ماهیت طلاقی که دادگاه با احراز عسر و حرج یا به علت تخلف زوج از شرایط ضمن عقد صادر کرده
- توسط فاطمه علیزاده
- ۱۳۹۶/۱۱/۹ | ۱۰:۱۱:۰
- 16 نظر
- توسط:
- ۱۴۰۳/۳/۲۱ | ۱۴:۲۱:۱۹
طبق ماده 1130 قانون مدنی در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد, وی می تواند به حاکم شارع مراجعه و تقاضای طلاق کند, چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود, دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود
- توسط:
- ۱۴۰۳/۳/۲۱ | ۱۲:۵۳:۱۹
سلام و عرض ادب
دادگاه در درخواست طلاق زوجه با اثبات عسر و حرج، حکم طلاق صادر می کند و به عبارت دیگر مرد را اجبار به طلاق می کند ولی در مواردی که طلاق با تحقق شرط ضمن عقد نکاح است دادگاه گواهی عدم امکان سازش صادر می کند.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۳/۲۰ | ۷:۱۸:۵۷
با سلام در صورت اثبات عسرو حرج زوجه برای دادگاه محرز و مسلم می گردد ک امکان ادامه زندگی بنا به دلایل موجه با زوج وجود ندارد لذا ماهیتا نوع طلاق بائن می باشد زیرا امکان روجوع در آن وجود ندارد
- توسط:
- ۱۴۰۳/۳/۱۹ | ۲۳:۱۵:۱۴
عسر و حرج یکی از قواعد فقهی است که در روابط زوجیت نیز قابل اعمال است. عقد ازدواج پایبندی و تعهدی برای زوجیندر پی دارد اما اگر شرایطی به وجود آید که تحمل زندگی مشترک و دوام آن سختی زیاد و مشقت فراوان برای زوجه ایجادکند به گونه ای که تحمل آن مشکل باشد اصطلاحا به آن عسر و حرج می گویند.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۳/۱۹ | ۲۱:۵۴:۳۴
اگر دادگاه، با احراز عسر و حرج بر اساس ماده 1130 قانون مدنی یا به علت تخلف زوج از شرایط ضمنعقد حکم به طلاق صادر کند،
در ماده 1130 قانون مدنی، طلاقی که حاکم شرع در دادگاه صادر میکند در صورت عدم امکان اجبار زوج به طلاق، زوجه به اذن حاکم طلاق داده میشود، فلذا چنین طلاقی بائن بوده و نمیتواند رجعی باشد.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۳/۱۹ | ۲۰:۶:۲۲
بنا به فتوای حضرات آیات عظام، خویی و سیستانی نشان دهنده این نظر است. رجعی بودن طلاق، در این موارد، به دلیل اقتضا سازگاری ندارد و موجب نقض غرض میشود.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۳/۱۹ | ۱۹:۳۱:۳۹
کلمات عسر و حرج در زبان فارسی به معنای قرار گرفتن در مشقت، سختی و تنگنا می باشد. به معنای دیگر یعنی اگر کار ها و امورات شخص در زندگی به صورت معمول ادامه پیدا نکند باعث ایجاد سختی خواهد شد. در دادگاه های خانواده از این کلمه استفاده زیادی می شود که از جمله آن در مورد طلاق زوجین می باشد. در صورت قرار گرفتن زن در سختی باید در دادگاه به اثبات برساند که وضعیت زندگیش به شدت دشوار می باشد و ادامه زندگی غیر ممکن می باشد. در این شرایط است که زن می تواند تقاضای خود را تقدیم دادگاه کند.
بر اساس قانون موجود در کشور حق طلاق با مرد می باشد و حتی در صورت اثبات نشدن مشکل، با پرداخت حقوق زن، می تواند از زن جدا شود. در مقابل اگر زن ها بخواهند از همسر خود جدا شوند باید دلایل محکم و محکمه پسندی داشته باشند تا بتوانند درخواست طلاق داشته باشد. از شرایط عسر و حرج می توان به مواردی که در ادامه بیان می شود اشاره کرد. اگر مرد به مدت 6 یا 9 ماه بدون هیچ دلیلی زندگی را ترک کند، اعتیاد شوهر به مواد مخدر و الکل بدون اینکه تلاشی در جهت ترک اعتیاد انجام داده باشد. اگر شوهر به مدت 5 سال به حبس محکوم شود، همچنین در صورتی که شوهر به بیماری صعب العلاج مبتلا شده باشد. همچنین در صورتی که زن مورد ضرب و جرح توسط شوهر قرار بگیرد و فحاشی مستمر انجام شود نیز می تواند درخواست طلاق عسر و حرج نماید.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۳/۱۹ | ۱۸:۵۱:۴۵
اگر دادگاه، با احراز عسر و حرج بر اساس ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی یا به علت تخلف زوج از شریط ضمن عقد حکم به طلاق صادر کند، آیا این طلاق رجعی است یا بائن و به فرض اگر رجعی باشد، در هر دو مورد، طلاق بائن است و فتوای حضرات آیات عظام، خویی و سیستانی نشان دهنده این نظر است. رجعی بودن طلاق، در این موارد، به دلیل اقتضا سازگاری ندارد و موجب نقض غرض میشود.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۳/۱۹ | ۱۳:۸:۱۳
بر اساس قانون مدنی، هر یک از طرفین، می توانند، شروط خود را در عقد ذکر نموده و بر سر آن، توافق نمایند. عقد نکاح هم، از این امر مستثنی نیست. به موجب ماده 1119 قانون مدنی، هر یک از زن و مرد می توانند، شروطی که خلاف مقتضای ذات عقد نباشد را در سند ازدواج خود، ذکر کند. پذیرش این شروط، از جانب زوجین، ایجاد کننده حقوق و تکالیفی، برای هریک از آن ها می باشد،پیرو همین موضوع، مجموعه ای از شروط ضمن عقد از قبل، به صورت چاپ شده، در سند ازدواج، مورد پیش بینی قرار گرفته است که هنگام انعقاد عقد نکاح، از زوجین خواسته می شود تا با امضا، اقدام به اعلام اراده خود، مبنی بر پذیرش آن ها نمایند.درخصوص ماهیت طلاق به استناد شروط ضمن عقد باتوجه به کراهت زوجه و خلع بودن آن بائن می باشد.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۳/۱۹ | ۱۲:۳۷:۴۱
سلام و وقت بخیر
باتوجه به ماده ۱۱۰۳قانون مدنی
زمانی که زندگی مشترک در موقعیت عسرو حرج قرار بگیرد
زوجه باید دادخواست طلاق به دادگاه ارائه بدهد
- توسط:
- ۱۴۰۳/۳/۱۹ | ۱۲:۲:۲۱
زن اگر بتواند در دادگاه ثابت نمايد که زندگي او با همسرش سخت و غير قابل تحمل است و طلاق از جانب زوجه به دليل عسر و حرج است و دادگاه آنرا تاييد کند مي تواند بدون رضايت مرد طلاق بگيرد.
با توجه به زندگي زناشويي زوجين موارد طلاق از جانب زوجه به دليل عسر و حرج مي تواند متفاوت باشد همه موارد عسر و حرج قابل جمع کردن و احصاء نيست و هر زني مي تواند مصاديق طلاق از جانب زوجه به دليل عسر و حرج خودش را داشته باشد اما مواد ۱۱۳۳-۱۱۲۹ و ۱۱۳۰ قانون مدني به موضوع عسر و حرج زن پرداخته است و تجويز طلاق را از اين طريق صادر کرده است مواردي را به عنوان مثال و تمثيل ذکر کرده است.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۳/۱۹ | ۱۰:۲۶:۲۱
طلاق عسر و حرج، یکی از انواع طلاق بدون رجوع بوده که به درخواست زن، صورت می گیرد. شرایط طلاق عسر و حرج، وجود حداقل یکی از مصادیق عسر و حرج و اثبات آن به محکمه می باشد. عدم امنیت مالی، جانی و شرافتی و هر موردی که ادامه زندگی زناشویی برای زنان را، با مشقت و سختی همراه سازد، از مصادیق عسر و حرج می باشد. پروسه طلاق عسر و حرج، در مرحله بدوی، حداقل 8 ماه تا یک سال، طول خواهد کشید.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۳/۱۹ | ۹:۳۲:۴۴
عسر و حرج یکی از قواعد فقهی است که در روابط زوجیت نیز قابل اعمال است. عقد ازدواج پایبندی و تعهدی برای زوجیندر پی دارد اما اگر شرایطی به وجود آید که تحمل زندگی مشترک و دوام آن سختی زیاد و مشقت فراوان برای زوجه ایجادکند به گونه ای که تحمل آن مشکل باشد اصطلاحا به آن عسر و حرج می گویند. بر طبق ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی که درسال ۱۳۸۱ اصلاح شد، عسر و حرج وضعیتی است که ادامه زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکلباشد که در این صورت زن حق تقاضای طلاق دارد و در مورد اینکه چه چیزهایی عسر و حرج است باید گفت که مصادیقکامل آن در قانون ذکر نشده است و فقط به نمونه و مثال بسنده شده است. رویه دادگاه ها برای عسر و حرج در طلاق ایناست که به صورت موردی عسر و حرج زوجه متقاضی طلاق را بررسی می کنند.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۳/۱۹ | ۹:۲۵:۴۶
با سلام و احترام؛
همان طور که می دانیم از زمان جاری شدن صیغه عقد فی مابین زن و شوهر، حقوقی بین زوجین بر قرار می گردد که دو طرف بر حسب قانون و اخلاق ملزم به رعایت آن هستند . " ماده1102- همينكه نكاح بطور صحت واقع شد روابط زوجيت بين طرفين موجود و حقوق و تكاليف زوجين در مقابل همديگر برقرار ميشود .و هر عقل سلیمی می داند که زندگی مشترک بدون محبت بین انسان ها و نیز بدون رعایت حقوق بین زوجین در مدت زمان کوتاهی به بن بست رسیده و دوامی نخواهد داشت . اما علیرغم تمام سفارش های قانونی و اخلاقی توصیه شده به افراد، ما شاهد آن هستیم که زوج های بسیاری در زندگی خود به بن بست رسیده و در دوراهی جدایی قرار می گیرند . یکی از دلایلی که زوجه می تواند به دادگاه مراجعه کرده و با اثبات آن می تواند طلاق بگیرد بدون انکه حقوق مالی وی خدشه دار شود بحث عسر و حرج زوجه است که در قانون مصادیقی برای آن ذکر شده است مانند اعتیاد و یا زندانی شدن زوج ، ضرب و شتم وی توسط مرد و ترک زندگی مشترک توسط او به مدت زمان طولانی و یا داشتن بیماری لاعلاج و امثال آن ، البته رویه امروز دادگاه ثابت کرده که این موارد حصری نبوده و اگر مصداق بارزی برای عسر و حرج وجود داشته باشد دادگاه به آن رسیدگی می نماید مثلا افسردگی زوج ناشی از ادامه زندگی با تایید پزشک متخصص که می تواند محملی برای طلاق باشد . باید دانست در صورت احراز مصادیق عسر و حرج و یا تخلف از شروط ضمن عقد چنین طلاقی بائن محسوب می گردد.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۳/۱۹ | ۹:۱۸:۲۹
عسر و حرج بودن زوجه بائن بودن طلاق را به ذهن متبادر می سازد زیرا زوج دیگر تمایلی به ادامه زندگی مشترک ندارد
- توسط:
- ۱۴۰۳/۳/۱۹ | ۹:۱۱:۳۹
با سلام
در هر دو مورد، طلاق بائن است و فتوای حضرات آیات عظام، خویی و سیستانی نشان دهنده این نظر است. رجعی بودن طلاق، در این موارد، به دلیل اقتضا سازگاری ندارد و موجب نقض غرض میشود.چرا زمانی که زوجه شروط موجود در عقدنامه را توانست ثابت نماید و طلاق خویش را ثبت کند دیگر جایز نیست که زوج بتواند رجوع نماید چون با عدالت سازگار نمی باشد.
نظر شما در مورد این مطلب