در ادبیات حقوقی ایران نیز مفهوم کلی جوینت ونچر تحت قالب حقوقی مشارکت در قانون مدنی (مواد 571 تا 606)، قانون تجارت و لایحه اصلاحی آن (مبحث شرکت ها) و نیز آیین نامه عملیات بانکی بدون ریا ( ماده 18) مورد اشاره قرار گرفته است.
وکیل فوری انعقاد جوینت ونچر 24 ساعته آنلاین و تلفنی
امروز اقصاد نیز مانند سایر جنبه های حیات بشری، سیر جهانی شدن را در پیش گرفته و این روند سبب پیشرفت هر چه بیشتر همکاری ها در زمینه تجارت بین الملل شده است؛ این امر سبب پیدایش تکنیک های جدید و متناسب با نیازهای جدید تجارت در سطح بین المللی گردیده، تکنیک هایی مانند: مانند لیسانس، B.O.T ، فرانشیز، تجارت های متقابل، معاملات تهاتری، شبه تهاتری، بیع متقابل، تجارت موازی، معاملات جبراین و مانند آنها، نتیجه جهانی شدن اقتصاد و تجارت بین المللی است.
شرکت مشارکت انتفاعی، که در عمل به آن جوینت ونچر گفته می شود، نمونه ای از تکنیک های جدید در عرصه تجارت داخلی و بین المللی می باشد، به عبارت دیگر جوینت ونچر نوعی همکاری لحظه ای میان چندین شرکت است که شرکتها در قالب آن به طور مشترک تلاش می کنند با تقسیم شیوه ها و خطرات، به نتایجی برسند که از آن در زمینه های مختلف نفع ببرند.
در تعریف لغوی جوینت ونچر می توان گفت که حقوق دانان ایران برای یافتن معادل فارسی جوینت ونچر اصطلاحات مختلفی استفاده کرده اند که مورد مناقشه ی بعضی دیگر قرار گرفته است. برخی جوینت ونچر را قرارداد مشارکت تعریف کرده اند، اما به نظر بعضی از حقوق دانان، این تعبیر صحیح نیست، زیرا این اصطلاح برای اولین بار در قراردادهای نفتی، به معنای قرارداد مشارکت، در مقابل قرارداد امتیاز به کار رفت، در حالی که جوینت ونچر الزاماً یک قرارداد نیست و در برخی موارد، ماهیت حقوقی شرکت به خود می گیرد، به نظر این حقوق دانان بهتر است باتوجه با توجه به ماهیت حقوقی انعطاف پذیر تکنیک جوینت ونچر از اصطلاح مشارکت انعطاف پذیر استفاده شود.
برخی دیگر مشارکت انتفاعی را در ترجمه جوینت ونچر به کار برده اند؛ به نظر آنان معادل های پیشنهادی شرکت مشترک، شرکت مختلط، سرمایه گذاری مشترک و غیره از دست لازم برخوردار نیست، زیرا جوینت ونچر همواره به شکل شرکت نیست و سرمایه گذاری نیز یکی از فعالیت های ناشی از آن است.
بررسی آنلاین و تلفنی مفاهیم جوینت ونچر
اندیشمندان حقوق تعاریف مختلفی از جوینت ونچر ارائه داده اند که ادامه به نمونه هایی از آنها اشاره می کنیم، ژان ژاپیرا حقوق دان فرانسوی، جوینت ونچر را این گونه تعریف می کند:
برخی دیگر از مولفین با توجه به اینکه این اصطلاح نخستین بار در قراردادهای نفتی مورد استفاده قرار گرفته است. آن را در مقابل قرارداد امتیاز قرارداده و از آن به قرارداد مشارکت تعبیر کرده اند و یا با عنایت به مشخصه اصلی این تاسیس حقوقی که انعطاف پذیری آن در مقابل ماهیت غیر قابل انعطاف است، نهایتاً اصطلاح مشارکت انعطاف پذیر را برای ترجمه این اصطلاح مناسب تر دانسته اند.
سخن پایانی:
در مجموع می توان «جوینت ونچر» را این گونه تعریف کرد که مشارکت تجارتی بین المللی است که هر نوع ترتیباتی همکاری مشارکتی بین دو یا چند شرکت مستقل را شامل می شود، به گونه ای که ثمره همکاری مذکور تشکیل شخصیت حقوقی سومی می باشد که از لحاظ سازمانی کاملاً جدا و مستقل از تشکیل دهندگان اولیه است؛ به عبارت دیگر جوینت ونچر به نوعی از همکاری تجاری اطلاق می شود که طی آن طرفین، مدیریت فعالیت خاصی را به نحو مشترک بر عهده می گیرند و در سود و زیان حاصله شریک می شوند