در قوانین ایران شرایطی برای فرزند خواندگی در نظر گرفته شده است، قوانین تصویب شده برای بهتر شدن شرایط این کودکان است.
بهزیستی یکی از سازمان های تشکیل شده در ایران است که امور کودکان بدسرپرست و یا بی سرپرست را بر عهده دارد. سازمان بهزیستی مرجعی است که برای فرزند خواندگی کودکان بی سرپرست لازم است تا به آنجا مراجعه کرد.
در قوانین ایران شرایطی برای سرپرست شدن کودکان بی سرپرست در نظر گرفته شده است، قوانین تصویب شده در کتاب قانون فرزند خواندگی برای بهتر شدن شرایط این کودکان است.
بهزیستی یکی از سازمان های تشکیل شده در ایران است که امور کودکان بدسرپرست و یا بی سرپرست را بر عهده دارد. سازمان بهزیستی مرجعی است که برای فرزند خواندگی کودکان بی سرپرست لازم است تا به آنجا مراجعه کرد.
اگر چه ممکن است در آینده قانون فرزندخواندگی تغییر کند اما در حال حاضر قانون درخواست سه گروه از افراد را مورد بررسی قرار می دهد.
1-زوجینی که یکی از آن ها بیشتر از 30 سال سن داشته باشد و 5 سال از تاریخ نکاح آن ها گذشته باشد و بچه دار نشده باشند، اگر زن و مرد توانایی بچه دار شدن نداشته باشند و از نکاح آن ها 5 سال هم نگذشته باشد، می توانند با مراجعه به پزشکی قانونی و با تشخیص این مرجع و ارائه مدرک تقاضای فرزند خواندگی بدهند، در این صورت شرایط زوجین بررسی شده و با دقت به تقاضای آن ها رسیدگی میشود.
2-گروه دومی که می توانند تقاضای پذیرش کودک و نوجوان بی سرپرست را بکنند، زن و شوهر دارای فرزند است که دیگر توانایی فرزندآوری ندارند، یکی از شرایط الزامی این است که یکی از والدین باید بیشتر از 30 سال سن داشته باشند. در صورتی که زن و شوهر و یکی از آن ها بیشتر از 30 سال سن داشته باید و فرزندی هم داشته باشند اما مشکلی هم برای فرزندآوری نداشته باشند با تشخیص مرجع صالح آن ها نیز می توانند سرپرستی کودکی را بر عهده بگیرند.
3-دسته ی سوم از افرادی که صالح برای درخواست تقاضای فرزند خواندگی هستند دختران و زنان بدون همسر هستند و یکی از شرایط این است که زنان و دختران بی همسر هم باید 30 سال به بالا سن داشته باشند تا به تقاضای آن ها رسیدگی شود، دختران مجرد زیر 30 سال نمی توانند سرپرستی فرزندی را قبول کنند.این زنان و دختران تنها میتوانند تقاضای سرپرستی فرزند دختر بالای 2 سال را بکنند، اجازه ی سرپرستی پسران چه بالای 2 سال یا زیر 2 سال به دختران و زنان و بدون همسر و متاهل داده نمی شود. در قانون برای مردان مجردی که میخواهند سرپرستی کودکی را به عهده بگیرند تمهیداتی صورت نگرفته است.
شرایط افراد متقاضی فرزند خواندگی توسط دادگاه بررسی میشود.
در بین کودکان کسانی به سرپرستی سپرده می شوند که والدین یا جد پدری آن ها شناخته شده نباشد و دو سال از سپردن آن ها به مراکز نگهداری گذشته باشد.
کودکان بی سرپرست باید توسط مراجع قضایی به سازمان بهزیستی سپرده شده باشند.
تقاضاهای فرزندخواندگی در استان ها از طریق کمیته ستادی استان و کمیته ی خانواده ی هر استان بررسی می شود.
کودکانی که به فرزندخواندگی سپرده می شوند باید از قبل تمام بررسی های لازم برای شناسایی والدین، جد پدری آن ها، شده باشد و مسئولین انجام امور سرپرستی از بازگشت کودک به خانواده نا امید شده باشند و هیچ والدینی برای آن ها در دسترس نباشد. کودک یا نوجوان باید زیر 16 سال تمام قمری باشند، سرپرستی نوجوانان بالای 16 سال را نمی توان تقاضا کرد.
در ایران شرایط فرزندخواندگی توسط قانون مشخص شده است
با درخواست رسمی از سازمان بهزیستی تقاضای شما مورد بررسی قرار می گیرد. در تقاضای خود شماره تلفن و آدرس محل سکونت باید نوشته شده باشد.
قبل از این که سرپرستی کودکی به عهده ی خانواده ای قرار بگیرد این خانواده ها باید به مشاوره های معتبر رجوع کرد و تمامی شرایط آن ها باید سنجیده شود.
بر طبق قوانین ایران کودکی که به فرزند خواندگی گرفته میشود بعد از فوت والدین یا یکی از آن ها مانند فرزندان عادی ارثی نمی برد، برای حمایت از وضع آینده ی کودکان دادگاه طبق قوانین مقداری از اموال و دارایی های افراد مراجعه کننده را به کودک منتقل می کنند و این ضامنی است برای آینده ی کودکانی که سرپرستی آن ها را بر عهده میگیرند.
اگر والدین تمایل داشته باشند می توانند بعد از فرزندخواندگی کودکان بی سرپرست، اموالی را غیر از اموال مشخص شده توسط دادگاه به فرزندان منتقل کنند.
آیا برای فرزند خوانده ی خود میتوانم شناسنامه بگیرم؟ در پاسخ به این سوال باید گفت بعد از گذشتن شرایط مقرر در دادگاه و قطعی شدن حکم سرپرستی ثبت و احوال اقدام به صدور شناسنامه می کند. صدور شناسنامه دختران و زنان مجرد که فرزند خواندگی انجام داده اند، شناسنامه ی طفل به نام خانوادگی مادر صادر میشود. برای کودکانی که زوج ها سرپرستی آن ها را برعهده می گیرند نیز شناسنامه صادر میشود، صدور شناسنامه با نام خانوادگی زوج یا والد تک سرپرست بعد از گذشت دوره ی موقت سرپرستی صورت میگیرد.
والدین بعد از انتخاب فرزند و بررسی همه ی جنبه ها سرپرستی کودک را برای مدت کوتاهی برعهده می گیرند که به آن سرپرستی موقت می گویند، این دستور دادگاه است برای بررسی بیشتر خانواده و مطمئن شدن از آنکه این خانواده برای کودک مناسب است.
دوره ی سرپرستی موقت 6 ماه است که در طی این 6 ماه دادگاه مشاوران و مددکاران اجتماعی را ملزم به بررسی شرایط کودک در 3 دوره می کند. در این مدت 6 ماهه تمام شرایط والدین، نحوه ی رفتار آن ها با کودک و... بررسی می شود تا این بررسی ها منجر به صدور کردن حکم سرپرستی قطعی می گردد.
قبل از آنکه بخواهید برای فرزند خواندگی اقدام کنید بهتر است با مشاوره ای مجرب مشورت کنید تا از دیگر جنبه های قانونی فرزند خواندگی آگاه شود و سوالات خود را برطرف کنید، با مشورت کردن همیشه بهترین تصمیم ها را می توان گرفت، یکی از شیوه هایی که با آن می توانید از مشورت بهترین و مجرب ترین مشاوران استفاده کنید مشاوره ی تلفنی است، بدون صرف هزینه های کلان و رفت و آمد می توانید از مشاوره های کاملا تخصصی و کارآمد استفاده کنید.
رزرو فوری مشاوره حقوقی تلفنی با وکیل متخصص