بسمه تعالی
ریاست محترم شعبه....... دادگاه عمومی حقوقی شهرستان ..........
با عرض سلام و ادب، احتراماً اینجانب ....... در خصوص دادخواست زوجه محترمه سرکار خانم .........دایر بر طلاق به استناد عسر و حرج، که وقت رسیدگی آن به تاریخ ..... ساعت .... .. میباشد، بدین وسیله دفاعیات خویش را به شرح ذیل به استحضار میرسانم،
زوجه محترمه ......... به دلالت سند نکاحیه شماره ۴۹۲۸۵۰ در تاریخ ۱/۱۲/۱۳۹۴در دفتررسمی ازدواج شماره ۱ سلسله در عقد نکاح دائم اینجانب رحیم بگی عالم میباشد و طی حدود این ۶ سال زندگی مشترک بنده با تمام وجودم از هیچ تلاشی جهت رفاه حال زوجه عزیزم دریغ ننموده اما متاسفانه مشارالیه با توجه به کمی سن تحت تاثیر ظاهر زندگی دیگران و صحبت های سایرین قرار گرفته و بنده را در شوک فرو بردند. همانطوریکه مستحضر هستید طبق ماده ۱۱۰۳ قانون مدنی مبنی بر حسن معاشرت زوجین که از لوازم حسن معاشرت مذکور، سکونت مشترک و رعایت تمایل جنسی همسر و وفاداری میباشد که بنده از هیچکدام موارد فوق الذکر کمبودی در حد توانم نگذاشته و با تمام تلاشم در صدد این بودم که علاوه بر تمام نیاز های متعارف و متناسب با وضعیت خانواده حتی هزینه هایی مازاد همچون مسافرت های زیارتی و سیاحتی به دفعات و مکرراً به کربلا و مشهد و متحمل شدن تمامی هزینه های سفر همچون هتل و بلیط هواپیما و دیگر هزینه ها همچون رفتن به رستوران های عدیده و غیرذالک که البته و یقیناً وظیفه شرعی و قانونی بنده بوده است و همچنین همانطوریکه کاملا واقف میباشد وفق ماده ۱۱۰۵ قانون مدنی از جمله آثار ریاست شوهر بر خانواده چنین میباشد که اقامتگاه زن همان منزل شوهر باشد و نیز پرداخت هزینه های زندگی، توجهاً به خانه دار بودن زوجه محترمه و عدم در آمد مالی مستقل، همگی بر عهده اینجانب بوده و مضافاً اینکه زوجه ملزم به تمکین میباشد اما متاسفانه زوجه هر بار بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت امتناع می ورزند و چندین بار پیش آمده علی رغم میل قلبی بنده یک هفته و یک ماه منزل مادرش می ماندند و خانه نمی آمدند لیکن بنده به دلیل احترام گذاردن به علایق ایشان تا حد امکان دم نمیزدم. النهایه زوجه محترمه سرکارخانم .......در تاریخ ....... به طور رسمی از منزل مشترک متارکه نمودند و علی رغم پی گیری های بنده از بازگشت به منزل مشترک استنکاف مینمایند.
مشاوره حقوقی تلفنی نحوه درخواست طلاق از جانب زوجه |
درخواست مشاوره حقوقی تلفنی با وکیل تخصصی خانواده و دعاوی طلاق |
نگارش لایحه دفاعیه پرونده طلاق در جلسه رسیدگی دادگاه خانواده |
ریاست محترم دادگاه رسیدگی کننده: مستنداً به قاعده فقهی الطلاق بید من اخذ بالساق(طلاق به دست کسی است که عقد به دست اوست) و مضافاً بر اینکه به دلیل دوست داشتن عمیق زوجه و زندگی ام هیچگونه وکالتی در طلاق به زوجه محترمه داده نشده لهذا حالیه ایشان به استناد عسر و حرج درخواست طلاق مطرح نمودند که فی الواقع و یقیناً فلسفه وضع عسر و حرج چنین نمیباشد که بانوان این ماده را دستاویزی جهت طلاق و از هم گسیختگی بنیان خانواده قرار دهند. با مداقه در ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی درمی یابیم که اگر هم حتی عسر و حرج مذکور در دادگاه ثابت شود دادگاه (میتواند) اقدام به اصدار حکم طلاق نماید و بلکه برای قاضی محترم تکلیف و اجبار نمیباشد و موکداً در تبصره ماده فوق مرقوم گردیده عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه زندگی را برای زوجه با مشقت همراه سازد و تحمل ان مشکل باشد. حال با توجه به تفسیر مضیق قوانین و عدم مجوز جهت گسترده نمودن مواد قانونی، پرواضح است که منظور مقنن از وضع عسر و حرج مشقتی ست که بنیان خانه و خانواده را از هم گسیخته باشد نه سوء تفاهمات و اختلاف عقاید جزئی .
متاسفانه زوجه محترمه در دادخواست تقدیمی عنوان داشته بد رفتاری وپرخاشگری مکرر، با مداقه در سابقه زندگی مشترک فی مابین، پر واضح است که بنده از هیچ تلاشی جهت رفاه و آسایش زوجه عزیزم دریغ نکرده و در حد توانم و حتی فراتر از توان خویش اسباب و لوازم آسایش و رفاه زوجه محترمه را مهیا نمودم و همواره تمامی تلاشم بر حسن معاشرت نسبت به همسر عزیزم بوده.
ریاست محترم دادگاه رسیدگی کننده: به فرض اثبات ادعای بی اساس مشارالیه سرکار خانم .... مستندا به بند ۴ ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی که اظهار میدارد: ضرب و شتم یا هر گونه سوء رفتار مستمر زوج که عرفاً با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد. همانطوریکه نوع نگارش این سطر و درج شرایط و موارد عدیده برای استناد به ماده فوق الاشاره ، نشان از سختگیری مقنن جهت اقدام برای طلاق به استناد عسر و حرج را دارد چراکه ماده مذکوراشعار میدارد ضرب و شتم یا سوء رفتار مستمر زوج. فی الواقع درج واژه (مستمر) و واژه (عرفا ) و ( به وضعیت زوجه ) همگی نشان از این دارد که هر رفتاری موجبی جهت پذیرش درخواست طلاق از جانب زوجه به استناد عسر و حرج نخواهد شد بلکه باید از نظر عرف سوءرفتار مستمر و دائمی باشد و تاکیداً نه هر سوء رفتار مستمری، بلکه سو، رفتار مستمر عرفی با توجه به وضعیت زوجه معیار و ملاک میباشد.
حالیه از محضر دادگاه محترم تقاضامندم در اجرای ماده ۲۴۸ و ۲۴۹ قانون آیین دادرسی مدنی قرار تحقیق محلی و معاینه محل صادر نماید تا مودایی جهت اثبات مدعای اینجانب باشد چراکه کاملا برای دادگاه محترم نیز واضح و مبرهن گردد که بنده هیچ نیتی جز خوشبخت نمودن زوجه نداشته و ندارم و اختلافات جزئی زن و شوهری نمیتواند مصداقی از عسر وحرج باشد.
ریاست محترم شعبه رسیدگی کننده: زوجه محترمه سرکار خانم لیلا ملکی موضوع محکومیت قطعی بنده به جرم کلاهبرداری را اظهار نمودند و به این استناد خواهان اثبات عسر و حرج خویش میباشند درحالیکه اولاً : با تعاریف قانون مجازات اسلامی متاسفانه در کمال ناباوری، در سال۹۶ مصداق بزه کلاهبرداری به اینجانب منتسب گردید که بنا بر مسائلی که به وجود آمد در مخمصه ای ناگهانی به دور از هر گونه قصد مجرمانه و خدای نکرده تضرر به دیگران، ( با نقشه قبلی عده ای از خویشاوندان زوجه که متاسفانه خصومت دیرینه ای با خانواده بنده دارند) وارد مهلکه ای شدم که خودم هم برایم باور پذیر نبود و متاسفانه به دلیل عدم آگاهی از موضوعات حقوقی قادر به اثبات بی گناهی ام نشدم و النهایه منجر به محکومیت و اجرای مجازات که علاوه بر رد مال و رضایت شکات، حدود ۸ ماه حبس تعزیری نیز بوده است. همانطوریکه مستحضر میباشید مجازات کلاهبرداری ۱ تا ۷ سال میباشد اما دادگاه کیفری رسیدگی کننده با عنایت به بی گناهی بنده در پرونده فوق الاشاره به کمتر از حداقل حکم صادر نمود که نشان از اثبات عدم سوء قصد مجرمانه اینجانب..... در پرونده فوق الوصف برای دادگاه و همچنین فقدان هرگونه سابقه ای کیفری برای بنده میباشد. حالیه مقام محترم ریسیدگی کننده سوال بنده از هر انسان متعارفی این است که آیا زندگی زناشویی این گونه است که اگر هر یک از زوجین در تنگنا و مخمصه ای دچار شدند طرف دیگر که میتواند حامی و پشتیبان شخص مخاطب خویش باشد باید طلاق بگیرد و معشوقه را تنها بگذارد؟؟ آیا بنای زندگی مشترک این است؟؟
و مضافاً اینکه همانطوریکه مقام محترم اشراف کامل و دقیق بر قوانین دارید، محکومیت قطعی زوج در اثر ارتکاب جرم و اجراء مجازات باید در اثر ارتکاب جرمی باشد که مغایر با حیثیت خانوادگی و شئون زن باشد که تشخیص این امر نیز با توجه به وضعیت و موقعیت زوجه و عرف و سایر موازین با دادگاه محترم میباشد.
ادعای واهی و بی اساس دیگر که واقعا بنده را به فکر فرو برد این بود که زوجه محترمه اعلام نموده بنده وسایل و اسباب زندگی را به فروش رساندم!! متاسفانه هدف از ادعای واهی موصوف صرفاً لج و لجبازی میباشد چراکه تمامی اسباب و اثاثیه زندگی مشترک که جهیزیه خود شخص بنده بوده در منزل مشترک آماده و مهیای حضور زوجه محترمه سرکار خانم لیلا ملکی میباشد لهذا جهت اثبات ادعای خود از محضر دادگاه محترم تقاضای قرار ارجاع امر به کارشناسی را دارم و مضافاً اینکه آماده تعرفه گواهان جهت ارائه شهادت نزد دادگاه محترم میباشم چرا که ادعای زوجه کذب محض میباشد.
دادگاه محترم شعبه .....: به فرض محال حتی اگر ادعای زوجه محمول بر صحت نیز فرض گردد خدمت این مقام محترم معروض میدارم تمام وسایلی که ایشان ادعا دارند را بنده خود خریداری نموده و وسایلی بوده در که تحت مالکیت اینجانب رحیم بگی عالم میباشد و توجها به اصول و قواعد حقوقی، هر یک از زوجین که جهیزیه را خریداری نموده مالک محسوب گردیده و طرف دیگر صرفاً اذن در تصرف و انتفاع از وسایل را دارد. و مستنداً به قاعده فقهی الناس مسلطون علی اموالهم اینجانب مالک اثاث البیت میباشم.
حالیه مستنداً به مراتب معنونه و تاکیداً به دفاعیات مطروحه اگر به فرض محال عسرو حرج زوجه محترمه نزد قاضی محترم نیز محرز گردد طبق اصول حقوقی و با مداقه در نظریه دکترین حقوق درمییابیم که باید سببی که زن را به عسر و حرج دچار کرده است در هنگام مراجعه زن به دادگاه برای طلاق موجود باشد و فی الواقع زن برای رهایی از آن متوسل به طلاق از جانب دادگاه شده باشد نه برای جبران ضرر گذشته. این در حالیست که به طور مثال در استناد ایشان برای محکومیت به زندان که در سال ...... بوده مبنای عسر و حرج منتفی گردیده چرا که حدود ...... سال از این موضوع سپری شده است.
حالیه با عنایت به مطالب ذکر شده و موکداً به فلسفه عقد نکاح و حفظ و تداوم بنیان خانواده و توجهاً به علاقه شدید بنده به همسر عزیزم سرکار خانم ........ و نظر به اینکه این مقام محترم رسیدگی کننده شعبه ......به طور دقیق اشراف کامل بر قوانین دارند، از محضر دادگاه محترم عاجزانه و مخلصانه تقاضا دارم به استناد اختلافات جزئی و سوء تفاهمات به وجود آمده در طول زندگی زناشویی که متاسفانه زوجه محترمه نامش را عسر و حرج نهاده حکم مقتضی صادر نمایید.
با تشکر
...........
نظر شما در مورد این مطلب