بر فرض ورود ضرر و تحقق ارکان مسئولیت مدنی، جبران خسارت وارده منوط به بقاء مالکیت زیاندیده بر مال مربوطه نیست.
مسئولیت مدنی- جبران خسارت- انتقال مالکیت- ذینفع بودن در دعوا
دادنامه: 9209970220100495 مورخ: 14/05/1392
رای دادگاه
در خصوص دعوی خانم پ.س. به وکالت از خواهان آقای م.م. به طرفیت خواندگان آقایان ب.ع. و ر.ع. به خواسته تقاضای رسیدگی و الزام خواندگان به پرداخت مبلغ هفتاد میلیون ريال بابت خسارت تصادف مورخ 4/9/90 با احتساب خسارات دادرسی به شرح دادخواست تقدیمی، نظر به اینکه وکیل خواهان در جلسه دادرسی اعلام داشته است که موکل وی (خواهان) خودرو خود را فروخته و انتقال داده است و در حال حاضر خودرو موضوع دعوی در اختیار و در مالکیت موکل وی نمیباشد، بنابراین خواهان در دعوی مطروحه ذینفع نبوده و لذا استناداً به ماده 89 ناظر بر بند 10 ماده 84 قانون آیین دادرسی مدنی، قرار رد دعوی صادر و اعلام میگردد. قرار صادره ظرف 20 روز از تاریخ ابلاغ، قابل رسیدگی تجدیدنظر در محاکم محترم تجدیدنظر استان میباشد.
رئیس شعبه 209 دادگاه عمومی حقوقی تهران
رای دادگاه
تجدیدنظرخواهی آقای م.م. با وکالت خانم پ.س. به طرفیت آقایان ب. و ر. هر دو ع. نسبت به دادنامه شماره66 مورخ 30/1/91 صادره از شعبه 209 دادگاه عمومی تهران که به موجب آن در خصوص دعوی مطالبه خسارت وارده به اتومبیل تجدیدنظرخواه بر اثر وقوع تصادف ناشی از بیاحتیاطی تجدیدنظرخواندگان، قرار رد دعوی، به جهت فروش خودرو مذکور توسط تجدیدنظرخواه بعد از وقوع تصادف، صادر گردیده، وارد میباشد و دادنامه صادره به جهت مغایرت با مقررات قانونی مخدوش و مستوجب نقض است. زیرا بر فرض ورود ضرر و تحقق ارکان مسئولیت مدنی، جبران خسارت وارده منوط به بقاء مالکیت زیاندیده برمال مربوطه نمیباشد. به همین جهت، مستنداً به ماده 353 قانون آیین دادرسی مدنی، ضمن نقض دادنامه مذکور، پرونده عیناً جهت رسیدگی در ماهیت امر به دادگاه محترم بدوی اعاده میگردد.
مستشاران شعبه 1 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
"در جدول زیر چارت های اقتصادی ویژه شرایط کرونا برای ملاقات تلفنی با وکیل در اختیار شما عزیزان قرار گرفته است تا به جای مراجعه به وکیل با او تماس بگیرید و به علت کرونا از احقاق حقوق خود باز نمانید"
درخواست مشاوره حقوقی (خط ویژه شش رقمی) | ۰۲۱-۴۷۶۲۵۹۰۰ |
---|---|
برای اتصال به درگاه پرداخت آنلاین و دریافت ارزان ترین مشاوره تلفنی فوری و 24 ساعته با سرشناس ترین وکلای متخصص در ایران، تصویرک زیر را لمس نمایید.
|
|
چارت های اقتصادیِ هزینه ی مشاوره حقوقی تلفنی با برترین وکلای دادگستری |
|
مدت زمان مشاوره حقوقی | اجرت (تومان) |
۵ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل | 15.000 هزار تومان |
۱۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل | 25.000 هزار تومان |
۱۵ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل | 35.000 هزار تومان |
۲۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل | 45.000 هزار تومان |
۳۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل | 60.000 هزار تومان |
۱ ساعت مشاوره حقوقی با وکیل | 100.000 هزار تومان |
پرداخت آنلاین و رزرو مشاوره حقوقی تلفنی فوری | |
*توجه* لطفاً پس از پرداخت، لوگوی واتساپ زیر را لمس نموده و تصویر فیش واریزی را به آن ارسال نمایید تا وکیل در کمتر از 5 دقیقه با شما تماس بگیرد.
|
|
روش پرداخت بعدی به این صورت می باشد که یکی از مبالغ فوق را به شماره کارت ۶۰۳۷۹۹۷۳۸۲۲۸۴۵۳۸ به نام هادی توکلی واریز کنید و سپس اطلاعات واریز را به شماره ۰۹۲۱۲۲۴۲۶۷۰ پیامک یا واتساپ نمایید تا وکیل در کمتر از ۵ دقیقه به خط شما تماس حاصل می کند. |
|
مشاوره حقوقی آنلاین و رایگان کلیک کنید |
برای مطالبه خسارت ناشی از اشتباهات قضایی یا تقصیر قاضی، اشتباه یا تقصیر وی باید در دادگاه انتظامی قضات به اثبات برسد.
مسئولیت مدنی- مسئولیت قاضی- اشتباه قضایی- تقصیر قاضی- دادگاه انتظامی قضات- قرار عدم استماع دعوی
مستندات: اصل 171 قانون اساسی- ماده 30 قانون نظارت بر رفتار قضات 1390
دادنامه: 9209970222700642 مورخ: 12/05/1392
رای دادگاه
به تاریخ 6/9/91 آقای ل.ص. به طرفیت آقای س.م. دادخواستی به خواسته الزام خوانده به جبران خسارات مادی و معنوی وارده ناشی از توقیف غیرقانونی روزنامه ن. از تاریخ توقیف آن تا زمان صدور حکم بر محکومیت خوانده و اجرای آن و صدور حکم بر انتشار خبر توقیف غیرقانونی روزنامه و مطالبه خسارات ناشی از صدور حکم غیرقانونی بر محکومیت ایشان و لغو غیرقانونی امتیاز روزنامه به شرح محتویات پرونده، تقدیم این دادگاه نمودند و در حال حاضر خواهان با استناد به اصل 171 قانون اساسی خواستار صدور حکم بر جبران خسارات وارده هستند. نظر به اینکه رسیدگی به دعوی خواهان، از حیث ارتکاب تقصیر یا اشتباه قاضی وفق اصل 171 قانون اساسی و ماده 30 قانون نظارت بر رفتار قضات 17/7/90 مستلزم احراز آن از سوی دادگاه عالی انتظامی قضات میباشد و با توجه به استعلام واصله به شماره 620/4754/9000-11/11/91 از ناحیه سرپرست دفتر دوم دادگاه عالی انتظامی قضات، ملاحظه میشود چنین حکمی که متضمن جهت استحقاق خواهان بر مطالبه خسارت باشد، صادر نگردیده؛ فلذا طرح دعوی مطالبه خسارت از سوی خواهان در این مرحله از دادرسی، به لحاظ عدم وجود رای محکمه عالی انتظامی، برخوردار از استماع نیست. به استناد مواد 2 از قانون آ.د.م. و ماده 30 قانون مارالکذر، قرار عدم استماع صادر و اعلام میدارد. رای صادره حضوری و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل اعتراض در محاکم تجدیدنظر استان تهران خواهد بود.
رئیس شعبه 206 دادگاه عمومی حقوقی تهران
رای دادگاه
در مورد تجدیدنظرخواهی ل.ص. به طرفیت س.م. نسبت به دادنامه شماره 907-24/11/91 شعبه 206 دادگاه عمومی حقوقی تهران که به موجب آن، قرار عدم استماع دعوی خواهان صادر گردیده است. با توجه به مندرجات پرونده و استدلال متقن دادگاه نخستین و نظر به اینکه از سوی تجدیدنظرخواه، ایرادی مؤثر بر نقض و بیاعتباری دادنامه ارائه نگردیده است، از نظر قانونی نیز اشکالی به نظر نرسید. نتیجه به دلیل عدم مطابقت تجدیدنظرخواهی با هیچ یک از شقوق ماده 348 قانون آیین دادرسی مدنی، اعتراض به عمل آمده، غیر وارد تشخیص و مستنداً به ماده 353 قانون فوقالذکر، حکم بر تائید و استواری دادنامه نخستین صادر مینماید. رای صادره قطعی است.
رئیس شعبه 27 دادگاه تجدیدنظر استان تهران- مستشار دادگاه
صرف نقض رای دادگاه تالی در مرجع عالی. موجب تحقق تقصیر قاضی تالی و استحقاق محکومعلیه جهت مطالبه خسارت نخواهد بود. همچنین دادگاه عمومی حقوقی صلاحیت احراز تقضیر قاضی را نداشته و تشخیص آن در صلاحیت دادگاه عالی انتظامی قضات است.
مسئولیت مدنی- مسئولیت قاضی- دادگاه انتظامی قضات- صلاحیت
دادنامه: 9209970222900500 مورخ: 05/05/1392
رای دادگاه
دعوی آقای الف.ص. فرزند الف. با وکالت آقای م.ت. به طرفیت آقایان 1- الف.ش. 2- ح.ع. 3- م.س. 4- و. به خواسته الزام به پرداخت 000/525/884/2 ريال، با احتساب کلیه خسارات دادرسی میباشد. بدین شرح که خواهان مدعی است، به موجب دادنامه صادره از شعبه 227 دادگاه عمومی حقوقی تهران، به تصدی خوانده ردیف اول و دادنامه صادره توسط شعبه 29 دادگاه تجدیدنظر استان تهران، به تصدی خواندگان ردیفهای دوم و سوم، حکم به رد دعوی خواهان آقای ر.س. و به نفع آقای الف.ص. صادر میگردد. سپس خواهان این پرونده، مبادرت به فروش بیع موضوع قولنامه مینماید. پس مدتها بر اثر اعتراض آقای ر.س. از شعبه نهم تشخیص، با استدلال اینکه حکم صادره از شعب بدوی و تجدیدنظر برخلاف بین شرع میباشد. نقض و حکم بر محکومیت خواهان این دعوی صادر مینماید و اخیراً نیز حکمی از شعبه 25 دادگاه عمومی حقوقی تهران صادر گردیده و خواهان این دعوی را به پرداخت مبلغ 000/535/884/2 ريال به علاوه هزینه دادرسی و حقالوکاله وکیل محکوم نموده است. نظر به اینکه ارکان تحقق مسئولیت عبارتانداز: 1- ورود ضرر، 2- رابطه سببیت، 3- تقصیر، در این پرونده هر چند ورود ضرر محرز است، لیکن وجود تقصیر و رابطه سببیت بین تقصیر و ورود خسارت، ثابت نمیباشد؛ چون از طرفی صرف صدور یک رای توسط یک دادگاه و نقض آن در مراجع بالاتر، دلیل مقصر بودن قاضی دادگاه صادرکننده رای نمیباشد و از طرفی این دادگاه به هیچ عنوان صلاحیت رسیدگی و احراز تقصیر یا عدم تقصصیر دادگاه همعرض را ندارد، چه برس به احراز تقصیر دادگاه بالاتر؛ و مرجع تشخیص تقصیر یا عدم تقصیر قاضی، دادسرای انتظامی قضات میباشد؛ و پس از احراز وجود تقصیر، این دادگاه صلاحیت رسیدگی به پرونده را دارد. در نتیجه دادگاه دعوی طرح شده بدین منوال و قبل از احراز تقصیر قاضی، منطبق بر قانون ندانسته و به استناد ماده 2 قانون آیین دادرسی مدنی، قرار عدم استماع دعوی صادر و اعلام میدارد. رای صادره ظرف بیست روز پس از ابلاغ، قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران میباشد.
دادرس شعبه 1 دادگاه عمومی حقوقی تهران
رای دادگاه
نظر به اینکه دادنامه تجدیدنظر خواسته، با توجه به محتویات پرونده مطابق مقررات قانونی صادر گردیده است و ادعای تجدیدنظرخواه، قابل انطباق با شقوق ماده 348 قانون آیین دادرسی مدنی مصوب سال 1379 نمیباشد، لذا اعتراض نامبرده غیرموجه تشخیص و به استناد ماده 35 قانون مذکور، ضمن رد اعتراض دادنامه تجدیدنظرخواسته، تائید میگردد. رای صادره قطعی است.
رئیس شعبه 29 دادگاه تجدیدنظر استان تهران- مستشار دادگاه
خسارت مازاد بر دیه از باب قاعده تسبیب قابل مطالبه است.
مسئولیت مدنی- خسارت بدنی- دیه- خسارت مازاد بر دیه- تسبیب
مستندات: مواد 1، 2 و 5 قانون مسئولیت مدنی
دادنامه: 9209970238000620 مورخ: 13/05/1392
رای دادگاه
در خصوص دعوی خواهان ک.م. با وکالت ق.ک. به طرفیت خوانده ح.ع. با وکالت م.ح. به خواسته مطالبه 000/000/160 ريال بابت ایراد خسارت ضرر و زیان ناشی از سانحه رانندگی و بیاحتیاطی خوانده و پرداخت هزینههای دارو و درمان و بیکاری با این توضیح که خواهان در ا ثر تصادف با خوانده که ناشی از بیاحتیاطی در امر رانندگی خوانده صورت پذیرفت و دچار صدمات بدنی متعددی گردیده است و هماکنون تقاضای اخذ مبلغ فوقالذکر به عنوان ضررهای وارده و به نوعی مطالبه خسارات مازاد بر دیه را دارد. علیهذا، دادگاه نظر به پرونده کیفری استنادی ملاحظه میشود خوانده به موجب دادنامه صادره شماره852-31/6/1386 در کلاسه پرونده 86/1162/590 بابت دیه متعلقه به خواهان محکوم گردیده و اجرا شدهاست؛ و با عنایت به فتوای برخی از مراجع تقلید از جمله حضرت امام خمینی (ره) مبنی بر «اخذ هرگونه خسارتی غیر از آنچه که به عنوان دیه تعیین شدهاست، در جنایات جایز نبوده و مشروعیت ندارد.» و فتوای مرحوم حضرتآیت الله محمدعلی اراکی مبنی بر اینکه «مصارف و مخارج معالجه را که زائد بر دیه است نمیتواند بگیرد.» (نقل از موازین قضایی از دیدگاه امام خمینی و استفتائات آیتاله اراکی سال 1373 ص 232)، بنابراین مطالبه مبلغی مازاد بر دیه محمل قانونی نداشته و خواهان را در خصوص خواسته اعلامی ذینفع تشخیص نداده، مستنداً به بند 10 از ماده 84 و 89 قانون آیین دادرسی مدنی و ماده 1257 از قانون مدنی، قرار رد دعوی خواهان را صادر و اعلام مینماید رای صادره حضوری تلقی شده و ظرف بیست روز از ابلاغ قابل تجدیدنظر در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران میباشد.
رئیس شعبه 217 دادگاه حقوقی تهران- خیابانی
رای دادگاه
تجدیدنظرخواهی آقای ک.م. با وکالت آقای ق.ک. به طرفیت آقای ح.ع. به شرح دادخواست شماره 241 مورخ 30/10/91 از دادنامه شماره667 مورخ 4/10/91 شعبه 217 دادگاه عمومی حقوقی تهران که به موجب آن، خواسته وی مبنی بر مطالبه ضرر و زیان ناشی از سانحه رانندگی و هزینه دارو و درما و مدت بیکاری؛ با استدلال اینکه دیه مقره پرداختی شامل هر دو مورد، یعنی صدمه بدنی و هزینههای انجام شده میباشد، رد و قرار رد دعوی صادر شدهاست، به نظر دادگاه وارد است. زیرا از بابت قاعده تسبیب ضرر و زیان وارده و هزینههای تحمیلی در اثر بیاحتیاطی و قصور مرتکب از مقررات بوده و قصور سبب وقوع خسارت شده و در مواد 1، 2، 5 قانون مسئولیت مدنی، به صراحت به موضوع اشاره شده و از باب قاعده تسبیب نیز مشارالیه پاسخگوست، لهذا نظر به مراتب، دادگاه اعتراض را وارد میداند؛ مستنداً به ماده 353 قانون آیین دادرسی مدنی، دادنامه معترض عنه نقض و جهت ادامه رسیدگی ماهوی اعاده میشود. این رای قطعی است.
رئیس شعبه 55 دادگاه تجدیدنظر استان تهران- مستشار دادگاه
موارد پرداخت دیه از بیتالمال ناظر به قتل است و شامل صدمات بدنی نمیشود.
مسئولیت مدنی- مسئولیت بیتالمال- دیه- صدمات جسمی-قتل
مستندات: مواد 236، 255، 260، 312، 313 و 332 و تبصره ماده 244 قانون مجازات اسلامی
دادنامه: 9209970220100509 مورخ: 15/05/1392
رای دادگاه
در خصوص دعوی آقای ش.ق. به طرفیت وزارت دادگستری (بیتالمال) به خواسته صدور حکم به پرداخت ده درصد دیه کامل مرد مسلمان از بیتالمال با احتساب کلیه خسارات دادرسی مقوم به مبلغ 000/000/50ريال نظر به اینکه مستنداً به مواد 236، 255، 260، 312، 313، 332 و تبصره ماده 244 قانون مجازات اسلامی، موارد شمول پرداخت دیه از بیتالمال، ناظر به قتل میباشد. در حالی که موضوع مانحن فیه، منصرف بوده و مشمول صدمات نمیگردد. بنا بره مراتب مرقوم، دادگاه مستنداً به مواد 194 و 197 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی، حکم به بیحقی خواهان صادر [و] اعلام میدارد. رای صادره ظرف 20 روز قابل تجدیدنظر در دادگاه تجدیدنظر استان تهران میباشد.
رئیس شعبه 25 دادگاه عمومی حقوقی تهران
رای دادگاه
تجدیدنظرخواهی آقای ش.ق. به طرفیت وزارت دادگستری (بیتالمال) نسبت به دادنامه شماره 9009970228501065 مورخ 29/9/91 صادره از شعبه 25 دادگاه عمومی حقوقی تهران که به موجب آن حکم به بیحقی تجدیدخواه به خواسته مطالبه دیه به میزان ده درصد از بیتالمال اصدار گردیده، وارد نمیباشد. زیرا دادنامه تجدیدنظر خواسته براساس محتویات پرونده و دلایل و مدارک ابرازی، صحیحاً و مطابق مقررات قانونی و خالی از هرگونه اشکال صادر شده و تجدیدنظرخواه در این مرحله از رسیدگی، دلیل یا مدارک قانعکننده و محکمهپسندی که نقض و بیاعتباری دادنامه معترضعنه را ایجاب کند، ابراز ننموده و لایحه اعتراضیه متضمن جهت موجه نیست و تجدیدنظرخواهی، با هیچ یک از شقوق ماده 348 قانون آیین دادرسی مدنی، مطابقت ندارد. لذا دادگاه ادعای تجدیدنظرخواه را وارد و محمول بر صحت تشخیص نداده، دادنامه مورد اعتراض را منطبق با مقررات و اصول دادرسی میداند. مستنداً به ذیل ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی، ضمن رد درخواست تجدیدنظرخواهی، دادنامه تجدیدنظرخواسته را عیناً تائید مینماید. رای صادره قطعی است.
مستشاران شعبه 1 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
نظر شما در مورد این مطلب