او رأی صادر نخواهد کرد؛ اما اگر دادگاه بر مبنای شهادت این فرد و به زیان کسی رای صادر نماید و پس از صدور رای یا اجرای حکم، دروغ بودن شهادت معلوم شود، فردی که شهادت دروغ داده است علاوه بر تحمل مجازات حبس یا جزای نقدی باید خسارتی که به سبب شهادت او بر دیگری وارد شده است را جبران نماید.
احراز هویت آنلاین شاهدین در دادگاه
یک شاهد باید توجه داشته باشد که اصل در دادگاه بر صداقت و راستگویی است و نیازی نیست که از هیچ چیزی بترسد و حقیقت را کتمان کند، چراکه بر اساس ماده ۲۱۴ قانون آیین دادرسی کیفری، هرگاه ترس و بیم از خطر جانی یا حیثیتی یا ضرر مالی برای شاهد یا مطلع یا خانواده آنان وجود داشته، اما شنیدن اظهارات آنها ضروری باشد، بازپرس برای حمایت از شاهد یا مطلع و با ذکر علت در پرونده، اقدامات زیر را انجام میدهد:
نمیگذارد شاهد یا مطلع با شاکی یا متهم مواجهه حضوری داشته باشند.
اطلاعات مربوط به هویت، مشخصات خانوادگی و محل سکونت یا فعالیت شاهد یا مطلع را افشا نمیکند و اظهارات شاهد یا مطلع را خارج از دادسرا یا با وسایل ارتباط از راه دور میشنود.
از طرفی دیگر شما باید به این موضوع توجه داشته باشید که شهادت غیر حضوری، معمولاً مبنای حکم نهایی دادگاه نمی باشد.