موسسه وکیل تلفنی

  • خدابخش فریدی خدابخش فریدی گرامی : سوال حقوقی شما با موفقیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۱۰:۱۰:۴۵ تاریخ ۱۴۰۳/۶/۱۸
  • نادر صادقی گرامی : سوال حقوقی شما با موفقیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۰:۳۳:۴۴ تاریخ ۱۴۰۳/۶/۱۸
  • رضا نجفی گرامی : سوال حقوقی شما با موفقیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۱۸:۵۰:۵۸ تاریخ ۱۴۰۳/۶/۱۷
  • مینا خوش نامی مینا خوش نامی گرامی : سوال حقوقی شما با موفقیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۱۴:۵۳:۳۰ تاریخ ۱۴۰۳/۶/۱۷
  • کبری قهرمانی کبری قهرمانی گرامی : سوال حقوقی شما با موفقیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۱۹:۱:۴۱ تاریخ ۱۴۰۳/۶/۱۶
  • محمد قائم مقام گرامی : سوال حقوقی شما با موفقیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۱۶:۵۶:۳ تاریخ ۱۴۰۳/۶/۱۶
  • فرزاد گلبرگ فرزاد گلبرگ گرامی : سوال حقوقی شما با موفقیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۲۱:۳۶:۳۴ تاریخ ۱۴۰۳/۶/۱۵
  • نرگس نجفی پورفر گرامی : پرونده حقوقی شما با موفیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۴:۲۷:۲۲ تاریخ ۱۴۰۳/۶/۱۵
  • شادی کیفی گرامی : پرونده حقوقی شما با موفیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۵:۱۵:۳۳ تاریخ ۱۴۰۳/۶/۱۴
  • نسا سپاهی گرامی : پرونده حقوقی شما با موفیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۱۴:۴۶:۳۱ تاریخ ۱۴۰۳/۶/۱۳
انجمن وکیل تلفنی

مشاوره حقوقی نفقه

مشاوره حقوقي نفقه

نفقه در لغت یعنی (خرج هر روزه) و همچنین یعنی انفاق ولی این نفقه گاها الزام آور است مثل نفقه زوجه که الزامی است؛ طبق ماده 1107 قانون مدنی نفقه عبارت است از نیاز های متناسب با زن از قبیل مسکن، لباس، غذا و هزینه های درمانی و غیره می باشد.

 

 

 

 

سوالي كه مطرح مي شود اين هست در صورتي كه شوهر از پرداخت نفقه همسر خود داري كند زن بايد براي مطالبه نفقه چه اقدات حقوقي انجام دهد؟

 

alimony in courts of iran

شرایط دریافت نفقه در محاکم ایران و تبدیل آنها به نفع خودمان

 

در صورتي زن به همسر خود تمكين داشته باشد ولي همسر از پرداخت نفقه و مخارج زنش امتناع نمايد در اين مواقع زن ميتواند دو اقدام حقوقي عليه همسرش انجام دهد:

 

  • مورد اول براي مطالبه نفقه: زن مي تواند براي مطالبه نفقه به دادسراي مراجعه نمايد و با در دست داشتن سند ازدواج يا رونوشت سند ازدواج و شناسنامه و كارت به دفتر خدمات قضايي شهرمحل زندگي خودش مراجعه نمايند و عليه شوهرش شكايت ترك انفاق مطرح نمايند طبق ماده 53 قانون حمايت از خانواده اين رفتار شوهر (عدم پرداخت نفقه) جرم انگاري كه مجازات آن شش ماه تا دو سال حبس تعزيزي مي باشد و براي اينكه شوهر به كيفر قانوني برسد لازم است زن به دفتر خدمات قضايي با مداركي كه گفتم سند ازدواج كارت ملي و شناسنامه مي تواند شكايت ترك انفاق را عليه همسرش مطرح نمايند و اين شكايت حتماً بايد توسط زوجه مطرح گردد.

 

  • مورد دوم براي مطالبه نفقه: زن براي مطالبه نفقه به دفتر خدمات قضايي مراجعه نمايند و دادخواست به خواسته نفقه ايام گذشته و حال و اينده مطرح نمايند كه در اين صورت دادخواست مطالبه نفقه ايشان به دادگاه خانواده ارجاع مي گردد و براي طرح اين دادخواست زوجه بايد سند ازدواج و شناسنامه و كارت ملي داشته باشد و حتماً قبلا ثبت نام ثنا داشته باشد. دادگاه بعد از وصول دادخواست مطالبه نفقه زوجه وقت رسيدگي تعيين و زوجين را به دادرسي دعوت مي كند و بعد از جلسه اول دادرسي دادگاه جهت برآورد ميزان نفقه زوجه موضوع را به كارشناس نفقه ارجاع مي دهد، كارشناس نفقه ميزان نفقه گذشته و حال و اينده زوجه را طبق نرخ تورم احتمالي تعيين مي كند و مراتب را به دادگاه خانواده رسيدگي كننده دادخواست مطالبه نفقه اعلام اعلام و دادگاه طبق نظر كارشناسي كه اگر نظر كارشناسي مقرون به واقع باشد حكم بر محكوميت زوج (شوهر) به پرداخت نفقه طبق نظر كارشناسي محكوم مي كند.

 

وسسه وکیل تلفنی با به کارگیری بیش از 1000 وکیل پايه يك دادگستری و مشاور حقوقی و متخصص در تمامی زمینه ها من جمله "نفقه" از سراسر کشور با مدیریتی نوین آماده ارائه مشاوره حقوقی رایگان، مشاوره حقوقی تلفنی و پذیرش حضوری دعاوی توسط وکلای پایه یک دادگستری می باشد. ما برای کاهش هزینه های از جمله حق الوکاله و حق المشاوره شما راهکارهای ویژه ایی اندیشیده ایم. با مشاوره های حقوقیوکلای موسسه وکیل تلفنی و کمی تامل می توانید وکیل خودتان باشید.

 

 

موارد نفقه شامل اقلام زیر است:

  1. غذا.
  2. لباس.
  3. مسکن.
  4. لوازم خانه.
  5. خدمتکار(اگر زن از خانواده اشراف باشد).
  6. هزینه درمانی.
  7. هزینه سفر.

نفقه علاوه بر زوجه شامل پدر، مادر، پدربزرگ، مادربزرگ، فرزند، نوه و نبیره نیز می شود و برای مرد واجب است.

 

مشاوره حقوقی کیفیت حکم پرداخت نفقه فرزند

پرسش: آیا در مورد نفقه فرزند صدور حکم به پرداخت نفقه به صورت یک جا علیه نفقه دهنده مجاز است؟ گرچه پرسش مطروحه مبهم و نارسا است،با عنایت به مواد 1250 و 1260 قانون مدنی:

  • اولاً:نفقه فرزنده مربوط به آتیه است.

  • ثانیاً:باید نفقه مورد مطالبه قانونا امکان پذیر باشد زیرا پرداخت نفقه منوط است به تمکن مالی نفقه دهنه و استحقاق نفقه گیرنده آن هم به شرط حیات هر دو، لذا مطالبه نفقه طولانی و یکجا قانونا قابل اجابت نیست، بدیهی است چون نفقه اقارب حسب مقررات ماده 1204 قانون مدنی، عبارت است از: مسکن، البسه، غذا و اثاث البیت در خصوص مسکن و اثاث البیت مطالبه یکجای آن بلامانع است.

 

مشاوره حقوقی تعیین نفقه و پرداخت آن در عقد منقطع

 

best ways to retrieve alimony in iran

بهترین روش های دریافت نفقه در ایران

 

پرسش: خانم الف دادخواستی به دادگاه خانواده تقدیم می کند و اظهار می دارد همسر وی با عقد منقطع او را به عقد خود در آورده و مدت هفت سال است وی و دو فرزند مشترک را بدون پرداخا نفقه ترک کرده است؛ لذا از دادگاه تقاضای اذن در استقراض جهت مخارج خود و دو فرزندش را کرده است آیا دعوای خواهان مسموع است؟

  • پاسخ به پرسش: در عقد منقطع، زن حق نفقه ندارد مگر این که عقد مبتنی بر آن جاری شده یا حق مسکن شرط شده باشد،در این صورت زوجه می تواند با تقدیم دادخواست، نفقه ایام گذشته را مطالبه و نسبت به نفقه حال خود و فرزندان شکایت کیفری طرح کند.در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و عدم امکان احرای حکم، زن می تواند الزام زوج را به بذل مدت از دادگاه تقاضا کند.

 

مشاوره حقوقی پرداخت نفقه از سوی شخص دیگر در صورتی که پدر نفقه را نپردازد

پرسش: در صورتی که پدر نفقع اولاد را نپردازد مطابق مادا 1205 قانون مدنی همسر وی یا دیگری با اجازه دادگاه می تواند نفقه را به عنوان قرض به اولاد بپردازد و از شخص مستنکف مطالبه کند نحوه صدور اجازه به چه صورت است؟

  • پرسش به پاسخ: به نظر می رسد پس از وصول در خواست و اعلام این که پدر از پرداخت نفقه اولاد واجب است نفقه خوداستنکاف می کند،مطابق ماده 1205 قانون مدنی و مستفاد از آن این است که چنانچه الزام پدر به پرداخت نفقه ممکن نباشد،دادگاه در صورت مطالبه افراد واجب است نفقه و درخواست همسر وی با دیگری، اجازه می دهد که نفقه متعارف اولاد را به عنوان قرض بپردازد و پس از پرداخت نفقه متعارف، آن را از شخص مستنکف مطالبه بنماید. مراتب مذکور به موجب تصمیم دادگاه خواهد بود که مقرر می دارد با توجه به مطالبه اولاد واجب نفقه واستنکاف پدر از پرداخت نفقه فرزندان و نظر به درخواست اجاره پرداخت از ناحیه همسر وی، دادگاه تجویز می کند که نفقه متعارف اولاد وسیله همسر پرداخت شود و پس از پرداخت به عنوان دین مستقر بر ذمه، قابل مطالبه است.

 

مشاوره حقوقی نفقه دختر رشیدی که از زندگی با پدر امتناع کرده

پرسش: دختری که کبیر و رشید است به لحاظ جدایی پدرومادر و شرایط نامناسب پدر از زندگی با پدر خودداری می کند؛ در صورت عدم توان تامین زندگی خود آیا مستحق دریافت نفقه از پدر است و پدر با این شرایط مکلف به پرداخت نفقه است؟

  • پاسخ به پرسش: استحقاق نفقه و پرداخت آن اعم از مسکن، لباس،خوراک و...دختری که هنوز ازدواج نکرده و درآمدی ندارد، توسط پدر مقید به هیچ شرطی نیست مگر این که منفق توان پرداخت نفقه را نداشته باشد ویا این که منفق الیه، عاجز از تامین زندگی خود نباشد؛ در وضعیتی که دختر با سکونت همراه پدر دچار عسر و حرج شود پدر باید نفقه دختر را که جدا از وی زندگی می کند. بپردازد و نمی تواند به بهانه عدم سکونت در محل سکونت خودش نفقه دختر را نپردازد.نظر امام ره آیت الله فاضل لنکرانی در مانحن فیه که بیان فرموده اند (مطلقاً نفقه اولاد بر پدر لازم است چه از بودن و با پدر امتناع کند یا با او باشد) موید نظر است.

 

مشاوره حقوقی استحقاق نفقه از طرف زن با وجود عدم تمکین او به لحاظ نداشتن امنیت

 

best and easiest way to gather alimony

بهترین و آسانترین راهکار های دریافت نفقه در سال 99

 

پرسش: اگر زن به دلایل نداشتن امنیت و یا ضررهای جسمی و روحی با حکم دادگاه مبنی بر صدور حکم عدم تمکین، از زوج تمکین نکند آیا مستحق نفقه است؟ آیا زوج قابل تعقیب کیفری است؟

  • پاسخ: مطابق ماده 1115 قانون مدنی، اگر بودن زن با شوهر در یک منزل متضمن خوف ضرر بدنی یا مالی یا شرافتی برای او باشد، زن می تواند مسکن علی حده اختیار کند و در صورت ثبوت مظنه ضرر مزبور معذور است، نفقه بر عهده شوهر نخواهد داد و مادام که زن در باز گشتن به منزل مزبور معذور است، نفقه بر عهده شوهر خواهد داد ؛لیکن به لحاظ مدلول ماده 642قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 تعقیب کیفری زوج به علت ترک انفاق منوط به تمکین زن است، با وصف امتناع زوجه از تمکین ولو به اعتذار استفاده از اختیار قانونی ؛زوج قابل تعقیب کیفری نیست.

 

مشاوره حقوقی اثبات تمکین و تمکن برای اخذ نفقه

پرسش: در مطالبه نفقه، زن باید تمکین خود را ثابت کند یا لازم نیست؟ آیا اثبات رابطه زوجیت دائم کافی است؟

  • پاسخ: با توجه به مبانی و اسباب موجهه در اتفاق نظر ابراز شده و نیز مستندات نظر مذکور و همان گونه که استدلال گردیده در دعوای مدنی مطالبه نفقه احراز وجود رابطه زوجیت دائمی بین طرفین کافی به نظر می رسد و نظر مذکور صحیح بوده و تایید می شود.

 

نظريه مشورتي در خصوص نفقه

میزان تقلیل حقوق کارمند برای پرداخت نفقه زن و فرزند:

پرسش: با عنایت به ماده 96 قانون اجرای احکام مدنی در موردی که زوج دارای یک همسر و فاقد اولاد است و همسر منحصر به فرد درحالی که جدای از شوهر زندگی می‌کند به حکم دادگاه نفقه دریافت می‌نماید و یا مهریه خود را به اجرا گذاشته است، چه مقدار از حقوق مشارالیه کسر و به زوجه پرداخت می‌گردد و چنانچه زن و فرزندان دیگری داشته باشد چه مقدار از حقوق او باید کم شود؟

پاسخ: اجرای حکم دادگاه درمورد نفقه زن و فرزند اعم از اینکه به صورت حکم دادگاه و یا به صورت دستور آن مرجع باشد از شمول مقررات ماده 96 قانون اجرای احکام مدنی خارج است و باید طبق دستور مذکور به میزانی که در تصمیم دادگاه مقرر شده است از حقوق کارمند کسر شود در سایر موارد که مشمول ماده 96 قانون اجرای احکام مدنی باشد، با توجه به متن ماده 96 که مقرر داشته:
 
  • (از حقوق و مزایای کارکنان سازمان‌ها و مؤسسات دولتی درصورتی که دارای زن یا فرزند باشد ربع والا ثلث توقیف می‌شود» به صرف داشتن زن و فرزند بدون توجه به اینکه بابت نفقه وجهی می‌پردازند یا نه باید فقط یک چهارم از حقوق و مزایا کم شود. درمورد مهریه نیز به ترتیب فوق عمل می‌شود).

نظریه مشورتی شماره 3295/7 مورخ 1376/7/5 اداره کل حقوقی قوه قضائیه

 

مشاوره حقوقی استحقاق نفقه باوجود عدم تمکین زوجه برای دریافت مهریه

پرسش: آیا استفاده از حق حبس توسط زوجه؛ یعنی، عدم انجام تکالیفی که در قبال شوهر دارد تا پرداخت مهریه موجب سقوط نفقه می‌شود یا خیر و درصورت عدم پرداخت نفقه از ناحیه زوج، آیا قابل تعقیب کیفری است یا نه؟
 
طبق ماده 1085 قانون مدنی به شرط حال بودن مهریه، زوجه می‌تواند تا تسلیم مهر از وظایفی که در قبال شوهر دارد امتناع کند و چنانچه غیر مدخوله باشد امتناع او به شرح فوق موجب سقوط نفقه او نیز نیست، لذا مانع تعقیب کیفری شوهر ممتنع از پرداخت نفقه نیست.

نظریه مشورتی شماره 8495/7 مورخ 1377/4/29 اداره کل حقوقی قوه قضائیه

 

مشاوره حقوقی هزینه دادرسی دادخواست‌های مطالبه نفقه معوقه

رزرو مشاوره حقوقی فوری با وکیل

پرسش: با عنایت به اینکه معمولاً بهای تقویم مطالبه نفقه معوقه بیش از یک میلیون ریال تعیین می‌شود که طبق ماده 19 قانون تشکیل دادگاه‌های عمومی و انقلاب قابل تجدیدنظر است و از طرفی رأی وحدت رویه 593 مورخ 1373/9/1، احکام نفقه را قطعی دانسته است، مستدعی است ارشاد فرمایند که هزینه دادرسی دادخواست‌های مطالبه نفقه معوقه غیرمالی است یا برمبنای بهای خواسته است؟
 
  • پاسخ: مستند رأی وحدت رویه شماره 593 مورخ 1373/9/1 هیئت عمومی دیوان عالی کشور، قانون تجدید نظر آرای دادگاه‌ها مصوب 1372/5/17 بوده که به موجب ماده 385 قانون تشکیل دادگاه‌های عمومی و انقلاب مصوب 1373/4/15 درحد مغایرت لغو شده است؛ لذا رأی مزبور در حال حاضر قابل اجر نیست و چنانچه خواسته دعوا مطالبه نفقه ایام گذشته بیش از یک میلیون ریال باشد، طبق شق 6 از بند «الف» ماده 19 قانون اخیرالذکر، رأی صادره از دادگاه بدوی قابل تجدید نظرخواهی است و هزینه دادرسی آن طبق بند 12 ماده 3 قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین مصوب 1373/12/28 باید اخذ شود.

 

نظریه مشورتی شماره 1686/7 مورخ 1378/5/20 اداره کل حقوقی قوه قضائیه

رسیدگی به دعوا اعسار زوج نسبت به حقوق مالی زوجه قبل از صدور حکم به پرداخت حقوق مالی زوجه از قبیل مهریه، نفقه، اجرت‌المثل و غیره رسیدگی به دعوا اعسار زوج نسبت به حقوق مالی مذکور، جواز قانونی ندارد، ولی رسیدگی به درخواست طلاق و صدور گواهی عدم امکان سازش از ناحیه زوج فاقد اشکال قانونی است؛ زیرا طبق تبصره 3 ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق مصوب سال 1371 فقط اجرای صیغه طلاق و ثبت آن موکول به پرداخت حقوق مذکور شده است.

نظریه مشورتی شماره 2908/7 مورخ 1384/5/1 اداره کل حقوقی قوه قضائیه

 

مشاوره حقوقی ملزم نبودن فرزند به پرداخت نفقه نامادری و محارم سببی

 

best way to catch a alimony from a stingy husband

بهترین راه دریافت نفقه از شوهر خسیس 

 

پرسش: باتوجه به ماده 1196 ق.م. که فقط اقارب نسبی در خط عمودی را ملزم به انفاق یکدیگر می‌داند در دومورد ذیل اولاً: چنانچه پدر شخصی تحت تکفل وی باشد آیا همسرش که نامادری نامبرده و از محارم سببی محسوب می‌شود نیز تحت تکفل آن شخص خواهد بود یا خیر؟ ثانیاً: برفرض فوت پدر شخص و عدم ازدواج همسر پدر و نداشتن اولاد از شوهر اول آیا نامدری همچنان تحت تکفل شخص یاد شده خواهد بود؟

در روابط بین اقارب فقط اقارب نسبی در خط عمود اعم از صعودی یانزولی ملزم به اتفاق یکدیگرند بنابراین، همسر پدر جزء اقارب نسبی نبوده و تحت تکفل منفق نیست تا استحقاق مطالبه نفقه داشته باشد.

 

نظریه مشورتی شماره 6420/7 مورخ 17/12/1370 اداره کل حقوقی قوه قضائیه

 

مشاوره حقوقی وجود اماره پرداخت نفقه در صورت زندگی مشترک زوجین

زمانی که زوجین دارای زندگی مشترک بوده و زوجه در منزل مشترک با زوج سکونت داشته و زیر یک سقف با هم زندگی می‌کنند. اصل بر این است که نفقه در حق زوجه پرداخت شده و زوجه با سکونت در منزل زوج از نفقه استفاده و آن را دریافت نموده است.

 

نکاح - نفقه - زندگی مشترک - امارات

مستندات: مواد ۱۱۰۶، ۱۱۰۷، ۱۲۰۶ و ۱۲۵۷ قانون مدنی

دادنامه: ۹۲۰۹۹۷۰۲۲۱۱۰۰۱۰۵

مورخ: 1392/01/28

رأی دادگاه

در خصوص دعوی آقای ب.س. به وکالت از ش.ش. به طرفیت م. الف. دائر بر الزام خوانده به پرداخت نفقه معوقه زوجه و فرزند مشترک زوجین به نام پ. الف. از اول سال ۱۳۸۵ تا صدور حکم و اجرای آن با احتساب خسارات دادرسی با عنایت به مجموع محتویات پرونده اعم از دادخواست تقدیمی وکیل خواهان و استماع اظهارات ایشان در جلسه دادرسی، عدم حضور خوانده در جلسه دادرسی با جود ابلاغ قانونی و مصون ماندن دعوی خواهان از هرگونه دفاعی و ملاحظه نظریه هیأت د نفره کارشناسی پیوست پرونده که با اوضاع و احوال محقق موضوع کارشناسی مطابقت داشته و قابلیت متابعت از جانب آن دادگاه را دارد و عنایت به اینکه در عقد دام پرداخت نفقه زن بر عهده شوهر بوده و زوجه در هر حال می‌تواند برای نفقه زمان گذشته خود اقامه دعوی نماید، ولی اقارب فقط نسبت به آتیه می‌توانند مطالبه نفقه نمایند لذا، بنابر مراتب مذکور دعوی خواهان ثابت تشخیص و مستند به مواد ۱۱۰۶ ۔ ۱۱۰۷ - ۱۲۰۶ قانون مدنی و مواد ۱۹۸ - ۵۱۵ - ۵۱۹ قانون آیین دادرسی مدنی مصوب ۱۳۷۹ حکم بر محکومیت خوانده بپرداخت 94.530.000 ریال بابت نفقه معوقه زوجه از مورخ 1385/01/01 تا صدور حکم (1391/05/02) و پرداخت 2.760.000 ریال بابت نفقه فرزند مشترک از 1391/03/16 تاکنون وفق نظریه هئیت ۵ نفره کارشناسی پیوست پرونده و پرداخت 3.403.080 ریال بابت حق الوکاله وکیل و پرداخت – 600/840/1 ریال بابت هزینه دادرسی در حق خواهان صادر و اعلام می‌نماید و مابقی خواسته خواهان محکوم به بی‌حقی می‌باشد. رأی صادره غیابی بوده و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل واخواهی در این دادگاه و سپس ظرف جس روز پس از ابلاغ قابل تجدید نظر در محاکم تجدیدنظر استان تهران می‌باشد.

رئیس شعبه ۲۰۲ دادگاه عمومی خانواده تهران - مرادی حق گو

 

رأی دادگاه

تجدیدنظرخواهی آقای م.الف. با وکالت آقای ع. ک. به طرفیت خانم ش.ش. با وکالت آقای ب.س. از دادنامه شماره ۱۰۵۲- 91/6/28 در پی رأی غیابی شماره ۷۷۰ - مورخ 91/5/8 شعبه ۲۰۲ دادگاه عمومی حقوقی (خانواده) تهران که به موجب آن حکم به پرداخت نفقه معوقه زوجه از تاریخ 1/1/85 لغایت 91/5/2 صادر شده است؛ با توجه به محتویات پرونده و اظهارات طرفین به شرح پرونده و لوایح تقدیمی و اظهارات زوجه تجدیدنظرخواه مبنی بر اینکه در طول مدت زندگی مشترک ۱۸ ساله با هم زندگی مشترک داشته و در زیر یک سقف زندگی می‌کرده‌اند و حسب اظهار زوجه هر چه از خوراک و غذا خودش دوست می‌داشت تهیه می‌کرد و من غذا درست می‌کردم ناچارا می‌خوردیم لیکن بیشتر اوقات خودم با هزینه خودم مخارج و هزینه زندگی را تهیه می‌کردم نظر به اینکه زمانی که زوجین دارای زندگی مشترک هستند و زوجه در منزل مشترک با زوج سکونت داشته و زیر یک سقف با هم زندگی می‌کنند و با توجه به مدارک استنادی زوج در خصوص هزینه زندگی اصل بر این است نفقه در حق زوجه پرداخت و زوجه با سکونت در منزل زوج از نفقه استفاده و دریافت نموده است بنا به مراتب فوق و نظر به اینکه دلیلی که خلاف آن را ثابت نماید ابراز نشده اعتراض را وارد تشخیص و به استناد ماده ۱۹۷ و ۳۵۸ قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور مدنی و ماده ۱۲۵۷ قانون مدنی با نقض دادنامه در خصوص نفقه زوجه دعوای خواهان را غير وارد و حکم به رد آن صادر و اعلام می‌دارد. این رأی قطعی است.

 

مشاوره حقوقی اعتبار امر مختوم برای دعاوی نفقه زوجه یا اولاد

 

alimony from kids

دریافت نفقه می تواند باعث بروز طلاق شود؟

 

پرسش: آیا موضوع دعوای نفقه زوجه یا اولاد دارای اعتبار امر مختوم است؟

 

اتفاق نظر در مورد پرسش فوق

درصورتی که دعوای مطالبه نفقه به لحاظ عدم توان منفق رد شده باشد چون عدم ملائت و توانایی منفق یا تغییر وضع مالی و میزان استطاعت او ممکن است تغییر یابد دعوای مطالبه نفقه به ویژه از طرف زوجه که دین است فاقد اعتبار مختومه است و رأی شماره 40/2 مورخ 26 / 12 /1369 شعبه بیستم دیوان عالی کشور نیز مؤید مراتب فوق است.

درصورتی که دعوای مطالبه نفقه از طرف مطالبه کننده به اثبات نرسد اعم از این که خوانده دعوا به لحاظ عدم تمکن مالی و یا به هر علت دیگر از پرداخت نفقه برائت حاصل کرده طرح دعوای مجدد بر طبق قوانین آیین دادرسی مدنی فاقد وجاهت قانونی است و موضوع نیز دارای اعتبار امر مختومه است.

 

نظر کمیسیون نشست قضائی در مورد پرسش فوق

مطالبه نفقه زوجه و اولاد مؤخر بر تاریخ دعاوی مختومه پیشین بلا اشکال است و تمی توان به اعتبار امر مختومه از رسیدگی به دعاوی حادث در امر انفاق امتناع کرد.

 

مشاوره حقوقی دادخواست زوجه علیه زوج جهت تهیه مسکن مناسب

پرسش: خانمی داد خواستی به طرفیت شوهر خود به خواسته تهیه مسکن مناسب تقدیم کرده و زوج محکوم به تهیه مسکن مناسب برای همسرش شده است؛ لیکن زوج از تهیه مسکن امتناع کرده است. آیا زوجه می تواند تقاضای بازداشت زوج را بنماید یا به لحاظ اینکه تهیه مسکن جزو نفقه است به عنوان ترک انفاق شکایت کیفری کند؟ راه رسیدن زوجه به حق قانونی خودش چیست؟

 

نظر اکثریت در مورد پرسش فوق

با توجه به اینکه رأی به محکومیت زوج به تهیه مسکن مناسب برای همسرش صادر شده است، دادگاه باید تمام مساعی خود را در اجرای حکم معمول دارد. مهم شیوه اجراست و تهیه مسکن برای زوجه دعوای مالی است؛ زیرا قابل تقویم به مال است و با لحاظ ماده ۲ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی و بندهای ماده ۱۸ آیین نامه اجرایی قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی و ماده ۴۷ قانون اجرای احکام که مقرر می دارد: «هرگاه محکوم به انجام عمل معین باشد و محکوم علیه از انجام آن امتناع ورزد و انجام عمل توسط شخص دیگری ممکن باشد، محکوم له می تواند تحت نظر مأمور اجرا آن عمل را به وسیله دیگری انجام دهد و هزینه آن را مطالبه کند و یا بدون انجام عمل هزینه لازم را به وسیله قسمت اجرا از محکوم علیه مطالبه کند...» دادگاه و دایره اجرا سعی خواهد کرد به نحوی حکم صادره را از طریق دسترسی به اموال زوج یا مطالبات و اشخاص دیگر اجرا کند. اگر هیج طریقی ممکن نشد دستور بازداشت زوج را صادر خواهد کرد مگر اینکه زوج اعسار خود را ثابت کند.

 

نظر اقلیت در مورد پرسش فوق

ماده ۲ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی تصریح کرده است «شخص به پرداخت مالی به دیگری محکوم شود» در صورتی که در مانحن فیه موضوع انجام کار است نه پرداخت مال و از طرفی فلسفه دادگاه مدنی خاص یا حمایت خانواده، حمایت از خانواده، چه زن و چه مرد است، حفظ کیان خانواده دادگاه را ملزم می کند با احتیاط تمام اقدام کند؛ زیرا بازداشت حتی چند روزهٔ زوج در نود و پنج درصد موارد اختلاف منجر به جدایی و طلاق و بی سرپرست ماندن زوجه و اطفال می شود و موضوع مطروحه منصرف از ماده ۲ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی است در نتیجه نص خاص برای بازداشت زوج نداریم و زوجه میتواند از طریق دادسرا با طرح شکایت ترک انفاق یا از طریق دادگاه حقوقی با تقدیم داد خواست مستقل مطالبه نفقه کند.

 

نظر کمیسیون نشست قضائی در مورد پرسش فوق 

از آنجایی که محکومیت زوج به تهیه مسکن مناسب واجد آثار مالی و اجرایی است و فلسفه رسیدگی و صدور حکم در قضیه مطروحه در جهت امکان فراهم آوردن مسکن و محکوم به دادگاه است و با اعمال و رعایت مقررات ماده ۴۷ قانون اجرای احکام مدنی آنچه در جهت اجرای حکم ضرورت داشته باشد، بنا بر تصمیم دادگاه مقرر می گردد، تصمیم قضائی دادگاه در جهت اجرای حکم مذکور داخل در دامنهٔ شمول حکم اصلی بوده و با رعایت مقررات ماده ۲ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی، اعمال آن مقتضی به نظر می رسد؛ بنابراین، نظر اکثریت قضات دادگستری زنجان تأیید می شود.

 

مرجع صالح برای رسیدگی به دعوای مطالبه نفقه معوقه کمتر از ده میلیون ریال

 

lawyer for retrieving the alimony

وکیل خوب و ارزان دریافت نفقه به صورت آنلاین و تلفنی

 

پرسش: آیا شورای حل اختلاف می تواند به دعوای مطالبه نفقه معوقه زوجه با خواسته کمتر از ده میلیون ریال رسیدگی کند؟

 

اتفاق نظر در مورد پرسش فوق

هر چند شوراهای حل اختلاف می توانند به دعاوی مالی کمتر از ده میلیون ریال رسیدگی کنند و دعوای مطالبه نفقه معوقه هم مالی است لکن مطالبه نفقه از جمله اموری است که به موجب بند (۶) ماده واحده قانون اختصاص تعدادی از دادگاه های موجود به دادگاه های موضوع اصل ۲۱ قانون اساسی (دادگاه خانواده) رسیدگی به دعوای مربوط به آن در صلاحیت انحصاری دادگاه خانواده است مانند رسیدگی به جرائم اطفال که شورای حل اختلاف در حدود صلاحیت خود نیز نمی تواند به این جرائم رسیدگی کند.

 

نظر کمیسیون نشست قضائی (4) مدنی در مورد پرسش فوق

برحسب مقررات قانون اختصاص تعدادی از دادگاههای موجود به دادگاههای موضوع اصل ۲۱ قانون اساسی (دادگاه خانواده) مصوب 8 / 5 / 1376 رئیس قوه قضائیه مکلف شده است ظرف سه ماه در حوزه های قضائی شهرستان ها به تناسب جمعیت حداقل یک شعبه از شعب دادگاههای عمومی را برای رسیدگی به دعاوی خانواده اختصاص دهد و صلاحیت دادگاه خانواده به موجب ماده واحده مذکور مشخص شده است و از آن جمله نفقه معوقه و جاری زوجه و اقربای واجب ال نفقه است؛ بنابراین، صرفاً دادگاه خانواده برای رسیدگی به دعوای نفقه صالح است و شورای حل اختلاف ولو با تراضی طرفین صالح برای رسیدگی به این موضوع نیست. حتی دادگاههای عمومی هم با وجود صلاحیت عام از رسیدگی به دعوای خانواده منع شده اند.

 

مشاوره حقوقی چگونگی دریافت نفقه فرزند بالغ غیر رشید از پدر یا جد پدری

پرسش: فرزند بالغ غیر رشید (رشد یافته) چگونه می تواند نفقه خود را از پدر یا جدا پدری مطالبه نماید؟

 

  • نظر اول: با توجه به اینکه عملاً مادر متکلف امور و مخارج و هزینه های فرزندش است و نمی توان وی را فاقد سمت قانونی تلقی نمود لذا مادر می تواند طرح دعوای مطالبه نفقه نماید و از جهت مقررات دادرسی نیز با توجه به اینکه در دعاوی خانواده رعایت کلیه تشریفات دادرسی ضروری نیست به نظر پذیرش دعوا فاقد اشکالی قانونی است.

 

  • نظر دوم: با توجه به اینکه بعد از بلوغ مادر قانوناً سمتی ندارد طرح دعوا از سوی مادر قابل استماع نیست و در خصوص دعوا نفقه بلوغ فرزند جهت دعوا کفایت میکند و در این صورت اهلیت قانونی دارد و دعوا می بایست از سوی فرزند اقامه شود.

 

  • نظر سوم: دادگاه در صورت طرح دعوا می بایست به عنوان اعلام کننده جرم موضوع ترک انفاق را به دادسرا اعلام و در آنجا مادر به عنوان قیم اتفاقی تعیین شود که بعد از این انتصاب اقامه دعوا از سوی مادر با قیمومیت اتفاقی فاقد اشکال قانونی است.

 

مشاوره حقوقی وجود اماره پرداخت نفقه در صورت زندگی مشترک زوجین

طبق دادنامه ... مورخ ... در خصوص دعوی خانم ب به طرفیت آقای م.مبنی بر الزام خوانده به پرداخت نفقه معوقه زوجه و فرزند مشترک زوجین به نام پ، از سال 1385 تا صدور حکم و اجرای آن با احتساب خسارات دادرسی، دادگاه با عنایت به محتویات پرونده و عنایت به اینکه در عقد دایم پرداخت نفقه زن بر عهده شوهر بوده و زوجه در هر حال می تواند برای نفقه زمان گذشته خود اقامه دعوی نماید، ولی اقارب فقط نسبت به آتیه می تواندد مطالبه نفقه نمایند لذا دعوی خواهان را وارد دانسته و مستندا به مواد 1106 ،1107 و 1206 قانون مدنی و مواد 198 و 519 قانون آیین دادرسی مدنی حکم بر محکومیت خوانده به پرداخت... ریال بابت نفقه معوقه زوجه از مورخ 85/1/1 تا صدور حکم و پرداخت ... ریال بابت نفقه فرزند مشترک از 91/3/16 تاکنون وفق نظریه هیئت 5 نفره کارشناسی و خسارات دادرسی در حق خواهان صادر می نماید. در طی تجدید نظر خواهی آقای م به طرفیت خانم ب نسبت به این دادنامه که به موجب آن حکم به پرداخت نفقه معوقه زوجه صادر شده است، با توجه به محتویات پرونده و حسب اظهارات زوجه، مبنی بر اینکه در طول مدت زندگی مشترک 18 سال باهم زندگی مشترک داشته و در زیر یک سقف زندگی می کرده اند، نظر به اینکه زمانی که زوجین دارای زندگی مشترک هستند و زوجه در منزل مشترک با زوج سکونت داشته و با توجه به مدارک استنادی زوج در خصوص هزینه زندگی، اصل بر این است نفقه در حق زوجه پرداخت و زوجه با سکونت در منزل زوج از نفقه استفاده و دریافت نموده است، لذا دادنامه تجدیدنظرخواسته را در خصوص نفقه زوجه نقض نمود.

 

نظریه وکلای وکیل تلفنی درخصوص نفقه

 

vakiltel,s lawyers opinion about alimony

برخی از وکلای خانم مشغول به نگارش دادخواست نفقه در شعبه مازندران وکیل تلفنی

 

زمانی که زوجین دارای زندگی مشترک بوده و زوجه در منزل مشترک با زوج سکونت داشته و زیر یک سقف با هم زندگی می کنند، اصل بر این است که نفقه در حق زوجه پرداخت شده و زوجه با سکونت در منزل زوج از نفقه استفاده و آن را دریافت نموده است، لذا طبق ماده 1257 قانون مدنی هرکس مدعی حقی باشد باید آن را اثبات کند....به طور معمول مدعی کسی است که دادخواست می دهد و رد مال یا انجام دادن کاری را می خواهد و گاهی ادعا امری خلاف اصل یا ظاهر است بنابراین باید اثبات نماید و ادعا بدون دلیل پذیرفته نمی شود.

 

مشاوره حقوقی احراز رشد برای اقامهٔ دعوای مطالبهٔ مهریه و نفقه

پرسش: در دعوای مطالبهٔ مهریه و نفقه، آیا لازم اس