انجام هر گونه اقدام حقوقی یک فرآیند بسیار حساس است چرا که کوچکترین اشتباه می تواند تبعات سنگینی برای فرد داشته باشد. گاه نتیجه یک اشتباه کوچک می تواند به مجازات کیفری منجر گردد. با توجه به این که رسیدگی به دعاوی حقوقی در مراجع قضایی، از طریق ارائه دادخواست انجام می شود، لازم است که در زمان نگارش آن، به یکسری نکات مهم در این زمینه توجه شود. طرز تنظیم دادخواست متفاوت از سایر اوراق قضایی است و برای نگارش آن می بایست از افراد متخصص کمک گرفت. عدم رعایت تشریفات تعیین شده در مورد تنظیم دادخواست، منجر به این خواهد شد که دادگاه اقدام به رد دادخواست نموده و در این صورت خواهان و به طور کلی تنظیم کننده باید اقدام به رفع نواقص موجود در دادخواست نماید.
دعاوی حقوقی بسیار گسترده هستند و نمی توان آنها محدود به موضوعات خاص نمود. موضوعاتی مانند طلاق، مهریه، حضانت، ملکی، مالیاتی و ...، همگی در زمره شکایات حقوقی قرار می گیرد. برای اقامه دعاوی حقوقی، لازم است که تشریفات قانونی به درستی اجرا شود. یکی از این تشریفات، نگارش و تنظیم دادخواست است.
قانون آیین دادرسی مدنی، صراحتا اعلام می کند که دادگاه ها، زمانی به شکایتی رسیدگی می کنند که دادخواستی برای آن ارائه شده باشد. در دعاوی حقوقی، دادگاه ها این اختیار را ندارند که بدون ارائه دادخواست، به شکایات مربوطه رسیدگی به عمل آورند. با توجه به این مسئله، نگارش دادخواست باید به نحوی صورت گیرد که هیچگونه اشکال حقوقی در آن وجود نداشته و تمامی قواعد نگارش دادخواست در آن رعایت شده باشد. در غیر این صورت، دادگاه، دادخواست ارائه شه را رد نموده و تقدیم کننده دادخواست برای آن که به شکایت وی رسیدگی شود، در این شرایط باید برای رفع نواقص در دادخواست، اقدامات لازم را انجام دهد.
بر همین اساس، جهت دریافت مشاوره حقوقی و نگارش فوری دادخواست با هر موضوع و عنوان حقوقی، کافیست با شماره 09212242670 در تماس باشید تا کارشناسان ما اطلاعات لازم را در این زمینه در اختیارتان قرار دهند.
در قانون ایران، تعریف جامع و کلی از دادخواست ارائه نشده است و صرفا به نکات و مقرراتی که باید در نگارش آن رعایت شود، بسنده نموده است. اگر بخواهیم دادخواست را به زبان ساده تعریف کنیم، می توان گفت که دادخواست، اوراق قضایی هستند که طرح دعاوی حقوقی از طریق آنها صورت می گیرد.
دادخواست، در واقع فرم های چاپی مخصوص به منظور ثبت شکایتی که جنبه حقوقی دارند. خواهان یا مدعی در دعاوی حقوقی می تواند برای اعلام خواسته خود توضیحاتی ذیل عنوان دادخواست به دادگاه ارائه دهد. این موضوع در قانون آیین دادرسی مدنی نیز تشریح شده است. در واقع شروع رسیدگی به دعاوی حقوقی با تقدیم دادخواست آغاز می شود. ماده ۴۸ قانون آیین دادرسی مدنی، صراحتاً اعلام کرده است که با تقدیم دادخواست، رسیدگی در دعاوی حقوقی شروع خواهد شد. به دلیل اهمیت دادخواست ها، تنظیم آن ها دارای شرایط مشخص و معینی است. اگر این شرایط به خوبی صورت نپذیرد، احتمال رد شدن دادخواست بسیار زیاد خواهد بود. از این حتما توصیه می کنیم تمام تمهیدات لازم را بیندیشید تا بتوانید یک دادخواست مناسب برای دادگاه نگارش کنید. برای دریافت مشاوره حقوقی انلاین و رایگان به وبسایت موسسه حقوقی وکیل تلفنی مراجعه نمایید.
نکات مختلفی در تنظیم و نگارش دادخواست باید رعایت شود. اولاً که تمام اطلاعات مورد نیاز خواهان یا مدعی، باید نوشته شود. البته اگر توسط وکیل، دادخواست تقدیم شود، مشخصات وکیل نیز باید به طور کامل درج شود. منظور از مشخصات، نام، نام خانوادگی، نام پدر، اقامتگاه و شغل خواهان است. از طرفی شما باید مشخصات خوانده را نیز به صورت کامل توضیح دهید. همچنین آنچه که مد نظر شما (یا اصطلاحا خواسته شما) است را به طور کامل و دقیق باید تعیین کنید. اگر مسئله مالی است، بهای آن را نیز بنویسید. منظور از تعیین و بهای خواسته معمولاً هم به صورت مالی و هم به صورت غیر مالی است. معمولا اگر به صورت مالی باشد باید به صورت دقیق به صورت ریالی نوشته شود و اگر غیر مالی است نیز خواسته فرد باید به صورت کامل و جامع مطرح شود.
نگارش دادخواست، اصول و مقررات خاصی دارد که در زمان تنظیم آن باید به درستی رعایت شود. شیوه نگارش دادخواست، با شرایط عنوان شده در ماده 51 قانون آیین دادرسی مدنی، می بایست انطباق داشته باشد. بنابراین نحوه تنظیم دادخواست، طبق موارد زیر انجام می شود:
۱- نام، نام خانوادگی، نام پدر، سن، اقامتگاه و حتیالامکان شغل خواهان.
۲- نام، نام خانوادگی، اقامتگاه و شغل خوانده.
۳- تعیین خواسته و بهای آن مگر انکه تعیین بها ممکن نبوده و یا خواسته، مالی نباشد.
۴- تعهدات و جهاتی که به موجب آن خواهان خود را مستحق مطالبه می داند به طوری که مقصود واضح و روشن باشد.
۵- آنچه که خواهان از دادگاه درخواست دارد.
۶- ذکر ادله و وسایلی که خواهان برای اثبات ادعای خود دارد، از اسناد و نوشتجات و اطلاع مطلعین و غیره، ادله مثبته به ترتیب و واضح نوشته می شود و اگر دلیل، گواهی گواه باشد، خواهان باید اسامی و مشخصات و محل اقامت آنان را به طور صحیح معین کند.
۷- امضای دادخواست دهنده و در صورت عجز از امضاء، اثر انگشت او.
در بخش قبل به تعریف دادخواست پرداخته و با مفهوم دادخواست آشنا شدیم. حال در این زمینه، ممکن است این سوال مطرح شود که به یک دعوای حقوقی، چگونه رسیدگی می شود؟ ماده 48 قانون آیین دادرسی مدنی، عنوان می کند که شروع رسیدگی در دادگاه مستلزم تقدیم دادخواست میباشد.
می توان گفت که به دعاوی حقوقی در مراجع قضایی، زمانی رسیدگی می شود که دادخواستی در این زمینه تقدیم دادگاه صالح شده باشد. در واقع شرط نخست رسیدگی به دعوا اقامه شده در دادگاه، تسلیم دادخواست می باشد. تا زمانی که دادخواستی در این زمینه به دادگاه تقدیم نگردد، امکان رسیدگی به شکایت حقوقی وجود ندارد. این که لازمه بررسی به شکایات حقوقی، ارائه دادخواست می باشد، موضوع مهم در این زمینه، آن است که یک دادخواست چه شرایطی داشته و چه مواردی باید در آن قید شود که در ادامه به بررسی هر کدام از این موضوعات می پردازیم. برای دریافت مشاوره حقوقی تلفنی با شماره 09212242670 تماس بگیرید.
نگارش فوری دادخواست، به ظاهر در کنار هم قرار دادن چندین جمله است؛ اما در باطن موضوعی پیچیده خواهد بود. زیرا:
گام اول در طرح شکایت حقوقی، نگارش صحیح و البته منطبق بر قانون دادخواست خواهد بود. در مشاوره حقوقی تلفنی، مشاور یا وکیل بعد از شنیدن اطلاعات حقوقی از جانب خواهان، ایشان را برای نگارش یک دادخواست مبتنی بر قانون راهنمایی خواهد کرد.
موضوع بعدی که در نگارش فوری دادخواست و دادخواست آنلاین فوری می بایست مد نظر قرار گیرد، شخصیت خواهان است. به بیان دیگر چنانچه خواهان یک شخص حقیقی نباشد، می بایست در قسمت مشخصات اطلاعات و آدرس، اطلاعات ثبت شده در اداره ثبت شرکتها را قید نماید، اما اگر یک شخص حقیقی باشد مشخصات اصیل قید میگردد.
نکته: احراز سمت شخصی است که اصیل نیست. لذا اگر خواهان محجور باشد یا صغیر، قیم می بایست روال رسیدگی و ارائه دادخواست را عهدهدار شود. زیرا قانونگذار به صراحت اهلیت را برای ارائه دادخواست (اهلیت خواهان مدنظر است) در قانون قید کرده است
زمان در نظر گرفته شده برای نگارش فوری دادخواست، به پارامترهای بسیاری بستگی دارد که از آن جمله می توان به نوع خواسته، میزان خواسته، ارزش مالی آن و ... اشاره نمود؛ لذا قطعاً مقدار زمانی که برای نگارش یک دادخواست حقوقی صرف میشود، متفاوت خواهد بود؛به عنوان مثال دعوای مهریه به دلیل سادگی ادله و مقدار خواسته نیازی به زمان برای نگارش نخواهد داشت، اما چنانچه قصد نگارش فوری دادخواست برای انجام تعهدات مندرج در یک قرارداد را دارید، بی شک زمان بر خواهد بود، زیرا جزئیات تعهدات میبایست بند به بند مورد مطالعه قرار گیرند و در ابتدای امر، قانونی بودن ادعای خواهان احراز شود و به دنبال آن موضوعات مد نظر خواهان در دادخواست منعکس گردد.
در هر حال این نکته را مد نظر داشته باشید که ضروری است برای نگارش فوری دادخواست تمام جزئیات مورد مطالعه قرار گیرد تا به نحوی شایسته داد خواست به رشته تحریر در آید.
از آن جایی که دادخواست گام اول در طرح دعاوی حقوقی به شمار میرود، ضروری است موضوع دعوای مطرح شده، مقدار مورد ادعا، دلایل مبنی بر ذیحق بودن خواهان و ... همگی شفاف و خالی از ابهام در دادخواست منعکس شوند؛ لذا متناسب با ارزش خواسته، لازم است به ریزهکاریهای دادخواست اهمیت داده شود.
مهم بودن ریزهکاریها در نگارش فوری دادخواست، اهمیت فوقالعادهای دارد و به تبع هرچقدر موضوعات مندرج در خواسته بیشتر باشند، زمان بیشتری برای یک دادخواست نیز صرف خواهد شد و متناسب با زمان مشاوره، مبلغ نهایی پرداختی به وکیل و موسسه نیز افزایش خواهد داشت؛ اما نکته مهم این است که مبالغ اخذ شده وکیل تلفنی از مراجعهکنندگان، بسیار نازل و اندک است و در مقابل هزینه های مشاوره حضوری، رفت و آمدها و دیگر هزینه های مرتبط، مبلغ نگارش دادخواست فوری و ۲۴ ساعته کاملاً رقابتی و وسوسه برانگیز خواهد بود.
گرچه نگارش فوری دادخواست به سبب حساسیت های ویژه ای که پیش تر بیان شد، امری مشکل و تخصصی قلمداد میشود؛ اما به رشته تحریر در آوردن خواسته های خواهان، برای وکلا و مشاوران حقوقی که سالهاست در این وادی دست به قلم هستند، موضوعی ساده به شمار میرود؛ لذا مدیران و ناظران موسسه وکیل تلفنی، همواره وکلا و مشاوران باسابقه را برای نگارش دادخواست انتخاب میکنند. تا علاوه بر حفظ کیفیت خدمات ارائه شده و جلب رضایت مراجعه کننده، در اندک زمانی نگارش دادخواست فوری انجام گردد. تا خواهان بتوانند با اتکا به متن دادخواست نگارش شده دعوای حقوقی طرح کرده و امید به پیروزی در دعوای مذکور داشته باشد.
در نهایت چناچه قصد وصول مطالبات خود را دارید، کافیست به تیم بزرگ وصول مطالبات (دریافت طلب) وکیل تلفنی مراجعه کنید تا با مشورت های لازم و البته کامل مشاوران ما، در کمترین زمان ممکن، به طرح دعوای حقوقی مبادرت کنید.