تفاوت تصرف عدوانی حقوقی و کیفری
- توسط فاطمه علیزاده
- ۱۳۹۶/۱۰/۲۵ | ۱۶:۳۵:۵۶
- 17 نظر
- توسط:
- ۱۴۰۳/۲/۲۲ | ۲۳:۱:۱۴
ه طور کلی باید گفت در دعاوی تصرف عدوانی حقوقی، اثبات تصرف سابق مالک بر مال غیر منقول کفایت می کند و نیازی به احراز مالکیت مالک نیست اما در دعاوی تصرف عدوانی کیفری، این ماجرا بالعکس است و ارکان اصلی طرح دعوای کیفری نیاز به احراز مالکیت دارند
- توسط:
- ۱۴۰۳/۲/۲۲ | ۲۱:۴۹:۲۴
ارکان دعوای تصرف عدوانی حقوقی :
۱ – سابقه تصرف خواهان۲ – لحوق تصرفات خوانده :۳ – عدوانی بودن تصرفات خوانده
- توسط:
- ۱۴۰۳/۲/۲۲ | ۱۹:۲۳:۳
با سلام
با توجه به صراحت ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی که در آن اشاره به تعلق اراضی و املاک به اشخاص حقیقی و حقوقی شده، بین تصرف عدوانی کیفری و تصرف عدوانی حقوقی تفاوت دارد، تفاوت آن ها عبارتند از:
۱.از لحاظ شکلی هر کدام تابع قانون آیین دادرسی مربوط به خود هستند.
۲.در تصرف عدوانی کیفری احراز رکن مالکیت شاکی علاوه بر سایر ارکان و عناصر بزه ضروری است درحالی که در تصرف عدوانی حقوقی صرفاً به سبق تصرف شاکی و لحوق تصرف متهم عنایت می شود.
۳.در تصرف عدوانی کیفری در نهایت به تصرف عدوانی حقوقی مجازاتی وجود ندارد.
۴.در تصرف عدوانی کیفری اثبات عنصر معنوی جرم و سوء نیت مجرمانه لازم است؛ ولی در تصرف عدوانی حقوقی به این موضوع توجه نمی شود .
ب) تصرف عدوانی کیفری بر اساس مفاد ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی فقط مربوط به اموال غیر منقول می شود و شریکی که مانع استفاده شریک دیگر از کامیون می شود، متصرف عدوانی محسوب نمی گردد.
ج) بررسی سوابق تصرف لازم نیست؛ چراکه وجود سند مالکیت دلالت به سبق تصرف سند مالکیت دارد.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۲/۲۲ | ۱۹:۱۴:۳۲
سلام و عرض ادب
به طور کلی باید گفت در دعاوی تصرف عدوانی حقوقی، اثبات تصرف سابق مالک بر مال غیر منقول کفایت می کند و نیازی به احراز مالکیت مالک نیست اما در دعاوی تصرف عدوانی کیفری، این ماجرا بالعکس است و ارکان اصلی طرح دعوای کیفری نیاز به احراز مالکیت دارند.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۲/۲۲ | ۱۶:۴۰:۱۰
با سلام
به طور کلی باید گفت در دعاوی تصرف عدوانی حقوقی، اثبات تصرف سابق مالک بر مال غیر منقول کفایت می کند و نیازی به احراز مالکیت مالک نیست اما در دعاوی تصرف عدوانی کیفری، این ماجرا بالعکس است و ارکان اصلی طرح دعوای کیفری نیاز به احراز مالکیت دارند
- توسط:
- ۱۴۰۳/۲/۲۲ | ۱۶:۳:۱۲
تصرف عدوانی از دو طریق حقوقی کیفری قابلیت پیگیری دارد که در تصرف عدوانی کیفری جدا از بحث عنصر روانی و احراز سوءنیت، در عنصر مادی قاضی باید مالکیت شاکی، لحوق تصرفات متهم و عدوانی و من غیر حق بودن تصرفات او را احراز کند تا بتواند نسبت به مجازاتش اقدام نماید.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۲/۲۲ | ۱۴:۴:۱۰
سلام
در تصرف عدوانی حقوقی نیازی به اثبات مالیکیت نیست و اثبات سه رکن سبق تصرف لحوق تصرفات و عدوانی بودن کفایت مینماید
- توسط:
- ۱۴۰۳/۲/۲۲ | ۱۳:۱۸:۴۸
اولین تفاوت تصرف عدوانی حقوقی و کیفری ، تفاوت در عنصر معنوی است . تصرف عدوانی کیفری ، یک عمل مجرمانه است .
عنصر معنوی جرم تصرف عدوانی کیفری این است که کسی که اقدام به تصرف بی اجازه مال دیگری کرده است باید در این کار قصد داشته باشد و با علم از اینکه مال متعلق به دیگری است از آن به نفع خود استفاده کند ، در واقع وجود این عنصر برای تحقق جرم تصرف عدوانی ضروری است . این در حالی است که این عنصر در اقامه دعوی حقوقی از تصرف عدوانی ضروری نیست و اینکه نیت و قصد مرتکب چه بوده است فرقی ندارد.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۲/۲۲ | ۱۳:۷:۳۵
دعوایتصرف عدوانی عبارت است از ادعای متصرف سابق مبنی بر اینکه دیگری بدون رضایت او مال غیرمنقولش را از تصرف وی خارج کرده و اعاده تصرف خود را نسبت به آن مال درخواست می کند.تصرفی که بدون رضایت مالک و با علم به موضوع و از روی عمد باشد از لحاظ کیفری قابل پیگیریست وجرم محسوب می شود.(از جرایم علیه اموال و مالکیت)مطابق ماده۶۹۰ قانون مجازات اسلامیمجازات آن یک ماه تا یک سال حبس می باشد و نیاز به اثبات مالکیت از طرف شکایت کننده دارد.
تصرفی که بدون اجازه و رضایت مالک در ملکی صورت گرفته ولی متصرف نسبت به این اقدام سوء نیتی نداشته باشد و به عمد ملک را از تصرف متصرف سابق خارج نکرده باشد تنها از لحاظ حقوقی قابل پیگیری است و مجازاتی ندارد.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۲/۲۲ | ۱۲:۳۶:۳۳
سلام و دورود
زمانی که شخص بدون اذن مالک ملک غیر منقول را تصرف کند تصرف عدوانی میگویند
در تصرف عدوانی کیفری اگر مال غیر منقول در ید شخصی به غیر مالک باشد و اگر در آن ملک سابقه تصرف داشته باشد یا اگر با اجبار در ید ان فرد خارج کند باید شکایت انجام شود .
در تصرف عدوانی حقوقی شخصی که مدعی تصرف ملک هست بدون رضایت مالک مال غیر منقول را از تصرف مالک خارج کرده و باید دادخواست ثبت شود
- توسط:
- ۱۴۰۳/۲/۲۲ | ۱۲:۳۳:۴۱
با سلام
نکته ی مهم این است که باید کلمات تصرف عدوانی ، برای ما به درستی تعریف و تشریح شده باشد . تصرف عدوانی یعنی تصرف به نحو عدوان و یعنی کسی که ملکی را بدون اجازه ی مالک به صورت زور و بدون رضایت ساکن شده یا ادعای مالکیت می کند . موارد زیادی پیش می آید که مردم ، ذات دعوای تصرف عدوانی را با دعوای ایجاد مزاحمت و ممانعت از حق ، به اشتباه میگیرند و بعضا" بدون مشورت با وکیل ، دادخواستی را تقدیم دادگاه می کنند و در نهایت محرز می شود که این خواسته اصلا تصرف عدوانی نبوده و صرفا رفع ممانعت از حق است .
نکته ای که باید توجه کمیم این است که در تصرف عدوانی ، شخص متصرف ، مال را تحت ید خود قرار می دهد و اجازه استفاده از آن را برای شما سلب می کند اما در بحث ممانعت و مزاحمت ، بعضا" کسی که مانع را ایجاد کرده ، نه خود استفاده می کند و نه به صاحب حق اجازه استفاده و بهره را می دهد .
- توسط:
- ۱۴۰۳/۲/۲۲ | ۱۱:۵۳:۲۰
شاید تفاوت بین طرح دعوای حقوقی و کیفری برای افراد متخصص بسیار ساده باشد اما قطعا مطالعه این مطالب که تفاوت های به خوبی دسته بندی کرده و روشنگری میکنند برای افراد عادی جامعه که اطلاعات حقوقی چندانی ندارند بسیار مفید است
ممنونم
- توسط:
- ۱۴۰۳/۲/۲۲ | ۱۱:۲۳:۴۳
سلام؛ به طور کلی باید گفت در دعاوی تصرف عدوانی حقوقی، اثبات تصرف سابق مالک بر مال غیر منقول کفایت می کند و نیازی به احراز مالکیت مالک نیست اما در دعاوی تصرف عدوانی کیفری، این ماجرا بالعکس است و ارکان اصلی طرح دعوای کیفری نیاز به احراز مالکیت دارند.
تصرف عدوانی در آیین دادرسی مدنی خارج از نوبت بررسی می گردد و همچنین تجدیدنظرخواهی مانع از اجرای رای نیست ولیکن در تصرف عدوانی کیفری اینگونه نیست
- توسط:
- ۱۴۰۳/۲/۲۲ | ۹:۳۳:۱۵
با سلام و احترام،
در تفاوت تصرف عدوانی حقوقی و کیفری در یک نگاه مفصل باید گفت که : تصرف عدوانی حقوقی به نقض حقوق شخصی اشاره دارد که ممکن است نیاز به راهنمایی در زمینه حقوق مدنی داشته باشد از سوی دیگر، تصرف عدوانی کیفری عبارت است از اخراج مال غیر منقول بدون رضایت مالک یا اجازه از طرف مالک توسط دیگری با علم به موضوع و از روی عمد. موضوع تصرف عدوانی کیفری مال غیر منقول متعلق به دیگری است. در تصرفات عدوانی در خصوص موارد حقوقی، احراز مالکیت برای شخص خواهان لازم الاجرا نیست و شخص می تواند تصرف سابق خود بر اموال غیر منقول را اثبات کند اما در خصوص تصرف عدوانی کیفری، احراز مالکیت خواهان لازم الاجراست. دادخواست های تصرف عدوانی از لحاظ کیفری مجرمانه است و در مقابل آن تصرفات عدوانی حقوقی نیازی به اثبات مراحل جرم ندارد. دادسرای محل وقوع مال را می توان مرجع رسیدگی به تصرفات عدوانی کیفری دانست و در مقابل جهت رسیدگی به دادخواست های تصرف عدوانی حقوقی، مرجع رسیدگی دادگاه های حقوقی حوزه هستند. این تفاوت ها، نیاز به مشاوره گرفتن از یک وکیل خوب را تاکید میکنند، تا افراد به درستی با موقعیت حقوقی خود آشنا شوند و تصمیمات صحیحی را اتخاذ کنند پس توصیه ما استفاده از وکلای موسسه در این خصوص هستند.
- توسط:
- ۱۴۰۳/۲/۲۲ | ۹:۱۸:۱۲
با توجه به صراحت ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی که در آن اشاره به تعلق اراضی و املاک به اشخاص حقیقی و حقوقی شده، بین تصرف عدوانی کیفری و تصرف عدوانی حقوقی تفاوت دارد، تفاوت آن ها عبارتند از:
۱.از لحاظ شکلی هر کدام تابع قانون آیین دادرسی مربوط به خود هستند.
۲.در تصرف عدوانی کیفری احراز رکن مالکیت شاکی علاوه بر سایر ارکان و عناصر بزه ضروری است درحالی که در تصرف عدوانی حقوقی صرفاً به سبق تصرف شاکی و لحوق تصرف متهم عنایت می شود.
۳.در تصرف عدوانی کیفری در نهایت به تصرف عدوانی حقوقی مجازاتی وجود ندارد.
۴.در تصرف عدوانی کیفری اثبات عنصر معنوی جرم و سوء نیت مجرمانه لازم است؛ ولی در تصرف عدوانی حقوقی به این موضوع توجه نمی شود .
تصرف عدوانی کیفری بر اساس مفاد ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی فقط مربوط به اموال غیر منقول می شود و شریکی که مانع استفاده شریک دیگر از کامیون می شود، متصرف عدوانی محسوب نمی گردد
بررسی سوابق تصرف لازم نیست؛ چراکه وجود سند مالکیت دلالت به سبق تصرف سند مالکیت دارد.
در تصرف عدوانی کیفری احراز رکن مالکیت شاکی علاوه بر سایر ارکان و عناصر بزه ضروری است درحالی که در تصرف عدوانی حقوقی صرفاً به سبق تصرف شاکی و لحوق تصرف متهم عنایت می شود.
نظر شما در مورد این مطلب