هرکس عمداً با پاشیدن اسید یا هرنوع ترکیب شیمیایی دیگر موجب فقدان یکی از حواس مجنی علیه شود، به حبس ابد با اعمال شاقه و اگر موجب قطع یا نقصان یا از کار افتادن عضوی از اعضا بشود، به دو تا چهار سال حبس تعزیری محکوم خواهد شد؛ این اسید پاشی می تواند بصورت عمدی یا غیر عمدی صورت پذیرد؛ حال با ماه همراه باشید تا این مورد را به صورت مفصل مورد بحث قرار دهیم.
اورژانس اسید پاشی 24 ساعته
همانطور که کمی بالاتر به آن اشاره شد، مطابق ماده 286 قانون مجازات اسلامی 92، هرکس به طور گسترده ای مرتکب جنایت علیه تمامیت جسمانی افراد شود، به گونه ای که این جنایت موجب اخلال شدید در نظم عمومی کشور، ناامنی یا ورود خسارت عمده به تمامیت جسمانی افراد باشد، مفسد فی الارض محسوب و به اعدام محکوم می گردد.
بنا بر این ماده، اسیدپاشی جرمی است که ماهیتاً منجر به ایجاد رعب و وحشت، خوف و ناامنی میان مردم جامعه می گردد؛ افساد فی الارض محسوب شده و فرد خاطی معدوم خواهد شد.
در تبصره 2 ماده 1 قانون تشدید مجازات اسیدپاشی و حمایت از بزه دیدگان ناشی از آن مصوب 1398 مقرر شده است:
- «در مواردی هم که اسیدپاشی مشمول مقررات ماده 286 قانون مجازات اسلامی باشد؛ یعنی به نحو گسترده و با هدف اخلال در نظم و امنیت عمومی صورت گیرد؛ اقدام مرتکب، افساد فیالارض محسوب شده و به مجازات آن محکوم خواهد شد».
به استناد ماده یک قانون تشدید مجازات اسیدپاشی و حمایت از بزه دیدگان ناشی از آن، هرکس عمداً با پاشیدن اسید یا هر نوع ترکیبات شیمیایی دیگر، با هر میزان غلظت موجب جنایت بر نفس، عضو یا منفعت شود در صورت مطالبه از ناحیه مجنیٌ علیه یا ولیدم حسب، مورد با رعایت شرایط مقرر در کتاب قصاص، به قصاص نفس، عضو یا منفعت محکوم میشود؛ همچنین براساس ماده 2 همان قانون، هرگاه شخصی مرتکب جرم موضوع این قانون شود و مجازات آن قصاص نباشد یا به هر علتی مانند مصالحه اولیای دم، قصاص اجراء نشود؛ مرتکب علاوه بر پرداخت دیه، ارش یا وجه المصالحه مطابق صدمه حاصله، به حبس تعزیری نیز محکم می گردد.
طبق ماده 5 قانون تشدید مجازات اسیدپاشی و حمایت از بزه دیدگان ناشی از آن مصوب 1398، که علاوه بر جبران خسارات ناشی از جرم مطابق قانون آئین دادرسی کیفری، مرتکب موظف است هزینه های درمان بزه دیده را بپردازد و درصورت عدم تمکن مالی وی، هزینه های مربوطه از محل صندوق تأمین خسارت های بدنی پرداخت می شود.
تهدید به اسیدپاشی و مجازات آن
اسید پاشی جرمی است غیرقابل گذشت؛ بدین معنا که برای تعقیب و پیگرد قانونی متهم نیازی به شکایت شاکی خصوصی نبوده و به محض اطلاع دادستان از وقوع جرم از هریک از طرق قانونی مقر در قانون آئین دادرسی کیفری قابل تعقیب خواهد بود و از طرفی نیز علیرغم گذشت شاکی خصوصی، مرتکب بابت جنبه عمومی جرم مستحق مجازات خواهد بود؛ فلذا جنبه عمومی و اجتماعی این جرم بر جنبه خصوصی آن غلبه دارد و همین موجب می گردد که عدم شکایت یا گذشت شاکی خصوصی نیز مرتکب، قابل تعقیب و مجازات است.
هرگاه در تحقق بندهای موضوع ماده 290 قانون مجازات اسلامی خللی ایجاد گردد، به نحوی که نتوان عنصر عمد را در ارتکاب اسید پاشی اثبات نمود، ارتکاب این جرم غیر عمدی خواهد بود؛ مثلاً اسید بدون قصد ایراد جنایت و بدون ارتکاب فعلی که نوعاً موجب ایراد جنایت شود، روی دست مجنی علیه ریخته شده باشد و موجب ایراد صدمه به وی گردد.
مجازات اسید پاشی عمدی در سال 99
اسیدپاشی عمدی آن است ک فعل مجرمانه مطابق یکی از بند های ماده 290 قانون مجازات اسلامی مصوب 92 ارتکاب یابد که شامل حالت های زیر می گردد:
- حالت اول: هرگاه مرتکب با انجام کاری قصد ایراد جنایت بر فرد یا افرادی معین یا فرد یا افرادی غیرمعین از یک جمع را داشته باشد و در عمل نیز جنایت مقصود یا نظیر آن واقع شود، خواه کار ارتکابی نوعاً موجب وقوع آن جنایت یا نظیر آن بشود، خواه نشود؛ لذا درصورتی که اسید پاشی بصورت ارادی با قصد صریح ایراد جنایت صورت گیرد، عمدی است.
- حالت دوم: هرگاه مرتکب، عمداً اقدامی مرتکب شود که نوعاً موجب جنایت یا نظیر آن می گردد؛ هرچند قصد ارتکاب آن جنایت و نظیر آن را نداشته باشد، ولی آگاه و متوجه بوده که آن کار نوعاً موجب آن جنایت یا نظیر آن می شود.
اسیدپاشی از جمله جرائم علیه اشخاص است که بعضاً منجر به قتل مجنی علیه نیز می شود؛ درصورت عمدی بودن و احراز عناصر ماده 290 قانون مجازات اسلامی مستوجب قصاص خواهد بود؛ این درحالی است که مطابق قانون سابق، امکان قصاص در جرم اسیدپاشی منتفی بود.
وکیل دعاوی اسید پاشی آنلاین و 24 ساعته ارزان و تضمینی
اسیدپاشی معمولاً برای انتقام جوئی یا به خطرانداختن زندگی فردی - اجتماعی افراد و از بین بردن زندگی آینده قربانی صورت می پذیرد؛ اگر پاشیدن اسید به شکل غیرعمدی صورت گیرد، مرتکب تنها به پرداخت دیه محکوم خواهد شد و اگر این جرم با بی احتیاطی و یا تقصیر جزایی صورت گیرد؛ علاوه بر دیه مشمول مجازات تعزیری نیز خواهد شد.
در مواردی نیز اسید پاشی منتهی به قتل مجنی علیه نشده و صرفاً جنایاتی کمتر از نفس را پدید می آورند از جمله اینکه منجر به نقص عضو، ازکارافتادن عضو و نقصان منفعت گردند؛ در این موارد متهم به قصاص نفس محکوم نشده و تنها به دیه ناشی از ایراد صدمه جسمانی محکوم می گردند؛ همچنین است درصورتی که اسید پاشی در پسای بی احتیاطی یا بی مبالاتی مرتکب حادث شده باشد که در این مورد علاوع بر پرداخت دیه به تعزیر نیز محکوم خواهد شد.
اسید پاشی منتهی به قتل |