خسارت تأخیر تأدیه
1.ملاک تفکیک توافق نسبت به خسارت عدم انجام بهموقع تعهد و خسارت تأخیر تأدیه
توافقات طرفین در مورد ضمانت اجرای عدم پرداخت وجه تحت عنوان وجهالتزام موضوع ماده 230 قانون مدنی مورد پذیرش نیست در اینباره طرفین نمیتوانند به چیزی بیشتر از خسارت تأخیر تأدیه مقرر در ماده 533 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی توافق نمایند.
خسارت تأخیر تأدیه- وجه التزام- نرخ تورم
مستندات: مواد 523 و 529 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی و 230 قانون مدنی
دادنامه: 9209970220600005 مورخ: 18/01/1392
رأی دادگاه
درخصوص واخواهی آقای ف.ف با وکالت آقای م.ه به طرفیت خانم م.ش با وکالت م.الف و خانم م.الف نسبت به دادنامه شماره 147 مورخ 20/2/91 صادره از این دادگاه با عنایت به مفاد دادخواست واخواهی واخواه فوق و نظر به اینکه نامبرده دلیل یا مدرکی که موجبات گسیختهشدن دادنامه واخواسته را فراهم نماید، به دادگاه ارایه ننموده و ادعای وکیل واخواه براینکه در تعهداتی که موضوع آن پرداخت وجه نقد میباشد، دریافت وجه التزام موضوع ماده 330 قانون مدنی موجه نمیباشد و صرفاً میبایست به استناد ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی اقدام نمود، موجه نمیباشد. زیرا ماده 522 یادشده در مواردی است که طرفین خسارت را تعیین نکرده باشند و با تعیین خسارت توسط طرفین باید به توافق طرفین احترام گذارد و ماده 10 قانون مدنی نیز آنرا حمایت مینماید، فلذا به استناد مواد 305، 306 و 308 قانون آیین دادرسی مدنی ضمن رد واخواهی وی دادنامه ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران میباشد.
دادرس شعبه 123 دادگاه عمومی حقوقی تهران- مدانلو
رأی دادگاه
تجدیدنظرخواهی آقای م.ه وکالت از آقای ف.ف به طرفیت خانم م.ش با وکالت آقای م.الف نسبت به دادنامه شماره 706-29/6/91 صادره از شعبه 123 دادگاه عمومی حقوقی تهران از جهت محکومیت تجدیدنظرخواه به پرداخت مبلغ شصت میلیون ریال بابت وجه التزام خسارت تأخیر در پرداخت یکصد میلیون ریال وجه، دو فقره سفته به شمارههای 639875- 639876 طی دادنامه غیابی شماره 147- 20/2/91 و رد واخواهی نامبرده از دادنامه اخیرالذکر موجه و وارد میباشد زیرا به موجب مقررات ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی دادگاههای عمومی و انقلاب مطالبه خسارت تأخیر در پرداخت دین که موضوع آن از نوع وجه رایج بوده یا شرایط خاص مندرج در ماده و با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه تجویز شده و به موجب ماده 529 همان قانون کلیه مقررات در موارد مغایر ملغی گردیده بنابرین مقررات ماده 338 قانون مدنی به عنوان مقررات سابق به نحو ضمنی نسخ گردیده و در مورد دعوی حاضر قابلیت استناد نداشته لذا به استناد صدر ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی و بند ه ماده 348 همان قانون دادنامه تجدیدنظر خواسته نقض گردیده و باتوجه به جهات یادشده عدم اعتبار قانونی تعهد تجدیدنظرخواه از جهت پرداخت خسارت تأخیر در پرداخت وجه سفتههای مستند دعوی به شرح مندرج در دادخواست طلاق توافقی و صورتجلسات مورخ 15/8/90 و 31/8/90 حکم به بطلان دعوی نخستین خواهان به خواسته مطالبه شصت میلیون ریال بابت وجه الزام و خسارات دادرسی مربوطه صادر و اعلام میشود این رأی قطعی است.
رئیس 6 دادگاه تجدیدنظر استان تهران- مستشار دادگاه فارسجانی- صوفی
نمونه آرای قضایی درمورد خسارت تاخیر تادیه در دادگاه های تجدید نظر استان تهران
"در جدول زیر چارت های اقتصادی ویژه شرایط کرونا برای ملاقات تلفنی با وکیل در اختیار شما عزیزان قرار گرفته است تا به جای مراجعه به وکیل با او تماس بگیرید و به علت کرونا از احقاق حقوق خود باز نمانید"
درخواست مشاوره حقوقی (خط ویژه شش رقمی) | ۰۲۱-۴۷۶۲۵۹ |
---|---|
برای اتصال به درگاه پرداخت آنلاین و دریافت ارزان ترین مشاوره تلفنی فوری و 24 ساعته با سرشناس ترین وکلای متخصص در ایران، تصویرک زیر را لمس نمایید.
|
|
چارت های اقتصادیِ هزینه ی مشاوره حقوقی تلفنی با برترین وکلای دادگستری |
|
مدت زمان مشاوره حقوقی | اجرت (تومان) |
۵ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل | 15.000 هزار تومان |
۱۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل | 25.000 هزار تومان |
۱۵ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل | 35.000 هزار تومان |
۲۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل | 45.000 هزار تومان |
۳۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل | 60.000 هزار تومان |
۱ ساعت مشاوره حقوقی با وکیل | 100.000 هزار تومان |
پرداخت آنلاین و رزرو مشاوره حقوقی تلفنی فوری | |
*توجه* لطفاً پس از پرداخت، لوگوی واتساپ زیر را لمس نموده و تصویر فیش واریزی را به آن ارسال نمایید تا وکیل در کمتر از 5 دقیقه با شما تماس بگیرد.
|
|
روش پرداخت بعدی به این صورت می باشد که یکی از مبالغ فوق را به شماره کارت ۶۰۳۷۹۹۷۳۸۲۲۸۴۵۳۸ به نام هادی توکلی واریز کنید و سپس اطلاعات واریز را به شماره ۰۹۲۱۲۲۴۲۶۷۰ پیامک یا واتساپ نمایید تا وکیل در کمتر از ۵ دقیقه به خط شما تماس حاصل می کند. |
|
مشاوره حقوقی آنلاین و رایگان کلیک کنید |
2. خسارت تأخیر تأدیه عدم پرداخت خسارت مالی
در مورد خسارت دیرکرد پرداخت خسارت مالی کسر قیمت اتومبیل زیاندیده، این امر خسارت از خسارت است و مشمول خسارات قابل جبران موضوع تبصره 2 ماده 515 قانون ایین دادرسی مدنی نیست.
مسئولیت مدنی- خسارت تأخیر تأدیه- تقصیر- تصادفات رانندگی
مستندات: تبصره 2 ماده 515 و ماده 12 قانون مسئولیت مدنی 1339
دادنامه: 9209970223300019 مورخ: 19/01/1392
رأی دادگاه
درخصوص دعوی خوهان م.ب به طرفیت خوانده 1-شرکت و الف (و.گ) 2- ع.ب مطبوع به خواسته مطالبه خسارات وارده به اتومبیل به پلاک ... شامل 1-افت قیمت اتومبیل به مبلغ 000/000/10 ریال، 2- مابهالتفاوت پرداختی بیمه بابت خسارت و خسارت واقعی به مبلغ 000/000/20 ریال، 3- هزینه کارشناسی به مبلغ 000/700 ریال، 4- هزینه جرثقیل به مبلغ 000/300 ریال، 5- منافع تقویتشده به مدت 10 ماه به مبلغ 000/000/200 ریال به انضمام خسارات دادرسی و تأخیر تأدیه جمعاً به مبلغ 000/0000/51 ریال به دلالت تصویر مصدق نظریه کاردان فنی تصادفات که حکایت از تقصیر خوانده ردیف دوم دارد و نظریه کارشناس که مورد قبول خوانده ردیف دوم قرار گرفته و وفق آن افت قیمت اتومبیل ده میلیون ریال و خسارات نیز سی و سه میلیون ریال تعیین شده است به انضمام فیشهای پرداخت حقالزحمه کارشناس و فاکتورهای مربوط به تعمیرات و قطعات خوانده با حضور در دادگاه بیان داشته که مبلغ 000/000/33 ریال توسط بیمه م و شرکت و به خواهان پرداخت شده و نظریه کارشناسی نیز خسارات را مبلغ 000/000/32 ریال و افت قیمت معین کرده است و خسارات به ؟؟؟ در قسمت افت قیمت پرداخت شده که به صورت اقساط به بیمه پرداخت مینماید خواهان خواستار محکومیت خوانده دیگر به علت اینکه در استخدام راننده ماهر سهلانگاری شده است دادگاه باتوجه به ماده 12 قانون مسئولیت مدنی و اینکه خوانده ردیف دوم اول تقصیری در وقوع حادثه نداشته و تقصیر به علت عدم رعایت فاصله طولی متوجه خوانده و ردیف دوم تشخیص داده شده بنابراین اگر خوانده ردیف دوم فاصله طولی را رعایت مینمود حادثه واقع نمیشد و این بیاحتیاطی هیچگونه رابطه مستقیم یا غیرمستقیمی با خوانده ردیف اول ندارد وبه معنی آن است که خوانده ردیف اول تمام احتیاطهای لازم را در استخدام راننده با گواهینامه معتبر رعایت نموده و بنابراین مسئولیتی متوجه خوانده ردیف اول نیست به این ترتیب دادگاه دعوای خواهان را نسبت به خوانده ردیف اول متوجه ندانسته و مستنداً به ماده 89 قانون آیین دادرسی مدنی ناظر به بند 4 ماده 84 آن قانون، قرار رد دعوای خواهان نسبت به خوانده ردیف اول صادر و اعلام میگردد. و در مورد خوانده ردیف دوم باتوجه به احراز تقصیر و نظریه کارشناسی در پرونده تأمین دلیل که موردقبول خوانده یادشده قرار گرفته و خواهان نیز آن را مستند قرار داده است بنابراین دعوای خواهان تا میزان خسارات تعیینشده توسط کارشناس رسمی دادگستری و هزینه کارشناسی ثابت بوده و دادگاه مستنداً به مواد 335 قانون مدنی 1 و 2 قانون مسئولیت مدنی و اصل چهلم قانون اساسی و قاعده لاضرر خوانده ردیف دوم را به پرداخت الف مبلغ 000/700/10 ریال بابات اصل خواسته به مبلغ 000/335 ریال بابت خسارات دادرسی در حق خواهان محکوم مینماید. در مورد سایر خسارات نظر به اینکه، اولاً هزینه جرثقیل فاقد ادله اثباتی است. ثانیاً، تقویت منفعت به علت آنکه مسلم نبوده و از مصادیق تبصره 2 ماده 515 قانون آیین دادرسی مدنی است قابل مطالبه نمیباشد. ثالثاً: خسارت از خسارت که در قالب تأخیر تأدیه مطالبه شده نیز وفق تبصره یادشده قابل وصول نیست. رابعاً: هزینههای لوازم و اجرت براساس نظریه کارشناس رسمی دادگستری تعیین میگردد، دعوای ثابت نبوده و مستنداً به ماده 197 قانون آیین دادرسی مدنی حکم به بیحقی خواهان در این قسمتها صادر و اعلام میدارد.
حکمهای صادره حضوری بوده و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر در دادگاههای تجدیدنظر استان تهران خواهند بود. قرار صادره نیز مانند حکمهای صادره قابل تجدیدنظر است.
رئیس شعبه 215 دادگاه عمومی حقوقی تهران- انیس حسینی
رأی دادگاه
درخصوص تجدیدنظرخواهی آقای م.ب به طرفیت 1.شرکت و الف 2. آقای ع.ب به شرح دادخواست تجدیدنظر نسبت به قسمت اول و آخر دادنامه شماره 857 مورخ 19/10/1391 صادره در پرونده کلاسه شعبه 215 دادگاه عمومی (حقوقی) تهران که متضمن صدور قرار رد دعوی خواهان نسبت به خوانده ردیف اول و همچنین صدور حکم به بیحقی خواهان به خواسته مطالبه هزینه جرثقیل و خسارت تأخیر تأدیه و غیره میباشد با عنایت به جمیع محتویات پرونده دادنامه بدوی مطابق با موازین قانونی و با رعایت اصول دادرسی صادر گردیده و اعتراض موجه و ایراد مؤثری که موجبات نقص و بیاعتباری آن را فراهم آورد در این مرحله از دادرسی به عمل نیامده و موضوع تجدیدنظرخواهی با هیچیک از جهات مندرج در ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مطابقت ندارد لذا، ضمن رد تجدیدنظرخواهی به استنادمقررات ماده 358 قانون آیین دادرسی مارالذکر دادنامه تجدیدنظر خواسته را عیناً تأیید و استوار مینماید. رأی صادره قطعی است.
مستشاران شعبه 33 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
نظر شما در مورد این مطلب