اعسار که از لحاظ حقوقی به معنای ناتوانی محکوم علیه در پرداخت یدهی خود و محکوم به است، به موارد مختلفی ارتباط دارد که یکی از آنها در رابطه با دیه است. دیه موضوعی کاملا آشنا در جامعه ما است و به عنوان یکی از مجازات قانونی در نظر گرفته شده است. در صورتی که فردی بر اساس حکم دادگاه محکوم به پرداخت دیه شده باشد و توان پرداخت آن را نداشته باشد، می تواند درخواست اعسار از دیه را به دادگاه بدهد. در صورت تایید درخواست اعسار، نیازی به پرداخت دیه به صورت یکجا نیست و پرداخت آن شرایطی و به صورت اقساطی می شود. حال با ما همراه باشید تا این مبحث را به طور مفصل توضیح دهیم،
دیه واژه ای آشنا برای بسیاری از ما است و زمانی که قتلی رخ می دهد، بر اساس شرایط مندرج در قانون، یکی از مجازات هایی که برای جرائم جنایی در نظر گرفته می شود، دیه است. دیه نوعی دین مالی محسوب می شود که محکوم علیه در دعاوی کیفری باید آن را پرداخت کند. عموما مجازات دیه برای قتل غیر عمد در نظر گرفته می شود که البته قتل عمد در شرایطی نیز مشمول این نوع مجازات قرار خواهد گرفت. مبالغی که به عنوان دیه در قانون تعیین شده است، پرداخت آن برای محکومین شاید از توان آن خارج باشد و در این صورت شرایطی در قانون تحت عنوان اعسار از پرداخت دیه در نظر گرفته شده است.
شخص محکوم باید برای دادگاه عدم توانایی مالی خود را ثابت کند تا درخواست اعسار وی مورد پذیرش قرار گیرد. در دعاوی اعسار مهم اثبات ناتوانی محکوم علیه در پرداخت محکوم به است و در این صورت اگر تحت هر شرایطی برای دادگاه ثابت شود که محکوم علیه، دارای اموال متعددی است و به نوعی از تمکن مالی برخوردار است، در این صورت درخواست اعسار وی تایید نمی شود. درخواست اعسار در تمامی دعاوی از جمله دیه، به منزله معافیت محکوم علیه از پرداخت دیه نیست اما نحوه پرداخت آن تقسیط می شود.
اثبات اعسار، شرایط خاصی دارد که محکومین باید در نهایت بتوانند با ارائه دلیل کافی، عدم استطاعت مالی خود را به اثبات برسانند. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با اعسار از پرداخت دیه، بهره مندی از مشاوره حقوقی موسسه وکیل تلفنی به شما پیشنهاد می شود. برای دریافت مشاوره حقوقی تلفنی در هر ساعت از شبانه روز با شماره 09212242670 تماس بگیرید.
اعسار به معنای تنگدستی و در مضیقه بودن است؛ دیه نیز مانند دیگر دیون است و ممکن است اعسار از پرداخت دیه نیز صورت بگیرد، اعسار از پرداخت دیه به این معناست که فرد محکوم به پرداخت دیه توانایی پرداخت دیه به صورت یکجا را ندارد. و در این صورت محکوم باارائه درخواست اعسار، ناتوانایی خود در این زمینه اعلام نموده و دادگاه با بررسی شرایط وی در نهایت تقاضای وی را مورد تایید قرار می دهد.
لازم به ذکر است که پذیرش درخواست اعسار، منجر به معافیت قطعی محکوم علیه از پرداخت دیه نمی شود اما محکوم علیه به جای آن که کل دیه را به صورت یکجا پرداخت کند، موظف است که دیه را به شکل اقساطی پرداخت نماید. بنابراین پذیرش درخواست اعسار از جانب دادگاه به منزله معافیت کامل مجرم از تادیه میزان محکوم به نیست.
این که دین به طور کلی منتفی شود یا قسط بندی شود بستگی به نظر و تشخیص مرجع صالح و دادگاه دارد، اگر حکم به اعسار مطلق شود، یعنی فرد به هیچ وجه توانایی پرداخت دین را ندارد؛ در این صورت پرداخت دین به زمان تمکن موکول می شود و در غیر اعسار مطلق دین قسط بندی خواهد شد.
برای پرداخت دیه، مهلت هایی در نظر گرفته شده است که این مهلت ها در قانون مجازات اسلامی، به صورت زیر بیان شده اند:
اگر فرد به حبس و پرداخت دیه محکوم شده باشد، اعسار از پرداخت دیه مانع از اجرای حکم حبس نیست و اگر از قبل تامین گرفته شده باشد، دیه صندوق تامین همچنان باقی خواهد ماند.
فرد محکوم باید اعسار از پرداخت دیه را به صورت دادخواست به دادگاه تقدیم نماید و تصمیم گیری به دادگاه سپرده شده است؛ تعیین تکلیف در مورد پرداخت دیه موکول به بررسی و حکم دادگاه خواهد بود.
فرد معسر باید دلایل اعسار خود را ثبت کند و به دادگاه تقدیم کند و طبق این دلایل ضامن و یا کفیل نیز می تواند از فرد گرفته شود.
در ادامه باید بیان نمود که به طور کلی اعسار از پرداخت دیه یک دادخواست است که به دادگاه تقدیم می شود، در این دادخواست فرد باید تمامی دارایی خود را ضمیمه کند.
اگر به راهنمایی برای دریافت دیه اعساری و دیه دولت نیاز دارید می توانید با اورژانس وکلای دیه 24 ساعته، تماس تلفنی و آنلاین حاصل نموده و مشاوره ای ارزان و تضمینی را تجربه نمایید.
نکته: فرد معسر برخلاف تاجر ورشکسته می تواند در اموال و دارایی های خود دخل و تصرف کند و فقط توانایی پرداخت دین خود را ندارد؛ اعسار می تواند با شهادت طلبکاران یا دو شاهد اثبات شود.
همانطور که در مطالب بالاتر ذکر شد اعسار از پرداخت دیه با ثبت اموال در دادخواست پذیرفته خواهد شد.
فرد محکوم به پرداخت دیه دینی بر گردن دارد و باید مدارکی را به دادگاه ارائه نماید. محکوم باید تمامی اموال منقول و غیر منقول و تمامی حساب های سپرده به بانک ها و سازمان و شخص ثالث را در دادخواست خود ضمیمه کند؛ سپس دادگاه پس از بررسی های لازم، حکم به اعسار و قسط بندی دیه خواهد داد.
برای وصول دیه از معسر باید منتظر نظر نهایی دادگاه ماند و برای کسب اطلاعات بیشتر و تخمین دیه خود می توانید با وکیل آنلاین و تلفنی محاسبه دیه فوری، تماس بگیرید.
توجه: اگر اثبات ملائت در پرداخت دیه صورت بگیرد، فرد محکوم باید دیه را بپردازد، ملائت به معنای توانایی و تمکن کافی مالی است و این ملائت سبب می شود تا دیه تقسیط بندی نشود.
این که برای پرداخت دیه، چه مدت زمان قانونی در نظر گرفته شده است، ماده 488 قانون مجازات اسلامی به آن اشاره کرده است. بر اساس این ماده، در جنایت عمدی، مدت پرداخت دیه 1 سال قمری، در شبه عمد، دو سال قمری و در خطای محض نیز به مدت سه سال قمری در نظر گرفته می شود.
گفتنی است که امکان توافق در رابطه با پرداخت دیه بین طرفین وجود دارد که در هر صورت، اگر مهلت قانونی برای آن تعیین نشده باشد، از زمان حصول توافق، به مدت یک سال برای پرداخت دیه در نظر گرفته شده است. برای دریافت مشاوره حقوقی با شماره 02147625900 تماس بگیرید.
در پاسخ به این سوال باید گفت بله، اعسار از پرداخت دیه ممکن است پس به تبع آن تقسیط نیز امکان پذیر خواهد بود؛ تشخیص اعسار و تشخیص اعسار دروغین از پرداخت دیه به عهده ی دادگاه است، دادگاه باید تشخیص دهد که فرد واقعاً معسر است یا خیر و در صورت اعسار دیه به مهلت های زمانی مد نظر دادگاه تقسیط بندی خواهد شد.به موجب ماده 490 قانون مجازات اسلامی، در صورتی که پرداخت کننده بخواهد هر یک از انواع دیه را پرداخت کند، و یا پرداخت دیه به صورت اقساطی باشد، معیار آن، قیمت زمان پرداخت است، مگر آن که بر یک مبلغ قطعی توافق شده باشد.
فرد باید در مهلت های تعیین شده قسط خود را در قالب دیه ی تقسیط شده بپردازد.
برای مطالبه دیه از معسر می توانید به مشاوره حقوقی دیه فوری تلفنی بپردازید.
در برخی موارد دیه به صورت دیه دولتی خواهد بود و این به معنای پرداخت دیه از صندوق بیت المال است.
اعسار از پرداخت دیه در جرایم عمدی نیز ممکن است، اگر فرد نتواند دیه را در مدت معین بپردازد، می تواند دادخواست اعسار دهد و در صورت اثبات حکم به اعسار داده می شود.
برای وصول دیه 24 ساعته از معسر به راهنمایی نیاز دارید و می توانید این راهنمایی را به روش های تلفنی و آنلاین، از وکلای تضمینی دیه ما دریافت نمایید.
اعسار از پرداخت دیه در جرایم غیر عمدی نیز ممکن است، در صورت اعسار و به تشخیص دادگاه دیه قسط بندی خواهد شد و در مهلت مقرر فرد باید دیه را بپردازد.
اعسار از پرداخت دیه ضرب و جرح عمدی به تشخیص دادگاه خواهد بود و در صورت اثبات دیه می تواند قسط بندی شود؛ از این لحاظ اعسار از پرداخت دیه مربوط به جرایم عمدی و غیر عمدی و خطای محض است.
اگر در جرایم عمدی بین فرد ضرر دیده و متهم، توافق بر پرداخت دیه شود و در این حین متهم اعسار خود را ثابت کند، دیه قسط بندی خواهد شد.
طرح دعاوی اعسار، نیازمند آن است که با وکیل خوب و کاربلد مشورت شود. با توجه به زمان بر بودن انجام مراحل دادرسی در دعاوی اعسار، لازم است که در این زمینه وکیل گرفته شود. بودن وکیل در کنار موکل برای طرح دعوای اعسار از پرداخت دیه می تواند مزایای فراوانی برای وی به همراه داشته باشد.
برای در ارتباط بودن با وکلای خوب و با سابقه در امور حقوقی می توانید با موسسه حقوقی وکیل تلفنی در ارتباط باشید. همچنین جهت اخذ مشاوره حقوقی آنلاین و رایگان مرتبط با دعاوی اعسار، می توانید به وب سایت موسسه مراجعه کنید.