پرداخت مهریه به وراث زن بر مبنای نرخ روز
- توسط فاطمه علیزاده
- ۱۳۹۷/۵/۷ | ۱۲:۵۶:۳۹
- 12 نظر
- توسط:
- ۱۴۰۳/۱۱/۲ | ۱۶:۳۶:۴۰
با سلام احتراما بعد از فوت زوجه اموال و دارایی او به وراث او تعلق میگیرد از جمله این اموال می توان مهریه و حقوق زوجه را نام برد که مهریه زوجه به نرخ روز یعنی نرخ روز فوت به وراث حین الفوت او تعلق می گیرد
- توسط:
- ۱۴۰۳/۱۱/۲ | ۱۲:۳۶:۳۵
با سلام چنانچه زوجه فوت کند تاریخ محاسبه ی مهریه از تاریخ فوت زوجه هست یا مطالبه ی ورپه؟که با توجه به انتقال حقوق زوجه به ورثه ،اخذ مهریه طبق تاریخ مطالبه جزو حقوق مذکور می باشد.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۱۱/۲ | ۱۲:۳۶:۳۱
با سلام چنانچه زوجه فوت کند تاریخ محاسبه ی مهریه از تاریخ فوت زوجه هست یا مطالبه ی ورپه؟که با توجه به انتقال حقوق زوجه به ورثه ،اخذ مهریه طبق تاریخ مطالبه جزو حقوق مذکور می باشد.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۱۱/۲ | ۱۱:۳۹:۴
وقتی زنی فوت میکند، تمام حقوق و مطالبات او به ورثهاش میرسد. از جمله حقوق زن، مهریه اوست که در زمان حیاتش از شوهر نگرفته باشد. یکی از دلایل اهمیت این موضوع این است که پدر و مادر زن از مهریه او ارث میبرند. شوهر و فرزندان نیز جزء ورثه هستند و علاوه بر والدین زن، از مهریه ارث میبرند.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۱۱/۲ | ۱۱:۳۸:۳۳
با توجه به ایجاد حق برای زوجه این حق پس از فوت وی به وراث منتقل میشود لذا پس از فوت زن نیز چون وراث مالک قهری اموال زن میشوند و تمام حقوق به همان شکل ایجاد شده، برای زن به آنها منتقل میشود؛ لذا مهریه را بایستی به نرخ روز به وراث پرداخت کرد
- توسط:
- ۱۴۰۳/۱۱/۲ | ۱۱:۲۱:۱۳
خانه
نحوه محاسبه مهر در صورت مطالبه آن توسط وراث زوجه
گزارش
متن
مواد مرتبط
2
قوانین
2
نحوه محاسبه مهر در صورت مطالبه آن توسط وراث زوجه
صورتجلسه نشست قضایی
تاریخ برگزاری: 1380/09/05
برگزار شده توسط: استان خراسان شمالی/ شهر بجنورد
موضوع
نحوه محاسبه مهر در صورت مطالبه آن توسط وراث زوجه
پرسش
آقای (الف) با خانم (ب) ازدواج کردهاند و سال وقوع عقد 1364 هجری شمسی بوده است. زوجه در سال 1378 فوت شده و والدین وی به عنوان بعضی از ورثه سهمالارث خویش را از مَهر زوجه به نرخ روز خواستار شدهاند:
اولاً: با توجه به ماده 1082 قانون مدنی و قانون الحاق یک تبصره به ماده مذکور، مصوب 76، که بیشتر در خصوص مطالبه مَهر از ناحیه زوجه ملاک میباشد و رویه قضایی حاکم، آیا طرح دعوا به نحو مذکور صحیح است و باید بر اساس شاخص قیمتها حکم صادر کرد؟
ثانیاً: بر فرض صحت دعوا به نحو مذکور تاریخ محاسبه مَهر بر اساس شاخص قیمتها، چه تاریخی است، توجه شود که طبق ماده 3 آییننامه اجرایی قانون موصوف تصریح شده: «در مواردیکه مَهر زوجه باید از ترکه زوج متوفیٰ پرداخت شود، تاریخ فوت مبنای محاسبه مَهر خواهد بود.» با عنایت به این مطلب که حق ورثه بر ترکه من جمله مَهر از تاریخ فوق ثابت میشود برای تعیین اضافه ارزش مبلغ مورد خواسته، ملاک از تاریخ وقوع نکاح تا تاریخ مطالبه است یا از تاریخ استقرار طلب (سال فوت) تا زمان مطالبه، به تعبیر دیگر باید بر اساس فرمول پیشنهادی بانک مرکزی در آییننامه اجرایی و تبصره الحاقی به ماده 1082 قانون مدنی، طلب والدین به نرخ روز محاسبه شود یا بر اساس شرایط مندرج در ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی؟
نظر هیئت عالی
در خصوص سوال مطروحه حسب مقررات ماده 1082 قانون مدنی به مجرد عقد زن مالک مَهر میشود و با توجه به شرط عندالمطالبه هر وقت میخواسته میتوانسته آن را مطالبه کند و به موجب تبصره الحاقی به ماده مذکور (الحاقی 29/4/76) چنانچه مَهر وجه رایج باشد با عنایت به تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تأدیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین میگردد، محاسبه و پرداخت خواهد شد، مگر اینکه زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی کرده باشند؛ لذا بنا به مقررات ماده 1082 قانون مدنی و تبصره الحاقی، مَهر و تمام وجوهی که به آن تعلق میگیرد حق قانونی زوجه است و بعد از فوت زوجه طبق قانون ارث، به ورثه متوفیٰ تعلق میگیرد و هر یک از ورثه از جمله پدر و مادر زوجه میتوانند قدرالسهم خود را از مَهر زوجه که جزو ترکه مشارٌالیها محسوب میشود در حدود مقررات ماده 1082 و تبصره الحاقی آن و سایر قوانین ذیربط مطالبه کنند. ثانیاً تاریخ محاسبه مَهر بر اساس شاخص قیمتها برای تعیین اضافه ارزش مبلغ مورد خواسته از تاریخ وقوع نکاح تا تاریخ مطالبه است نه تاریخ فوت تا زمان مطالبه .
- توسط:
- ۱۴۰۳/۱۱/۲ | ۱۱:۱۰:۸
در خصوص فوت زوجه و مدیون بودن زوج در خصوص مهریه ورثه متوفی می توانند اقدام به درخواست مهریه از زوج به نرخ روز نمایند که خود می تواند موجبات دائن بودن ورثه را فراهم نماید
- توسط:
- ۱۴۰۳/۱۱/۲ | ۱۱:۶:۵۳
با توجه به ایجاد حق برای زوجه این حق پس از فوت وی به وراث منتقل میشود لذا پس از فوت زن نیز چون وراث مالک قهری اموال زن میشوند و تمام حقوق به همان شکل ایجاد شده، برای زن به آنها منتقل میشود؛ لذا مهریه را بایستی به نرخ روز به وراث پرداخت کرد.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۱۱/۲ | ۱۰:۲۶:۴۰
سلام عروسی داریم که شوهرش دو سال قبل فوت کرده خودشم یکماهه فوت کرده الان بچه هاش میتونن مهریه مادرشون را مطالبه کنن از خانواده پدریشون؟ و اینکه خانواده شوهرش از عروسشون ارث میبرن؟ یه سوال دیگه هم اینکه پدربزرگ پدری می تواند قیم نوه هایش شود و امور مالی آنها را اداره کند؟ چون قبلا مادرشان قیم فرزندانش بوده است. لطفا پاسخ دهید با تشکر
- توسط:
- ۱۴۰۳/۱۱/۲ | ۹:۲۸:۲۴
با توجه به ایجاد حق برای زوجه این حق پس از فوت وی به وراث منتقل میشود لذا پس از فوت زن نیز چون وراث مالک قهری اموال زن میشوند و تمام حقوق به همان شکل ایجاد شده، برای زن به آنها منتقل میشود؛ لذا مهریه را بایستی به نرخ روز به وراث پرداخت کرد.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۱۱/۲ | ۸:۲۸:۳۹
با سلام و احترام؛
یکی از مسائی که محاکم دادگستری را درگیر خود نموده است بحث مربوط به وصول مهریه برای بانوان است . همه ما می دانیم که زوجه به محض انعقاد عقد مالک کل مهریه می گردد و اگر رابطه زناشویی با زوج برقرار نماید می تواند برای مطالبه کل مهریه از طریق دادگاه یا اداره ثبت اقدام کند و اگر قبل از داشتن رابطه اقدام به وصوا مهریه نماید مستحق نیمی از آن خواهد بود . نکته جالب تر اینجاست که زوجه می تواند حتی از ایفای وظایف زناشویی و تمکین خودداری نموده و از حق حبس خویش هم استفاده کند لذا مبحث مربوط به مهریه بسیار جدی بوده و نیازمند مداقه و هوشیاری فراوان است . در رویه امروز جامعه ما هرگاه زوجه قصد مطالبه مهریه را داشته باشد ابتدا به دفترخانه ازدواج مراجعه نموده و بعد از اخذ گواهی به اداره ثبت و قسمت اجرا مراجعه می کند در این زمان اگر زوج مالی جهت توقیف داشته باشد آن را معرفی نموده و این مال که می تواند منقول یا غیر منقول باشد توقیف می گردد ، بعد از آن فرصت ده روزه ای به زوج جهت پرداخت مهریه داده می شود و اگر زوج نتواند مهریه همسر خویش را پرداخت کند فرایند مزایده جهت پرداخت مهریه آغاز خواهد شد، در برخی موارد اگر چیزی برای توقیف وجود نداشته باشد زوجه می تواند یک چهارم حقوق همسر خویش را در ازای مهریه توقیف کند و اگر باز هم چیزی نبود از طریق دادگه اقدام خواهد شد تا طی اقساط تعیین شده پرداخت گردد ، باید دانست می توان مهریه را از دیه مردی که فوت می نماید نیز وصول نمود چون مالیت داشته و جزو اموال متوفی محسوب می گردد و اگر زوجه فت نماید وراث وی می توانند مهیه او را به نرخ روز مطالبه کنند
- توسط:
- ۱۴۰۳/۱۱/۲ | ۸:۲۰:۱۳
نکته حائز اهمیت در این موضوع، نرخ روز وفات زوجه ملاک ارزیابی مهریه متعلق به وراث می باشد بدین جهت که با فوت افراد کلیه دیون آن ها حال گردیده و از این حیث خسارتی از باب تسبیب در تاخیر در پرداخت مهریه برعهده متعهد نخواهد بود لذا ملاک سنجش نرخ روز وفات زوجه لحاظ می گردد
نظر شما در مورد این مطلب