بیع
1. دعوای اثبات بیع اموال منقول
دعوای اثبات بیع در خصوص اموال منقول، برخلاف اموال غیرمنقول قابل استماع است.
بیع- اثبات بیع- بیع مال منقول- بیع مال غیرمنقول- قابلیت استماع دعوا
مستندات: ماده 338 قانون مدنی
دادنامه: 9209970221500651 مورخ: 29/05/1392
رای دادگاه
در خصوص دعوای خواهانها آقایان م.م. فرزند ش. و ف.م. فرزند ش. با وکالت آقای ح.ب. به طرفیت آقایان م.ش. و ر.الف. با وکالت بعدی آقایان ی.ح. و م.پ. به خواسته صدور حکم بر اثبات وقوع معامله یک دستگاه کامیون ولوو به شماره انتظامی... با احتساب هزینه دادرسی و حقالوکاله وکیل که خواهان در تبیین دعوی خویش اظهار داشته که در تاریخ 15/7/88 یک دستگاه کامیون ولوو 412 مدل 70 کشنده از خواندگان خریداری و مبلغ 000/850/32 تومان طی یک فقره چک رمزدار و وجه نقد طی قبض شماره943 پرداخت شدهاست و مبایعهنامه در نمایشگاه ح. تنظیم و سه برگ آن در نمایشگاه میماند و در تاریخ 26/8/1388 صورتجلسه فروش نیز به درخواست اینجانبان تنظیم میگردد و خواندگان اقرار به فروش خودرو مینمایند. پس از چند ماه در چند نوبت در حضور شهود اقساط خودرو پرداخت میگردد. جمعاً مبلغ 000/000/535 ريال پرداخت شدهاست پس خودرو از جانب آقای ص.ن. توقیف (با وکالتی از آقای ج. داشته) میگردد که منتهی به شکایت کلاهبرداری از طریق فروش مال غیر میگردد که در شعبه 105 محاکم اسلامشهر مطرح و قرار اناطه صادر گردیده است. لذا اینک وفق خواسته، تقاضای محکومیت خواندگان، مستدعیست. دادگاه با امعان نظر به محتویات پرونده و شرح دعوای خواهانها و اظهارات و دفاعیات طرف دعوی و نظر به اینکه در دعوای مدنی، خواهان مدعی حقی است که عهده خوانده برقرار است و خوانده در این رهگذر منکر آن میباشد، یا اینکه از انجام تعهد خویش شانه خالی مینماید و وصف این دعوا نیز با مخالفت آن با اصل و ظاهر شناخته میگردد، این در حالی است که بیع یا هر عمل حقوقی دیگری، اعلام ارادههای است که در شرایط آگاهانه و با سایر شرایط قانونی تحقق میپذیرد و اثبات وقوع چنین رویدادی نیز توسط ادله قانونی صورت میگردد، بنابراین اثبات وقوع یک قرارداد نمیتواند موضوع یک دعوا باشد، بلکه اجرای آن در صورت عدم انجام تعهد، توسط متعهد موضوع دعوا واقع میگیرد. لذا دادگاه دعوی مطروحه را فاقد شرایط توصیف یک دعوای صحیح دانسته و مستنداً به ماده 2 قانون آیین دادرسی مدنی قرار عدم استماع آن را صادر و اعلام مینماید، رای صادره حضوری و ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ قابل اعتراض در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران است.
دادرس شعبه حقوقی دادگاه عمومی اسلامشهر –زالی
رای دادگاه
در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای م.م. به طرفیت آقایان 1-ر.الف. 2- م.ش. نسبت به دادنامه شماره1105 مورخ 26/9/91 شعبه سوم دادگاه حقوقی اسلامشهر و مطابق آن دعوی اثبات وقوع معامله یک دستگاه کامیون ولوو را غیرقابل استماع اعلام نموده. دادگاه با عنایت به محتوای پرونده، نظر به اینکه دعوای اثبات معامله، صرفاً در خصوص اموال غیرمنقول، قطع نظر از موارد استثنایی به لحظا حاکمیت مواد قانون ثبت، قابل طرح نبوده، لیکن در مورد اموال منقول با توجه به امکان تحقق عقد بیع به شرح ماده 338 قانون مدنی، موجبی جهت صدور قرار عدم استماع نبوده، بنابراین مستند به ماده 353 قانون آیین دادرسی مدنی، با نقض دادنامه معترضعنه، پرونده جهت رسیدگی به محکمه محترم بدوی اعاده میشود. رای دادگاه قطعی است.
رئیس شعبه 15 دادگاه تجدیدنظر استان تهران- مستشار دادگاه
"در جدول زیر چارت های اقتصادی ویژه شرایط کرونا برای ملاقات تلفنی با وکیل در اختیار شما عزیزان قرار گرفته است تا به جای مراجعه به وکیل با او تماس بگیرید و به علت کرونا از احقاق حقوق خود باز نمانید"
درخواست مشاوره حقوقی (خط ویژه شش رقمی) | ۰۲۱-۴۷۶۲۵۹ |
---|---|
برای اتصال به درگاه پرداخت آنلاین و دریافت ارزان ترین مشاوره تلفنی فوری و 24 ساعته با سرشناس ترین وکلای متخصص در ایران، تصویرک زیر را لمس نمایید.
|
|
چارت های اقتصادیِ هزینه ی مشاوره حقوقی تلفنی با برترین وکلای دادگستری |
|
مدت زمان مشاوره حقوقی | اجرت (تومان) |
۵ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل | 15.000 هزار تومان |
۱۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل | 25.000 هزار تومان |
۱۵ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل | 35.000 هزار تومان |
۲۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل | 45.000 هزار تومان |
۳۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل | 60.000 هزار تومان |
۱ ساعت مشاوره حقوقی با وکیل | 100.000 هزار تومان |
پرداخت آنلاین و رزرو مشاوره حقوقی تلفنی فوری | |
*توجه* لطفاً پس از پرداخت، لوگوی واتساپ زیر را لمس نموده و تصویر فیش واریزی را به آن ارسال نمایید تا وکیل در کمتر از 5 دقیقه با شما تماس بگیرد.
|
|
روش پرداخت بعدی به این صورت می باشد که یکی از مبالغ فوق را به شماره کارت ۶۰۳۷۹۹۷۳۸۲۲۸۴۵۳۸ به نام هادی توکلی واریز کنید و سپس اطلاعات واریز را به شماره ۰۹۲۱۲۲۴۲۶۷۰ پیامک یا واتساپ نمایید تا وکیل در کمتر از ۵ دقیقه به خط شما تماس حاصل می کند. |
|
مشاوره حقوقی آنلاین و رایگان کلیک کنید |
2. شرط طرح دعوای تسلیم مبیع
با تحویل مبیع به مشتری، تسلیم مورد معامله واقع شده و در صورتی که پس از تسلیم، مبیع تحت تسلط بایع قرار گیرد، دعوای تسلیم مبیع قابل استماع نیست.
بیع- الزام به تسلیم مبیع- تحویل مبیع
مستندات: ماده 362 قانون مدنی
دادنامه: 9209970221300738 مورخ: 30/05/1392
رای دادگاه
در خصوص دعوای آقایان الف.ر. و م.م. به وکالت از آقای الف.ج. به طرفیت آقای م.الف. و آقای ب.ح. به خواسته الزام خوانده ردیف اول به تحویل مبیع و الزام خوانده ردیف دوم به استرداد مبایعهنامه شماره 25328 و خسارات دادرسی؛ در خصوص خواسته اول، با توجه به اینکه حسب رسید ارائه شده از ناحیه وکلای خواهان و اظهارات ایشان در جلسه دادرسی مورخ 10/8/91، مبنی بر اینکه ملک تحویل موکل ایشان شدهاست، لیکن بعداً قفل آن توسط خوانده ردیف اول تعویض شدهاست و از ورود موکل وی به ملک ممانعت نموده است، فلذا تحویل ملک آن که از جمله تعهدات قراردادی و آثار بیع مندرج در ماده 362 قانون مدنی است، واقع شدهاست و وقتی عملی انجام شد و تمام شد بار دیگر نمیتوان آن را درخواست نمود و در تحویل مبیع نیز فروشنده مکلف است یک بار مبیع را تحویل نماید که این موضوع با توجه به دلیل- ضمیمه درخواست است- واقع شدهاست. فلذا در این قسمت حکم بر بطلان دعوای خواهان صادر و اعلام مینماید. در خصوص قسمت دوم نیز با توجه به اظهارات وکلای خواهان که از ابتدای انجام معامله، خوانده ردیف دوم از تحویل بیعناممه به موکل خودداری نموده است و خوانده ردیف دوم نیز با حضور در دادگاه، بیان داشته که با توجه به قولنامهای بودن خرید و فروش املاک تا تسویه حساب کامل، نمیتواند قولنامه را تحویل نماید، فلذا با توجه به اینکه استرداد زمانی معنا میدهد که خواهان بیعنامه را به خوانده ردیف دوم داده باشد و حال تقاضای باز پسگیری آن را داشته باشد، در حالی که حسب مندرجات پرونده، تاکنون بیعنامه تحویل خواهان نشدهاست تا بازپسگیری آن را مطالبه نماید، فلذا دعوای حاضر را نیز به کیفیت مطروحه قابل استماع ندانسته، مستنداً به ماده 2 قانون آیین دادرسی مدنی، قرار رد دعوا صادر و اعلام مینماید. رای صادره حضوری و ظرف 20 روز پس از ابلاغ قابل تدیدنظرخواهی در دادگاه تجدیدنظر استان تهران میباشد.
معاون قضایی دادرس شعبه 3 دادگاه ملارد
رای دادگاه
تجدیدنظرخواهی آقای الف.ج. با وکالت آقایان الف.ر. و م.م. به طرفیت آقایان م.الف. و ب.ح. نسبت به دادنامه شماره 651-28/9/91 از شعبه 3 دادگاه عمومی حقوقی ملارد میباشد. به موجب دادنامه موصوف، در خصوص خواسته اول تجدیدنظرخواه مبنی بر تحویل مبیع، حکم به رد دعوا و در خصوص استرداد مبایعهنامه، قرار رد دعوی صادر شدهاست. این دادگاه محتویات پرونده را مورد مطالعه و به لوایح وکلا نیز توجه نمود. لیکن دادنامه اصداری را شایسته تایید میداند؛ اولاً- زیرا برابر بند 1 از ماده 362 قانون مدنی به مجرد وقوع بیع، مشتری مالک مبیع و بایع ملک ثمن میشود و به صراحت بند 3 از ماده یاد شده، عقد بیع، بایع را به تسلیم مبیع ملزم مینماید که در مانحن فیه، مبیع یکبار تسلیم گردیده است؛ از اینرو به استناد ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی، ضمن رد اعتراض دادنامه تجدیدنظرخواسته در این قسمت تایید میگردد و نسبت به خواسته دیگر تجدیدنظرخواه، مبنی بر استرداد مبایعهنامه نیز موجه و وارد به نظر میرسد، زیرا الفاظ عقود، محمول بر معانی عرفیه میباشد و استدلال محکمه بدوی منطبق با قانون نمیباشد، زیرا مشاورین املاک وظیفه ندارد که مبایعهنامه را نزد خود نگه داشته و به مراجع قضایی تحویل دهند، پس از امضای مبایعهنامه از سوی طرفین و ممهور نمودن آن از سوی دفتر مشاور املاک، بایستی نسخهای نزد فروشنده و خریدار و دیگری در دفتر مشاور املاک باشد؛ لذا دادنامه معترضعنه به استناد ماده 353 قانون آیین دادرسی مدنی در این قسمت نیز نقض و پرونده جهت صدور حکم مقتضی یا فصل خصومت به محکم نخستین ارسال میگردد. این رای قطعی است.
رئیس شعبه 13 دادگاه تجدیدنظر استان تهران- مستشار دادگاه
3. تحقق حق فسخ مبایعهنامه به علت عدم پرداخت چک ثمن معامله
در صورت وجود شرط فسخ به دلیل عدم پرداخت وجه چک در قرارداد، عدم پرداخت چک ثمن معامله وقتی شرط فسخ را محقق میکند که تا آخر وقت اداری تاریخ چک، خریدار وجه را به حساب بانکی خود به نحو قابل وصولی واریز ننماید. لذا برگشت چک در ابتدای وقت اداری این شرط را محقق نمیکند.
بیع- فسخ قرارداد- تفسیر قرارداد- اصل حسن نیت
دادنامه: 9209970221700810 مورخ: 30/05/1392
رای دادگاه
در خصوص دعوی خواهان آقای ج.پ. با وکالت ب.ح. و ش.م. به طرفیت الف.ر. به خواسته اعلام فسخ مبایعهنامه شماره 203927-10/5/91 و خسارات دادرسی؛ با این عنوان که برابر قرارداد مشارکت در ساخت به شماره 101584-22/12/90 و الحاقیه شماره یک منضم به قرارداد مشارکت، خواهان (آقای ج.ب.) مالک یک واحد آپارتمان دارای پلاک ثبتی به شماره 3 و 66605 فرعی از 9808 و 9807/74 اصلی واقع در بخش یازده تهران به نشانی... میباشد. موکل شش دانگ آپارتمان مذکور را به آقای الف.ر. انتقال میدهد. به صراحت مبایعهنامه مذکور، خوانده موظف به پرداخت ثبمن معامله طی چندین فقره چک بوده و شرط بوده است چنانچه هر یک از چکهای پرداختی منجر به برگشت شود، قرارداد فسخ خواهد شد و 20% ثمن معامله به عنوان وجه التزام در صورت عدم رعایت شروط قرارداد تعیین میگردد. یکی از چکهای پرداخت ثمن به شماره 112690-1/7/91 منتهی به برگشت شده و گواهی عدم پرداخت صادر شدهاست و موکل با ارسال اظهارنامه شماره 13406-30/7/91 مراتب فسخ را اعلام نموده است و دادگاه با مداقه در اوراق و محتویات پرونده، نظر به اینکه در هیچ یک از مواد قرارداد استنادی، شرطی برای فسخ یا انفساخ ذکر نشدهاست و حال آنکه در تبصره یک ماده 3 قرارداد صراحتاً ذکر شدهاست که عدم وصول چکها یا مطالعه مبلغ مندرج در بند 1-3 ماده 3 این قرارداد، تاثیری در صحت معامله نخواهد داشت، بنا به مراتب مذکور، دادگاه دعوی را غیرثابت تشخیص و حکم به بیحقی خواهان صادر و اعلام مینماید. رای صادره ظرف 20 روز قابل اعتراض در محاکم ت جدیدنظر استان تهران است.
رئیس شعبه 11 دادگاه عمومی حقوقی تهران- کریمزاده
رای دادگاه
تجدیدنظرخواهی آقای ج.ب. با وکالت آقای ب.ح. و خانم ش.م. به طرفیت آقای الف.ر. نسبت به دادنامه شماره 92082 مورخ 4/3/92 شعبه 11 دادگاه عمومی تهران که طی آن حکم بر بیحقی تجدیدنظرخواه درباره دعوی اعلام فسخ مبایعهنامه شماره203927-10/5/91 صادر شدهاست، به گونهای نیست که نقض دادنامه معترضعنه را ایجاب نماید. زیرا صرفنظر از استدلال دادگاه بدوی و صرفنظر از صحت و سقم اظهارات تجدیدنظرخوانده در مورد اضافه کردن مطالب دستنویس در مورد حق فسخ فروشنده، باید اظهار داشت حسب مدارک تقدیمی، تجدیدنظرخوانده در ساعت 31/10 صبح روز 1/7/91 موجودی خود را جهت نقد شدن چک شماره112690 مورخ 1/7/91 بانک مسکن شعبه انقلاب نزد بانک محال علیه تکمیل نموده است. بنابراین چک مذکور در تاریخ معینه دارای موجودی بوده است و همانطور که دارنده چک حق داشته است با شروع ساعت اداری 1/7/91 چک مذکور را با بانک محال علیه جهت نقد شدن ارائه نماید، صاحب حساب نیز میتوانسته تا قبل از پایان ساعت اداری 1/7/91 به شکلی که امکان برداشت از حساب فوق وجود داشته باشد، موجودی خود را تکمیل نماید و چون تاریخ روز، ملاک میباشد نه ساعت خاصی از روز، لذا اخذ گواهی عدم موجودی در ساعت 43/8 صبح، آن طور که تجدیدنظر خواه اقدام کرده است. موجد حق فسخ مندرج در مبایعهنامه به شرط صحت نبوده است؛ لهذا صرفنظر از نحوه استدلال دادگاه نخستین در رد دعوی، این دادگاه با رد تجدیدنظرخواهی و به استناد ماده 358 از قانون آیین دادرسی مدنی، دادنامه تجدیدنظر خواسته را در نتیجه تایید مینماید. این رای قطعی است.
رئیس شعبه 17 دادگاه تجدیدنظر استان تهران- مستشار دادگاه
4. استرداد ثمن در صورت مستحق للغیر بودن مبیع
با احراز مستحقللغیر بودن مبیع، نیازی به درخواست ابطال یا اعلام بطلان معامله نیست و استرداد ثمن نتیجه قهری احراز مستحقللغیر بودن مال است.
بیع- ضمان درک- مستحق للغیر در آمدن- استرداد ثمن- اعلام بطلان- قرار عدم استماع دعوی
مستندات: مواد 247، 251، 263 و 391 قانون مدنی
دادنامه: 9209970221600518 مورخ: 05/05/1392
رای دادگاه
در خصوص دعوی م.م. فرزند غ. با وکالت ی.ص. و ه.ز منفرداً و مجتمعاً به طرفیت ب.ح. فرزند س. با وکالت ز.م. و ج.ع. به خواسته ابطال مبایعهنامه مورخ 16/6/86 مقوم به مبلغ 000/310 تومان (ص 20 پرونده) و الزام خوانده به استرداد ثمن به مبلغ هشت میلیون و دویست هزار تومان به جهت مستحقللغیر بودن مبیع، با احتساب خسارات دادرسی و حقالوکاله به استناد رونوشت مصدق بیعنامه و آراء بدوی، واخواهی و تجدیدنظر و محتویات پرونده ک لاسه 85/102/292 شعبه (102) دادگاه کیفری ورامین. دادگاه با عنایت به مفاد دادخواست تقدیمی و محتویات پرونده، نظر به اینکه مفاد و مندرجات بیعنامه عادی 16/6/86 حکایت از فروش یک باب منزل مسکونی واقع در اراضی قشلاق فولیتک زهری ورامین از سوی خوانده به خواهان به مبلغ هشت میلیون و دویست هزار تومان دارد و وفق مفاد و مندرجات بیعنامه، کل ثمن معامله به خوانده پرداخت شدهاست و نظر به اینکه محتویات پرونده کیفری به کلاسه 85/102/292 شعبه (102) دادگاه کیفری ورامین (پرونده کلاسه 890160 اجرای احکام کیفری دادسرای ورامین)، حکایت از این دارد که ید اسبق خوانده در خصوص ملک مورد بحث (و.ش.) اقدام به فروش مال غیر در خصوص ملک مورد نظر نموده است و به این جهت با اعلام شکایت خانم ص.م. به عنوان اولین خرداری ملکف به اتهام فروش مال غیر به مجازات کلاهبرداری محکوم شدهاست و در اجرای رد مال ملاحظه میشود ملک از ید مستأجر خواهان خارج و تحویل شاکی (م.) شدهاست: به این ترتیب ملاحظه میشود مبیع مستحقللغیر بوده است و معامله طرفین به جهت عدم مالکیت خوانده و اعلام عدم رضایت مالک و متصرف (شاکی پرونده کیفری) باطل بوده است؛ و نظر به اینکه وکیل خوانده در برای دعوی خواهان، دفاع موجهی ننموده است، بنابراین دادگاه دعوی خواهان را وارد تشخیص میدهد و به استناد مواد 247، 251، 263 و 391 قانون مدنی و مواد 2 و 198 قانون آیین دادرسی مدنی، ضمن اعلام ابطال بیعنامه عادی 16/6/86 بین طرفین در خصوص ملک مورد اختلاف، حکم بر محکومیت خوانده به استرداد مبلغ هشت میلیون و دویست هزار تومان در حق خواهان صادر و اعلام مینماید. خوانده مکلف است مبلغ 000/770/1 ريال بابت هزینه دادرسی و مبلغ 000/952/2 ريال بابت حقالوکاله وکیل در این منرحله در حق خواهان پرداخت نماید. رای دادگاه حضوری و ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ در دادگاه تجدیدنظر استان تهران قابل تجدیدنظرخواهی است.
رئیس شعبه 2 حقوقی دادگاه عمومی ورامین
رای دادگاه
درخصوص تجدیدنظرخواهی آقای پ.ح. با وکالت آقای ج.ع. و خانم ز.م. به طرفیت آقای م.م. نسبت به دادنامه شماره 242 مورخ 17/4/91 صادره از شعبه 2 دادگاه عمومی حقوقی شهرستان ورامین، دائر بر محکومیت تجدینظرخواه به اعلام بطلان مبایعهنامه عادی 16/6/86 به لحاظ مستحقللغیر بودن مورد معامله و استرداد ثمن پرداخت شده به مبلغ 000/000/82 ريال به اضافه هزینههای دادرسی و حقالوکاله وکیل. نظر به جمیع اوراق و محتویات پرونده و مستندات ابرازی طرفین و لایحه اعتراضیه تجدیدنظرخواه، اعتراض تجدیدنظرخواه در این قسمت حکم که به اعلام ابطال عقد بیع صادر شده صحیح است؛ زیرا خواسته خواهان بدوی صدور حکم به ابطال عقد بیع بوده است و حکم صادره خارج از خواسته است، فلذا دادگاه به استناد ماده 348 و 358 قانون آیین دادرسی مدنی، این قسمت از دادنامه مورد اعتراض را نقض و با توجه به اینکه با احراز مستحقللغیر بودن مبیع، نیازی به درخواست ابطال یا اعلام بطلان معامله نیست زیرا بیع فاسد هیچ اثری در مالکیت ندارد و فیالواقع عقدی فاسد ایجاد شده که نیازی به ابطال ندارد و استرداد ثمن نتیجه قهری احراز مستحقللغیر بودن مال است. بنابراین در این قسمت دادگاه به استناد ماده 2 قانون آیین دادرسی مدنی، قرار عدم استماع دعوی خواهان بدوی را صادر و در قسمت دیگر که ناظر است به استرداد ثمن و خسارات دادرسی اعتراض وارد نیست و به شرحی که در فوق آمده حکم صادره در این قسمت صحیحاً و مطابق مقررات و قوانین موضوعه و جاری صادر گردیده بنابراین دادنامه اصدار یافته ضمن رد اعتراض معترض تایید و استوار میگردد. رای صادره حضوری و قطعی است.
رئیس شعبه 16 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
نظر شما در مورد این مطلب