اثر فوت زوجه در محاسبه مهر به نرخ روز
- توسط فاطمه علیزاده
- ۱۳۹۶/۱۱/۱ | ۱۱:۲۹:۵۵
- 14 نظر
- توسط:
- ۱۴۰۳/۲/۳۱ | ۰:۳۱:۲۵
وقتی زنی فوت میکند، تمام حقوق و مطالبات او به ورثهاش میرسد. از جمله حقوق زن، مهریه اوست که در زمان حیاتش از شوهر نگرفته باشد. یکی از دلایل اهمیت این موضوع این است که پدر و مادر زن از مهریه او ارث میبرند. شوهر و فرزندان نیز جزء ورثه هستند و علاوه بر والدین زن، از مهریه ارث میبرند
- توسط:
- ۱۴۰۳/۲/۳۰ | ۱۸:۲:۲۱
مهریه زوجه از جمله دیونی است که بر عهده زوج است و تا پس از مرگ زوج نیز قابل درخواست است. در صورتی که زن در قید حیات نباشد، وراث ایشان میتوانند به نیابت از او، مهریه زوجه یا مادرشان را از ثروت شوهر درخواست کنند. البته در این موارد باید قوانین مربوط به طبقات وراثت و سهم الارث به طور کامل تعیین شده و مورد توجه قرار گیرد.
اگر زن قبل از مطالبه مهریه فوت کند و مهریه پول رایج باشد، ورثهاش میتوانند آن را حصول کنند. با عنایت به این که بعد از مرگ مرد، اموالش به وراث وی میرسد، معمولاً وراث برای وصول مهریه مادرشان از طریق اقامه و طرح دعوا برای وصول آن اقدام میکنند و طبق قانون، مهریه به وراث میرسد.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۲/۳۰ | ۱۴:۵۲:۶
هدف قانون گذار از تصویب تبصره ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی ، و رای وحدت رویه شماره ۶۴۷ – ۲۸/ ۱۰/۷۸ هیئت عمومی دیوان عالی کشور به آن اشاره شده حفظ ارزش ریالی مهر زوجه است
- توسط:
- ۱۴۰۳/۲/۳۰ | ۱۴:۱۰:۵۷
سلام و عرض ادب
در صورت فوت خانم (زوجه) مهریه ایشان به وراث ایشان که مستحق دریافت میباشند فقط موردی که باید مدنظر باشد مهریه به نرخ روز نمیباشد
- توسط:
- ۱۴۰۳/۲/۳۰ | ۱۲:۱۲:۲۰
مطابق با ماده ی ۱۰۸۲ قانون مدنی یه مجرد عقد، زن مالک مهر میشود و میتواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید .
چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تادیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی تعیین میگردد محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر اینکه زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی نمایند .
نتیجتا با توجه به اینکه مهریه یک دین محسوب میشود مانند سایر بر ذمه ی مدیون میباشد و این امر به مجرد عقد احراز میگردد . و همانطور که به دیون مالی منجمله چک و سفته خسارت تاخیر تادیه شامل میگردد مهریه نیز با نرخ روز توسط ورثه ی زوجه قابلیت مطالبه را خواهد داشت .
- توسط:
- ۱۴۰۳/۲/۳۰ | ۱۱:۲۱:۰
در خصوص مهریه قیمت آن در زمان مطالبه مورد نظر قانونگذار قرار گرفته و با توجه به اینکه وراث زوجه متوفی قایم مقام وی در مطالبه آن از زوج میباشند هر زمان نسبت به مطالبه آن اقدام نمایند به در مورد سکه به قیمت روز و در خصوص وجه رایج بر اساس نرخ تورم اعلامی بانک مرکزی محاسبه و هر یک از ورثه به نسبت سهم خود از آن ارث خواهند برد
- توسط:
- ۱۴۰۳/۲/۳۰ | ۱۱:۹:۵۷
به طبق ماده ۲۲۶ قانون، پرداخت مهریه برای امور حسبی ورثه اجباری نیست و اگر برای پرداخت مهریه اموال متوفی کافی نباشد، به نسبت بدهی، اموال باقیمانده بین طلبکاران تقسیم میشود.۲ اسفند
- توسط:
- ۱۴۰۳/۲/۳۰ | ۱۰:۴۴:۴۵
دریافت مهریه به نرخ روز بر اساس ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی مقرر شده است که بر اساس آن، چنانچه مهریه وجه رایجی مانند پول نقد باشد، مهریه متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه در زمان پرداخت مهریه نسبت به سال اجرای عقد، محاسبه و پرداخت میشود که این موضوع تحت عنوان مهریه به نرخ روز شناخته میشود.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۲/۳۰ | ۱۰:۴۲:۵۳
مطالبه مهریه چه از طرف خود زوجه و چه از طرف وراث زوجه به نرخ روز محاسبه می گردد
- توسط:
- ۱۴۰۳/۲/۳۰ | ۱۰:۳۵:۱۸
مهریه دینی است که بر ذمه آقا قرار گرفته و با فوت زن باطل نمیشود، به همین دلیل در صورت فوت کردن زن، زوج وی موظف است در صورت درخواست ورثه، این مهریه یا صداق را به ورثه خانم متوفی همچون فرزندان یا والدین او واریز کند.
وشایان ذکرهست که حق مهریه زن فوت شده تنها اختصاص به زن دائم ندارد؛ درنتیجه در صورتی که زنی با عقد موقت یا صیغه نیز به زوجیت مردی در آمده باشد و فوت کند، باز هم بازماندگان اش میتوانند مهریه وی را مطالبه کنند.
سلام و عرض ادب
نحوه محاسبه مهریه زن به این صورت بوده که ابتدا شاخص قیمت سالانه بانک مرکزی در سال قبل از سال مطالبه مهریه را تقسیم بر شاخص قیمت سالانه بانک مرکزی در سال وقوع عقد ازدواج کرده و سپس، عدد حاصل را در مبلغ مهریه تعیین شده ضرب می کنیم. نحوه محاسبه مهریه بعد از فوت شوهر ، همانند فرمول محاسبه مهریه زن قبل از فوت شوهر و چگونگی حساب کردن صداق وی بوده، تنها با این تفاوت که در این موارد، تاریخ فوت مبنای محاسبه مهریه خواهد بود نه نرخ روز و تاریخ مطالبه .
- توسط:
- ۱۴۰۳/۲/۳۰ | ۹:۴۳:۴۹
با سلام
اصولاً حقی که ثابت شد ، از بین رفتن ان نیاز به دلیل دارد ( الحق القدیم لا یزوله شی ء ) در اینجا چنین حقی برای زوجه ایجاد شده و پس از فوت او به ورثه منتقل می شود واز بین رفتن آن نیاز به دلیل دارد که اینجا دلیلی دایر بر زایل شدن چنین حقی وجود ندارد بنابراین با توجه به علت ایجاد این قانون ، حفظ ارزش ریالی مهر بوده و این مخصوص زوجه نبوده بلکه ورثه هم که قائم مقام(نماینده جایگزین ) او هستند چنین حقی را که در اثر وراثت به آن ها منتقل شده دارند ، می توانند مهر را به نرخ روز مطالبه نمایند و استفاده ازکلمات زوجین یا زوجه درماده ۱۰۸۲ قانون مدنی و آیین نامه اجرایی آن به جهت این است که مهر موضوعی است که بین زوج و زوجه مطرح است ، نه کس دیگری ، مانند موردی که قانون گذار در قانون مدنی به مسائل مربوط به بیع و بایع و مشتری اشاره می کند و در مواردی قانون از آن ها نام می برد ولی اگر یکی از آن ها فوت کرد ورثه قائم مقام او بوده و می توانند از مزایای قانونی مربوط برخوردار شوند . در آنجا نیز نباید گفت که چون قانون کلمه بایع و مشتری را به کار برده ، قانون اختصاص به آن ها داشته و به ورثه تسری پیدا نمی کند . ورثه می توانند مهر موث (کسی ک از آن ارث می برند )خود را مطابق تبصره و به نرخ روز از زوج مطالبه کنند
- توسط:
- ۱۴۰۳/۲/۳۰ | ۹:۳۰:۲۰
هدف قانون گذار از تصویب تبصره ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی ، و رای وحدت رویه شماره ۶۴۷ – ۲۸/ ۱۰/۷۸ هیئت عمومی دیوان عالی کشور به آن اشاره شده حفظ ارزش ریالی مهر زوجه است ؛ لذا اختصاص به زوجه نداشته بر فرض اینکه قانون برای حفظ حقوق زنان تصویب شده با فوت زوجه ، این حق مانند سایر حقوق مالی طبق قانون ارث به ورثه او منتقل می شود . قانون گذار در مورد چک هم پرداخت دین به نرخ روز را پذیرفته و اصولاً حقی که ثابت شد ، از بین رفتن ان نیاز به دلیل دارد ( الحق القدیم لا یزوله شی ء ) در اینجا چنین حقی برای زوجه ایجاد شده و پس از فوت او به ورثه منتقل می شود واز بین رفتن آن نیاز به دلیل دارد که اینجا دلیلی دایر بر زایل شدن چنین حقی وجود ندارد بنابراین با توجه به علت ایجاد این قانون ، حفظ ارزش ریالی مهر بوده و این مخصوص زوجه نبوده بلکه ورثه هم که قائم مقام(نماینده جایگزین ) او هستند چنین حقی را که در اثر وراثت به آن ها منتقل شده دارند ، می توانند مهر را به نرخ روز مطالبه نمایند و استفاده ازکلمات زوجین یا زوجه درماده ۱۰۸۲ قانون مدنی و آیین نامه اجرایی آن به جهت این است که مهر موضوعی است که بین زوج و زوجه مطرح است ، نه کس دیگری ، مانند موردی که قانون گذار در قانون مدنی به مسائل مربوط به بیع و بایع و مشتری اشاره می کند و در مواردی قانون از آن ها نام می برد ولی اگر یکی از آن ها فوت کرد ورثه قائم مقام او بوده و می توانند از مزایای قانونی مربوط برخوردار شوند . در آنجا نیز نباید گفت که چون قانون کلمه بایع و مشتری را به کار برده ، قانون اختصاص به آن ها داشته و به ورثه تسری پیدا نمی کند . ورثه می توانند مهر موث (کسی ک از آن ارث می برند )خود را مطابق تبصره و به نرخ روز از زوج مطالبه کنند .
- توسط:
- ۱۴۰۳/۲/۳۰ | ۹:۲۶:۵۱
رای محاسبه مهریه زن فوت شده بدون فرزند، باید سهم شوهر از مبلغ مهر کسر شده و طبق سهمالارث پدر و مادر، به آنها پرداخت شود. اگر در ایام زناشویی دخول انجام نشده باشد، زن و ورثه او مالک نصف مهریه و اگر دخول انجام شده باشد، مالک تمام مهریه او هستند.
نظر شما در مورد این مطلب