در دعاوی حقوقی همچون مطالبه نفقه، مطالبه وجه، طلاق، اعسار و ... از دادخواست استفاده می شود اما شاید برای شما هم سوال باشد که خب اگر مشکل کیفری داشتیم چه باید کرد؟ فرض کنیم با یک نفر دعوا کردیم و در این بین الفاظ رکیک و فحاشی هم انجام شده است اولین گام برای اقدام قانونی تنظیم شکوائیه می باشد. در واقع اولین مرحله برای ثبت شکایت کیفری، تنظیم شکوائیه می باشد. به منظور ثبت شکوائیه باید به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه نمود. در تنظیم شکواییه، مشخصات شاکی و مشتکی عنه ذکر شده و همچنین به موضوع شکایت اشاره می شود. زمانی می توان برای نگارش شکواییه اقدام نمود که جرم رخ داده باشد. بدون وقوع جرم امکان ارائه شکواییه به مرجع قضایی وجود ندارد. نحوه تنظیم شکواییه بر اساس مقررات درج شده در قانون آیین دادرسی کیفری صورت می گیرد و شیوه نگارش آن با دادخواست متفاوت است. در این مقاله به بررسی شکوائیه و نحوه نگارش فوری ان خواهیم پرداخت.
طرح هر دعوایی در مراجع قضایی نیازمند ارائه و تنظیم اوراق قضایی می باشد. دعاوی قضایی به دو دسته کلی دعوا حقوقی و کیفری تقسیم بندی می شود. شکایاتی که در دادگاه مطرح می شوند، می تواند جنبه حقوقی و کیفری داشته باشد. اما رسیدگی به هر دعوایی، تشریفات و مقررات خاص خود را دارد و از این حیث، برای اقامه دعاوی کیفری در قانون، ضوابط مشخصی تعیین شده است. دعوا کیفری زمانی اقامه می شود که جرمی رخ داده باشد. پر واضح است که تا زمانی که جرمی صورت نگرفته باشد، عملا نمی توان اقدام به طرح دعوا کیفری نمود. حال اگر شخصی بخواهد برای اقامه شکایت کیفری اقدام کند، باید یکسری تشریفاتی را رعایت نموده و به تبع آن نیز مراحلی را انجام دهد.
بنابراین برای طرح شکایات کیفری لازم است که شکوائیه به مرجع قضایی اقامه شود. همانطور که برای طرح دعوا حقوقی، باید دادخواست تنظیم شود، اقامه دعاوی کیفری نیز از طریق شکوائیه صورت می گیرد. گفتنی است که رسیدگی به برخی از جرائم، بدون ارائه شکوائیه صورت می گیرد که در این صورت، مرجع قضایی به دستور مدعی العموم همان دادستان، اقدامات لازم جهت بررسی جرم صورت گرفته را انجام می دهد. در این صورت نیازی به شکایت از طرف شاکی نیست و مرجع قضایی راسا به بررسی موضوع مربوطه می پردازد.
لزوم ارائه شکایت کیفری، نگارش شکواییه است. عدم تنظیم شکوائیه طبق قواعد تعریف شده، می تواند منجر به رد شکایت از طرف مرجع قضایی گردد. از آن جهت برای تنظیم شکواییه باید از افرادی که در این حوزه دارای تخصص هستند، بهره مند شد. از این حیث، برای دریافت مشاوره حقوقی تلفنی و نگارش شکوائیه، می توانید از طریق شماره 09212242670 اقدام نمایید.
اوراق قضایی انواع مختلفی دارد که یکی از شناخته شده ترین اوراق، شکوائیه است. شکوائیه در واقع همان اوراق متحد الشکلی هستند که سر برگ قوه قضاییه روی آنها قرار گرفته شده است و به نوعی جزو اوراق رسمی مراجع قضایی محسوب می شود. شکایت کیفری، باید از طریق شکوائیه اقامه شود شکواییه اولین گام برای شکایت علیه یک نفر می باشد. چنانچه جرمی رخ داده و با وقوع این جرم به یک نفر آسیب و صدمه ای وارد شود فرد بزه دیده برای پیگیری جرم و جبران خسارتی که در صورت وقوع یک عمل مجرمانه به او وارد شده است به دفتر خدمات قضایی مراجعه نموده و اقدام به تقدیم شکواییه نماید.
در زمان تنظیم شکوائیه ذکر موارد ذیل در فرم بسیار حائز اهمیت می باشد:
نام و نام خانوادگی شاکی
نام و نام خانوادگی و نشانی مشتکی عنه
موضوع شکایت
تاریخ و محل وقوع جرم
ضرر و زیان وارده
ادله وقوع جرم
در ابتدا باید گفت که در تنظیم شکوائیه باید مشخصات شاکی به صورت کامل درج شود. وجود نواقص در ذکر مشخصات شاکی ممکن است به رد شکوائیه منتهی گردد. در مورد مشخصات مشتکی عنه، لزومی برای درج اطلاعات آن در شکوائیه نیست اما جهت تسریع در روند رسیدگی در صورت امکان، مشخصات مظنون نیز نوشته شود.
تاریخ و محل وقوع جرم از دیگر مواردی است که در زمان نگارش شکوائیه باید به آن توجه داشت. شاکی باید محلی که جرم علیه او رخ داده است را به صورت دقیق به همراه تاریخ و ساعت وقوع جرم در شکوائیه درج نماید. برای دریافت مشاوره حقوقی انلاین و رایگان به وبسایت موسسه مراجعه نمایید.
بعد از ثبت شکواییه در دفتر خدمات قضایی، شکایت نامه به دادسرا ارجاع داده می شود. تحقیقات مقدماتی در کلانتری و دادسرا انجام شده و پس از ان پرونده جهت رسیدگی به دادگاه ارسال می شود. در شکایت کیفری به شکایت کننده، شاکی و به طرف او متشاکی یا مشتکی عنه گفته می شود و به موضوع پرونده نیز اتهام می گویند. برای دعوت کردن طرف شکایت کیفری (متهم) به دادگاه، اگر فرد در سامانه ثنا ثبت نام کرده باشد، شکوائیه از طریق سامانه ثنا به مشتکی عنه ابلاغ می شود. در غیر اینصورت برگی به نام احضاریه برای او ارسال می شود. در شکایت کیفری اگر متهم به احضاریه توجه نکند و در وقت تعیین شده خود را به مرجع قضایی معرفی نکند او را جلب و به اجبار به دادگاه می آورند.
در تنظیم شکواییه، شاکی باید دارای اهلیت باشد و در صورتی که فرد هنوز به سن قانونی نرسیده باشد باید ولی یا قیم فرد نسبت به شکایت اقدام نمایند. بعضی جرایم، صرفاً با شکایت شاکی شروع می شود و فاقد جنبه عمومی می باشد؛ مانند: (جرم توهین و افترا ...)؛ اما در برخی از جرایم که جنبه عمومی دارند و غیر قابل گذشت می باشند با اعلام و گزارش ضابطین دادگستری تعقیب جرایم اتفاق می افتد؛ در حال حاضر که شکواییه در دفتر خدمات قضایی ثبت می شود بعد از ثبت، برای فرد از طریق تلفن همراه پیامکی مبنی بر اینکه شکواییه شماره ... ارسالی از طریق دفتر خدمات قضایی به ثبت رسیده و جهت تعقیب متهم به شعبه ای از دادسرا ارجاع شده است.
در صورتی که نیاز به نگارش شکوائیه داشتید می توانید به صورت فوری و 24 ساعته با شماره 09212242670 و یا 02147625900 تماس گرفته و موضوع خود را اعلام نمایید پس از دریافت مشاوره حقوقی تلفنی، مدارک و مستندات خود را از طریق واتس اپ برای وکیل متخصص در حوزه مورد نظر خود ارسال کرده و با پرداخت هزینه ای مناسب نگارش شکوائیه شما در کمتر از 24 ساعت انجام شده و به صورت فایل ورد یا پی دی اف برای شما ارسال می گردد.
علاوه براین می توانید در وبسایت وکیل تلفنی به ادرس www.vakiltel.com ثبت نام کرده و از طریق پنل کاربری خود درخواست خود را مبنی بر نگارش شکوائیه اعلام نمایید تا در کمترین زمان ممکن نگارش شکوائیه شما توسط یکی از بهترین وکلای کیفری انجام شود .
برگه شکواییه توسط شاکی یا وکیل شاکی باید تنظیم شود.
در شکواییه باید نام و نام خانوادگی، نام پدر، سن، شغل، میزان تحصیلات، وضعیت تأهل، تابعیت، مذهب، شماره شناسنامه، شماره ملی، نشانی دقیق و درصورت امکان نشانی پیام نگار (ایمیل)، شماره تلفن ثابت و همراه و کدپستی شاکی درج گردد.
در شکواییه باید موضوع شکایت، تاریخ و محل وقوع جرم درج گردد.
در شکواییه در صورت ورود ضرر و زیان حتماً میزان و مقدار آن قید شود.
ادله وقوع جرم، اسامی، مشخصات و نشانی شهود و مطلعان در صورت امکان.
مشخصات و نشانی مشتکی عنه یا مظنون در صورت امکان.
نکته: برگه شکواییه اوراق متحدالشکلی هست که در دادسراها موجود می باشد؛ لذا قبل ازتنظیم شکواییه حتماً از وکلای موسسه وکیل تلفنی برای تنظیم به هنگام و دقیق مشاوره حقوقی تنظیم شکواییه اخذ نمایید.