تکالیف دلال در حقوق تجارت ایران
- توسط هادی توکلی
- ۱۳۹۵/۵/۱۴ | ۲۰:۱۹:۱۵
- 8 نظر
- توسط:
- ۱۴۰۱/۱۲/۱ | ۱۵:۵۶:۵۶
دلالی بدین معنی است که شخصی در مقابل اجرت واسطۀ انجام معاملاتی گردد. یا برای شخصی به نام «آمر» که قصد انعقاد معاملاتی را دارد، طرف معامله پیدا نماید. به چنین شخصی مطابق ماده ۳۳۵ قانون تجارت «دلال » گفته می شود ؛ماده ۷ قانون راجع به دلالان، سه نوع دلالی را پیش بینی کرده است:۱- دلالی برای معاملات ملکی.۲- دلالی برای معاملات تجاری.۳- دلالی برای خواروبار و سایر امور شهری؛ که از جمله کاربردی ترین ،اقسام دلالی می توان به دلالی معاملات خودرو(نمایشگاههای عمومی ) و دلالی معاملات بورسی (شرکتهای کارگزاری بورس ) اشاره نمود.
دلالی چیست ؟
شرایط و ماهیت دلالی در قانون تجارت
به موجب بند ۳ ماده ۲ قانون تجارت :«هر قسم عملیات دلالی یا حق العمل کاری (کمیسیون ) و یا عاملی و همچنین تصدی به هر نوع تاسیساتی که برای انجام بعضی امور ایجاد می شود از قبیل تسهیل معاملات ملکی یا پیدا کردن خدمه یا تهیه ورسانیدن ملزومات و غیره» ؛ یک حرفه تجاری تلقی شده، و باید از مقررات مربوط به تاجران پیروی کنند. حتی اگر معاملهای که دلال واسطه آن می شود ، تجاری نباشد.
همچنین بر اساس ماده ۳۳۵ قانون فوق الذکر ، قرارداد دلالی به دلیل اذنی بودنش ، تابع مقررات راجع به « عقد وکالت» در قانون مدنی دانسته شده است ؛ یعنی در موارد سکوت قانون تجارت راجع به دلالی ،به قواعد قانون مدنی راجع به وکالت باید رجوع کرد.
لزوم داشتن پروانه ،جهت دلالی
بنابر ماده ۱ و ۱۱ قانون راجع به دلالان مصوب ۱۳۱۷ شمسی تصدی به هر نوع دلالی منوط به داشتن پروانه است . با توجه به لفظ «تصدی » در ماده مزبور مشخص می شود که انجام موردی دلالی بدون آنکه صدق تصدی نماید ،نیاز به داشتن پروانه ندارد.بنابر ماده ۹ قانون راجع به دلالان هرکس بدون اخذ پروانه به شغل دلالی مشغول گردد به حبس تادیبی از شش ماه تا دوسال محکوم خواهد خواهد شد. اما این امر موجب بطلان معاملات صورت گرفته توسط دلال نمی شود. مرجع صدور پروانه دلالی معاملات بازرگانی، وزارت امور اقتصاد و دارایی و مرجع صدور پروانه دلالی معاملات ملکی نیز اداره کل ثبت اسناد و املاک است
اختیارات و تکالیف دلال طبق قانون تجارت
براساس ماده ۳۳۶ قانون تجارت دلال می تواند در رشته های مختلف دلالی نماید و شخصا نیز در آن رشته ها تجارت کند.
دلال می تواند در زمان واحد برای چند آمر در یک رشته یا رشته های مختلف دلالی کند ولی در این صورت باید آمرین را از این ترتیب و امور دیگری که ممکن است موجب تغییر رای آنها شود مطلع دارد.
دلال باید در نهایت صحت و از روی صداقت طرفین معامله را از جزئیات راجع به معامله مطلع سازد ولو این که دلالی را فقط برای یکی از آنها بکند.
دلال در مقابل هر یک از طرفین مسئول تقلب و تقصیرات خود می باشد.
دلال نمی تواند عوض یکی از طرفین معامله قبض وجه یا تادیه دین نماید و یا آن که تعهدات آنها را به موقع اجرا گذارد مگر اینکه اجازه نامه مخصوص داشته باشد. دلیل این امر آن است که دلال در این باره کسب وکالت ننموده است .
در مواردی که فروش از روی نمونه باشد دلال باید نمونه مال التجاره را تا موقع ختم معامله نگاه بدارد . مگر اینکه طرفین معامله او را از این قید معاف دارند.
دلال مکلف است که آمرین را از هر امری که ممکن است موجب تغییر رای آنها شود آگاه سازد.
هرگاه معامله به توسط دلال واقع و نوشتجات و اسناد راجع به آن معامله بین طرفین به توسط او رد و بدل شود ؛در صورتی که امضاها راجع به اشخاصی باشد که توسط او معامله کرده اند،دلال ضامن صحت و اعتبار امضاهای نوشتجات و اسناد مزبوره است.
دلال ضامن اعتبار اشخاصی که برای آنها دلالی می کند نیست.
دلال ضامن اجرای معاملاتی که توسط او صورت می گیرد نیست به عبارت دیگر پس از آنکه معامله منعقد شد،تعهدات دلال پایان می پذیرد و دلال مسئولیتی نسبت به تعهدات ناشی از آن معامله ندارد.
در خصوص ارزش یا جنس مال التجاره ای که مورد معامله بوده است نیز دلال مسئولتی ندارد مگر که اینکه ثابت شود که تقصیر از جانب خود دلال بوده است .
هرگاه طرفین معامله یا یکی از آنها به اعتبار تعهد شخص دلال معامله نماید،دلال ضامن آن معامله است .
در صورتی که دلال در معامله کی واسطه آن می شود سهیم یا منتفع باشد باید به هر طرفی که این موضوع را نمی داند اطلاع دهد و در صورت تخلف مسئول خسارت وارده است . و در این صورت دلال با آمر خود متضامنا مسئول اجرای تعهد می باشد.
- توسط:
- ۱۴۰۱/۱۲/۱ | ۱۱:۸:۴۰
با سلام و احترام
دلالی در قانون تجارت وظایفی را برعهده دارد که به این وظایف اشاره می کنیم اول اینکه دلال به شخصی گفته میشود که واسطه انجام معامله می شود یعنی دو طرف معامله را به هم وصل می کند وظایف دلال این است که طرفین معامله را از جزئیات معامله آگاه نماید همچنین دلال وظیفه تادیه ثمن معامله و یا اخذثمن معامله را ندارد مگر اینکه اجازه ای مخصوص به دلال داده شود اما در صورتی که دلال از جانب خودش ثمن معامله را پرداخت نماید مانند این است که شخص ثالثی آن را پرداخت کرده و معامله صحیح می باشد
- توسط:
- ۱۴۰۱/۱۲/۱ | ۱۰:۴۹:۲۵
تفاوتی که بین دلال و حق العمل کار نوعا مشتبه میشود اینست که با انجام معامله عمل دلال پایان میابد در صورتی که حقالعملکار طرف معامله بوده و مسئول انجام تعهداتی میباشد که بنام خود تقبل کردهاست. حق العمل کار بایدبمحض انجام معامله این نکته را به اطلاع آمر برساند
- توسط:
- ۱۴۰۱/۱۲/۱ | ۱۰:۳۶:۴۹
باسلام،دلالی یک حرفه تجاری تلقی شده، و باید از مقررات مربوط به تاجران پیروی کنند. حتی اگر معاملهای که دلال واسطه آن می شود ، تجاری نباشد.
با سلام . ماده ۳۳۵ قانون تجارت دلال کسی است که در مقابل اجرت واسطه انجام معاملاتی شده یا برای کسی که میخواهد معاملاتی نماید طرف معامله پیدا میکند
دلالی
با سلام و احترام
استفاده از تجربه موفق دیگران همواره موثر و کارساز بوده و اگر این تجربه در امور تجاری باشد می تواند موفقیت بیشتری را در این امر به همراه داشته باشد و اگر چنین افرادی که دارای تجربه تجاری هستند سمت رسمی داشته باشند بدون تردید برای افرادی عادی و غیر تاجری که به ایشان اعتماد می کنند اطمینان خاطر بیشتری ایجاد خواهد شد . دلالی یکی از جمله موادری است که در قانون تجارت از آن نام برده شده پس مورد حمایت قانونگذار می باشد. به زبان ساده در تعریف این شغل باید گفت دلال یا واسطه به کسی گفته می شود که در مقابل اجرت و مزد واسطه انجام معامله شده باشد یعنی برای جنسی که متعلق به دیگری است مشتری و خریدار پیدا می کند و در مقابل ان اجرت و مزد دریافت می کند. دلال برای انجام امور مربوط به خود باید شرایط زیر را داشته باشد: داشتن صداقت در کار اگاه ساختن طرفین معامله ، نگهداری و مواظبت از کلیه اسناد و اجناسی که در حین معامله به او سپرده می شود و ... برای دانستن جزئیات بیشتر مثلا شری شدن دلال در خود معامله ، معاملات غیر تجاری دلال ، تفاوت آن با حق العمل کار و سایر تجار نام برده در قانون کافی است با وکلای موسسه مشورت نموده و مشکل خویش را بر طرف نمائید.
محمد صادق تیغ نورد
- توسط:
- ۱۴۰۱/۱۲/۱ | ۸:۵۷:۵۳
دلالی از جمله مشاغلی است که در قانون تجارت به آن اشاره شده و تکالیف و حقوق مرتبط با آن مورد بررسی قرار گرفته است و به لحاظ ذات اقدامات وی قانون او را بعنوان تاجر قلمداد مینماید
- توسط:
- ۱۴۰۱/۱۲/۱ | ۸:۲۱:۳۱
با سلام -مطلع ڪردن طرفین معامله از جزییات معامله و لو این ڪه دلالی را برای یڪی از طرفین انجام دهد.
۲-نگهداری نمونه کالا
۳- امکان دلالی برای چند نفر در زمان واحد به شرط اگاه کردن امرین از این ترتیب
۴-ممنوعیت دلال از
الف)قبض وجه
ب)تادیه دین
ج) اجرا گذاشتن تعهدات، مگر این ڪه در این سه مورد اجازه نامه مخصوصی داشته باشد.
نظر شما در مورد این مطلب