الزام به تحويل مبيع در واقع يكي از آثار عقد بيع هست؛ وقتي شما مالي را مي خريد فروشنده بايد طبق ماده 367 قانون مدني بايد مورد معامله را به شما تحويل دهد برخي از با درج شروطي از انتقال مبيع يا مورد معامله امتناع نموده و علت امتناع خودشان را به شرطي كه داخل در فروشنامه قيد كردند مستند مي كنند.
بنابراین خریدار اقدام به شکایت قانونی از وی میکند. برای اینکه از مراحل شکایت آگاه شوید و بدانید که چگونه باید این دعوای حقوقی را مطرح کرده و دادخواست آن را نگارش کرد؛ مطالعه این مقاله را از دست ندهید.
الزام به تحویل مبیع، به معنای ضرورت تحویل مال فروخته شده به خریدار است. در بسیاری از مواقع این موضوع رخ میدهد که فروشنده حتی با وجود قول و قرارهایی که با خریدار داشته، اموال را به شخص تحویل نمیدهد. به عنوان مثال یکی از مواردی که این اتفاق در آن به دفعات مکرری رخ داده، زمانی است که یک شخص، ساختمانی را خریداری میکند اما در زمان معین به او تحویل داده نمیشود.
دلایل بسیاری وجود دارد که فروشنده از تحویل مال اجتناب میکند اما مهمترین دلیلی که پیش میآید این است که به دلیل نوسانات ارزی و افرایش قیمتها، ارزش ساختمان فروخته شده در حال افزایش است. در این صورت فروشنده با بهانههای مختلف سعی در این دارد که برای تحویل ملک و ساختمان هزینه بیشتری دریافت کند. اگر چنین موضوعی برایتان رخ داد، بهترین اقدام، طرح دعوای الزام به تحویل مبیع است.
در حالي كه طبق ماده 220 قانون مدني يكي از اثار عقد بيع تحويل ثمن و مبيع مي باشد يعني خريدار مكلف به پرداخت ثمن معامله و فروشنده مكلف به تحويل ثمن معامله مي گردد براي طرح دعوي الزام به تحويل مبيع در محاكم رويه مختلفي ديده مي شود مثلا برخي محاكم مدعي هستند كه براي طرح دعوي الزام به تحويل مبيع لازم است كه اصالت فروشنامه يا عقد بيع خودتان را اثبات نماييد و سپس اقدام به طرح دعوي الزام به تحويل مبيع نماييد؛ به عبارتي اين دسته از محاكم شما را مكلف به طرح دعوي تنفيذ بيع نامه مي كنند و وقتي اصالت بيع نامه شما طي راي دادگاه اثبات گردد دعوي الزام به تحويل مبيع را پذيرش مي كنند.
لذا در اين راستا و با توجه به اين رويه قضايي مختلف در خصوص دعوي الزام به تحويل مبيع لازم هست قبل از طرح اين دعوي و يا در زمان انعقاد قرارداد با وكلاي دادگستري مشاوره نحوه دريافت مبيع يا مشاوره الزام به تحويل مبيع را بخواهيد. هدف موسسه وكيل تلفني اقدامات حقوقی پيشگيرانه مي باشد لذا قبل از هرگونه قراردادي و يا حتي در زمان معامله با وكيل تلفني در خصوص الزام به تحويل مبيع مشاوره حقوقي موضوع را بگيريد.
حالا برای اینکه به طور دقیق بتوانید تشخیص دهید که چه زمانی باید طرح دعوای الزام به تحویل مبیع را مطرح نمایید، دو رکن یا اساس مهم باید در مورد آن باید در نظر بگیرید. اول اینکه بین خریدار و فروشنده حتما عقد بیع مطرح شده باشد و دوم اینکه مال یا بیعی که بین دو طرف معامله وجود داشته به صورت صحیح و سالم باشد. اجازه دهید تا برای درک بهتر، این دو رکن را بیشتر توضیح دهیم.
در مورد اول یعنی مطرح شدن عقد بیع بین دو طرف معامله، باید گفت که یک قرارداد حتما باید بین خریدار و فروشنده وجود داشته باشد. این قرارداد هم در متن قانون، در ماده 338 قانون مدنی ذکر شده است. بنابراین حتما باید عقد قرارداد صورت گرفته باشد تا بتوان در زمان امتناع از تحویل مبیع، از فروشنده شکایت کرد.
درباره دوم هم لازم است تا حتما مالی که فروخته شده، صحیح و قانونی باشد. بر این اساس، روی اموال و کالاهایی که فاسد هستند این عقد قرارداد معنا ندارد. در نتیجه اگر فروشنده از ارائه مال امتناع کند، امکان طرح دعوی وجود ندارد. همچنین برای طرح دعوی میتوانید با کمک یک وکیل متخصص و با استفاده از مشاوره حقوقی تلفنی برای کسب اطلاعات بیشتر، اقدام نمایید.
در طرح دعوایی که برای اثبات مالکیت اموال منقول صورت میگیرد نیازی به استناد به قوانین ثبتی نیست و میتوان با وجود یک سند عادی هم مالکیت خود را ثابت کرد. در این حالت مراجع قضایی موظف هستند تا به همین سند عادی استناد کرده و به آن رسیدگی کنند. برای اثبات این موضوع هم گزینه شهادت شهود مطرح میشود.
با این حال در مورد اموال غیرمنقول بین حقوقدانها اختلافاتی وجود دارد. برخی از حقوقدانان میگویند که برای الزام به تحویل مبیع اموال غیرمنقول مانند ملک، مبایعه نامه کافی است. با این حال برخی دیگر معتقد هستند که برای صدور حکم حتما باید سند رسمی در دسترس باشد.
هنگامی که قصد خود را از طرح دادخواست به وکیل کاربلد اطلاع دادید، به شما مراحل اقدامات قانونی را به طور کامل شرح خواهند داد. همانند بسیاری از دعواهای حقوقی، لازم است تا ابتدا برای طرف مقابل خود در قرارداد، نامهای رسمی ارسال و به صورت رسمی از او درخواست نمایید تا مالی که متعلق به شما بوده را تحویل دهد. اگر به این نامه رسمی پاسخی داده نشد، وقت آن بوده که شکایت خود را مطرح نمایید.
برای طرح شکایت هم ابتدا لازم است تا به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در شهر خود مراجعه کنید. سپس وارد سامانه ثنا شده و اطلاعات شخصی خود شامل نام و نام خانوادگی، نام پدر، شماره شناسنامه و کدملی، آدرس محل سکونت و شماره تماس را ثبت و در مرحله بعدی باید اصل یا کپی برابر اصل عقد قرارداد بیع را به همراه دیگر اسناد و مدارک موجود به مرجع قضایی ارائه نمایید. برای نگارش دادخواست نیز میتوانید از مشاوره حقوقی آنلاین و رایگان با یک وکیل باتجربه بهره بگیرید.
الزام به تحویل مورد معامله به دادگاه علاوه بر رسیدگی به دلایل مورد استناد طرفین میتوانسته هر گونه تحقیق یا اقدامی که برای کشف حقیقت لازم است انجام دهد.
پرونده کلاسه: ۹۰۰۹۹۸۰۲۲۰۰۲444۷
دادنامه شماره: ۹۰۰۹۹۷۰۲۲۱۸۰۲4۰۵
شعبه هجدهم دادگاه تجدیدنظر استان تهران
تجدیدنظرخواه: آقای روح الله ... به نشانی ...
تجدیدنظرخواندگان:
تجدیدنظرخواسته:
گردش کار: دادگاه با بررسی اوراق و محتویات پرونده ختم دادرسی را اعلام و مبادرت به صدور رأی می نماید:
رأی دادگاه
دادنامه تجدیدنظرخواسته به شماره ۹۰۰۵۷۱ مورخه 30/7/90 صادره از شعبه اول دادگاه عمومی بخش لواسانات و رودبار قصران که به موجب آن قرار رد دعوی خواهان با خواسته الزام خواندگان به تحویل الباقی مبیع موضوع مدرکیه مورخه 24/1/74 و سند عادی مورخه 5/3/1388 اصداریافته مخالف قانون و مقررات موضوعه بوده و متضمن جهت موجه در نقض آن می باشد، زیرا:
اولاً: خواهان با استناد به دو فقره سند عادی و طرح دعوی به طرفیت فروشندگان طرح دعوی نموده و به تصریح مواد ۲ و ۳ از قانون آیین دادرسی هرگاه خواهان رسیدگی به دعوایی را برابر قانون درخواست نماید قضات داگاه موظف بوده تا موافق قانون رسیدگی و حکم مقتضی را صادر و یا فصل خصومت نمایند.
ثانياً: قطع نظر از صحت و سقم دعوی مطروحه آنچه دادگاه بدوی در انشاء رأی بدان توجه نموده موضوعاتی ماهوی بوده لذا با اتکاء به آن صدور قرار توجیه قانونی ندارد.
ثالثاً: تسلیم وقتی حاصل می شود که مبیع تحت اختیار مشتری قرار گرفته باشد حال چنانچه با تنظیم قرارداد مورخه 24/1/74 موضوع قرارداد به نحوی که عرف آن را تسلیم گویند در اختیار مشتری قرار گرفته باشد میبایست دعوی خواهان محکوم به بطلان والا فروشنده با توجه به مفاد قرارداد و آثار عقد صحیح به ایفای تعهدات قراردادی ملزم شود. رابعاً: دادگاه علاوه بر رسیدگی به دلایل مورد استناد طرفین میتوانسته هرگونه تحقیق یا اقدامی که برای کشف حقیقت لازم است انجام دهد بنابراین دادگاه مستندا به قسمت اخیر ماده ۳۵۳ از قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی و با نقض دادنامه معترض عنه پرونده را جهت ادامه رسیدگی به دادگاه بدوی اعاده مینماید. این رأی قطعی است.
برای اطلاع از اصول الزام به تحویل مبیع یکی از راهکارهای مفید این بوده که با مشاوره حقوقی اطلاعات لازم را بدست آورید. برای بررسی پرونده و ارائه دادخواست، همچنین رسیدگی پرونده در مراجع قضایی حتما نیازمند مشاوره با یک وکیل باتجربه هستید تا از هرگونه سواستفاده یا اشتباه در روند قانونی جلوگیری نمایید.
موسسه حقوقی وکیل تلفنی به صورت 24 ساعته و در تمام ایام هفته آماده بوده تا به شما در زمینه نگارش انواع دادخواست و برگزاری جلسات مشاوره، خدمت رسانی کند. برای رزرو وقت مشاوره در سریعترین زمان ممکن میتوانید با شماره تلفن 02147625900 و 09212242670 تماس حاصل نمایید.
وکیل ملکی کیست |
استرداد مبیع |
هزینه نگارش دادخواست |
نگارش انواع دادخواست |
مشاوره حقوقی ملکی |