جلب ثالث در دعاوی حقوقی شرایط خاصی دارد که ضوابط آن در قانون آیین دادرسی مدنی عنوان شده است. جلب ثالث نوعی دعوا طاری محسوب می شود که طی آن خواهان یا خوانده دعوا، حضور طرف دیگر را در دعوا الزامی می دانند و شخص ثالث در صورت محرز شدن شرایط قانونی در دادگاه، باید در جلسه دادرسی حاضر شود.
هر یک از اصحاب دعوا که خواستار حضور یافتن شخص ثالث در پرونده مطروحه در دادگاه هستند، لازم است که دلایل مورد نیاز جهت جلب ثالث را تا اتمام جلسه نخست دادرسی اعلام نموده و سپس دادخواستی را در این زمینه تقدیم دادگاه نمایند. دعوا جلب ثالث، صرفا در قانون برای مرحله بدوی پیش بینی نشده است، بلکه امکان طرح آن در مرحله تجدید نظر نیز وجود دارد. علاوه بر این که در مراحل دیوان عدالت اداری و شورای حل اختلاف نیز می توان اقدام به اقامه دعوا جلب ثالث نمود.
رفع پیچیدگی های موجود در پرونده گاها از طریق رسیدگی به موضوعی غیر از اصحاب اصلی دعوا صورت می گبرد و جلب ثالث در این مواقع ضروری است. با توجه به وجود مراحل مختلف و شرایط به خصوصی در دعوا جلب ثالث، در این زمینه اصحاب دعوا باید اطلاعات حقوقی کافی داشته باشند و همچنین بتوانند دادخواست مربوط را به درستی تنظیم و در زمان مناسب به دادگاه ارائه دهند.
در این صورت، استفاده از خدمات حقوقی سایت وکیل تلفنی می تواند گزینه مناسبی جهت دریافت مشاوره تخصصی باشد. به منظور دریافت مشاوره حقوقی و گفتگوی تلفنی با وکلای مجرب و کاربلد پیرامون دعاوی جلب ثالث، از طریق شماره تلفن 09212242670 اقدام نمایید.
رسیدگی به دعاوی حقوقی صرفا فی ما بین خواهان و خوانده صورت نمی گیرد، بلکه به دلایل مختلف، لازم است که شخص دیگری نیز در جریان دعوا حضور داشته باشد. شخص ثالث در واقع طرف دیگری به غیر از اصحاب اصلی دعوا، محسوب می شود و می تواند توسط یکی از طرفین به پرونده جلب شود که به این فرآیند، جلب ثالث گفته می شود.
به بیان دیگر، اصحاب دعوا، شخص ثالثی را به صورت اجبار دعوت می نمایند که در جریان دعوا مطروحه قرار داشته و در دادگاه حاضر شود. جلب ثالث می تواند از طرف خواهان یا خوانده دعوا انجام شود و طرفی که اقدام به جلب ثالث می کند، جالب و شخص ثالثی که به دعوا طرح شده در دادگاه جلب می گردد، مجلوب ثالث گفته می شود.
حضور پیدا کردن شخص ثالث از طرف خوهان می تواند سبب محکومیت وی نیز علاوه بر خوانده شود و جالب با فرا خواندن مجلوب به پرونده نیز او را وارد دعوا اصلی مطرح شده در مرجع قضایی می نماید. دادگاه ابتدا دلایل و جهات حضور ثالث در پرونده را مورد بررسی قرار می دهد و بعد از اثبات صحت ادعای اصحاب دعوا، جلب ثالث صورت می گیرد.
احتمال این که جالب از طریق جلب ثالث در پرونده دادگاه، پیروز شود، بالا است و از این رو برخی از حقوقدانان، جلب ثالث را نوعی دعوا کمکی برای دعوا اصلی در نظر می گیرند که به واسطه آن بتوانند قاضی پرونده را مجاب نمایند تا رای را به نفع آنها صادر کند.
اهداف مختلفی برای جلب ثالث در دعاوی حقوقی وجود دارد و در هر صورت، با فرا خوانده شدن شخص دیگر به جز اصحاب اصلی دعوا، می تواند منجر به تسهیل در رسیدگی به ماهیت دعوا گردد و قاضی نیز رای پرونده را در شرایط بهتری صادر کند. خوانده ممکن است که با دعوت نمودن شخص ثالث به دعوا، از او درخواست کند که در برابر ادعای خواهان، توضیحاتی را بیان کند و به نحوی با این کار، از حق خود دفاع می کند.
در ابتدا باید به این موضوع اشاره کرد که جلب ثالث، از جمله دعاوی طاری شناخته می شود و بدین صورت که باید منشا دعوا در ارتباط با دعوا اصلی باشد. در واقع علل ایجاد دعوا جلب ثالث بایستی با دعوا اصلی یکسان باشد و در صورتی که خواهان یا خوانده، قصد طرح دعوا دیگری با حضور ثالث به غیر از دعوا اصلی طرح شده را داشته باشند، امکان طرح چنین دعوایی در همان مرجع رسیدگی کننده وجود ندارد.
جالب( فردی که اقدام به جلب ثالث می کند) لازم است که خود را در برابر مجلوب، صاحب حق بداند و به نحوی حضور او در دادگاه در کنار خوانده یا خواهان، منفعت شخصی داشته باشد. جدای از این که منشا دعوا جلب ثالث با دعوا اصلی باید واحد باشد، این دعوا نباید قبلا در دادگاه اقامه شده و به تبع آن حکمی پیرامون آن صادر شده باشد.
مرتبط بودن موضوع دعوا جلب ثالث با دعوا اصلی از دیگر مواردی است که باید جهت اقامه این دعوا مدنظر قرار گرفته شود. به طور مثال اگر دعوایی با موضوع الزام به تنظیم سند رسمی اقامه شده باشد، این امکان برای طرفین دعوا وجود ندارد که شخص ثالث را به منظور صدور چک بلامحل، به دادگاه جلب کنند.
رسیدگی به جلب ثالث در دادگاهی انجام می شود که پرونده و یا دعوا اصلی در همان مرجع در حال بررسی است، حتی در صورتی که آن دادگاه صلاحیت محلی نداشته باشد. برای جلب ثالث، مانند سایر دعاوی حقوقی، لازم است که در این زمینه دادخواستی تنظیم شود. در واقع اقدام نخست در جلب ثالث دعاوی حقوقی، تقدیم دادخواست به دادگاه رسیدگی کننده دعوا اصلی می باشد.
به موجب ماده 135 قانون آیین دادرسی مدنی، هریک از اصحاب دعوا که جلب شخص ثالثی را لازم بدانند، می توانند تا پایان جلسه اول دادرسی، جهات و دلایل خود را اظهار کرده و ظرف سه روز از پایان جلسه، اقدام به ارائه دادخواست جلب ثالث نموده و فرد مورد نظر را به دادگاه جلب نماید.
نحوه تنظیم دادخواست برای جلب ثالث در دعاوی حقوقی، طبق ماده 51 قانون آیین دادرسی مدنی باید عمل شود و نکات حقوقی لازم در نگارش آن رعایت گردد. در انتهای ماده 137 قانون آیین دادرسی مدنی، عنوان شده است که جریان دادرسی در مورد جلب ثالث، شرایط دادخواست و موارد رد یا ابطال آن مانند دادخواست اصلی می باشد.
در واقع همان شرایط و تشریفاتی که برای ارائه دادخواست اصلی وجود دارد، لازم است که برای نگارش دادخواست جلب ثالث نیز مدنظر قرار گیرد. از آن جهت که تنظیم دادخواست، اصول و قواعد نگارشی خاص خود را دارد، می توانید با دریافت مشاوره حقوقی تلفنی به بهترین شکل ممکن، متن دادخواست را نگارش نمایید.
ارائه دادخواست جلب شخص ثالث به دادگاه به مانند دیگر دادخواست های حقوقی، لازمه آن ارائه مدارکی جهت اثبات ادعای جالب(فردی که اقدام به جلب شخص ثالث می نماید) می باشد. بر حسب نوع دعوا، مدارکی که برای طرح دعوا جلب ثالث مالی باید ضمیمه دادخواست شود، متفاوت است.
به طور مثال در صورتی که جالب مدعی است که مبلغ ثمن معامله را به حساب ثالث واریز نموده است، باید فیش واریزی بانکی را نیز ضمیمه دادخواست پرونده نماید.
قانونگذار برای دعاوی جلب ثالث، محدودیت زمانی در نظر گرفته است و در این صورت باید طبق شرایط مندرج در ماده 135 قانون آیین دادرسی مدنی، اقدام به ارائه دادخواست نماید. در واقع تا قبل از آن که جلسه اول دادرسی به پایان برسد، لازم است که در مورد موضوع دعوت شخص ثالث به دعوا، اظهار نظری به دادگاه داده شود. همچنین حداکثر به فاصله سه روز از جلسه، باید دادخواست مربوطه تقدیم دادگاه واجد صلاحیت گردد.
جلب ثالث به عنوان یکی از مهم ترین دعاوی حقوقی، دارای نکات ریز و درشتی است که برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه توصیه می شود که از خدمات موسسه حقوقی وکیل تلفنی استفاده نمایید. برای اطلاع از هزینه مشاوره حقوقی کافیست از طریق شماره 09212242670 اقدام کنید.
بله؛ طرح دعوای جلب ثالث در دعاوی حقوقی در هر مرحله ای از رسیدگی میسر است؛ به استناد ماده 135 قانون آئین دادرسی مدنی، جلب ثالث در مرحله تجدیدنظر نیز امکان پذیر است و هر یک از اصحاب دعوا که جلب ثالثی را لازم بداند می تواند همزمان با تقدیم دادخواست تجدیدنظرخواهی، جهات و دلائل خود را ابراز نموده و با تقدیم دادخواست به دادگاه تجدیدنظر صالح در رسیدگی، درخواست جلب او را جهت اثبات مدعای خود نماید؛ دادرس موظف است ضمن رعایت اصل استقلال دعاوی، با انجام رسیدگی توأمان به دعاوی مرتبط دادرسی منصفانه راتضمین کند.
اگرچه برخی دعاوی طاری به صورت ابتدایی و بدوی در دادگاه تجدیدنظر مطرح می شوند؛ لیکن خواهان و تقدیم کنندۀ دادخواست این دعاوی مکلف به پرداخت هزینة دادرسی براساس مرحلة بدوی نمی باشد؛ بلکه به طورکلی در دعاوی هم که درمرحلة تجدیدنظر به صورت ابتدایی مطرح می شود، خواهان مکلف است باتوجه به نوع خواسته، میزان آن و نوع دعوای مطروحه و براساس مرحلة تجدیدنظر اقدام به پرداخت هزینة دادرسی نماید.
نکته بسیار مهم: به استناد ماده ۵۰۳ قانون آیین دادرسی مدنی تصریح شده است که هزینه دادخواست جلب ثالث همان است که در ماده ۳ قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین مصوب سال ۱۳۷۳ تعیین شده است؛ اما میزان هزینه دادرسی که خواهان در موقع تنظیم دادخواست باید پرداخت نماید در ماده ۳ قانون اخیرالذکر مشخص نشده است، لذا میزان هزینه دادرسی دعوای جلب ثالث همان مقداری که برای طرح دعوای اصلی که در هریک از مراحل نخستین یا تجدیدنظر پرداخت شده می باشد.
جلب ثالث در قالب دادخواست اتفاق می افتد؛ چراکه قانونگذار در ماده 139 قانون آئین دادرسی مدنی، مقرر کرده است:
"... هرگاه دادگاه احراز کند که جلب شخص ثالث به منظور تاخیر رسیدگی است، میتواند دادخواست جلب را از دادخواست اصلی تفکیک کرده و به هر یک به طور جداگانه رسیدگی کند."
این است که دادخواست ها برای دعاوی ترافعی بوده و برگ های چاپی مخصوصی هستند که نیاز به تکمیل و تنظیم دارد؛ دادخواست ها نیز در واقع یک نوع درخواستی هست که به صورت مکتوب و شکل خاص باید ارائه گردد؛ لیکن درخواست ها برای دعاوی غیر ترافعی بوده و نیازی به نوشتن و پر کردن فرم چاپی خاصی ندارند
مطابق ماده ۱۳۵ قانون آئین دادرسی مدنی، هر یک از اصحاب دعوا که جلب شخص ثالثی را لازم بداند، میتواند تا پایان جلسه اول دادرسی جهات و دلایل خود را اظهار کرده و ظرف سه روز پس از جلسه با تقدیم دادخواست از دادگاه درخواست جلب او را بنماید؛ چه دعوا در مرحله نخستین باشد و چه در مرحله ی تجدیدنظر؛ دادخواست جلب شخص ثالث و رونوشت مدارک و ضمایم باید به تعداد اصحاب دعوا به علاوه یک نسخه تهیه شود.
جلب ثالث از دعاوی طاری بوده و زمانی که در جریان دادرسی و رسیدگی به پرونده هر یک از اصحاب دعوی به جهت حصول منافعی جلب شخص ثالثی را لازم بداند، حق دارد مطابق ماده 135 قانون آئین دادرسی مدنی، تا پایان جلسه اول دادرسی جهات و دلایل خود را در دادگاه اظهار و سپس ظرف سه روز با تقدیم دادخواست از دادگاه درخواست وارد کردن شخص ثالث به دادرسی را نماید؛ انگیزه و اهداف طرفین دعوای اصلی برای جلب ثالث متفاوت و متعدد است.
نکته: جلب ثالث می تواند وسیله اي کمکی براي جلب کننده جهت پیروزي در دعواي اصلی باشد که از آن بعنوان جلب ثالث کمکی یاد می شود.
دادگاه رسیدگی کننده به اصل دعوا، صالح برای رسیدگی به دعاوی طاری از جمله دعوای جلب ثالث (مالی) در دعاوی حقوقی می باشد؛ حتی اگر از نظر صلاحیت ذاتی یا صلاحیت محلی فاقد صلاحیت رسیدگی باشد؛ در صورت تمایل به اطالاعات بیشتر بهتر است با وکلای پایه یک دادگستری ما در خصوص دعاوی جالب ثالث مالی مشاوره حقوقی دریافت نمایید تا از بروز هر گونه مشکلات حقوقی نا به هنگام پیشگیری شده و آسودگی خاطر شما تامین گردد.