شرط توارث در ازدواج موقت
- توسط فاطمه علیزاده
- ۱۳۹۷/۵/۲ | ۱۵:۴۵:۰
- 10 نظر
- توسط:
- ۱۴۰۳/۱۱/۱ | ۲۲:۴۷:۱۷
در مورد شرط توارث در ازدواج موقت، باید توجه داشت که طبق قوانین ایران، در عقد نکاح موقت (صیغه)، زن و مرد از یکدیگر ارث نمیبرند. این موضوع به صراحت در قوانین مدنی کشور بیان شده است.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۱۱/۱ | ۱۸:۱۰:۳۶
درود
بعد از فوت تمامی ارث باقی مانده از متوفی
به بازماندگان (وراث)میرسد
ابتدا امر باید دادخواست حصر وراثت در مرجع قضایی ثبت کند
- توسط:
- ۱۴۰۳/۱۱/۱ | ۱۶:۴۳:۳۵
با سلام با توجه به آمره بودن قوانین ارث ،شرط ارث بردن در عقد منقطع اثری ندارد .
- توسط:
- ۱۴۰۳/۱۱/۱ | ۱۶:۷:۲۷
سلام وقت بخیر ببخشید یه سوال داشتم آیا خانمی که صیغه ۹۹ ساله شده اسم آقا در شناسنامه درج میشه ؟ و آیا این خانم از شوهرش که فوت شده مستمری دارد و این مستمری را می برد برای مرد صیغه شده و این خانم ۶ تا بچه دارد و به بچه ها ی خودش حقوق مستمری نمیدهد آیا بچه ها برای حقوق مستمری پدرشان که فوت شده میتوانند بچه ها از این حقوق سهمی ببرند؟یا اینکه آیا میشود مستمری و دفتر چه سازمان تامین اجتماعی این خانم را قطع کرد که هم مستمری نداشته باشد و هم بیمه تامین اجتماعی ؟ و اینکه اگر شوهر صیغه ای فوت شود همسرش ازش سهم میبره؟ممنون میشم که راهنمایی بفرمایید
- توسط:
- ۱۴۰۳/۱۱/۱ | ۱۲:۴۸:۵۷
راهحل ارثبردن زن و مرد در نکاح موقت بدین صورت است که زوج در هنگام عقد ازدواج موقت، شرط کند که در چارچوب وصیت از هم ارث ببرند، این وصیت تا اندازه ثلث آن صحیح و نافذ است. چراکه بر اساس قانون مدنی هر فرد میتواند تا هنگامی که در قید حیات است تا یکسوم از دارایی خود را وصیت کند و در این مورد ممنوعیتی وجود ندارد.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۱۱/۱ | ۱۰:۵۰:۵۰
طرفین در رابطه زوجیت موقت، از یکدیگر، ارث نمیبرند و از آنجا که ارث، از قواعد آمره، در حقوق ایران، محسوب میشود و نمیتوان خلاف قواعد آمره، توافق نمود، پس شرط توارث، در عقد موقت، وجهه قانونی ندارد و طرفین، صرفا میتوانند تا یک سوم اموال خود را وصیت کنند.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۱۱/۱ | ۱۰:۱۹:۲۰
سلام عقد موقت را قانون مدنی از اسباب تواریث نشناخته و چون جزو نظم عمومی و مقررات آمره هست باید التزام عدم ارث را رعایت نمود.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۱۱/۱ | ۹:۲۸:۵۶
بین نظر فقهای محترم در این خصوص اختلاف وجود دارد و برخی معتقد به نفوذ شرط مذکور و برخی معتقد به خلاف آن هستند. در این مورد، حتی بین اساتید محترم حقوق نیز اختلاف وجود دارد. به طور کلی چون قواعد ارث مربوط به نظم و از قواعد آمره میباشند به تراضی نمیتوان وارثی را از ارث محروم کرد یا کسی را به شمار وارثان افزود. همچنین عقد منقطع را قانون از اسباب توارث نشناخته و شرط و تراضی دو طرف با توجه به ماده ۹۴۰ قانون مدنی موثر نیست؛ بنابراین، با توجه به نظریه اکثر فقها و اساتید محترم حقوق و مخصوصا نظر به ماده ۸۳۷ قانون مدنی چون شرط مذکور مخالف مقررات قانونی و نظم عمومی است، فاقد منشا قانونی است.
کما اینکه در متن پرسش بیان گردید، مبحث ارث از جمله قواعد آمره در حقوق محسوب شده و تغییر در آن امکان پذیر نمی باشد اما اراده طرفین را می توان در قالب وصیت تفسیر نمود و در اینصورت زوج می تواند تا یک سوم اموال خویش را در ازدواج موقت به همسر خود وصیت نماید
با سلام و احترام،
بر اساس قانون، ارث به معنای مالی می باشد که بعد از فوت شخص به بازماندگان و وارثان او تعلق می گیرد، عامل تعلق ارث نیز قرابت سببی و نسبی می باشد. تقسیم ارث یا سهم الارث در حقوق کشور ما با توجه به قواعد مطروح در قانون مدنی و با رعایت طبقات و درجات ارث انجام می پذیرد. یکی از موارد تعلق سببی ارث، ارث زوجه می باشد. در قانون مدنی ، سهم الارث زوجه در صورتی که مرد فرزند داشته باشد یک هشتم و در صورتی که مرد فرزندی نداشته باشد یک چهارم تعیین شده است اما در مواردی که مرد بیش از یک همسر دائم داشته باشد، میزان سهم الارث نیز تغییر خواهد کرد. ماده 940 قانون مدنی در مورد سهم ارث زن از شوهر بیان میدارد: زوجین تنها در صورتی از یکدیگر، ارث می برند که در رابطه زوجیت دائم باشند، بنابراین ارث در عقد موقت محقق نمی شود گرچه زوجین می توانند نسبت به یک سوم اموال خود، برای یکدیگر، وصیت نمایند. شرط دیگر توارث زوجین از یکدیگر حیات آنها در زمان فوت دیگری می باشد. در پاسخ به سوال سهم الارث دو زن از یک شوهر ماده 942 قانون مدنی بیان نموده است "در صورت تعدد زوجات، ربع یا ثمن ترکه که تعلق به زوجه دارد، بین همه آنان، بالسویه تقسیم می شود." همانگونه که در این ماده، مشخص شده است، اگر مرد، دو زن دائم یا بیشتر داشته باشد، میزان سهم الارثی که به لحاظ قانونی به همسران او، تعلق می گیرد، میان آنها، تقسیم می شود. برای دانستن دیگر جزئیات از وکلای موسسه وکیل تلفنی مشورت بگیرید.
نظر شما در مورد این مطلب