شراکت چیست؟
انواع شراکت به چه صورت است؟
سهم الشرکه چیست؟
در بسیاری از موارد براینکه سرمایه به حد نصاب برسد برای شروع کردن کاری نیاز به شریک به وفور دیده میشود و افراد براینکه سرمایه شان تکمیل شود یا اینکه به دلیل سختی کار وقتی میبینند نیاز به شریک دارند راهکارهایی برای پیدا کردن شریک به کار میبرند،منتها پیدا کردن شریک مسائل و سختی هایی مربوط به خود را دارد چرا که در بعضی موارد ممکن است نظرات با یکدیگر فرق کند.حال در اینجا قصد داریم در خصوص امر شراکت و سهم شراکت مواردی را بیان کنیم:
شراکت چیست؟
شراکت یکی از عقودی است که به طور خاص در قانون مدنی از آن نام برده شده،در ماده۵۷۱تعریف شرکت آمده و آن عبارت است از اجتماع حقوق مالکین متعدد در شی واحد به نحو اشاعه،به تعبیر دیگر شراکت در آمیختن سعم های شرکا اعم از نقدی و غیر نقدی به منظور سود بردن و انتفاع طبق قرارداد است.
انواع شراکت به چه صورت است؟
۱)شراکت غیر اختیاری:دو یا چند شخص با یکدیگر شریک هستند یکی از شرکا فوت میکند،سهم شریکی که فوت شده به ورثه اش میدسد و ورثه میشوند شریک های جدید شرکت.
۲)شراکت اختیاری:دو یا چند شخص طی تنظیم کردن قراردادی در خصوص شراکت با هم شریک میشوند.
سهم الشرکه
در انعقاد قرارداد شرکت ها و در طی مواردی که در شرکت بوجود می آید حتما به کلمه سهم الشرکه آشنا شدید که جزو موارد مهم برای هر یک از شرکا در شرکت میباشد زیرا درد بسیاری از موارد و مراتب در شرکت بر اساس همین سهم الشرکه مشخص خواهد شد و در واقع میتوان گفت سهم الشرکه حقی است که افراد باتوجه به سرمایه ای که به شرکت می آورند دارا میشوند.هریک از شرکا برای ثبت شرکت قسمتی از سرمایه را بر عهده می گیرند، و در ازای سرمایه ای که هر یک با خود به شرکت می آورند سود و زیان شرکت سهیم میشوند.سهم الشرکه در شرکت با مسئولیت محدود،شرکت تضامنی و شرکت نسبی،مانند سهام در شرکت سهامی است.
تعیین میزان نقش شرکا در شرکت:
برای تعیین میزان نقش شرکا در شرکت بر اساس سرمایه،حقی به اشخاص داده میشود که در برخی از شرکت ها این حق سهام و در برخی از شرکت ها سهم الشرکه نامیده میشود.
انتقال سهم در شرکت:
به دلیل آنکه در شرکت اشخاص،هویت و مشخصات افراد در عضویت شرکت،نقش مهمی دارد،انتقال سهم به صورت آذادانه انجام نمیشود.بنابراین سهم افراد همانطور که گفته شد در شرکت های با مسئولیت محدود،شرکت تضامنی و نسبی سهم الشرکه نامیده میشود و ضمنا به این شرکت ها،شرکت اشخاص گفته میشود.
تاثیرات سهم الشرکه بر تصمیات شرکت به چه میزان است؟
۱)حق رای=با ثبت شرکت و تعیین سهم هر یک از شرکا آنها میتوانند با توجه به مقدار سهم خود در تصمیمات شرکت دخالت کنند،هریک از شرکا به مقدار سهم الشرکه خود در شرکت دارای حق هستند.
۲)تصمیم گیری در مجمع:
براینکه در خصوص موضوع مورد نظر مجمع تصمیم گیری های لازم را اتخاذ کنند،باید شرکا حاضر در جلسه به حد نصاب برسد و با موضوع موافقت کنند.
تاثیراتی که سهم بر تقسیم سود و زیان دارد به چه میزان خواهد بود؟
در واقع میتوان گفت تقسیم سود و زیان شرکت در اساسنامه شرکت اشخاص است،در خصوص نحوه تقسیم سود و زیان اگر مطلبی بیان نشده باشد،تقسیم سود و زیان بر اساس میزان آورده هر یک از شرکا در شرکت تعیین خواهد شد.
ویژگی های سهم الشرکه چیست؟
۱)سهم الشرکه قائل به شخص میباشد:یعنی اینکه افراد زمانی که سهم الشرکه را دریافت میکنند دیگر نمیتوانند بدون رضایت سایر شرکا از شرکت خارج بشوند.
۲)حق مالی سهم الشرکه:در واقع میتوان گفت که سهم الشرکه یک حق مالی میباشد و دارای ارزش مبادله ای میباشد پس اگر مشکلی بوجود آمد میتوان آنرا به عنوان طلب دریافت کرد.
۳)سهم الشرکه یک مال منقول است:قابلیت جابه جایی دارد سهم الشرکه.
۴)سهم الشرکه را میتوان توقیف کرد اما قابل توثیق نخواهد بود:این موضوع به این معنا میباشد که مقام قضایی میتواند حق شریک در شرکت اشخاص را محدود کند و دیگر شرکت نخواهد توانست که با انتقال سهم حتی با موافقت تمام اعضا موافقت کند.
مواردی در خصوص عقد قرار داد شرکت که باید ذکر شود:
۱)مشخصات شرکا:مشخصات شرکا الزاما باید در قرارداد ذکر شود.
۲)میزان آورده:در متن قرارداد باید میزان آورده ذکر شود که حال این آورده میتواند وجه باشد یا مال باشد.
۳)موضوع شراکت:موضوع شراکت باید در قرارداد مشخص شود که قرارداد برای چه موضوعی است.
۴)معین کردن میزان سود و زیان:در متن باید ذکر شود که سود هر شریک چه مقدار است و در صورت ضرر سهم هریک از شرکا از ضرر چه مقدار است و نحوه ی پرداخت چگونه باید باشد.
۵)وظایف شرکا باید ذکر شود در متن قرارداد.
۶)تعیین شخص داور:اگر مفاد قرارداد نامفهوم باشد یا در تفسیر آن مشکلی پیش بیاید برای حل اختلاف به داور ارجاع میدهند.
۷)ضمانت اجرای عدم تعهد
۸)مدت زمان شراکت:در شراکت دو یا چند شخص با یکدیگر باید مشخص شود که تا چه زمانی با هم شریک هستند.
اداره کردن شرکت:
در قرارداد شراکت یک یا چند نفر برای اداره کردن شرکت معین میشوند.اگر یک نفر انتخاب شود هر تصمیمی که در حدود اختیاراتش است بگیرد اجرا میشود،اگر چند شخص باشند اصل بر این است که به صورت تکی نمیتوانند تصمیم گیری کنند.ولی اگر خلاف اصل توافق کنند هر یک میتوانند تصمیمات در حدود اختیارشان و آنچه به آنان اجازه داده شده است بگیرند.
و در آخر:
با اینکه امر شراکت دردسر های خود را دارد و بسیاری از افراد به خاطر این دردسر ها ترجیح میدهند شرکت را به صورت مستقل اداره کنند منتها برای افرادی که تجربه کافی در خصوص تاسیس و اداره امور شرکت ندارند بهتر است که شخصی را یا اشخاصی را به عنوان شریک برگزینند تا هم از تجربه ها و نظرات دیگر افراد استفاده کنند و هم اینکه اگر ضرر کردن به تنهایی تمام ضررها را پرداخت نکنند و شریکی در امر سود و ضرر داشته باشند،درست است که سودهی در این نوع شراکت کمتر است منتها اطمینان در یکسری از موارد بیشتر خواهد بود،البته در این مورد هم امکان کلاهبرداری از طرف شریک وجود دارد،پس قبل از انتخاب شریک خوب در مورد آن تحقیقات لازم را انجام دهید تا دچار مشکلات نشوید.
نظر شما در مورد این مطلب