به نام خالق پیدا و پنهان
که پیدا و پنهان داند به یکسان
دانستنی های کاربردی مهریه به زبان ساده
تعریف مهریه :هدیه و بخششی است از سوی مرد به هنگام جاری شدن عقد به همسر خود بخاطر علاقه ایشان به همسرش.
اقسام مهریه از جهت انواع آن:
-عندالمطالبه
به طور معمول در سند نکاحیه مهریه به صورت عند المطالبه میباشد و زن در هر شرایطی از وضعیت زندگی همسر خود می تواند آن را مطالبه کنددر این مدل مهریه ملاک پرداخت مهریه دارایی و عدم توانایی مالی زوج نمی باشد.در مهریه عند اللاستطاعه ملاک پرداخت مهریه توانایی مالی زوج می باشد و در صورت توانایی پرداختش مرد باید مهریه همسر خود را بپردازد.
انواع مهریه از نظر تعیین مهر :
-مهر المثل
-مهر المسمی
مهر السنه
مهر المثل مهریه ای است که طبق قرارداد تعیین نشده است بلکه طبق عرف و عادت و شان زن از لحاظ سن، زیبایی، تحصیلات، موقعیت خانوادگی و اجتماعیو غیره با در نظر گرفتن موقعیت زمانی و مکانی تعیین می گردد. ماده 1091 قانون مدنی
چه زمانی مهر المثل به زوجهتعلق می گیرد:
1-فقدان قرارداد مهریه زمان انعقاد نکاح+ جاری شدن نکاح + برقراری رابطه زناشویی پیش از تعیین مهریه ماده 1087 قانون مدنی
2- مهرالمسمی مجهول باشد + برقراری رابطه زناشویی ماده 1100 قانون مدنی
3- مهر المسمی مالیت نداشته باشد+برقراری رابطه زناشویی ماده 1100 قانون مدنی
4-مهر المسمی ملک غیر باشد+ برقراری رابطه زناشویی که در این صورت زن مستحق مثل یا قیمت آن می باشدمگر اینکه صاحب مال اجازه نماید. ماده 1100 قانون مدنی
5- ازدواج باطل + جهل زن به بطلان عقد+ برقراری رابطه زناشویی ماده 1099 قانون مدنی
مهر المتعه مهری است که مرد با توجه به شرایط و وضعیت مالی خود به زن پرداخت می کند . ماده 1094 قانون مدنی
شرایط تعلق مهر المتعه:
عقد نکاح واقع شده باشد+ مهریه تعیین نشده باشد+ زناشویی واقع نشده باشد+جدایی زن و مرد فقط با طلاق
مهر المسمی مهری است که هنگام عقد توسط زوجین یا شخص ثالث نوع و میزان ان مشخص و تعیین شده است. ماده 1080 قانون مدنی
مهر السنه مهریه همسر و فرزندان پیامبر می باشد که عبارت است از پانصد درهم معادل پانصد دینار.
میزان مهریه : محدودیتی در میزان و تعیین آن وجود ندارد اما تا 110 عدد سکه زوج ملزم به پرداخت است و مازاد بر 110 عدد سکه با معرفی و توقیف اموال نظیر ملک،دارایی، حساب بانکی، حقوق دریافتی ماهانه و ... قابل وصول است.
-مهریه پس از فوت زن توسط ورثه و پس از فوت شوهر، توسط زن از اموال باقی مانده شوهر قابل وصول است.
-بذل و بخشش مهریه با دست نوشته عادی به راحتی قابل اثبات نیست این کار بهتر است در دفاتر اسناد رسمی انجام شود.
- مهریه جز ان دسته از دعاوی است که می تواند علاوه بر جنبه حقوقی جنبه کیفری نیز داشته باشد.
-هرچیزی که مالیت داشته و متعارف باشد میتوان به عنوان مهریه تعیین کرد.
-محاسبه مهریه به نرخ روز صورت می گیرد.
- مهریه در طلاق توافقی شرایط خاصی ندارد و با توجه به توافق زوجین معین می شود.
-دختر باکره مستحق دریافت کل مهریه است و می توان ان را مطالبه و به طور کامل دریافت کند.
-در فسخ عقد نکاح از مهریه چیزی به زن تعلق نمی گیرد مگر اینکه دلیل فسخ عنن باشد که در این صورت نیمی از مهریه به زن تعلق می گیرد.
اگر درخواست طلاق از سوی زن باشد فقط نیمی از مهریه به زوجه تعلق می گیرد.
باتوجه به مطالب فوق اگر زنی بخواهد مهریه خود را مطالبه کند چه اقداماتی برای مطالبه مهریه لازم است انجام دهد:
1-اقدام ثبتی
2-اقدام حقوقی
سند ازدواج یک سند رسمی استوبر اساس بند ب ماده 113 قانون برنامه ششم توسعه ، افرادی که سند رسمی لازم الاجرا عقد نکاح دارند برای اجرای مفاد سند خود اول باید به ادارات ثبت مراجعه کنند.
وصول مهریه از طریق اداره ثبت (اجراییه ثبت) مراحلی دارد و زوجه باید تمام مراحل قانونی برای دریافت مهریه را به طور کامل طی کند:
1-زوجه باید به دفترخانه ای که ازدواج در آن به صورت رسمی ثبت شده مراجعه کند و با ارائه سند ازدواج درخواست صدور اجراییه نسبت به مقداری از مهریه یا تمام ان را بخواهد.
2-زوجه باید برگه اجراییه را به ادراه ثبت (اجرای ثبت) برده و در انجا برای زوجه تشکیل پرونده صورت می گیرد و از طریق اجرا به زوج اطلاع رسانی می شود.
3-اجراییه ثبت به مدت 10روز به زوج فرصت می دهد تا برای تادیه مهریه یا ترتیب پرداخت ان اقدام کند یا مالی معرفی کند که اجرایسند ر ا میسر کند، در صورت عدم تادیه مهریه ظرف مهلت مقرر نوبت به شناسایی و توقیف اموال می رسد اگر زوجه اموالی جهت توقیف معرفی کند توقیف، و بهای ان توسط کارشناس ارزیابی می شود و سپس به مزایده گذاشته می شود.
-مطالبه مهریه از طریق اداره ثبت ( قسمت اجراییه ثبت) در مقایسه با دادگاه اسان تر است وزوجه به راحتی می تواند روند قانونی را طی کند.
-اگر در زمان ابلاغ اجراییه، زوج به قصد فرار از دین اقدام به انتقال اموال خود به دیگری کند قابل تعقیب کیفری و حقوقی از طریق مراجعه قضایی با تحت عنوان معامله به قصد فرار از دین، می باشد، زوج با انتقال مال به دیگری در این شرایط مرتکب جرم شده است.
-اگر زنی قصد مطالبه مهریه خود را داشته باشد و از زمان ازدواجش تا زمان درخواست مهریه مدت مدیدی گذشته باشد و دفترخانه ای که نکاحش دران منعقد شده است در زمان مطالبه مهریه دایر نباشد برای صدور برگه اجراییه باید به دفترخانه جایگزین دفترخانه ای که عقددر انجا جاری شده، مراجعه بکند.
-مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت مستلزم پرداخت حق الاجرا از طرف زوجه می باشد در صورتیکه زوجه در هر مرحله از فرایند عملیات اجرایی از اجرا منصرف شود طبق ماده 98 قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت از پرداخت حق الاجرا معاف می شود.
اقدام حقوقی
در صورتیکه زوجه پس از طی کردن پروسه مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت به نتیجه دلخواه نرسد می تواند از طریق مرجع قضایی با تقدیم دادخواست به دادگاه خانواده مهریه خود را مطالبه کند
- زوجه در صورتی می تواند مهریه خود را از طریق دادگاه خانواده اقامه کند که پرونده اجرایی مهریه اش در دایره اجرای ثبت مختومه شده باشد بنابراین طبق رویه معمول زوجه نمی تواند همزمان از دو مرجع مذکور مهر خود را مطالبه کند.
نظر شما در مورد این مطلب