در ابتدا باید این مورد را بدانیم که اظهار نامه چیست؛ اظهارنامه قضایی یکی از روش هایی است که می توان از طریق ارسال آن به فرد مورد نظر، اقدام به مطالبه حق نمود. شرایطی در قانون پیش بینی شده است که قبل از طرح دعوا در دادگاه بتوان از طریق تنظیم اظهارنامه برای مطالبه حق اقدام نمود. ارسال اظهارنامه جدای از ثبت شکایت می باشد و در صورتی که طرف مقابل به واسطه ارسال آن اقدامی را انجام نداد، در نهایت می توان از او شکایت نمود. اظهارنامه نوشته ای است که مطابق مقررات قانونی تنظیم می شود و به صراحت ماده 156 قانون آیین دادرسی مدنی از راه های رسمی مطالبه حق به شمار می رود؛ به عبارت دیگر ارسال اظهارنامه، مقدمه ای است برای مطالبه بعضی از حقوقی به وسیله اظهارنامه نه تنها مطالبه رسمی حق امکان پذیر است بلکه میتوان توسط اظهارنامه آمادگی تسلیم، هر چیزی اعم از مال، وجه و سند را به مخاطب اعلام کرد.
زمانی که مطالبه حق فرا می رسد، اشخاص ذی نفع می توانند برای دریافت آن اقدامات قانونی را انجام دهند. در واقع روش های مختلفی در قانون برای مطالبه حق و حقوق در نظر گرفته شده است که یکی از آنها، اظهارنامه است. شاید انتخاب اول بسیاری از افراد برای آن که به حق و حقوق خود برسند، طرح دعوی در دادگاه و سایر ارگان های ذی ربط باشد. اما در قانون ابزاری تحت عنوان اظهارنامه پیش بینی شده است که بتواند قبل از آن که دعوایی را اقامه نمود، برای مطالبه حق اقدام کرد. اظهارنامه، یکی از روش های قانونی جهت مطالبه نمودن حق به شمار می رود که از طریق آن می توان طرف مقابل را برای انجام کاری وادار نمود. با تنظیم اظهارنامه، می توان خواسته خود را به طرف مقابل رساند، بدون آن که نیازی برای مراجعه به دادگاه و ثبت شکایت باشد.
بسیاری از افراد توانستند صرفا با ارسال اظهارنامه، حق خود را از اشخاص دیگر بگیرند، بدون این که نیازی به اقامه دعوی باشد. در قانون اجباری برای آن که اظهارنامه به ثبت برسد، وجود ندارد اما طبیعتا این روش مرایا زیادی رابه دنبال خواهد داشت. در واقع قبل از آن که بحث شکایت و طرح دعوا در مراجع قضایی مطرح شود، می توان صرفا با نگارش اظهارنامه، اختلافات موجود را حل و فصل نمود. موضوع تنظیم اظهارنامه و ارسال آن، کاملا اختیاری است و قانونگذار الزامی را در این زمینه تعیین نکرده است.
نگارش اظهارنامه در ارتباط با موضوعات مختلفی است و صرفا به یک زمینه مشخص محدود نمی شود. اظهارنامه می تواند مرتبط با موضوعاتی نظیر عدم تمکین، ملزم نمودن شوهر برای پرداخت نفقه، وظایف مربوط به آپارتمان نشینی و ... باشد. با توجه به این که برای نوشتن اظهارنامه، لازم است از افراد متحصص در زمینه تنظیم اوراق قضایی بهره مند شد، از این حیث، برای نگارش اظهارنامه، می توانید از طریق شماره 09212242670 اقدام نمایید. همچنین می توانید از مشاوره حقوقی انلاین و رایگان بهره مند شوید.
اظهارنامه بر اساس کارایی آن به انواع مختلفی تقسیم بندی می شود که یکی از آنها، اظهارنامه قضایی است. اظهارنامه را می توان نوعی ابزار و روش قانونی برای مطالبه حق در نظر گرفت. اظهارنامه را می توان به عنوان یکی از شناخته شده ترین انواع اوراق قضایی نیز تعیین نمود. قبل از آن که شکایتی در دادگاه مطرح شود، این امکان وجود دارد تا بتوان از طریق ابلاغ اظهارنامه به طرف مقابل، وی را ملزم به انجام یا عدم انجام کار مشخصی نمود.
با توجه به مزایایی که ارسال اظهارنامه قضایی دارد و از این حیث لزومی برای مراجعه به دادگاه جهت مطالبه حق و حقوق قانونی نیست، صرفا با تنظیم اظهارنامه و ثبت آن می توان اقدامات لازم را در این زمینه انجام داد. برای ثبت اظهارنامه، باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نمود و مانند اقامه دعاوی، لزومی برای انجام مراحل دادرسی نیست. ارسال اظهارنامه قبل از آن که دعوایی علیه شخصی اقامه گردد، صورت می گیرد و از این رو لزومی برای طی کردن فرآیند قانونی ثبت شکایت نمی باشد. بنابراین می توان اظهارنامه را روشی قانونی برای رسیدن به حق و حقوق خود بدون اقامه دعوی در نظر گرفت که کارایی این روش در موضوعات مختلف بیشتر از ثبت شکایت می باشد. برای دریافت مشاوره حقوقی با شماره 02147625900 تماس بگیرید.
اظهارنامه به عنوان ابزار قضایی جهت رسیدن به حقوق قانونی اشخاص ذی نفع به شمار می رود. هرکس حق دارد اظهاراتی را که راجع به معاملات و تعهدات خود با دیگری است و بخواهد بهطور رسمی به وی برساند، ضمن اظهارنامه به طرف ابلاغ نماید. براساس ماده 156 قانون آیین دادرسی مدنی، هرکس میتواند قبل از تقدیم دادخواست، حق خود را به وسیله اظهارنامه از دیگری مطالبه نماید؛ مشروط بر اینکه موعد مطالبه فرا رسیده باشد.
برای نگارش اظهارنامه، مانند سایر اوراق قصایی لازم است که در فرم های چاپی مخصوصی تنظیم شود و سپس به طرف مقابل ابلاغ گردد. ثبت اظهارنامه به صورت الکترونیک صورت گرفته و به همان شیوه نیزبه شخص یا اشخاص مورد نطر ابلاغ می گردد.
نکته: در اظهارنامه مشخصات و اقامتگاه مخاظب هم باید قید شود.
طبق ماده 156 قانون آیین دادرسی مدنی هر کس می تواند قبل از تقدیم دادخواست حق خود را به وسیله اظهارنامه از دیگری مطالبه کند، مشروط بر اینکه موعد مطالبه رسیده باشد. به طور کلی هر کس حق دارد اظهاراتی را که معاملات و تعهدات خود با دیگری است و بخواهد به طور رسمی به وی برساند، ضمن اظهارنامه به طرف ابلاغ نماید در قسمت ستون خلاصه اظهارات باید کمال دقت را داشته باشیم؛ چراکه هر مطلبی که قید می کنیم، در نهایت ذیل آن را امضا خواهیم کرد و این موضوع تحت شرایطی اقرار محسوب می شود و ممکن است در دعوی طرف مقابل از آن علیه خود فرد استفاده کرد.
نکته مهم: از نسبت دادن جرم به طرف مقابل یا نوشتن اکاذیب خودداری کرد، چون ممکن است تحت شرایطی فرد را تحت پیگرد کیفری قرار داد.
مخاطب اظهارنامه، الزام و تکلیفی به پاسخ دادن اظهارنامه ندارد و مهلتی هم برای پاسخ مخاطب از سوی قانونگذار تعیین نشده است، اما اگر شما مخاطب اظهارنامه هستید و تمایل به پاسخ دادن به اظهارنامه دارید، توجه داشته باشید که اظهارات شما ممکن است تحت شرایطی به عنوان اقرار در دعوی بر علیه خودتان مورد استفاده قرار گیرد.
بنابراین بهتر است که در هر دو صورت یعنی هم زمانی که ارسال کننده اظهارنامه هستید و هم زمانیکه مخاطب، حتی الامکان پس از مشورت با یک وکیل دادگستری اقدام به انجام این امر نماید، زیرا ممکن است هر امری در اظهارنامه بر علیه شما مورد استفاده قرار گیرد. باید این نکته را توجه داشت که ارسال اظهارنامه همیشه ضروری نیست ولی در بعضی موارد حتما ارسال اظهارنامه ضروری می باشد و اقامه دعوی بعد از این عمل میسر می شود؛ در بعضی موارد هم به موجب قوانین مختلف، ارسال اظهارنامه پیش بینی شده است، که می توان به ماده 171 قانون آیین دادرسی مدنی و یا ماده 13 قانون روابط موجر و مستاجر مصوب سال 56 و یا قانون تملک آپارتمانها اشاره نمود.
اظهارنامه یکی از اوراق قضایی هست که برای رسیدن به حق خودتان، قبل از طرح شکایت و یا دادخواست، حق خودتان را از طرف دعوی مطالبه می کنید؛ البته برگه اظهارنامه را از قسمت فروش تمبر دادگستری می توانید تهیه نمایید.
اظهارنامه در برخی از دعوی کاربرد اجباری دارد، یعنی باید قبل از تنظیم شکایت و یا دادخواست حتماً موارد حق خود را از طریق اظهارنامه از طرف دعوی مطالبه نمایید، مثلاً قانون جلوگیری ازتصرف عدوانی مصوب سال 1352 وقتی كه محلی را به كارگر، سرایدار، خادم و به طور كلی به هر امین دیگری سپردهایم، اگر شخص مورد نظر از استرداد مال امانی امتناع نماید؛ در صورتی كه شخص امانت دار پس از 10 روز از زمان ابلاغ اظهار نامه محل مزبور را بازپس ندهد، متصرف عدوانی محسوب میگردد؛ بنابراین در این مورد میتوان دعوی رفع تصرف عدوانی را مطرح نمود؛ از مزایای این دعوی این است كه خارج از نوبت و بدون رعایت تشریفات آیین دادرسی رسیدگی میگردد.
در نظر داشته باشید در برخی از دعوی نباید برای طرف دعوی اظهارنامه ارسال نماییم، چونکه طرف دعوی از قصد شکایت و یا دادخواست شما مطلع می گردد؛ مثلاً در دعوی مطالبه وجه چک وقتی شما قبل از دادخواست صدور قرار تامین خواسته با اظهارنامه حق خود را مطالبه نمایید، طرف دعوی شما بلافاصله کلیه اموال خود را برای اینکه از سوی دادگاه توقیف نشود را مخفی و یا به نام دیگران منتقل می کند که این عمل انتقال اموال به غیر نام دارد، لذا حتما قبل از طرح دعوی از وکلای موسسه وکیل تلفنی مشاوره حقوقی تلفنی اخذ نمایید.
تعیین هزینه نگارش اظهارنامه قضایی، طبق معیار های مختلفی صورت می گیرد و علی القاعده نمی توان میزان ثابتی را در این زمینه در نظر گرفت. پر واضح است که اگر دادخواست توسط وکیل نگارش شود، هزینه بیشتری را در پی خواهد داشت. یکی از معیارهای اصلی که منجر به تفاوت هزینه تنظیم انواع اظهارنامه می شود، نوع موضوع دعوی است.
جهت نگارش اظهارنامه با هزینه مناسب که تمامی نکات حقوقی در آن رعایت شده باشد، می توانید با موسسه حقوقی وکیل تلفنی در ارتباط باشید. برای بهره مندی از خدمات تنظیم انواع اظهارنامه، به شما پیشنهاد می کنیم از طریق شماره 09212242670 اقدام کنید.
نگارش انواع دادخواست |