واژه ی کارگر و کارفرما و تعهدات کارگر و کارفرما به گوش همه ی ما آشناست. در ادامه سعی داریم این مفاهیم را برای شما واضح تر بیان کنیم. بر اساس تعریف قانونی که در سال 1369 به تصویب رسیده، واژه ی کارگر، به نحو زیر تعریف شده است: هر شخصی که در ازای دریافت نمودن حق السعی(می تواند حقوق، سود، اضافه حقوق و... باشد) و به درخواست یک کارفرما کار کند، کارگر نامیده می شود. مفهوم این واژه در گذر زمان تغییر کرده است. چرا که در گذشته کارگر صرفه به کسی اطلاق می شد که کار یدی و عضلانی انجام می داد. اما امروزه هر کسی که کاری در ازای حقوقی انجام دهد، کارگر محسوب می شود.
توجه کنید که در این تعریف، کار ارادی مد نظر است. افرادی که در همه ی مشاغل حضور دارند بر طبق معنای امروز این تعریف، کارگر محسوب می شوند. دکتر ها، وکیل ها، کارگران ساختمانی، برنامه نویسان و... همگی کارگر به شمار می آیند. کارگر بر طبق قانون از حقوقی برخوردار است و در کنار این حقوق، تعهداتی نیز دارد. شما با درخواست مشاوره حقوقی آنلاین، می توانید از یک وکیل 24 ساعته ماهر در وکیل تلفنی، کمک بگیرید تا نسبت به تعهدات کارگر و کارفرما، اطلاعات بیشتری کسب نمایید.
تعهدات کارگر و کارفرما یکی از موضوعات بحث برانگیز میان کارفرمایان و کارگران است. چند اصل مهم و دستچین شده از تعهدات کارگر و کارفرما در مورد کارگر را در ادامه می خوانید:
-کارگر موظف است تمام مسئولیت هایی که در قرارداد به آن اشاره شده است را به نحو احسن انجام دهد. انجام هر امری خارج از این حیطه که به ماهیت شغلی آسیب وارد نماید و روند کار را با اختلال مواجه نماید و موجب هرگونه ضرر، کاهش بازدهی و کیفیت شود، بر خلاف تعهدات کارگر و کارفرما بوده و مجازات در پی دارد.
-یکی از اصول مهم تعهدات کارگر و کارفرما این است که کارگر باید به صورت کامل آئین نامه های انضباطی را رعایت کرده و از به وجود آوردن هرگونه اختلال در این مورد پرهیز نماید.
-در برخی محیط های کاری، اشیا و ابزار آلاتی قرار داد که کارگر با کمک آنها به انجام وظیفه می پردازد. کارگر باید طبق قوانین تعهدات کارگر و کارفرما، نهایت امانت داری را از خود در برابر این وسایل، نشان دهد.
در صورتی که با یک وکیل قرارداد های اداره کار صحبت کنید یا یک مشاوره با وکلای پایه یک دادگستری دریافت نمایید، متوجه خواهید شد که در صورتی که یک کارگر نسبت به تعهدات کارگر و کارفرما بی اعتنایی کرده و قوانین را بشکند، باید مجازات شود. نوع مجازات و میزان آن، با توجه به تخلف صورت گرفته مشخص می شود. برای مثال: اگر کارگری در انجام وظایفی که باید آنها را انجام دهد، کوتاهی کند، زمینه ی اخراج شدن خود را فراهم کرده است. اگر کارگری آئین نامه های انضباطی را نادیده بگیرد و سعی در ایجاد اخلال نماید، در مرحله ی اول اخطار کتبی دریافت می کند. چنانچه کاربر نسبت به اشتباه خود اصرار ورزیده و آن را تکرار کند، اخراج خواهد شد.
اگر هر اقدام کارگر منجر به آسیب و ضرر گردد، کارفرما می تواند درخواست خسارت کند. البته خسارت در صورتی گرفته می شود که کارگر از عمد وظیفه ی خود را انجام نداده باشد و یا در انجام وظیفه ی خود، کوتاهی کرده و با تاخیر آن را انجام داده باشد. اثبات این موضوع منجر به اخذ خسارت می شود. اهمیت دادن به مسئله ی تعهدات کارگر و کارفرما می تواند از بروز مشکلات بعدی در کار شما پیشگیری نماید.
کارفرما بر اساس قانون کار به شخصی گفته شده که فرد دیگر(کارگر) با توجه به درخواست او، در ازای دریافت حقوق (حق السعی) به کار مشغول می شود.
کارفرما می تواند یک شخص حقیقی یا حقوقی باشد. یعنی یک کارگر گاهی با یک فرد قرارداد می بندد و گاهی طرف مقابل، یک شرکت یا سازمان می باشد. شرکت و سازمان باید ثبت شده باشد. همچنین وجود صورتجلسه و اساسنامه نیز باید تایید شود. در زمینه ی تعهدات کارگر و کارفرما، باید این نکته را بیان کنیم که مسئولیت های کارفرمایان سنگین تر است. چرا که ممکن است با تعداد زیادی کارگر قرارداد بسته و در این صورت باید بتواند وظایف خود را در برابر تک تک آنان انجام دهد.
رزرو فوری مشاوره حقوقی با وکیل متخصص
کارفرما نیز بر اساس قواعد تعهدات کارگر و کارفرما، وظایفی دارد که باید آنها را نسبت به کارگران انجام دهد. در ادامه اصلی ترین وظایف یک کارفرما بیان می شود.
-کارفرما وظیفه دارد تمامی تعهداتی که در قرارداد ذکر شده است را به صورت کامل انجام دهد.
-کارفرما متعهد است که تمامی دستمزد و سایز مزایا را به کارگر یا کارگران پرداخت نماید.
-اگر شرکتی به حالت تعلیق درآید و کارگران نتوانند سر کار حاضر شوند، کارفرما موظف است در صورت رفع حالت تعلیق شرکت، کارگران به به سر کار بازگرداند.
-کارفرما وظیفه دارد شرایط رفاهی مناسبی برای کارگران فراهم نماید. ایجاد محلی برای ادای نماز، تامین سرویس رفت و برگشت مناسب، تامین وعده ی غذایی کارگران و...
-کارفرما باید نسبت به بیمه کردن کارگران خود هرچه سریعتر اقدام کند. در صورت رخ دادن هر حادثه ای و بیمه نبودن کارگران، عواقب ناخوشایندی برای کارفرما و یا شرکت به وجود خواهد آمد.
-اهمیت دادن و پیگیر بودن نسبت به زمان های مرخصی کارگران.
-تامین ایمنی محل کار.
چنانچه کارفرمایی نسبت به حقوق کارگران خود تعرض کرده و نتواند وظایف خود را به درستی به انجام برساند، کارگر یا کارگران می توانند از کارفرما شکایت کنند. کارفرما باید نسبت به تعیین نوع قرارداد کارگران اقدام کند و تمامی حقوق و سنوات و سایر مزایا را پرداخت نماید. گاهی اوقات کارفرمایان از تعهدات خود سر باز زده که در این صورت کارگر می تواند به اداره ی کار مربوط به محل کار خود مراجعه کرده و بابت هر یک از موارد ذکر شده، از کارفرما شکایت کند. اگر در این روند مشخص گردد که کارفرما دچار تخلف شده است، وی بر طبق قوانین تعهدات کارگر و کارفرما ملزم خواهد بود تا خسارت یک یا هر چند تعداد کارگر را پرداخت نماید. این مسئله در مورد بیمه نیز صادق است. پیشنهاد می کنیم پیش از اقدام برای شکایت از کارفرما، از وکیل کمک بگیرید. شما می توانید از مشاوره حقوقی شبانه روزی وکیل تلفنی کمک بگیرید.
اگر یک کارگر نتواند آئین نامه های انضباطی را به شکل صحیح رعایت کند، در درجه ی اول به او اخطار کتبی داده می شود. گاهی اوقات نیز به خاطر سایر مسائل و بی انضباطی ها، لازم است تا کارگر یک تعهدنامه انضباطی امضا کرده تا طرفین از رعایت کامل و صحیح تمامی تعهدات کارگر و کارفرما مطمئن گردند. در این نوع تعهد نامه ها، کارگر اشتباه خود را پذیرفته و با امضا کردن آن گواهی می دهد که خطای رخ داد تکرار نشده و در صورت تکرار مجازات های دیگری با توجه به شدت تخلف شکل گرفته، اعمال خواهد شد. هرجا که هستید می توانید از مشاوره حقوقی واتس اپی وکیل تلفنی کمک بگیرید.
پرسش:به علت عدم انجام تعهد، در مهلت تعیین شده توسط پیمانکار،کارفرما با تامین دلیل،خود مبادرت به تکمیل موضوع قرارداد می کند .با توجه به اینکه در قرارداد فی ما بین برای تاخیر در انجام تعهد در مهلت مقرر خسارت به ماخذ روزانه مبلغ معینی تعیین شده است ،کارفرما برای مطالبه خسارت تاخیر انجام تعهد تا چه زمانی استحقاق دارد؟
پاسخ:در صورتی که به علت عدم انجام تعهد در مهلت تعیین شده توسط پیمانکار با رعایت شرایط عمومی و اختصاصی پیمان شیوه جبران خسارت ناشی از مسئولیت های قرارداد پیمانکار تعیین شده باشد و یا کارفرما مقررات مدلول 222 ماده قانون مدنی را اعمال کرده باشد در فرض پرسش کارفرما اثبات کند که انجام تعهد را مطالبه کرده تا تاریخ تامین دادرسی مستحق مطالبه خسارت ناشی از تاخیر در انجام تعهد به ماخذ روزانه خواهد بود و بعد از تکمیل یا انجام مورد تعهد کارفرما می تواند حسب مورد استرداد وجوهی را که پیمانکار بیش از استحقاق و به طور غیر عادلانه دارا شده است مطالبه کند یا اینکه با رعایت ماده 222 قانون مدنی تقاضای محکومیت طرف خود را به تادیه مخارج بنماید .