افشای اسناد محرمانه و سری دولتی از جمله جرائمی است که ارتکاب آنان توسط افراد خاص که دارای وظائف و اختیارات خاص هستند، قابل ارتکاب است؛ لذا هرگاه یکی از کارکنان مؤسسات و وزارتخانه های دولتی یا شرکت های دولتی اقدام به انتشار و افشای اسناد محرمانه و سری دولتی که حسب وظیفه دراختیار او بوده است نماید یا خارج از حدود وظائف اداری در اختیار دیگران و افراد فاقد صلاحیت قرار دهد؛ مرتکب جرم افشای اسناد محرمانه شده و مستحق مجازات خواهد بود؛ درصورتی که افشای مفاد اسناد مذکور در اثر عدم رعایت نظامات یا در اثر غفلت و مسامحه در حفاظت از آن ها صورت گرفته باشد نیز مرتکب بابت بی احتیاطی و بی مبالاتی محکوم به مجازات خواهد شد. با ما همراه باشید تا این مورد را به صورت تمام و کمال مورد بررسی قرار دهیم.
توصیه های یکی از بانوان وکیل در خصوص افشای اسرار
بررسی تبعات حقوقی اطلاعات افشا شده به صورت آنلاین و تلفنی 24 ساعته
قانون مجازات انتشار و افشای اسناد محرمانه و سری دولتی که در سال 1353 تصویب شده است، به جرم انگاری فعل یا ترک فعلِ انتشار و افشای اسناد سری و محرمانه می پردازد و مرتکبین این جرم را مستحق مجازات می داند.
توضیح آن که، در این قانون پس از تعریف اسناد دولتی محرمانه و اسناد دولتی سری، به احصاء مجازات های مقرر شده توسط قانونگذار برای مرتکبین جرم انتشار و افشای اسناد سری و محرمانه دولتی می پردازد و جرائم مذکور را درصورتی که متضمن جاسوسی یا سایر جرائم علیه امنیت داخلی و خارجی باشند را در صلاحیت دادگاه های نظامی می داند.
دستورالعمل جلوگیری از افشای اطلاعات
آئين نامه طرز نگاه داري اسناد سري و محرمانه دولتي و طبقه بندي و نحوه مشخص نمودن نوع اسناد و اطلاعات توسط هیأت وزیران در تاریخ 1354/10/01 به تصویب رسید؛ این دستور العمل و آئین نامه اسناد سری و محرمانه دولتی را 4 دسته تقسیم کرده و سپس بیان می دارد، منظور از نگهداري اسناد سري و محرمانه مجموعه اعمالي است كه از ابتداي انشاي اين اسناد تا تاريخ خروج آنها از حالت سري يا محرمانه بودن انجام مي شود تا اشخاص غيرمجاز به اسناد مذكور دست نيابند يا بر مفاد آنها واقف نشوند.
نکته قابل تامل آن است که اگر سند متعلق به يك كشور خارجي يا يك سازمان بين المللي باشد و براي نگهداري مقررات خاصي وجود داشته باشد، طبق مقررات مذكور عمل خواهد شد.
تماس فوری با وکیل امور محرمانگی مورد اعتماد و 24 ساعته
آئين نامه طرز نگاهداري اسناد سري و محرمانه دولتي که مصوب هیئت دولت است، اسناد محرمانه را در 4 دسته زیر طبقه بندی و تعریف کرده است، که این افشای غیر مجاز هر کدام از این اسناد شامل تبعات زیر خواهد بود:
به اساس حکومت و مبانی دولت ضرر جبران ناپذیری می رساند.
منافع عمومی و امنیت ملی را دچار مخاطره خواهد نمود.
نظام امور سازمان ها را مختل و اجرای وظائف اساسی آنها را ناممکن می سازد.
موجب اختلال امور داخلی یک سازمان شود یا با مصالح اداری آن سازمان مغایر باشد.
در خصوص اسناد محرمانه، به طور کلی دو قاعده زیر مطرح است:
اسناد دولتی سری: اسنادی هستند که افشای آنها مغایر با مصالح دولت و یا مملکت باشد.
- اسناد دولتی محرمانه: اسنادی هستند که افشای آنها مغایر با مصالح خاص اداری وزارتخانه ها و موسسات و شرکت های دولتی باشد.
بهترین رویکرد در مقابل تهدید به افشای اطلاعات
تهدید به افشای اسرار محرمانه از جمله جرائم تعزیری است که در صورت ارتکاب به استناد ماده 669 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات، اعم از اینکه مرتکب به این واسطه تقاضای وجه یا مال یا تقاضای انجام فعل یا ترک فعلی را نموده یا ننموده باشد، به مجازات شلاق تا (۷۴) ضربه یا زندان از دوماه تا دو سال محکوم خواهد شد؛ شما می توانید با دریافت مشاوره حقوقی تلفنی با وکلای موسسه حقوقی ما از سایر مقررات مربوط به اسناد محرمانه مطلع شوید.
اولین گام پس از افشا شدن اسرار شرکت
به موجب ماده 648 قانون مجازات اسلامی باب تعزیرات، کلیه کسانی که به مناسبت شغل یا حرفه خود محرم اسرار می شوند، هر گاه در غیر از موارد قانونی اسرار مردم را افشا کنند، به سه ماه و یک روز تا یک سال و یا به یک میلیون و پانصد هزار تا شش میلیون ریال جزای نقدی، محکوم می شوند.
بعلاوه این اقدام در قانون خاصی تحت عنوان قانون مجازات انتشار و افشای اسناد محرمانه و سری دولتی مصوب 1353، جرم انگاری شده و برای آن مجازات مقرر شده است و مرتکب را مستحق تعقیب کیفری دانسته است؛ این جرم دارای جنبه عمومی است و تعقیب آن منوط به شاکی خصوصی نیست.
نگارش فوری انواع دادخواست های حقوقی نادر و رایج به صورت 24 ساعته |
تمامی خدمات ثبت شرکت به صورت آنلاین و 24 ساعت (ویژه شرایط کرونا) |