شرایط وتشریفات وآثار واقسام طلاق :
طلاق در لغت به معنی گشودن گره ورها کردن است .که در فقه اسلامی در تعریف طلاق گفته شده طلاق زائل کردن قید ازدواج با لفظ مخصوص است .
اما تعریف طلاق طبق استادان فرانسه :قطع رابطه زناشویی به حکم دادگاه در زمان حیاط زوجین به درخواست یکی از آنان یا هر دو هست .
در حقوق ایران طلاق امکان دارد به حکم دادگاه یا حتی بدون آن واقع شود هر چند ثبت آن نیاز به حکم وگواهی عدم امکان سازش دارد .
طلاق:عبارت است از انحلال نکاح دائم وانحلال نکاح منقطع از طریق بذل یا انقضا مدت صورت میگیرد .
ماده 1139قانون مدنی می گوید :طلاق مخصوص عقد دائم است و زن منقطعه یا انقضا مدت یا بذل آن از طرف شوهر از زوجیت خارج می شود .
عقاید مختلف درباره طلاق :
درباره طلاق عقاید ونظرهای مختلفی گفته شده عده ای آن را زیان آور وخطرناک دانسته و عده ای از لزوم آن در اجتماع جانبداری نمونده اند .
مخالفین طلاق می گویند:طلاق مخالف طبیعت ازدواج است چونکه ازدواج پیمان همکاری وزندگی مشترک مادام الحیات است و پیوند زناشویی که یک پیوند دائم است نباید با طلاق گسسته شود .
طلاق برای اطفال بسیارزیان آور است وبر روی سرنوشت آنان تاثیر گذار است آمار نشان داده که تعداد زیادی از افراد بزه کار کسانی هستند که پدر و مادرشان بر اثر طلاق از هم جدا شده اند .
موافقین طلاق می گویند :گاهی اتفاق می افتد که بین زن و شوهر هیچگونه هماهنگی و توافق اخلاقی وجود ندارد ممکن است یکی از زوجین بد کار یا جانی باشد یا ممکن است بر اثر یکی از بیماری های صعب العلاج یا بعضی اعتیادات مضرو...ادامه زندگی زناشویی ممکن نباشد در این گونه موارد بهترین راه گسسته شدن این پیوند نامناسب است تا هریک از زن ومرد سعادت خود را با تشکیل خانواده ای دیگر بازیابند .
بحث دوم :موجبات طلاق
در قانون مدنی وقانون حمایت از خانواده موجبات یا اسبات طلاق چیزهایی است که مجوز طلاق به شمار آمده وبه استناد آنها میتوان اقدام به طلاق کرد .
1-مرد میتواند با مراجعه به دادگاه زن خود را طلاق دهد .
2-زوجین با شرایط خاصی می توانند درباره طلاق توافق کنند اینگونه طلاق ،طلاق خلع یا مبارات نامیده می شوند .
3-زن درموارد خاصی برابر ماده 1029،1129،1130 قانون مدنی می توان ازدادگاه تقاضای طلاق کند .
علاوه بر این سه مورد در قانون مدنی زن یا شوهر بر حسب موارد زیر می توانند از دادگاه تقاضای صدور گواهی عدم امکان سازش نمایند :
1-در صورتی که زن یا شوهر به حکم قطعی به مجازات پنج سال حبس یا بیشتر یا به جریمه که بر اثر عجز از پرداخت منجر به پنج سال حبس شود یابه حبس وجریمه ای که مجموعا منتهی به پنج سال حبس یا بیشتر محکوم گرددوحکم حبس یا جریمه در حال اجرا باشد .
2-ابتلا به هر گونه اعتیاد مضر که با تشخیص دادگاه به پایه واساس زندگی خلل وارد کند و ادامه زندگی زناشویی رو غیر ممکن کند .
3-هرگاه زوج بدون رضایت زوجه همسر دیگری اختیار کند .
4-هرگاه یکی از زوجین زندگی خانوادگی را ترک کند تشخیص ترک خانواده با دادگاه است .
5-زمانی که هر کدام از زوجین بر اثر ارتکاب جرمی که مغایر حیثیت خانوادگی وشئون طرف دیگر باشد به حکم قطعی در دادگاه محکوم میشود .
-طلاق به اراده مرد :
برابر ماده 1133اصلاحی قانون مدنی مرد می تواندهر وقت بخواهد زن خود را طلاق دهد این قاعده بر فقه اسلامی است که اختیار طلاق را به دست مرد داده است .چونکه مرد در تشکیل خانواده سهم بیشتری دارد و بار مسئولیت ومخارج خانواده بر عهده مرد است .
در توجیه اختیار مرد برای طلاق گفته شده که هر زمان شعله محبت وعلاقه مرد خاموش شود ازدواج از نظر طبیعی مرده است .
اما خب قانون مدنی همان طور که گفتیم برای زن نیز شرایطی در مواد 1119و1129،1130مقرر کرده تا زن بتواند از دادگاه تقاضا طلاق کند .
-طلاق به درخواست زن :
قانون مدنی در مواد 1129و1130موجباتی را برای طلاق به درخواست زن مقرر کرده که مبتنی بر فقه اسلامی است
ماده 1129مربوط به استنکاف یا عجز شوهر از دادن نفقه است وعدم امکان اجرا حکم محکمه والزام او به دادن نفقه که در این مورد زن می تواند برای طلاق به حاکم رجوع کند و حاکم شوهر او را اجبار به طلاق نماید .
ماده 1130قانون مدنی مربوط به عسر و حرج است که به موجب آن اگر دوام زندگی زناشویی برای زن موجب مشقت شدید وغیر قابل تحمل باشد زن می تواند از دادگاه تقاضای طلاق کند .
وفقه نیز بر اساس این مواد قانونی به زنی که شوهر او چهار سال غایب مفقود الاثر بوده اجازه تقاضای طلاق داده است و وکالت زن نیز مانند قانون مدنی پذیرفته شده است .
-توافق زوجین یا طلاق توافقی :
در فقه وقانون مدنی از طلاق خلع ومبارات حرف زده شده که نوعی طلاق با توافق طرفین است . در طلاق خلع ومبارات زن مالی به شوهر می دهد واز این راه موافقت او را برای طلاق جلب می کند .
طلاق خلع بر اساس کراهت زن واقع می شود ومالی که در آن زن به شوهر در ازای طلاق می دهد ممکن به اندازه مهر یا کمتر یا بیشتر باشد .
ماده 25قانون حمایت خانواده مقرر می دارد :
در صورتی که زوجین متقاضی طلاق توافقی باشند ،دادگاه باید موضوع را به مرکز مشاوره خانواده ارجاع دهد .
اما ماده 26مقرر داشته در صورتی که طلاق ،توافقی یا به درخواست زوج باشد ،دادگاه گواهی عدم امکان سازش صادر میکند و اگر به درخواست زوجه باشد مطابق قانون به صدور حکم الزام زوج به طلاق ،یا احراز شرایط اعمال وکالت در طلاق مبادرت می کند .
بحث سوم شرایط وتشریفات طلاق :
طلاق دارای شرایطی است که در قانون مدنی آمده که به قوت و اعتبار خودش باقی هست یک سری از این شرایط مربوط به ماهیت و یک سری صوری وتشریفاتی
بعضی از شرایط اساسی طلاق مربوط به طلاق دهنده و پاره ای دیگر مربوط به مطلقه (زن)است .
برخی از این شرایط مانند قصد ورضا و اهلیت برای هر عمل حقوقی لازم و فقط مخصوص طلاق نیست ،اما بعضی دیگر مثل پاکی زن به طلاق اختصاص دارد .
نظر شما در مورد این مطلب