نوشتن وصیت یکی از مهمترین مسئولیتهایی بوده که در طول زندگی باید آن را انجام دهیم. نگارش چنین نامه مهمی، باعث میشود تا بعد از فوت مسئولیت افراد و اموال ما مشخص باشد. البته طبق قانون ما نمیتوانیم در مورد همه اموال وصیت کنیم و بعد از مرگ طبق قوانین تقسیم ارث، تقسیم بندی میشود.
با همه این موارد در صورتی که وصیت نامه رسمی نوشته شود، بعدا کاملا قابل استناد است. برای رسمی کردن یک وصیتنامه هم باید آن را نزد یک وکیل بنویسید. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد وصیت و نحوه نگارش آن مطالعه این مقاله را از دست ندهید. در صورتی که سوالات بیشتری هم داشتید میتوانید از مشاوره حقوقی استفاده کنید.
همه افراد در زمانی که زنده هستند میتوانند وصیت نامه خود را بنویسند. نوشتن وصیت نامه به این معنا است که در مورد تقسیم داراییها، اموال، نحوه برگزاری مراسم خاکسپاری و دیگر موارد تعیین و تکلیف شود. بنابراین این وظیفه روی دوش بازماندگان است تا به وصیت متوفی عمل کنند.
در مورد وصیت باید به موارد مختلفی توجه کنید. یکی از این موارد این است که قابلیت اجرایی وصیت به اطرافیان بستگی دارد؛ بدان معنا که اگر آنها موافقت کنند به وصیت عمل میشود. علاوه بر این هر فرد میتواند در مورد مسائل مختلف وصیت کند اما بخشهایی که مربوط به امور مالی بوده فقط بخشی از آن عملی است.
همچنین بهتر است وصیت را نزد وکیل باتجربه و رسمی نگارش کنید. یک وصیت رسمی بیشتر امکان اجرایی شدن دارد تا اینکه آنها فقط شخصا نوشته باشید. با همه این موارد، در قانون ایران عمل به وصیت مانند دیگر کشورها نیست و در مورد تقسیم ارث و میراث همیشه باید به قانون مبتنی بود.
بعد از اینکه با معنای وصیت نامه آشنا شدیم، موضوعی که باید بعد از آن بررسی کنیم این است که ارکان لازم برای وصیت چیست. با رعایت کردن همه این ارکان، یک وصیت رسمی خواهد بود.
اگر به دنبال نوشتن وصیت نامه قانونی هستید، باید به شما توصیه کنیم که حتما به یک دفتر اسناد رسمی مراجعه کنید. نگارش وصیت رسمی باعث میشود تا اثبات آن بسیار سادهتر بوده و در نتیجه مفاد آن اجرایی باشد. در صورتی که قصد دارید تا در مورد اموال غیرمنقول خود وصیت کنید، باید حتما بعد از نگارش آن در یک دفترخانه اسناد رسمی؛ یک نسخه را هم در دفتر املاک ثبت کنید. در این صورت احتمال بروز اختلاف بعد از فوت کم میشود.
تنظیم وصیت نامه در حضور وکیل مزایای بسیاری دارد. مهمترین مزیت آن این است که میتوانید از صحت وصیت و رسمی بودن آن مطمئن شوید. در این صورت بعد از فوت نیز کسی نمیتواند درست بودن آن را زیر سوال ببرد. علاوه بر این، بسیاری از افراد علاقهای ندارند تا در زمان حیاتشان با کسی درباره وصیت صحبت کنند. به همین دلیل به سراغ یک وکیل میروند.
همانطور که وصیتنامه انواع مختلفی دارد، وکیل رسیدگی به آنها هم میتواند متفاوت باشد. وصیتنامه عادی، وصیتنامه شرعی، وصیتنامه قانونی، وصیتنامه محضری و سری انواع وصیتنامه هستند. شما با توجه به شرایط و خواست خود میتوانید هریک از این موارد را انتخاب کنید.
علاوه بر این اگر مراجعه به یک وکیل هزینه زیادی برایتان دارد، میتوانید از مشاوره حقوقی آنلاین و رایگان استفاده کنید. این مشاوره به این صورت بوده که میتوانید به صورت اینترنتی سوالات خود را از وکلای متخصص پرسیده و پاسخ آن را دریافت کنید.
وقتی موصی پیش از مرگ خود یک وصیت نامه کامل را تنظیم میکند، میخواهد که اموال و امور خود را برای دوران پس از مرگ سامان دهد. در برخی موارد، اعضای خانواده خواهان ابطال وصیت نامه پس از مرگ موصی هستند، اما این سوال پیش میآید که آیا ابطال وصیت نامه کار صحیحی است و آیا میتوان اینکار را انجام داد؟ باید گفت که از نظر قانون، وصیت نامه یک قانون لازم الاجرا که نتوان آن را ابطال کرد، نیست و میتوان در صورت لزوم موارد داخل آن را در نظر نگرفت. برای آگاهی از موارد دقیق این قانون میتوانید از مشاوره حقوقی تلفنی استفاده کنید.
در صورتی که موصی در زمان نگارش وصیت نامه شرایط خاصی را رعایت نکرده باشد، میتوان وصیت نامه را باطل کرد. برای انجام اینکار وراث باید دادخواستی تنظیم کرده و دلایل و استنادات خود را که موجب ابطال وصیت نامه میشود را به آن ضمیمه کنند. در مرحله بعدی باید از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی اقدام کرده و دادخواست و مدارک را برای رسیدگی به مرجع صالح ارسال کنید. موارد مختلفی مانند نداشتن اهلیت، محروم کردن یکی از ورثه، خودکشی متوفی، وصیت درباره اموال عمومی، وصیت نامشروع و مدرکی دال بر رجوع میتواند از جمله دلایلی باشد که میتوان به دادگاه برای ابطال وصیت نامه ارائه کرد.
وصیت نامه میتواند به دو شکل کتبی و شفاهی آماده شود. از آنجا که وصیت نامه بعد از فوت شخص قابل اجرا میشد، تنها وصیت نامه کتبی از نظر قانونی قابل استناد است. وصیت نامه آخرین اراده و درخواست وصیت کننده بوده، از این رو برای حفظ منافع موصی له، یعنی شخصی که در وصیت نامه منفعتی برای او تعیین شده است، این نوع وصیت از مابقی آنها معتبرتر است. تنها در برخی شرایط خاص و حساس، مانند جنگ یا زلزله و بلایای طبیعی، میتوان وصیت را به صورت شفاهی انجام داد.
در موارد حساس، به دلیل کمبود وقت و احتمال جان باختن، میتوان بدون رعایت تشریفات خاص، در حضور دو نفر وصیت کرد. یکی از شاهدین بعد از تمام شدن مشکل باید وصیت را کتبی کرده و با درج تاریخ دقیق، از باقی حضار امضا جمع کند. اگر بعد از عادی شدن اوضاع وصیتکننده همچنان زنده باشد، باید تشریفات را انجام داده و وصیت نامه را کتبی کند. یک نکته دیگر اینکه موصی میتواند در هر زمان که در قید حیات باشد، از وصیت خود برگشته و یک وصیت جدید بنویسد و همیشه آخرین وصیت نامه به عنوان ملاک شناخته خواهد شد.
موسسه حقوقی وکیل تلفنی به صورت 24 ساعته و در تمام روزهای هفته حتی ایام تعطیل آماده خدمات رسانی است. بنابراین میتوانید برای رزرو وقت در سریعترین زمان ممکن با تیم وکلای حرفهای با شماره تلفنهای 02147625900 و 09212242670 تماس بگیرید.
نگارش دادخواست ابطال وصیت نامه |
مشاوره حقوقی وصیت |
مشاوره حقوقی ارث |
بررسی احکام وصیت نامه در قوانین |
درباره ما |