در واقع دسترسی غیرمجاز به هر نوع داده ای غیر قانونی و در قانون جرایم رایانه ای مجازاتی برای آن در نظر گرفته شده است. برای شنود مکالمات دیگران راه هایی از جمله بکار گذاشتن شنود در محلی خاص یا از طریق هک تلفن همراه امکان پذیر خواهد بود. با توجه به پیشرفت تکنولوژی و وجود ابزارهای جدید رایانه ای امکان استراق سمع آسان تر از گذشته شده است اما این کار غیر قانونی و مجازاتی برای آن در نظر گرفته می شود.
در ماده ۷۳۰ ق.م.ا و همینطور ماده ۲ قانون جرایم رایانه ای مجازات شنود غیر مجاز تعیین شده است. اگر فردی نسبت به استراق سمع داده های در حال انتقال در سامانه های رایانه ای یا مخابراتی اقدام کند به ۶ ماه الی ۲ سال حبس یا پرداخت جزای نقدی به مقدار ۱۰ میلیون ریال تا ۴۰ میلیون ریال محکوم خواهد شد در برخی موارد فرد به هر دو مجازات (هم حبس و هم پرداخت جزای نقدی) محکوم خواهد شد. اگر این اتفاق برای بار سوم انجام شود محرومیت تا یک سال از خدمات الکترونیک را به همراه خواهد داشت.
اگر شنود غیر قانونی توسط نیروهای نظامی و کارمندان دولت انجام شود فرد خاطی به ۱۶ ماه و یک روز تا دو سال حبس یا پرداخت جزای نقدی تا ۴۰ میلیون ریال محکوم خواهد شد.
اگر فرد برای شنود مجوز قانونی داشته باشد ( خیلی کم اتفاق می افتد) مرتکب جرم نخواهد شد. اگر به هر دلیلی متهم به شنود غیر مجاز شده اید و امروز مورد شکایت قرار گرفته اید باید راه های قانونی برای دفاع از خود داشته باشید در غیر اینصورت به عمل شنود غیر مجاز محکوم خواهید. برای اطلاع از قوانین متعدد در این زمینه و راه حل مناسب موسسه وکیل تلفنی با راه اندازی مشاوره ۲۴ ساعته با وکلای پایه یک دادگستری در کمترین زمان بهترین اطلاعات حقوقی را در اختیار شما قرار خواهد داد.
با زبانی ساده تمامی استراق سمع ها غیرقانونی هستند مگر اینکه این در شرایطی که قانون در نظر گرفته است. اگر مکالماتی امنیت ملی را به خطر بیندازد توسط ضابطین قضایی آنهم با حکم قضایی شنود خواهد شد. در برخی موارد نیز برای کشف جرم نیاز به استراق سمع است برای این موارد نیز مقامات قضایی دستور لازم را برای استراق سمع صادر می کنند. شنود مقامات کشوری تنها با تایید رئیس قوه قضائیه امکان پذیر خواهد بود.
البته برای حفظ امنیت خود و اموال این امکان وجود دارد دستگاه های شنود یا ردیاب را داخل خودرو قرارداد تا بعد از سرقت خودرو با شنیدن صدای سارقان زودتر خودرو مسروقه کشف شود. برای اینکه در مراجع قانونی فرد بتواند ثابت کنند که از دستگاه شنود چه استفاده ای کرده است و آیا با آن شنود غیر قانونی انجام داده نیاز به ادله کافی است موسسه حقوقی وکیل تلفنی بصورت ۲۴ ساعته، مشاوره تلفنی با وکیل را راه اندازی کرده است که با در کمترین زمان ممکن می توانید بهترین مشاوره حقوقی را دریافت کنید.
اگر مکالمات شما بصورت غیر قانونی توسط فرد یا افرادی شنود می شود باید از طریق مراجع قضایی اقدام کنید. اما اثبات و موارد حقوقی دارای پیچیدگی های خاصی است و برای موفقیت در پرونده نیاز به حضور وکیل متخصص در این حوزه است.
وکلای دادگستری با تجربه و مهارتی که در طول سالیان وکالت بدست آورده اند راه هایی قانونی پیگیری این موضوع را بلد هستند و اگر با حضور یک وکیل بحث شنود غیر قانونی را پیگیری کنید زودتر به نتیجه خواهد رسید. موسسه حقوقی وکیل تلفنی این امکان را برای کاربران فراهم کرده است تا در هر جا و مکانی از طریق مشاوره حقوقی آنلاین با وکلای متخصص در این زمینه ارتباط برقرار کرده و مشاوره حقوقی دریافت کنند.
بر اساس اصل ۲۵ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ضبط و شنود مکالمات تلفنی یا استراق سمع غیر ممنوع است. پس تفاوتی ندارد با شخص چه نسبتی داشته باشید تنها راه استراق سمع با حکم قانون صورت خواهد گرفت آنهم اگر امنیت ملی یا خارجی کشور در خطر باشد یا برای کشف جرم این حکم توسط دستگاه قضا صادر می شود در غیر اینصورت تمامی شنودها و ضبط مکالمات کاملا غیر قانونی خواهد بود. دستگاه قضا نیز برای مدت و تعداد دفعات مشخص این حکم را صادر می کند.
طبق قوانین مذکور هر فردی مکالمات همسر خود را شنود و ضبط کند مرتکب جرم خواهد شد و طرف مقابل می تواند از مراجع قضایی از او شکایت کند.
قانون به حفظ حریم خصوصی افراد توجه ویژه ای دارد و رابطه زوجیت دلیلی بر رعایت نکردن حریم خصوصی نیست اگر یکی از زوجین در دادگاه اثبات کند که همسر او حریم خصوصی را رعایت نکرده است و وارد گوشی شخصی او شده است فرد خاطی بر اساس قانون مجازات خواهد شد.
برای اینکه مورد شنود غیر قانونی افراد عادی قرار نگیرید باید نکاتی را رعایت کنید. در مرحله امکان دارد از طریق لینک ها و برنامه های جاسوسی مورد هک قرار گیرید و از طریق این برنامه ها مکالمات شما ضبط و شنود شود. یکی دیگر از راه هایی شنود غیر قانونی استفاده از ابزارهای شنود است که شکل عادی و معمولا کوچکی را دارند که در باید مواظب بود در محل کار یا محل زندگی قرار داده نشوند.
بسیاری از دستگاه های دولتی و نظامی توان شنود مکالمات را دارند اما به دلیل وجود حفاظت و بازرسی های که بر روی آنها وجود دارد بدون حکم قضایی اقدام به شنود مکالمات کسی نخواهند کرد و اگر مطمئن هستید چنین اتفاقی افتاده است می توانید از طریق مراجع قضایی اقدام به شکایت از دستگاه مربوطه نمائید.
سوالات رایج
+ شنود مکالمات همسر قانونی است؟
خیر، هر گونه شنودی بدون حکم قضایی از طرف هر فردی که باشد غیر قانونی و غیر اخلاقی است. قانون به حفظ حریم خصوصی توجه ویژه ای دارد.
+ مجازات شنود غیر مجاز چیست؟
اگر استراق سمع توسط افراد عادی انجام شود مجازات آن از ۶ تا ۲۴ ماه حبس یا جزای نقدی خواهد بود.
+ نیروهای نظامی می توانند شنود انجام دهند؟
خیر، اگر شنود غیر قانونی توسط کارکنان دولت، نیرو های وابسته به دولت یا نیروهای نظامی انجام شود از ۱۶ ماه و یک روز تا دو سال حبس یا پرداخت جزای نقدی خواهد بود.
+ چگونه باید از همسری که شنود غیر مجاز انجام داده شکایت کرد؟
برای این کار بهتر است قبل از انجام هر کاری مشاوره حقوقی انجام دهید مشاوران حقوقی بر اساس دانش و تجربیاتی که دارند اطلاعات حقوقی مناسبی در اختیار شما قرار خواهند داد. مشاوره حقوقی رایگان و تضمینی از طریق موسسه وکیل تلفنی امکان پذیر است.
+ از چه راه هایی مکالمات ما شنود می شود؟
از طریق کار گذاشتن دستگاه های استراق سمع در محل هایی که بیشتر حضور دارید. از طریق سیستم های مخابراتی و از طریق هک کردن گوشی های همراه این اتفاق خواهد افتاد.
نظر شما در مورد این مطلب