1- انتخاب ساختار وعنوان مناسب
برای قرارداد(انتخاب عنوان قرارداد نقطه آغاز نگارش و تنظیم قرارداد است( . در واقع قراردادنویس با انتخاب عنوان درست برای قرارداد خود بخش عمده ای از مسیر نگارش آن قرارداد را طی می نماید .
ما با انتخاب عنوان دقیق باعث می شویم که تمنیات هر دو طرف تامین و ریسک اجتماعی قرارداد تحت کنترل قرار می گیرد . (بهنام حبیبی درگاه ، فنون مذاکره وقرارداد نویسی ،کتاب آوا ، چاپ سوم ، 1399 ، ص 55)
معیارهای انتخاب عنوان
الف : با استفاده از موضوع معامله
ب: با توجه به تعهدات پذیرفته شده
ج:با توجه به حدود تعهدات طرف مقابل
د: با توجه به تعهدات طرفين
ه: الزامات قانونی و:میزان اهمیت تعهد
2- طرفین قرارداد
طرفین قرارداد بازی گران اصلی قرارداد هستند .بنابراین باید هویت و سمت طرفین محرز شود ولازم آن شناسایی است که با موارد ذیل می توان مشخص کرد :
اشخاص حقیقی: اطلاعات مورد نیاز: نام و نام خانوادگی، نام پدر، شماره شناسنامه، شماره ملی، نشانی، کدپستی، شماره تلفن
مدارک: کپی کارت ملی و شناسنامه پیوست قرارداد
اشخاص حقوقی: اطلاعات مورد نیاز: نام شرکت، نوع شرکت، شناسه ملی، شماره ثبت، صاحبین امضای مجاز، نشانی شرکت و کدپستی، کد اقتصادی(.
مدارک: آگهی تاسیس ، آگهی آخرین تغییرات ، کپی کارت ملی و شناسنامه صاحبین امضا )اختیاری(،
3- موضوع قرارداد
موضوع قرارداد شاکله اصلی هر قرارداد است. برای درک یک قرارداد، اولین ماده ای که مطالعه می شود، ماده مرتبط با موضوع قرارداد است، پس: لازم است موضوع توافقات طرفین که موجب تشکیل این قرارداد شده است به صورت
- اصل تطبیق موضوع قرارداد با موضوع فعالیت شرکت در اساسنامه
- اصل معلوم بودن: معلوم بودن کالا ، معلوم بودن خدمات با شرح آن
-اصل معین بودن
- اصل تفکیک موضوع
- اصل تعیین متعهد
- اصل موجز و کامل بودن
- اصل قطعی بودن
-اصل نگارش مستقیم
-اصل ارجاع به مستندات
توضیح لازم دارد
4- مدت قرارداد
قرارداد باید تحدید شده باشد یعنی محدود به تاریخ باشد.امری مسلم است که هر قراردادی نیازمند تعیین دوره اعتبار است . مثلا در قراردادهای خدماتی از عبارت " مدت قرارداد" در عنوان ماده استفاده می شود و در خصوص قراردادهای خرید و فروش از عبارت " مدت زمان تحویل " .در مدت باید شروع و پایان آن مشخص باشد. یک قرارداد اصولی و حقوقی دارای مدت زمان شروع و پایان قرارداد است. بنابراین اصل بر این است که تاریخ شروع و پایان قرارداد برای هر قراردادی بصورت دقیق نوشته شود .
در مدت قرارداد، نحوه تمدید قرارداد هم باید مشخص شود:
الف- آیا تمدید به صورت خودکار انجام خواهد شد؟ ب- آیا تمدید نیاز به توافق مجدد طرفین را دارد؟ ج- اگر در تمدید توافقات جدیدی ایجاد گردد چه رخ خواهد داد؟ د- اگر بخواهیم بگوییم تمدید فقط با همین شرایط اتفاق خواهد افتاد چه باید انجام دهیم؟
5- مبلغ قرارداد
نگارش مبلغ قرارداد از جمله مفاد بسیار مهم و اساسی در هر قراردادی است. در این ماده به یک سری موضوعاتی پرداخته می شود که بر مبلغ قرارداد و میزان و نحوه پرداخت آن مؤثر است . مانند مالیات ، بیمه یا مالیات بر ارزش افزوده . نگارش ماده مبلغ قرارداد، ارتباط مستقیمی با تعریف و چارچوب موضوع قرارداد دارد . هر چیزی که در موضوع قرارداد درج میگردد باید متناظرا ردیفی در قیمت داشته باشد . یعنی نمیتوان انجام کار یا فعلی را در قرارداد درج نمود و در برابر آن مبلغی درج ننمود یا آن را مجانی دانست مگر آن که در متن قرارداد به مجانی بودن آن کار اشاره شده باشد .
6- تعهدات
همان طور که از اسمش پیداست یعنی بایدها و نبایدها که طبق این قرارداد بر هر شخصی بار می شود.
7-تعيين خسارت
به نظر می رسد ضمانت اجرا عنوان مناسب تری می باشد .
وجه التزام (تعیین خسارت مقطوع در قرارداد )
8- خاتمه قرارداد
خیلی از قراردادها این ماده را تحت عنوان "فسخ قرارداد" می کنند اما خاتمه قرارداد می تواند شامل موارد بیشتری از فسخ از جمله موارد ذیل باشد:
-9قوه قاهره یا فورس ماژور
حوادث قهری و غیر مترقبه ایی وجود دارد که فورس ماژور نیست . دو ماده در قانون مدنی 227 و 229 در مورد فورس ماژور صحبت می کند . این دو ماده به یک عامل از عوامل فورس ماژور دارد اشاره می کند . در قوانین ما تعریف فورس ماژور وجود ندارد . تعریف فورس ماژور را بر اساس ضوابط بین المللی قراردادها را در قراردادها توافقی قراردهیم .
باید تعیین تکلیف نمود که در صورتی که فورس ماژور رخ بدهد ،چاره چیست و باید چه اقداماتی انجام داد؟ آیا فقط طرفین نسبت به هم تعهداتی ندارند؟ یا باید تکلیف قرارداد را هم مشخص کرد؟ صحیح این است که: اول( شرایطی را مشخص نمود که در آن شرایط و ضوابط، اشخاص نسبت به تعلیق و یا تمدید و یا تعدیل قرارداد توافق کنند.د
10 - حل وفصل اختلاف
در صورت بروز اختلاف راجع به :
اعتبار قرارداد، فسخ یا خاتمه ،تفسیر قرارداد یا سایر اختلافات ناشی از آن به داوری مراجعه می کنیم.درصورت بروز اختلاف راجع به اعتبار، فسخ و دیگر اختلافات قراردادی در خصوص داور و مدلش را انتخاب مي کنیم قانون حاکم شکلی و ماهوی و لازم اجرا بودنش را بايد بنویسیم.
الف- داور یا هیات داوری مشخص و تعیین شده )در این صورت امضای داور در ذیل قرارداد توصیه می گردد.( ب- داور مرضی الطرفین )که اصلا درج آن توصیه نمی گردد.( ج- هیات داوری با ترتیبات مشخص د- مراکز، مراجع و سازمان های داوری ه- تعیین داور توسط دادگاه
11- محرمانگی
اجرای تعهدات برخی قراردادها مستلزم ارائه دانش و اطلاعاتی از سوی یکی از طرفین به طرف دیگر می باشد یا متعهد در جریان اجرای قرارداد ، داده هایی کسب می نماید که محرمانه تلقی می شونو و باید ملزم به رعایت حفظ محرمانگی و عدم افشای اطلاعات و داده ها باشد . موضوع محرمانگی در قوانین ایران نیز مورد توجه قرار گرفته و حسب مورد مجازات های قانونی برای عدم رعایت محرمانگی در نظر گرفته است که به سه صورت شرط در ضمن قررداد ، قرارداد مستقل ، تعهدنامه محرمانگی به پیوست قرارداد ) نگارش می یابد .
(آموزش جامع قرارداد نویسی احمد متولی ،سمانه کافتری ، مجد ، تهران چاپ چهارم 1399 )
12- سایر شرایط
عدم انتقال به اشخاص ثالث:
رابطه در حد قرارداد
تعیین اقامتگاه قانونی
معرفی نمایندگان
معرفی ناظر
اصلاح قرارداد
محل انعقاد قرارداد
تفسیر قرارداد
بقا و تفکیک پذیری قرارداد
زبان حاکم
اعلانات و تضمینات
13- پیوست
در صورتی که در قرارداد پیوست وجود دارد، بهتر است در یک ماه جداگانه پیوست های تفکیک ناپذیر قرارداد مشخص و عناوین آن ها ماده آخر قرارداد اختصاص دارد به این که تعداد مواد قرارداد و نسخ قرارداد و شرایط مرتبطه در آن ها ذکر گردد.
14-نسخ قرارداد
مواردی که معمولا در این ماده ذکر می شود:
امضا :
نظر شما در مورد این مطلب