با اهمیت ترین دلیلی که برای پرداخت خون بها از بیت المال وجود دارد پایمال نشدن خون مسلمان است که در روایات و تعبیرهای زیادی توسط فقها به آن اشاره شده است. به عنوان مثال افرادی در برخی اغتشاشات یا اعتراضات بدون دلیل و به صورت اتفاقی کشته می شوند یا اینکه بر اثر خطای محض قاضی جان یا مال کسی گرفته می شود که بر اساس مصالح اجتماعی و اعتقاداتی که وجود دارد دیه آنها از بیت المال پرداخت می شود. برخی اوقات نیز بر اساس تصمیمات سیاسی تعدادی از دیه ها از بیت المال پرداخت می شود.
مقدار پول یا مالی که بخاطر کشته شدن یا صدمه بدنی یک نفر به اولیا دم او پرداخت می شود خون بها گفته می شود. مقدار دیه در دین اسلام برای زن و مرد مسلمان و زن و مردهای سایر ادیان متفاوت است. در واقع دیه حق الناس و پرداخت آن ضروری است. عمد یا غیر عمد با هم تفاوتی ندارند هرگونه صدمه زدن به روح یا جسم فردی دیگر باید دیه آن پرداخت شود.
در واقع ضر و زیانی که به جسم و روح فرد دیگری وارد می شود باید توسط ضارب جبران شود این جبران بعضی اوقات همراه با قصاص یا پرداخت خون بها می باشد. در برخی از شرایط نیز مرتکب بجای اعدام یا قصاص به پرداخت خون بها محکوم می شود.
بر اساس قانون مجازات اسلامی انواع خون بها به چهار دسته شامل جراحات، قتل، اعضای بدن و منافع اعضا می باشد. دیه جراحات بر اساس مقدار کبودی، پارگی، زخم، خراش و... که توسط ضارب یا ضاربان بر روی بدن ایجاد می شود تعیین می شود که برای این مورد می توان به مواد 701 تا 707 قانون مجازات اسلامی رجوع کرد.
تعیین نرخ خون بها بر عهده قوه قضائیه است که هر ساله آن را تعیین میکند دیه قتل مساوی است با پرداخت کامل دیه یک نفر که توسط قوه قضائیه تعیین شده است. در قانون مجازات اسلامی میزان دیه اعضای بدن در نظر گرفته شده است اگر عضوی از بدن که یکی دیگر از وجود نداشته باشد قطع شود مرتکب باید دیه کامل یک نفر را پرداخت کند اما اگر عضوی که قطع شده زوج باشد مرتکب نصف دیه را پرداخت خواهد کرد و اگر هر دو عضو را از بین ببرد باید دیه کامل را پرداخت کند.
در شرایط زیر فرد می تواند درخواست پرداخت دیه از بیت المال را داشته باشد
برای پرداخت دیه از بیت المال مدارکی همچون مدارک شناسایی جهت احراز هویت، کار عابر بانک برای پرداخت هزینه دادرسی، تصویر مصدق دادنامه ( اختیاری)، تصویر مصدق گواهی انحصار وراثت (اختیاری)، تصویر مصدق گزارش مرجع انتظامی (اختیاری)، تصویر مصدق نظریه پزشکی قانونی (اختیاری) لازم است. اگر مدارک اختیاری وجود نداشته باشد باید یکی از این موارد زیر ارائه شود.
شهادت شهود مطلعین، تحقیقات محلی، اتیان سوگند، درخواست استعلام، معاینه محلی، پرونده استنادی، معرفی به پزشکی قانونی و... .
در احکامی که حکم به پرداخت دیه توسط بیت المال صادر می شود. وزارت دادگستری که از بیت المال دیه را پرداخت خواهد کرد.
برخی اوقات مسائل حقوقی برای افرادی پیش خواهد آمد که توان مالی کافی راحتی برای پیگیری مسائل حقوقی ندارند. موسسه وکیل تلفنی در این زمینه نسبت به راه اندازی مشاوره حقوقی ارزان و تضمینی اقدام کرده است. کاربران میتوانند سوالات حقوقی خود را از طریق مشاوره حقوقی واتس اپی با مشاوران مجرب در میان بگذارند.
از زمان صدور حکم تا پرداخت دیه توسط بیت المال حدود 2 الی سه ماه طول خواهد کشید برخی اوقات ممکن است این مدت زمان طولانی تر شود. برای پرداخت دیه از بیت المال باید حکم قطعی شده باشد در این صورت در مدت زمان 60 روز الی 90 روز دیه توسط بیت المال پرداخت خواهد شد.
مسائل حقوقی دارای پیچیدگی های خاصی است برای اینکه روند پرونده های قضایی خود را در مراجع قضایی کمتر کنید بهترین راه مشاوره حقوقی با وکیل مجرب و متعهد است. مشاوره با وکیل 24 ساعته توسط وکیل تلفنی فراهم شده است شما می توانید در هر زمان از شبانه روز با وکیل متخصص در حوزه مدنظر ارتباط برقرار کنید و مشاوره لازم را با کمترین هزینه دریافت کنید.
در هیچ پرونده حقوقی نمی توان تضمین برد را بدون مطالعه پرونده داد چون ممکن است در حین دادرسی مستنداتی ارائه شود که روند پرونده را تغییر دهد. در پرونده مطالبه دیه نیز نیاز به حضور وکیل باتجربه و با دانش است که بتواند از حق و حقوق قانونی موکل دفاع کند.
برای اینکه در ارتباط با مطالبه دیه اطلاعات حقوقی بیشتر بدست بیاورید این امکان فراهم شده است مشاوره حقوقی آنلاین و مشاوره با وکلای پایه یک دادگستری را در کمترین زمان انجام دهید.
مشاوره حقوقی |
نگارش شکواییه برای مطالبه دیه |
نگارش دادخواست برای مطالبه دیه از اداره بیت المال |
تعرفه مشاوره فوری با وکیل کیفری |