استحقاق نفقه از طرف زن با وجود عدم تمکین او به لحاظ نداشتن امنیت
- توسط سید علی موسوی
- ۱۳۹۶/۱۱/۱۶ | ۱۰:۵۵:۳
- 13 نظر
- توسط:
- ۱۴۰۳/۴/۲ | ۲۱:۲۶:۱۸
سلام وقت بخیر با توجه به شرایطی که زوج داشته زوجه تمکین نکرده مستحق نفقه میباشد
سلام و عرض ادب
به موجب ماده ۱۱۱۵ قانون مدنی در صورتی که ماندن در خانه شوهر جسم، مال و یا آبروی زوجه را در خطر قرار بدهد، زوجه میتواند مسکن جداگانه انتخاب نماید و منزل شوهر را ترک کند. به موجب ماده فوق اگر بودن زن با شوهر در یک منزل متضمن خوف ضرر بدنی یا مالی یا شرافتی برای زن باشد، زن میتواند مسکن جداگانه اختیار کند و در صورت ثبوت ضرر مزبور، محکمه حکم بازگشت به منزل شوهر را نخواهد داد و مادام که زن در بازگشتن به منزل مزبور معذور است، نفقه برعهده شوهر خواهد بود.
منظور از خوف ضرر بدنی ترس زن از اذیت و آزار از جانب شوهر است که ممکن است به صورت مستقیم یا غیر مستقیم اتفاق بیافتد. همچنین خوف ضرر شرافتی عبارت است از اینکه زن بیم داشته باشد که در اثر داد و فریاد شوهر یا فحشهای ناموسی از سوی او توجه دیگران جلب شود و آبروی زن برود یا اینکه شوهر با افراد ناشایستی رفت و آمد داشته باشد و زن بیم داشته باشد که این رفت و آمدها منجر به هتک ناموس وی گردد.
به موجب ماده ۱۱۱۶ قانون مدنی درصورتیکه اختلاف زوجین در این خصوص در دادگاه مطرح شود، مادام که محاکمه بین زوجین خاتمه نیافته باشد، محل سکنای زن به تراضی طرفین معین میشود و در صورت عدم تراضی محکمه با جلب نظر اقربای نزدیک طرفین منزلی را معین خواهد کرد و درصورتیکه اقربایی نباشد، خود محکمه محل مورد اطمینانی را معین خواهد کرد.
تصمیم دادگاه در جهت تعیین محل سکونت موقت برای زوجه تا زمان صدور رای دادگاه به صورت دستور موقت صادر میشود؛ زیرا اینگونه موارد با سلامت و حیثیت اشخاص ارتباط دارد. بنابراین فوریت داشته و نمیتوان تا پایان دادرسی و صدور حکم صبر کرد. (در مواردی که رسیدگی به امری فوریت دارد، از نهاد دستور موقت استفاده میشود.)
با سلام طبق قانون در صورت تمکین نفقه به زوجه تعلق میگیرد مگر این ک بنا به دلابل قانونی زن اجازه عدم تمکین و منزل مستقل داشته باشد
با سلام طبق قانون در صورت تمکین نفقه به زوجه تعلق میگیرد مگر این ک بنا به دلابل قانونی زن اجازه عدم تمکین و منزل مستقل داشته باشد
- توسط:
- ۱۴۰۳/۳/۳۱ | ۲۳:۵:۱۰
چون زوجه به دلایل موجه و با حکم دادگاه تمکین نکرده باشد برابر ماده ۱۱۱۵ قانون مدنی نفقه زوجه به عهده زوج است و زن مستحق نفقه است ولی زوج قابل تعقیب کیفری نیست در نتیجه زوجه می تواند با تقدیم دادخواست مطالبه نفقه متعلقه را بکند.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۳/۳۱ | ۱۷:۴۵:۲۸
زوجه به دلایل موجه و با حکم دادگاه تمکین نکرده باشد برابر ماده ۱۱۱۵ قانون مدنی نفقه زوجه به عهده زوج است و زن مستحق نفقه است ولی زوج قابل تعقیب کیفری نیست در نتیجه زوجه می تواند با تقدیم دادخواست مطالبه نفقه متعلقه را بکند.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۳/۳۱ | ۱۴:۴:۴۲
مطابق با ماده ۱۱۱۵ قانون مدنی اگر بودن زن با شوهر در یک منزل متضمن خوف ضرر بدنی و یا مالی یا شرافتی برای زن باشد، زن میتواند مسکن علیحده اختیار کند و، در صورت ثبوت مظنه ضرر مزبور، محکمه حکم بازگشت به منزل شوهر نخواهد داد؛ و مادام که زن در بازگشتن به منزل مزبور معذور است نفقه بر عهده شوهر خواهد بود
از آنجا که انتخاب محل سکنی به طور معمول با شوهر است، قانون مدنی امکان جلوگیری از سوء استفاده مرد را پیش بینی کرده و به زن اجازه داده است که برای خود مسکن جدا انتخاب کند، و شوهر نیز در شرایط برابر حق دارد مسکن جداگانه اختیار کند و از دادگاه بخواهد که دستور موقت درباره جدا کردن محل سکنای زن صادر کند.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۳/۳۱ | ۱۲:۱۸:۳۵
چنانچه زوجه به دلایل موجه و با حکم دادگاه تمکین نکرده باشد برابر ماده ۱۱۱۵ قانون مدنی نفقه زوجه به عهده زوج است و زن مستحق نفقه است ولی زوج قابل تعقیب کیفری نیست در نتیجه زوجه می تواند با تقدیم دادخواست مطالبه نفقه متعلقه را بکند.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۳/۳۱ | ۱۲:۰:۱۶
باسلام. اگرعدم امنیت زوجه در دادگاه محرز شود، دادگاه زوج را به پرداخت نفقه محکوم میکند. یعنی حتی در شرایطی که در منزل مشترک حضور نداشته باشد، ولی علت عدم تمکین موجه باشد، مستحق دریافت نفقه خواهد بود.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۳/۳۱ | ۱۰:۴۶:۴۰
سلام وقت بخیر
با توجه به شرایطی که زوج داشته زوجه تمکین نکرده مستحق نفقه میباشد
- توسط:
- ۱۴۰۳/۳/۳۱ | ۹:۴۲:۱۰
زن در صورت عدم تمکین، میتواند نفقه خود را از طریق دادگاه مطالبه کند. برای این کار، زن باید دادخواست نفقه به دادگاه ارائه دهد. دادگاه پس از بررسی مدارک و مستندات ارائه شده توسط زن، در صورت احراز وقوع تخلف، مرد را به پرداخت نفقه محکوم میکند .
- توسط:
- ۱۴۰۳/۳/۳۱ | ۹:۳۱:۵۱
با سلام و احترام؛
همان طور که می دانیم از زمان جاری شدن صیغه عقد فی مابین زن و شوهر، حقوقی بین زوجین بر قرار می گردد که دو طرف بر حسب قانون و اخلاق ملزم به رعایت آن هستند . " ماده1102- همينكه نكاح بطور صحت واقع شد روابط زوجيت بين طرفين موجود و حقوق و تكاليف زوجين در مقابل همديگر برقرار ميشود ماده1103- زن و شوهر مكلف بحسن معاشرت با يكديگرند." و هر عقل سلیمی می داند که زندگی مشترک بدون محبت بین انسان ها و نیز بدون رعایت حقوق بین زوجین در مدت زمان کوتاهی به بن بست رسیده و دوامی نخواهد داشت ، یکی از حقوقی که زوجه بابت آن در زندگی مشترک و یا در زمان طلاق اقدام به مطالبه آن می نمایند بحث مربوط به نفقه است که هم به صورت کیفری و هم حقوقی قابل مطالبه هست . باید دانست که اگر زن به علت داشتن عذر موجه مانند خوف جانی و یا ضرر بدنی و یا هر چیز دیگری که در دادگاه صالح احراز شود از تمکین خوددداری نماید حق پرداخت نفقه او محفوظ بوده و می تواند جهت مطالبه آن به مراجع ذیصلاح مراجعه نماید.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۳/۳۱ | ۹:۳۱:۱۱
زوجه اگر به اختیار تمکین نکند مستحق نفقه نیست ولی در سایر موارد با شرایطی مستحق نفقه می باشد
نظر شما در مورد این مطلب