موسسه وکیل تلفنی

  • وکیل محمد جواد شيخي گرامی : پاسخ حقوقی شما ارسال شد ساعت ۹:۴۸:۲۹ تاریخ ۱۴۰۳/۲/۶
  • وکیل محمد جواد شيخي گرامی : پاسخ حقوقی شما ارسال شد ساعت ۹:۳۹:۵۸ تاریخ ۱۴۰۳/۲/۶
  • وکیل محمد جواد شيخي گرامی : پاسخ حقوقی شما ارسال شد ساعت ۹:۳۸:۳۸ تاریخ ۱۴۰۳/۲/۶
  • ایلیار خدمتی گرامی : پرونده حقوقی شما با موفیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۱۳:۴۳:۴۷ تاریخ ۱۴۰۳/۲/۵
  • محمدامین سلمانپور گرامی : سوال حقوقی شما با موفقیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۸:۵۰:۲۶ تاریخ ۱۴۰۳/۲/۳
  • Azita Moghanizadeh گرامی : پرونده حقوقی شما با موفیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۲۲:۴۲:۳۷ تاریخ ۱۴۰۳/۱/۳۰
  • سید احسان علوی گرامی : پرونده حقوقی شما با موفیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۱۴:۵۹:۴۶ تاریخ ۱۴۰۳/۱/۲۹
  • وکیل محمد جواد شيخي گرامی : پاسخ حقوقی شما ارسال شد ساعت ۱۶:۳۵:۳۱ تاریخ ۱۴۰۳/۱/۲۸
  • وکیل محمد جواد شيخي گرامی : پاسخ حقوقی شما ارسال شد ساعت ۱۶:۳۴:۳۹ تاریخ ۱۴۰۳/۱/۲۸
  • وکیل محمد جواد شيخي گرامی : پاسخ حقوقی شما ارسال شد ساعت ۱۶:۳۲:۲۴ تاریخ ۱۴۰۳/۱/۲۸
انجمن وکیل تلفنی

نمونه دادنامه محکومیت بیت المال در پرداخت دیه

نمونه دادنامه محکومیت بیت المال در پرداخت دیه

شما پس از مطالعه کامل این مقاله، خواهید دانست که چگونه باید دیه خود را از بیت المالی دریافت کنید که مسئول آن حاظر به پرداخت دیه نیست، اما در ابتدا اجازه دهید تا این معضل را به اختصار توضیح دهیم؛ همانطور که می دانیم، اگر شخصی به هر نحوی مورد آسیب شخص دیگری قرار بگیرد و ضارب نیز به هر نحوی شناسایی نشود یا متواری گردد، در این حالت بیت المال مظف است تا از محل صندوق تأمین، دیه بزه دیده را پرداخت نماید؛ اما گاهاً این امر مورد تأیید کارشناس دیه صندوق تامین قرار نگرفته و از این طریق موضوع منتفی می گردد؛ از این رو شما باید دادنامه ای تهیه کنید تا از طریق آن بیت المال را به عدم پرداخت دیه ای که ضارب آن شناسایی نشده است، محکوم نمایید؛ با ما همراه باشید تا این دادنامه را در اختیار شما قرار دهیم.

 

 

 

 

رزرو مشاوره حقوقی تلفنی شبانه روزی 02147625900

مشاوره حقوقی تلفنی با برترین وکلای دادگستری

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت 
۵ دقیقه
50.000 تومان
۱۰ دقیقه
100.000  تومان
۱۵ دقیقه
120.000 تومان
۲۰ دقیقه
200.000  تومان
۳۰ دقیقه
250.000  تومان
۱ ساعت
350.000 تومان
مشاوره حقوقی حضوری 500.000 تومان
مطالعه اوراق پرونده همراه با 5 دقیقه مشاوره با وکیل 150.000 تومان
نگارش نامه ها و درخواست های اداری  300.000 تومان
محاسبه فوری دیه توسط وکیل  100.000 تومان 
محاسبه فوری مهریه به نرخ روز توسط وکیل  50.000 تومان
مشاوره حقوقی آنلاین و رایگان

در صورت تمایل می توانید مبلغ مورد نظر خود را به شماره کارت 6219861069798741 به نام خانم آناهیتا توکلی واریز نمایید و  اطلاعات واریز را به شماره ۰۹۲۱۲۲۴۲۶۷۰ پیامک یا وات ساپ نمایید تا وکیل در کمتر از ۵ دقیقه با شما تماس بگیرد.

 

توجهتمامی مواردی که در این صفحه ذکر شده اند مطابق با قوانین حاکم بر کشور بوده و این مطالب به هیچ عنوان با مطالب وزارت دادگستری کل کشور مغایرتی ندارد؛ لذا با خیال راحت به خواندن مطالب ادامه دهید.

 


atonement from treasury litigation sample

دریافت دیه تضمینی از بیت المال

 

 

 

 

نمونه دادنامه محکومیت بیت المال در پداخت دیه به شخصی که ضارب آن شناسایی نشده

litigation sample of atonement

محکومیت فوری بیت المال به دلیل عدم پرداخت دیه به صورت ارزان، تضمینی و 24 ساعته

 

شعبه ...

دادگاه كيفري يك استان ...

مستقر در شهرستان ...

موضوع:  دادنامه

به پرونده کلاسه ... شعبه ...، دادگاه كيفري يك استان ...، مستقر در شهرستان ...، تصميم نهايی شماره ... .

 

شكات:  

  1. آقای ... فرزند ...
  2. آقای ... فرزند ... با وكالت آقای ... فرزند ... به نشاني ... و آقای ... فرزند ... به نشاني ...

 

متهمين:

1: اقای ... (تبعه ...)

2: آقای ... فرزند ... با وكالت آقای ... فرزند... به نشاني ...

3: وزارت ... به نشاني ...

 

اتهام ها:

ايراد جرح عمدي با چاقو: معاونت در قطع يا جرح عمدي، عضو پرونده کلاسه... شعبه ... دادگاه كيفري يك استان ... مستقر در شهرستان ... تصميم نهايی شماره ...

بسمه تعالی

 به تاريخ ... جلسه شعبه ... دادگاه کيفری يک استان ... به تصدی امضاء کنندگان ذيل تشکيل می باشد پرونده کلاسه فوق تحت نظر است، دادگاه با امعان نظر در جامع اوراق و محتويات پرونده ختم رسيدگی را اعلام وبا استعانت از خداوند متعال، با تکيه برشرف، وجدان و مشورت اعضاء به شرح ذيل، مبادرت به انشاء رأی می نمايد:

 

رأی دادگاه به شرح زیر است

پيرامون شکايت آقای ... فرزند ... با وکالت آقای ... عليه:

  1. شخصی بنام ... (تبعه...)، متواری که آدرس و مشخصات بيشتری از ايشان در پرونده منعکس نمی باشد؛ داير بر مباشرت در ايراد ضرب و جرح عمدی با چاقو نسبت به شاکی آقای ... به قصد سرقت احشام.

 

  1. اقای ... فرزند ...، متولد ...، کارگر ساده، اهل ...، مذهب ... و آزاد با قرار کفالت (متواری) که آدرس و مشخصات بيشتری از ايشان در پرونده منعکس نمی باشد، با وکالت تسخيری آقای ... داير بر معاونت ايراد ضرب و جرح عمدی با چاقو به قصد سرقت احشام، به شرح منعکس درپرونده بدين توصيف که حسب محتويات پرونده و به موجب گزارش مورخه ... مآمورين نيروی انتظامی آقای ... از سوی دو نفر ... مورد ضرب و جرح واقع می شود ماحصل پرونده شاکی اظهار داشته:
  • «آنها قصد سرقت گوسفند داشته که با مقاومت بنده يک نفر مرا نگه داشته و نفر بعدی با چاقو مرا مجروح ساخته»؛ گزارش مأمورين تنظيم و از مطلعين تحقيق هويت يکی از متهمان معلوم که به نام ... کارگر مرغداری آقای ... بوده از وی تحقيق و به موجب قرار تأمين در مورخه ... روانه زندان می شود. نظريه پزشکی قانونی به شرح صفحات 33 و 34 پروند اخذ و ضميمه گرديد.

 

هويت ضارب و متهم اصلی نامعلوم وتنها اشاره به نام ... شد در ادامه از سوی اقای ... پدر شاکی عليه آقايان ... و ... شکايت می شود، از آنان (متهمان) تحقيق که منکر ارتکاب جرم و حتی شناخت متهمی به هويت ... اهل ... بودند، در آبا تفهيم اتهام معاونت در ضرب وجرح تحقيق که اتهام را نمی پذيرد، مورخه ... از ... مجدداً و اظهار می دارد در مرغداری نشسته بودم که صاحب کارم آمد واز قضيه مطلع شدم.

آقای ... وکالت آقايان ... و... را به عهده می گيرد در صفحه 95 آقای ... به عنوان مطلع در شعبه حاضر و اظهار داشته برادر ... در بيمارستان که برای مالقات رفته بودم مرا ديد و چون می دانست من با شاکی رفيق هستم، گفت شما صحبت کن کار ما درست شود ... و شکايت نکند تا ما ده ميليون تومان پول می دهيم، ما خانواده بزرگی هستيم و نام و نشان داريم.

بازپرس پس از بررسی الزام، در نهايت به لحاظ عدم کفايت، دليل قرار منع تعقيب صادر می کند؛ به اين قرار اعتراض شده پرونده به شعبه ... جزايی ... ارسال نواقص تحقيقات اعلام تا رفع گردد.

هیات بازپرس راجع به اتهام معاونت در ضرب و جرح با چاقو قرار منع تعقيب صادر و هر دو متهم از اتهام وارده بی گناه تشخيص داده می شود و در مبحث اقامت غير مجاز پرونده بصورت مستقيم به دادگاه ارسال می شود.

گواهی پزشکی قانونی دوباره در صفحات 87 و 80 اخذ و در صفحه 151 بازپرس قرار نهايی صادر می کند راجع به آقايان ... و ... به اتهام ايراد جرح عمدی با چاقو و سرقت احشام  و آقای ... به اتهام معاونت در جرح با چاقو قرار منع تعقيب صادر می گردد با ارسال پرونده به دادگاه پس از اعتراض شاکی شعبه ... دادگاه کيفری ... در مورخه ... رسيدگی و اعتراض را به لحاظ ميزان ديه (بيش از نصف ديه کامل مرد مسلمان بوده) در صالحيت محاکم کيفری يک دانسته و قرار عدم صالحيت صادر می کند (صفحه 161) شعبه ... دادگاه کيفری يک با ذکر مواردی به شرح تصميم مورخه ... پرونده را به شعبه ... بازپرسی اعاده می کند.

در ادامه شعبه ... بازپرسی راجع به اتهام آقايان ... معروف به ... و ... مبنی بر ايراد جرح عمدی با چاقو و سرقت با توجه به اينکه ... بود و بيش از دو سال از تاريخ وقوع جرم سپری شده قرار توقف تحقيقات صادر می گردد؛ کيفر خواست در صفحه 217 پرونده تنظيم می شود پرونده به شعبه پنجم دادگاه کيفری يک اعاده و گزارش موضوع ماده 389 ق آ د ک توسط مستشار تنظيم گرديد.

در مورخه ...، آقای ... وکالت آقايان ... را به عهده می گيرد (صفحه80) در جلسه مورخه ... دادگاه با توجه به درخواست طرفين مهلت جهت سازش اعطاء می نمايد.

 در ادامه صورت جلسه سازش، به تاريخ ... تنظيم که طی آن شکات و وکيل ايشان نسبت به آقايان ... در قبال دريافت مبلغی گذشت خود را اعالم می کنند.

(صفحه 282 و 283) در صفحه 285 وکيل شاکی گذشت خود را به آقايان ... اعلام می کند، سپس دادگاه بعد از برگزاری جلسه رسيدگی طی دادنامه شماره ... مورخه ... راجع به اتهام آقايان ... و ... مبنی بر فراری دادن متهم ومعاونت در ايراد صدمات بدنی عمدی با چاقو، به لحاظ فقدان ادله حکم برائت صادر می کند (صفحه 290).

با درخواست وکيل شاکی در جهت تعقيب متهم ناشناس (آقای ...) به اتهام سرقت و ايراد جرح عمدی با چاقو تعقيب مجدد با دستور دادستان در شعبه چهارم بازپرسی آغاز می شود که تحقيقات به نتيجه ای نمی رسد؛ بازپرس در مورخه ... طی رأی شماره ... راجع به شکايت آقای ... عليه افراد ناشناس مبنی بر جرح طبق ماده 104 قانون آيين دادرسی کيفری قرار توقف تحقيقات صادر می نمايد (صفحه 333)؛ با چاقو و سرقت مجددً وکيل شاکی به اين قرار معترض پرونده به شعبه ... دادگاه کيفری دو ... ارسال که به لحاظ نصاب ديه و سابقه ارجاع به شعبه پنجم دادگاه کيفری يک قرار عدم صالحيت صادر می کند؛ دادگاه اين بار به شرح صفحه 344 پرونده طی داد نامه شماره ... مورخه ... با نقض قرار توقف تحقيقات پرونده به شعبه چهارم بازپرسی اعاده در ادامه بازپرس طی قرار نهايی شماره ... مورخه ... به شرح صفحه 353 راجع به اتهام آقای .... مبنی بر ايراد جرح عمدی با چاقو قرار جلب به دادرسی صادر و راجع به اتهام ديگر وی، مبنی بر سرقت احشام واتهام شخص ناشناس مبتنی بر سرقت احشام و معاونت در ايراد جرح عمدی با چاقو قرار منع تعقيب صادر می کند؛ کيفرخواست در قسمت جلب به دادرسی صادر نمی گردد و پرونده به دادگاه جهت ارشاد ارسال می شود.

پرونده در مورخه ...، مورد بررسی قرار می گيرد تا در راستای درخواست معاون دادستان دادگاه تعيين تکليف اظهار نظر ننموده، اين دادگاه در مورخه ... آيا اثبات کند؛ چون در مبحث اعتراض به قرارهای منع تعقيب محکمه نفي اظهارنظر و رسيدگی می کند؛ طی دادنامۀ شماره ...، مورخه ...، راجع به اعتراض آقايان ... و...، با وکالت آقای ... نسبت به قرارهای منع تعقيب مورخه ... و... که متضمن منع تعقيب اقای ...، به اتهام مباشرت در جرح عمدی با چاقو وآقايان ... و...، به اتهام جرح عمدی باچاقو و سرقت احشام که قرار تأييد می گردد.

راجع به آقايان ... و فردی به هويت ...، هردو تبعه ...، اولی معاونت در بزه ايراد جرح عمدی باچاقو و دومی مباشرت در اين جرم قرار منع تعقيب را نقض و عقيده بر جلب به دادرسی داشته و پرونده را به شعبه چهارم بازپرسی اعاده می نمايد.

(صفحات 361 و362) دوباره بازپرس به شرح صفحه 369 طی رأی شماره ...، مورخه ... راجع به اتهام ...، مبنی بر سرقت احشام قرار منع تعقيب صادر و راجع به اتهام فردی به هويت ... تبعه ...، مبنی بر ايراد جرح عمدی با چاقو و اتهام ...، مبنی بر معاونت در اين جرم قرار جلب به دادرسی صادر می کند و با موافقت معاون دادستان در صفحه 371 کيفر خواست تنظيم و پرونده به دادگاه ارسال می شود، برای متهمان متواری وکيل تسخيری انتخاب وتعيين می گردد و لوايحی از وکال در فرجه ده روزه مربوط به اعالم ايرادات و اعتراضات واصل می شود؛ علی هذا دادگاه با التفات به جامع اوراق و محتويات پرونده و شکايت شاکی، گزارش ضابطين قضايی و تحقيقات معموله، گزارش پزشکی قانونی، نحوه اظهارات طرفين دعوی، دفاعيات غير مؤثر و بلا وجه متهم رديف دوم آقای ... و شناسايی متهمان توسط شاکی متواری شدن متهمان موصوف پس از شناسايی وعدم توفيق ضابطين قضايی در اينکه پرونده حاضر از سال 1391 تاکنون همچنان در فرايند تحقيقات دستگيری نامبردگان و عدم دسترسی ايشان، مورد توجهً و دادرسی بلاتکليف بوده است و همچنين ساير امارات و قرائن بزهکاری ايشان را در مانحن فيه محرز دانسته، مستفاد وحدت ورأی اسالمی مجازات قانون 714، 711، 709، 488، 449، 448، 435 و 23 (بند ح) 14 ،17 ، 18 مواد از رويه شماره ... مورخ ... هيأت عمومی ديوان عالی کشور، لزوم پرداخت ديه از بيت المال ومطابق قاعده فقهی ضمان «لايبطل دم امری به مسلم»، از حيث جنبه خصوصی قضيه رأی به پرداخت ...

  1. يک درصد (1%) ديه کامل بابت ارش جوشگاه بريدگی پوستی التيام يافته جناق سينه (داميه).

 

  1. يک درصد (1%) ديه کامل به عنوان ارش بابت بريدگی پوستی التيام يافته ناحيه تحتانی قفسه سينه چپ (داميه).

 

  1. يک سوم ديه کامل بابت بريدگی ناحيه شکم که به داخل حفره شکم راه يافته است و تحت عمل جراحی احشاء داخلی شکم قرار گرفت (جائفه).

 

  1. دو درصد (2%) ديه کامل بابت بريدگی کناره داخلی و خارجی ساعد راست (دو داميه).

 

  1. يک درصد (1%) ديه کامل بابت جوشگاه بريدگی پهلو چپ (داميه).

 

  1. يک درصد (1%) ديه کامل بابت جوشگاه بريدگی تحتانی ساعد چپ (داميه).

 

  1. چهار درصد (4%) ديه کامل به عنوان ارش بابت چهارعدد بريدگی جوشگاه باقيمانده در ناحيه قفسه سينه راست (هر يک داميه).

 

  1. يک و نيم (1.5%) درصد ديه کامل به عنوان ارش، بابت بريدگی پشت آرنج چپ (متلاحمه) که موجب پارگی رباط انگشت دست چپ گرديد.

 

  1. دو درصد (2%) ديه کامل بابت ارش پارگی روده باريک.

 

  1. يک سوم ديه کامل بابت جوشگاه بريدگی قدامی قفسه سينه راست به همراه بريدگی های سطحی پوستی آن که تحت اقدامات درمانی داخل قفسه سينه راست قرار گرفت (در حد جائفه)، از طريق صندوق بيت المال مستقر در وزارت محترم دادگستری جمهوری اسلامی ايران در حق شاکی صادر و اعلام می نمايد.

 

ايضاً پيرامون اتهام متهم آقای ...

  • مبنی بر معاونت در ضرب و جرح عمدی شاکی از طريق نگهداری، همکاری و تسهيل در وقوع جرم؛ مشاراليه را به تحمل شش ماه حبس تعزيری درجه هفت و از باب مجازات تکميلی به اخراج از خاک جمهوری اسلامی ايران صادر و اعلام می نمايد.

 

  • شايان ذکر است از آنجائيکه متهم اصلی پرونده به هويت ... تبعه ... تاکنون شناسايی، دستگير نشده و مشخصات سجلی وی ناقص بوده؛ به نحوی که امکان احضار حتی از طريق نشر آگهی در جرايد با اين هويت ناقص، غير ممکن و فاقد اثر قانونی بود و از طرفی وکيل شاکی طی لايحه تقديمی درخواست ديه از طريق صندوق بيت المال را نموده دسترسی به متهم نيز ممکن نمی باشد و مالی از مرتکب يافت نشده است؛ بنابراين پرونده در اين قسمت قبلاً به دادسرای محل وقوع جرم اعاده شده است تا مقام محترم تحقيق شعبه بازپرسی با مفتوح نگه داشتن پرونده تا شناسايی و دستگيری مباشر جرم اقدامات لازم را به عمل آورند؛ رأی صادره حضوری و ظرف بيست روز پس از ابلاغ قابل فرجام خواهی در شعب محترم ديوان عالی کشور می باشد.

 

online treasury lawyer

وکیل آنلاین دعاوی دیه بیت المال 

 

 

وکیل آنلاین کیفری ارزان و تضمینی 24 ساعته

نمونه کامل شکواییه عدم تحویل طفل

نمونه کامل نگارش شکواییه خیانت در امانت

نمونه کامل شکواییه ضرب و جرح عمدی

قرار تامین کیفری آنلاین و 24 ساعته

نمونه کامل شکواییه قتل غیر عمد

نمونه متمایز و حرفه ای شکواییه مزاحمت تلفنی

نگارش فوری و 24 ساعته تمامی شکواییه های نادر و رایج با کیفیت تضمینی

درباره ما

 

 

سوالات متداول

لطفا نظر خود را ثبت نمایید:

نظرات کاربران:

با سلام عرض شود بنده در جریان ماموریت کاری توسط عده ای ناشناس مورد حمله و ضرب و شتم قرار گرفتم و حالا که دادگاه مربوطه بیت المال را از جهت آسیبهای وارد شده به بنده و عدم شناسایی متهمین محکوم به پرداخت دیه نموده وزارت محترم دادگستری که مسول پرداخت دیه از بیت المال می‌باشد به حکم دادگاه اعتراض نموده که چون بنده از طریق اداره مربوطه غرامت بیمه ( بیمه عمر ) پرداخت نموده اند و درصد جانبازی به بنده تعلق گرفته استحقاق دریافت دیه از بیت المال را ندارم و این در حالیست که غرامتی را که بیمه به بنده پرداخت می نماید بابت پرداختهایی است که بنده هر ماه بعنوان حق بیمه عمر به شرکت یا همان موسسه بیمه مربوطه پرداخت نموده ام آیا بنده میتوانم به واخواهی وزرات دادگستری (بیت المال ) معترض شوم و دیه ی مقرر شده را دریافت نمایم؟ باید چکار کنم؟
با سلام و احترام؛ همه ما می دانیم که اقتضای عدالت در بعد همگانی آن این است که هیچ حقی پایمال و هیچ ضرری جبران نشده باقی نماند ، خواه این ضرر یک مساله کوچک و کم اهمیت باشد خواه یک مساله بزرگ و بغرنج . از طرفی باید دانست تنها می توان انتظار برآورده شدن ضرر هایی را داشت که ما از طریق کانال درست و صحیح ، پیگیر آن باشیم نه اینکه دست روی دست بگذاریم و ببینیم که در مورد ما یا حق از دست رفته مان چگونه تصمیم گیری می نمایند و در گام نخست برای اینکه بدانیم که وجود یک شکوائیه مناسب می تواند ما را تا حد زیادی رو به جلو سوق دهد . تصور کنید شخصی را که در بیابان بی آب و علف و یا حتی در یک اتوبان شلوغ و سر سام آور مجروح شده و شخص متخلف فرار می نماید! در چنین حالتی از چه کسی باید خسارت خود را مطالبه نمود و آیا قدرت حاکم بر جامعه از ما حمایت می نماید؟ پاسخ این پرسش مثبت است اما مشروط بر اینکه زمام امور را به افرادی صبور و دلسوز سپرده که بدانند در کجا و چگونه حقتان را استیفا نمایند . موسسه وکیل تلفنی این افتخار را دارد که از چنین وکلای دلسوزی بهره جسته و مشکل کاربران خویش را بر طرف کند.
سلام يک سوم ديه کامل بابت بريدگی ناحيه شکم که به داخل حفره شکم راه يافته است و تحت عمل جراحی احشاء داخلی شکم قرار گرفت
با سلام اگر شخصی به هر نحوی مورد آسیب شخص دیگری قرار بگیرد و ضارب نیز به هر نحوی شناسایی نشود یا متواری گردد، در این حالت بیت المال مظف است تا از محل صندوق تأمین، دیه بزه دیده را پرداخت نماید؛ اما گاهاً این امر مورد تأیید کارشناس دیه صندوق تامین قرار نگرفته و از این طریق موضوع منتفی می گردد؛ از این رو شما باید دادنامه ای تهیه کنید تا از طریق آن بیت المال را به عدم پرداخت دیه ای که ضارب آن شناسایی نشده است
جهت پرداخت دیه از بیت المال در ابتدا لازم است که به تعریف دیه پرداخته شود. در ماده ٢٩٤ قانون مجازات اسلامی عنوان شده است: “دیه مالی است که به سبب جنایت بر نفس یا عضو به مجنی علیه یا به ولی یا اولیای دم او داده می شود.” پرداخت دیه از بیت المال تحت موارد مشخصی انجام می گیرد که توسط قانونگذار بیان گردیده است به عبارتی دیگر این دیه به ورثه مقتول از بیت المال یعنی از طرف دولت پرداخت می شود. این موارد عبارتند از: * یکی از موارد پرداخت دیه از بیت المال، زمانی است که در اثر اشتباه یا تقصیر قاضی پرونده، یک فرد، بی گناه محکوم می شود و بدین سبب متحمل خسارت بدنی میشود، بنابراین در این شرایط دیه قتل یا جراحت می بایست از بیت المال پرداخت شود. این مطلب به وضوح در ماده ٥٨ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ١٣٧٠ بدین نحو بیان گردیده است: “هرگاه در اثر تقصیر یا اشتباه قاضی در موضوع یا تطبیق حکم بر مورد خاص، ضرر و زیان مادی یا معنوی متوجه کسی گردد، در مورد ضرر مادی در صورت تقصیر، مقصر طبق موازین اسلامی ضامن است و در غیر اینصورت خسارت به وسیله دولت جبران می شود. در موارد ضرر معنوی چنانچه تقصیر یا اشتباه قاضی موجب هتک حیثیت از کسی گردد باید برای اعاده حیثیت او اقدام شود.” * در شرایطی که هیچ یک از طرفین دعوا (مدعی و مدعی علیه) هیچگونه دلیلی نداشته باشند، اگر مدعی قسم نخورد و قسم را متوجه مدعی علیه (کسی را گویند که ادعا بر علیه او اقامه شده است) نماید، در اینصورت با قسم خوردن مدعی علیه، دعوا پایان یافته و دیه مقتول از بیت المال پرداخت می شود.   * در مواقعی که در مقابل حمله یک فرد دیوانه، دفاع مشروعی صورت بگیرد نیز از محل بیت المال دیه پرداخت می شود. تبصره ٣ ماده ١٥٦ قانون مجازات اسلامی عنوان نموده است: “در موارد دفاع مشروع دیه نیز ساقط است جز در مورد دفاع در مقابل تهاجم دیوانه که دیه از بیت المال پرداخت می شود.”   * در مواردی که ظن قوی مبنی بر صداقت مدعی بر علیه متهم وجود داشته باشد (لوث). مانند اینکه یک نفر با یک ابزار کشنده مانند قمه یا چاقوی خونی در کنار مقتول دستگیر شود اما اولیای دم حاضر به قسم خوردن نباشند و متهم و خانواده اش قسم بخورند، در اینصورت قصاص از متهم ساقط میشود و دیه مقتول از بیت المال پرداخت می گردد. ماده ۳۳۳ قانون مجازات اسلامی بیان نموده است: “اگر لوث علیه دو یا چند نفر به شکل مردد ثابت باشد و قسامه به همین گونه علیه آنان اقامه شود، جنایت بر عهده یکی از چند نفر، به صورت مردد اثبات می شود و قاضی از آنان می خواهد که بر برائت خود سوگند بخورند. اگر همگی از سوگند خوردن خودداری ورزند یا برخی از آنان سوگند یاد کنند و برخی نکنند، دیه بر ممتنعان ثابت می شود. اگر ممتنعان متعدد باشند، پرداخت دیه به نسبت مساوی میان آنان تقسیم می شود. اگر همه آنان بر برائت خود سوگند یاد کنند، در خصوص قتل، دیه از بیت المال پرداخت می شود و در غیر قتل، دیه به نسبت مساوی میان آنان تقسیم می گردد.” همچنین ماده ۳۳۴ قانون مجازات اسلامی بیان نموده است: “اگر لوث علیه دو یا چند نفر به شکل مردد ثابت باشد، چنانچه شاکی از آنان درخواست اقامه قسامه کند هر یک از آنان باید اقامه قسامه کند. در صورت خودداری همه یا برخی از آنان از اقامه قسامه، پرداخت دیه بر ممتنع ثابت می شود و در صورت تعدد ممتنعان، پرداخت دیه به نسبت مساوی میان آنان تقسیم می شود. اگر همگی اقامه قسامه کنند، در قتل، دیه از بیت المال پرداخت می گردد.”   * در صورتی که مرتکب، دارای عاقله (خویشاوندان ذکور نسبی پدر مادری یا پدری) نباشد، یا عاقله او به دلیل عدم تمکن مالی نتواند دیه را در مهلت مقرر بپردازد، دیه توسط مرتکب و در صورت عدم تمکن از بیت المال پرداخت می شود. در این مورد فرقی میان دیه نفس و غیر آن نیست. (ماده ٤٧٠ قانون مجازات اسلامی) * اگر جسد فردی در یک خیابان یا معابر عمومی پیدا شود و نتوان ثابت نمود که چه کسی او را به قتل رسانده است اعم از قتل عمد یا غیرعمد و یا اینکه مشخص گردد آن فرد در اثر تصادف رانندگی فوت شده است اما مقصر حادثه مشخص نباشد، ورثه مقتول می توانند از محل بیت المال دیه را دریافت کنند. هم چنین اگر فرد یا افرادی در اثر ازدحام کشته شوند نیز از محل بیت المال دیه پرداخت می گردد. نکته مهم این است که در معابری که عبور عابر پیاده ممنوع است، اگر عابر پیاده عبور کند و راننده ای که با سرعت مجاز در حال حرکت بوده، به او برخورد نماید، هیچگونه مسئولیتی متوجه راننده نمی باشد و در واقع نمیتوان او را محکوم به پرداخت دیه نمود. * در جنایات عمدی یا شبه عمدی یا خطای محض اگر بعلت مرگ یا فرار، دسترسی به مرتکب میسر نگردد، از محل بیت المال دیه پرداخت می گردد. مستندات قانونی در این موارد عبارتند از: ماده ۴۷۴ قانون مجازات اسلامی بیان نموده است: “در جنایت شبه عمدی در صورتی که به دلیل مرگ یا فرار به مرتکب دسترسی نباشد، دیه از مال او گرفته می شود و در صورتی که مال او کفایت نکند از بیت المال پرداخت می شود.” ماده ۴۷۵ قانون مجازات اسلامی بیان نموده است: “در جنایت خطای محض در مواردی که پرداخت دیه بر عهده مرتکب است اگر به علت مرگ یا فرار، دسترسی به او ممکن نباشد دیه جنایت از اموال او پرداخت میشود و در صورتی که مرتکب مالی نداشته باشد دیه از بیت المال پرداخت می شود.” ماده ۴۳۵ قانون مجازات اسلامی بیان نموده است: “هرگاه در جنایت عمدی، به علت مرگ یا فرار، دسترسی به مرتکب ممکن نباشد با درخواست صاحب حق، دیه جنایت از اموال مرتکب پرداخت میشود و در صورتی که مرتکب مالی نداشته باشد در خصوص قتل عمد، ولی دم میتواند دیه را از عاقله بگیرد و درصورت نبود عاقله یا عدم دسترسی به آن‌ها یا عدم تمکن آن‌ها، دیه از بیت المال پرداخت می شود و در غیر قتل، دیه بر بیت المال خواهد بود. چنانچه پس از اخذ دیه، دسترسی به مرتکب جنایت اعم از قتل و غیر قتل، ممکن شود در صورتی که اخذ دیه به جهت گذشت از قصاص نباشد، حق قصاص حسب مورد برای ولی دم یا مجنیٌ علیه محفوظ است، لکن باید قبل از قصاص، دیه گرفته شده را برگرداند.” پرداخت دیه مصدوم مجهول الهویه قانونگذار مقرر نموده که اگر مصدومی مجهول الهویه باشد و در اثر صدمه غیرعمد فوت کند و اولیای دم او مشخص نباشد، در اینصورت دادستان به نمایندگی از آنان، تقاضای تعقیب نموده و در دادسرا پرونده تشکیل و بعد از آن در دادگاه، حکم بر علیه محکوم علیه صادر گردیده و در اجرای احکام، زمانی که محکوم علیه دیه را پرداخت نمود، این دیه به حساب بیت المال پرداخت می شود و در آنجا حفظ می گردد تا زمانی که اولیای دم مقتول با در دست داشتن مدارک شناسایی و گواهی انحصار وراثت مراجعه نمایند و دیه به آنان پرداخت می گردد.
با سلام کارشناسان بیت المال و صندوق تأمین، در کارشناسی خود بسیار وسواس محور عمل می کنند، محاکم نیز به این موضوع واقفند و به تصمیمات آنها احترام می گذارند؛ این بدین معناست که تنها با یک دادنامه معتبر با نگارشی اصولی می توانید حرف خود را به محاکم وارد کنید؛ نگارش این دادنامه نیز باید کاملاً با زبانی حقوقی نگارش شود تا محاکم به خوبی متوجه صحت امر شوند؛ از این رو وکلای صندوق تامین ما که به نگارش اصولی دادنامه آگاه هستند،

مشاوره حقوقی تلفنی 24 ساعته ارزان

02147625900

 

مشاوره حقوقی فوری شبانه روزی

09212242670

 

واحد وکالت تلفنی

 

ایمیل وکیل تلفنی

vakiltel@gmail.com

 

ایمیل مالی وکیل تلفنی

vakiltelmali@gmail.com

 

واحد گارانتی مشاوره حقوقی

hade_tavakoli@yahoo.com

 

شماره پیامک مشاوره حقوقی

30007002700242

 

واحد مشاوره حقوقی مازندران:

مازندران شهرستان آمل خیابان هراز افتاب یک ساختمان ایران مهر طبقه چهارم واحد 12 

 

قوانین و مقررات وکیل تلفنی 

مشاوره حقوقی مشاوره حقوقی تلفنی  مشاوره حقوقی فوری اورژانس مشاوره حقوقی