بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع : شرحی بر آیین نامه معاونت اجرای احکام کیفری
بر اساس قوانین جاری کشور هرگاه در یک امر حقوقی یا کیفری حکمی صادر میشود و مرحله تجدیدنظر یا در موارد مربوطه دیوان عالی کشور را طی نموده و قطعیت می یابد وارد مرحله جدیدی بنام اجرای احکام میگردد.
در واقع اجرای احکام، مرحله بعد از صدور حکم میباشد که در آرا قطعی حقوقی طبق قانون اجرای احکام مدنی مصوب 56 و در آرا کیفری طبق مواد 484 قانون آیین دادرسی کیفری در دادسرای محل وقوع جرم توسط واحد اجرای احکام کیفری و معاونت اجرای احکام کیفری که در معیت دادسرا میباشد اجرا میگردد.
لذا بحث امروز نیز در رابطه با معاونت اجرای احکام کیفری و شرح مختصری بر آیین نامه اجرایی آن مصوب رئیس قوه قضائیه در مورخه 95/12/24 میباشد.
بخش پنجم قانون آیین دادرسی کیفری تحت عنوان اجرای احکام کیفری و اقدامات تأمینی و تربیتی ذکر گردیده و معاونت اجرای احکام کیفری در تبصره یک و دو این قانون تعریف میگردد.
ماده 484 قانون آیین دادرسی کیفری مقرر میدارد :(( اجرای احکام کیفری بر عهده دادستان است و معاونت اجرای احکام کیفری تحت ریاست و نظارت وی در مناطقی که رئیس قوه قضائیه تشخیص میدهد در دادسرا عهده دار این وظیفه است.
تبصره 1: معاونت اجرای احکام کیفری میتواند در صورت ضرورت دارای واحد یا واحدهای تخصصی برای اجرای احکام باشد.
تبصره 2: معاونت اجرای احکام کیفری یا واحدی از آن میتواند با تصویب رئیس قوه قضائیه در زندانها یا موسسات کیفری مستقر شود.
شیوه استقرار و اجرای وظایف آنها به موجب آیین نامه ای ست که ظرف شش ماه از لازم الاجرا شدن این قانون توسط وزیر دادگستری با همکاری رئیس سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور تهیه میشود و به تصویب رئیس قوه قضائیه میرسد.
تبصره 3: در حوزه قضایی بخش، اجرای احکام کیفری به عهده رئیس دادگاه و در غیاب وی با دادرس علی البدل است.
بنابراین طبق این ماده و سه تبصره فوق، تشکیل معاونت اجرای احکام کیفری در همه دادسراها الزامی نبوده واین امر موکول به تصویب رئیس قوه قضائیه است.
در نقاطی که که تاسیس این معاونت لازم تشخیص داده نشود، دادستان، امر اجرای احکام را از طریق یکی از معاونان خود ( بعنوان سرپرست اجرای احکام ) و یا در شهرهای کوچک بدون تعیین سرپرست خاص برای اجرای احکام انجام خواهد داد.
حال سوال اینجاست که حکم زیر نظر کدام دادگاه اجرا میگردد؟ دادگاه صادر کننده حکم قطعی یا دادگاه نخستین که دادسرا در معیت آن قرار دارد؟
در آرا حقوقی طبق قانون اجرای احکام مدنی اجرای حکم با دادگاه نخستین میباشد و در آرا کیفری نیز با برداشت از ماده 529 و تبصره 2 ماده معلوم میشود که دادستان، اجرای حکم را از طریق معاونت اجرای احکام کیفری، زیر نظر دادگاه نخستین انجام میدهد.
آیین نامه موضوع تبصره 2 ماده مذکور تحت عنوان آیین نامه شیوه استقرار و اجرای وظایف معاونت اجرای احکام کیفری یا واحدی از آن در زندانها و موسسات کیفری در تاریخ 95/12/24 به تصویب رئیس قوه قضائیه رسیده و در روزنامه رسمی شماره 20982 مورخ 95/12/28 به شرح زیر منتشر شده است :
نظر شما در مورد این مطلب