احتمالا تاکنون واژه مشاع به گوشتان خورده باشد. این اصطلاح بیشتر در مواقعی به کار میرود که قرار است در مورد بخشهای مشترک و مشاع یک ساختمان یا آپارتمان صحبت کنیم. به عنوان مثال پارکینگ در تمام ساختمانها، بخش مشاع بوده و به همه ساکنین تعلق دارد. با این حال موضوع این مقاله به بررسی ملک مشاع و قوانین فروش آن برمیگردد.
در این وضعیت، تمام ملک مشاع بوده و چند نفر به صورت همزمان مالک و صاحب آن محسوب میشوند. در این حالت قوانین تغییر کرده و جامعیت بیشتری پیدا میکنند. برای اطلاع دقیق از قوانین مربوط به ملک مشاع و نحوه برخورد با پرونده مشاعی این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.
ملک مشارکتی، زمین یا ساختمانی بوده که بین دو نفر یا بیشتر مشترک بوده و همه مالک آن زمین محسوب میشوند. در چنین شرایطی همه افراد به میزان برابر صاحب ملک بوده و میتوان گفت همه بخشهای آن زمین یا ساختمان به همه شرکا و صاحبان تعلق دارد.
برای روشنتر شدن موضوع به این مثال دقت کنید. اگر یک خانه 100 متری متعلق به چهار نفر باشد، این ملک مشارکتی یا مشاعی محسوب میشود. در این صورت این چهار نفر مالک تمام بخشهای خانه هستند و نمیتوان حق مالکیت آنها را از بخشهای مختلف مجزا دانست. در سندهایی که برای ملکهای مشاعی نوشته میشود باید نام و مشخصات تمام مالکین ذکر شود.
همانطور که در بالا گفتیم ملک مشارکتی به ملکی گفته میشود که چند نفر همزمان مالک آن باشند. بنابراین قوانین و مقررات در مورد چنین املاکی متفاوت عمل میکند. به همین دلیل لازم است تا قبل از خرید یا فروش ملک مشاعی حتما با یک وکیل یا مشاور حقوقی ملکی مشورت کنید.
یکی از اولین مزایایی که چنین مشاورهای داشته این است که میتوانید از پیچیدگیهای قانونی مربوط به ملک مشاعی مطلع شوید. در این صورت بهتر میتوانید تصمیم گیری کرده و اقدام به خرید کنید. همچنین مزیت مهم دیگر این است که از همان ابتدا و قبل از عقد هرگونه قرارداد، وکیل شما متن معامله را به دقت مطالعه کرده و از چند و چون آن مطلع میشود. این کار هم جلوی هرگونه ضرر و زیان مالی برای شما را میگیرد.
مشاوره حقوقی نه تنها در زمینه خرید و فروش ملک مشارکتی ضروری بوده بلکه در کلیه امور ملکی و حتی امور خانوادگی ضرورت دارد. دلیل آن هم این بوده که شما به عنوان یک فرد عادی، مطالعه چندانی در مورد امور حقوقی ندارید. این عدم آگاهی میتواند مشکلات مختلفی را در روند پرونده برایتان ایجاد کند.
مزاحمت شریک در ملک مشاعی یکی از دعاوی متداولی بوده که در مورد خانههای مشارکتی مطرح میشود. در این حالت ممکن است یکی از مالکان بدون اجازه و اطلاع قبلی وارد ملک شده و در آن فعالیت کند. در همین حین یکی دیگر از مالکان هم در آن سکونت داشته باشد. این موضوع میتواند باعث ایجاد اختلاف و مشکلات مختلف شود.
در این صورت باید به صورت خاص نحوه شراکت و نقشه ملک نیز مشخص شود. به عنوان مثال اگر ملک حیاطی دارد و مالک دوم بدون اطلاع مالک اول در حیاط خانه تردد میکند؛ این موضوع نمیتواند مشکل حقوقی ایجاد کند. با این حال اگر ملک مشاعی، یک واحد آپارتمان باشد و یکی از مالکین در آن سکونت داشته باشد، موضوع متفاوت بوده و میتوان با کمک یک وکیل متخصص از این وضعیت شکایت کرد.
مساله فروش ملک مشارکتی چند جنبه مختلف دارد که هریک از آنها باید به صورت جداگانه مورد بررسی قرار بگیرد. اگر یکی از شرکا قصد داشته باشد تا سهم خودش را به فروش برساند، میتواند این کار را به صورت قانونی انجام دهد اما لازم است تا موضوع را با دیگر شرکا مطرح کند.
مساله مهم بعدی هم این است که یکی از شرکا قصد داشته باشد کل ملک را بدون رضایت دیگران به فروش برساند. در این حالت، نه تنها این معامله صحیح نبوده که نافذ هم نیست. برای اینکه شرایط صحت در این خرید و فروش برقرار باشد لازم است تا همه افرادی که در این خانه و ملک سهیم هستند، رضایت خود را برای فروش اعلام کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه خرید و فروش ملک مشاعی میتوانید از مشاوره حقوقی تلفنی بهرهمند شوید.
به دلیل قیمت بالای املاک و مستغلات، بسیاری از افراد به صورت مشارکتی اقدام به خرید زمین یا هر نوع ملکی میکنند و با یکدیگر شریک میشوند. این نوع ملک را مشاعی میگویند و همه افراد در سرنوشت این ملک نقش خواهند داشت. در صورتی که هر یک از شرکا تصمیم به فروش سهم خود بگیرد ولی فروش آن سهم به تنهایی امکان پذیر نباشد، به اصطلاح به آن مال غیر قابل افراز میگویند. حال اگر هر یک طرفین همچنان به فروش اصرار داشته باشد، باید به دادگاه مراجعه کرده و دستور فروش دریافت کرد تا شرکای دیگر نیز ملزم به فروش شوند.
از آنجا که فروش ملک مشارکتی بسیار سختتر است املاک عادی است و بسیاری از مشتریان از خرید همچین املاکی خودداری میکنند، میتوان برای کاهش ضرر و فروش سریعتر ملک مشارکتی خود، اقدامات مشخصی انجام داد. اولین کار این است که قبل از فروش، ملک را، با توافق همه شرکا، به نام یکی از صاحبین ثبت کرد و بعد آن را به صورت عادی به فروش رساند. اگر از قبل سند به نام همه ثبت شده نیز میتوان با رضایت همه، ملک به نام یک نفر به ثبت رسیده و فروش انجام شود.
در صورتی که تمام طرفین برای فروش ملک مشارکتی به توافق نرسند، میتوان آن ملک را افراز کرد. افراز ملک مشاع به دو صورت انجام میشود. افراز اجباری که طبق نظر و تصمیم دادگاه انجام میشود و مالکیت هر فرد مشخص میگردد و افراز راضی که تمام شرکا بعد از مشورت با هم به یک نتیجه نهایی رسیده و به صورت توافقی ملک مشارکتی را تقسیم میکنند. انجام هر یک از این کارها برای فروش ملک مشاعی ضروری بوده و بهتر است برای اینکار با فردی باتجربه مشورت کنید یا از مشاوره حقوقی آنلاین و رایگان بهره ببرید.
پرسش: دو نفر خانه ای را مشتركا، به صورت مشاعی، خریداری کرده و هریک در چند اتاق مجزا با یکدیگر در خانه زندگی می کنند حیاط منزل نیز مشترک است. هریک از شرکا به ادعای مزاحمت علیه شریک دیگر اعلام شکایت کرده و اظهار داشته فرد موردنظر بدون به صدا در آوردن زنگ منزل وارد خانه شده و مزاحم آسایش و استفاده بهینه وی از منزل می شود (شاکیه اظهار داشته به این خاطر نمی تواند در منزل آزاد بوده و بدون چادر زندگی کند) آیا موضوع قابل تعقیب کیفری است؟
با توجه به مشاعی بودن مالکیت شوهر شاكيه و مشتکی عنه و نیز سکونت مشتکی عنه در منزل، موضوع عنوان مجرمانه ندارد و شاکیه باید زمان حضور در حیاط منزل رعایت حجاب را نماید. متذکر می شود چنان چه شاکیه داخل اتاق بوده و مشتکی عنه عملی که سلب آسایش وی را فراهم آورد مرتكب شود نگاه کردن به داخل اتاق موضوع قابل تعقیب است.
الزام به فروش ملک مشارکتی هنگامی به مشکل می خورد که از نظر قانونی غیر قابل افراز یا غیر قابل تقسیم باشد مثلا موقعی که یکی از شرکا بخواهد سهم خود را از یک واحد آپارتمان بفروشد. دلایل فوق می توانند دلایل روشنی برای مشاوره حقوقی با یک وکیل باشند اما اینکه چرا این وکیل از وکلای موسسه وکیل تلفنی باشد را می توانیم در دلایل محکم زیر بیابیم:
خارج از هرگونه تعریف از خود و گزافه گویی باید گفت که وکیل تلفنی بسیار معتبر است و در زمینه مسائل حقوقی آنلاین و تلفنی خود را ثابت نموده است، یک راه برای فهمیدن معتبر بودن سایت و وکلای عضو در سایت این است که به انتهای صفحه اول هر سایت بروید و با مشاهده نماد اعتماد سایت با خیال راحت از مشاوره حقوقی فوری وکلای عضو در سایت استفاده کنید.
موسسه حقوقی وکیل تلفنی با سالها تجربه در زمینه ارائه خدمات مشاورهای، دارای تیمی قوی متشکل از وکلای برجسته و متخصص در حوزههای مختلف است. این موسسه حقوقی، امکان برگزاری جلسات مشاوره به صورت 24 ساعته و در تمام روزهای هفته را فراهم کرده تا افراد با هر نوع مشغلهای بتوانند در این جلسات شرکت کنند. برای دریافت وقت مشاوره میتوانید با شماره تلفنهای 02147625900 و 09212242670 تماس گرفته و در سریعترین زمان ممکن وقت مشاوره خود را رزرو کنید.
وکیل ملکی کیست |
سوالات حقوقی ملکی |
الزام به تعمیر ساختمان مشاعی |
نگارش شکوائیه |
مشاوره حقوقی ملکی |